Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 August 2011 / 00:00 484 accesări

RUSIA

Opozanţi arestaţi

Zeci de simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi duminică, în mai multe oraşe din Rusia, în cursul unor manifestaţii neautorizate, însă poliţia nu i-a dispersat pe participanţii la un sit-in desfăşurat la Moscova. Circa 100 de participanţi la o manifestaţie neautorizată\" s-au aşezat pe jos în piaţa Triumfalnaia din centrul Moscovei, însă, deoarece nu reprezentau un pericol pentru alte persoane, nu a fost luată nicio măsură împotriva lor, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. În general, forţele de ordine ruse îi reţin pe manifestanţi încă din momentul în care aceştia ies de la metrou pentru a se îndrepta către piaţă. Totuşi, opozanţii care au defilat pe o stradă din apropierea pieţei au fost reţinuţi de poliţie. La Sankt Petersburg, peste 20 de participanţi la un miting al opoziţiei au fost arestaţi iar alte zece persoane au fost reţinute în timpul unei manifestaţii neautorizate la Nijni-Novgorod. Opoziţia rusă organizează proteste la sfârşitul fiecărei luni cu 31 de zile, pentru a cere aplicarea articolului 31 al Constituţiei, care garantează libertatea de asociere. Poliţia îi reţine de obicei pe liderii opoziţiei, condamnaţi deseori la câteva zile de închisoare.

CEHIA

Taxă pe prostituţie

Un parlamentar ceh a propus creşterea veniturilor bugetare prin introducerea unei taxe pe prostituţie. Această măsură ar putea creşte veniturile anuale la buget cu 10 miliarde de coroane (circa 570 de milioane de dolari), a declarat Jiri Rusnok, din partidul Partidul Afacerilor Publice. Alte formaţiuni din coaliţia de guvernare sunt reticente deocamdată în a sprijini ideea, spunând că ”statul nu ar trebui să se transforme în peşte”. Deşi prostituţia nu este interzisă prin lege în Cehia, proxenetismul şi bordelurile sunt. În 2005, Parlamentul a respins un proiect de lege pentru legalizarea prostituţiei, ce prevedea autorizaţii, impozite, controale medicale obligatorii şi asigurări pentru cei care lucrează în acest domeniu.

ITALIA

Refugiaţi morţi

Gărzile de coastă italiene au găsit, ieri, 25 de cadavre la bordul unei ambarcaţiuni cu 268 de refugiaţi care a ajuns pe insula Lampedusa. După izbucnirea revoltelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, la începutul acestui an, Lampedusa, cel mai sudic teritoriu italian, a devenit unul dintre punctele de tranzit pentru mii de refugiaţi. Potrivit cifrelor furnizate de autorităţile italiene, aproape 30.000 de imigranţi şi refugiaţi, majoritatea venind din Tunisia, Libia şi Africa subsahariană, au ajuns pe Lampedusa de la începutul anului.

IRAK

Liber de caniculă

Autorităţile irakiene au decis să acorde o zi liberă, ieri, locuitorilor Bagdadului şi celor dintr-o mare parte din sudul ţării, din cauza temperaturilor ridicate, de aproape 50 de grade Celsius, a indicat o sursă guvernamentală. Valul de căldură, care durează de aproape o săptămână, s-a prelungit până mâine, a indicat directorul oficiului irakian de meteorologie, Ali Karim. Creşteri de temperaturi se produc nu doar în Irak, însă acestea sunt mai frecvente şi mai ridicate după 1998, a mai precizat Karim. Irakul a cunoscut mai multe episoade caniculare în ultimii ani, inclusiv un val de căldură de 47-48 de grade Celsius, timp de o lună, în 1998, a subliniat el, amintind că, anul trecut, temperatura a atins 50,6 grade Celsius în Irak. Acest nou val de căldură coincide cu începerea oficială a Ramadanului, ieri, luna sfântă pentru musulmani, în care aceştia sunt chemaţi să se abţină de la băutură, mâncare, fumat şi acte sexuale, de la răsăritul până la apusul soarelui.

COREEA DE NORD

Ploi abundente

Ploile torenţiale soldate cu moartea a 59 de persoane în Coreea de Sud au provocat pagube importante şi în Coreea de Nord, unde suprafeţe importante de culturi au fost inundate iar mai multe poduri, şosele şi căi ferate au fost avariate. Posturile oficiale de televiziune şi radio au anunţat că săptămâna trecută au fost înregistrate precipitaţii abundente în sud-vestul ţării, unde au fost inundate peste 14.200 de hectare de terenuri agricole. Numai în comitatul Yonan, aflat în vestul Coreei de Nord, au fost inundate 10.200 de hectare de teren, iar precipitaţiile au distrus 13 poduri şi au avariat numeroase şosele şi linii de cale ferată. Presa oficială nu a făcut nicio referire la eventuale victime. Recentele inundaţii agravează temerile privind penuria alimentară care îi afectează deja pe cei 24 de milioane de locuitori ai Coreei de Nord, ţară dependentă în mare măsură de ajutorul internaţional pentru a asigura alimentele necesare populaţiei.

FILIPINE

Furtuni ucigaşe

Cel puţin 61 de persoane şi-au pierdut viaţa în furtuni, în Filipine, ţară care se pregăteşte pentru încă un ciclon, a anunţat, ieri, o agenţie guvernamentală. Patru persoane au murit în cea mai recentă furtună, ce a afectat ţara de joi. Două dintre victimele taifunului Muifa s-au înecat în Golful Manila iar alte două au fost prinse în alunecări de teren în provincia Bohol din centrul insulei. Muifa, însoţită de rafale de vânt de până la 210 kilometri pe oră, nu a ajuns pe uscat dar a provocat precipitaţii abundente. Muifa se afla în largul insulei Batanes din nordul arhipelagului, ieri, şi se deplasa cu circa 9 kilometri pe oră în direcţia Okinawa, Japonia. Un feribot s-a scufundat duminică, în centrul Filipinelor, din cauza valurilor înalte, dar toţi cei 100 de pasageri şi membri ai echipajului au fost salvaţi. Însă bilanţul furtunii tropicale Nock-Ten, care a afectat Filipinele de marţi până joi, a crescut la 57, după descoperirea mai multor cadavre ale unor pescari daţi dispăruţi. Încă 42 de persoane sunt date dispărute şi probabil şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren, inundaţii şi alte accidente provocate de Nock-Ten.

MEXIC

Suspectat că a ordonat 1.500 de asasinate

Şeful unei bande de criminali arestat vineri este suspectat că a ordonat aproximativ 1.500 de asasinate, care au vizat inclusiv trei persoane ce aveau legătură cu consulatul american din Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, a anunţat, duminică, poliţia federală mexicană. Antonio Acosta Hernandez, alias El Diego, a fost arestat la Chihuahua. El este liderul operaţional al grupării la Linea, aripa armată a cartelului de traficanţi de droguri del Golfo. Printre victimele bandei la Linea poliţişti, oficiali ai administraţiei locale şi federale, între care un magistrat din cadrul Parchetului, precum şi membri ai propriei organizaţii, care pierduseră încrederea acesteia. Potrivit statisticilor oficiale şi bilanţurilor stabilite de presă, violenţa în legătură cu crima organizată s-a soldat cu peste 41.000 de morţi în Mexic, de când preşedintele Felipe Calderon a lansat, în decembrie 2006, o vastă ofensivă împotriva traficului de droguri, cu participarea a peste 50.000 de militari.

ISRAEL

Proteste antiguvernamentale

Peste 150.000 de persoane au protestat, în weekend, în oraşele mari din Israel, faţă de creşterea preţurilor locuinţelor, în timp ce veniturile medii au stagnat. Mişcarea a atins o intensitate fără precedent în istoria ţării iar manifestaţii au avut loc la Tel Aviv, Ierusalim şi în alte oraşe din ţară. Pe fondul acestei presiuni, apar primele fisuri în guvern. Premierul Benjamin Netanyahu trebuie să dea socoteală pentru politica sa şi să asculte vocile manifestanţilor, pentru că avem de-a face cu o revoluţie culturală, socială şi economică, a declarat preşedintele Parlamentului, Reuven Rivlin, membru al formaţiunii Likud, a lui Netanyahu. La rândul său, directorul general din Ministerul de Finanţe, Haim Shani, şi-a prezentat demisia. duminică, în urma unor dezacorduri cu ministrul său, Yuval Steinitz. Netanyahu a convocat de urgenţă o reuniune a unei comisii însărcinate cu lupta împotriva concentrării economiei în mâna câtorva grupuri financiare şi industriale importante. De asemenea, el a promis reforme în favoarea locuinţelor publice şi construirea de noi oraşe univesitare, pentru a calma studenţii. Creşterea taxelor la benzină şi a impozitelor locale au fost amânate. Potrivit analiştilor, însă, premierul pare să spere că această mişcare spontană, fără lider şi fără revendicări clare, va trece de la sine.

LIBAN

Schimb de focuri la frontieră

Un schimb de focuri de armă a avut loc, în noaptea de duminică spre luni, la frontiera dintre Liban şi Israel, au declarat surse din armata israeliană. Militarii israelieni ar fi replicat la tiruri provenind din Liban. Niciun israelian nu a fost rănit. Nu există informaţii privind posibile victime în rândul libanezilor. După conflictul din 2006, între Israel şi Hezbollahul şiit, situaţia la frontiera cu Libanul a fost relativ calmă. După 34 de zile de lupte, o forţă ONU, FINUL, ce dispune de 13.000 de oameni, a fost desfăşurată în sudul Libanului. În colaborare cu forţele libaneze, FINUL controlează zona demilitarizată de la frontieră.

PAPUA NOUA GUINEE

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs ieri dimineaţă, în largul Papua Noua Guinee, a anunţat institutul american USGS. Seismul s-a produs în jurul orei locale 9.39 iar epicentrul a fost localizat la 131 de kilometri est de Wewak, în nordul ţării. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 16 kilometri. Agenţia Meteorologică Japoneză a avertizat iniţial că există o posibilitate foarte redusă de a se produce un tsunami local distrugător. La două ore de la producerea seismului, autorităţile japoneze au anulat avertismentele. Centrul de alertă de tsunami din Pacific şi cel din Australia nu au emis avertismente.



12