Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Iulie 2011 / 00:00 526 accesări

UCRAINA

Tragedii miniere

16 mineri au fost ucişi şi alţi zece sunt daţi dispăruţi după o explozie produsă într-o mină din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a anunţat, vineri, Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. Alţi doi mineri au fost răniţi în cursul acestui accident, care s-a produs în noaptea de joi spre vineri, în timp ce un grup de 28 de mineri lucra la 915 metri adâncime. Accidentul a avut loc în mina de cărbune Suhodolskaia orientală, unde în iunie s-a produs un incendiu, necesitând evacuarea minerilor. Nicio victimă nu s-a înregistrat atunci. Vineri, un miner a murit iar alţi zece au fost daţi dispăruţi într-un al doilea accident de mină care a avut loc în regiunea Doneţk, tot în estul Ucrainei. Dintre cei 13 mineri care se aflau într-un ascensor care s-a prăbuşit, un miner este mort, doi au fost salvaţi iar situaţia celorlalţi zece este necunoscută. Cercetările continuă. Accidentul a avut loc la ora locală 9.40, când ascensorul care coboara în subteran până la 70 de metri, în puţurile minei Bajanova din oraşul Makivka, s-a prăbuşit. Cei 538 de mineri care se aflau în mină, la momentul accidentului, au fost evacuaţi prin puţuri de intervenţie, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

SPANIA

Alegeri anticipate

Premierul spaniol, José Luis Rodríguez Zapatero, a anunţat, vineri, organizarea la 20 noiembrie a alegerilor legislative anticipate, după cum a solicitat cu insistenţă opoziţia de dreapta. De mai multe luni, opoziţia de dreapta cere devansarea legislativelor programate pentru martie 2012, pe fondul înfrângerii socialiştilor în alegerile regionale de la 22 mai. Alfredo Perez Rubalcaba, fost ministru de Interne, a fost desemnat pentru a-i conduce pe socialiştii spanioli în alegerile viitoare, după ce Zapatero a făcut cunoscut că nu va mai candida pentru un al treilea mandat.

FRANŢA

Erori de pilotaj

Anchetatorii francezi au identificat o serie de erori ale piloţilor avionului Airbus al companiei Air France care s-a prăbuşit în largul coastelor braziliene, în iunie 2009, cu 228 de persoane la bord. Biroul pentru anchete şi analize (BEA), care a efectuat ancheta tehnică şi a analizat cutiile negre ale aparatului, a afirmat că piloţii nu au răspuns corect în cazul principalelor două incidente produse în ultimele minute de zbor, pierderea indicatorilor de viteză şi căderea bruscă a aparatului. Potrivit anchetatorilor, piloţii nu fuseseră instruiţi pentru a reacţiona în cazul primului tip de incident. Compania Air France a apreciat însă că, în acest stadiu, nimic nu permite punerea în cauză a competenţelor tehnice ale echipajului aparatului.

CONGO

Coliziune pe râu

Peste o sută de persoane au murit înecate, în noaptea de joi spre vineri, după ce două ambarcaţiuni transportând peste 200 de persoane s-au ciocnit în apele unui râu din provincia ecuatoriană a statului congolez. Echipele de salvare au anunţat doar 83 de supravieţuitori. Una din ambarcaţiuni, improvizată prin legarea a trei canoe motorizate, pentru a putea transporta cât mai mulţi oameni, naviga pe întuneric, fără niciun sistem de semnalizare, când s-a ciocnit cu o altă ambarcaţiune. Coliziunile de acest gen sunt ceva obişnuit în Congo, această ţară bogată în resurse minerale din centrul Africii, fiind cauzate cel mai adesea de supraîncărcarea cu pasageri sau de întreţinerea precară. În mai, preşedintele congolez, Joseph Kabila, l-a demis pe ministrul Transporturilor, după o serie de accidente de acest fel în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane.

HONDURAS

Submarin cu cocaină

Forţe navale honduriene şi americane au reuşit confiscarea a 2,5 tone de cocaină de la bordul unui submarin interceptat în drumul său spre SUA dinspre Columbia. Informaţia a fost dată publicităţii joi seară. Submarinul avea un echipaj format din patru oameni, arestaţi de Garda de Coastă. Iniţial, la bordul submarinului se aflau cinci tone de cocaină din care s-a recuperat jumătate. Hondurasul este utilizat de cartelurile drogurilor din Mexic şi Columbia ca rută de transport a stupefiantelor către teritoriul SUA.

AFGANISTAN

Atentat

18 civili, printre care şi câţiva copii, au fost ucişi de explozia unei bombe amplasate pe marginea unui drum şi detonată la trecerea microbuzului cu care victimele se deplasau în provincia afgană Helmand. Atentatul s-a produs vineri dimineaţă, în districtul Nahri Sarraj. Imediat după explozie, mai mulţi insurgenţi au deschis focul asupra poliţiştilor sosiţi la locul tragediei, dar schimbul de focuri nu a durat mult, neînregistrându-se victime. Tot în provincia Helmand, dar în districtul Gereshk, în noaptea de joi spre vineri au murit trei poliţişti afgani, într-un schimb de focuri cu talibanii. Un raport ONU asupra numărului de civili afgani ucişi în prima jumătate a acestui an arată o creştere cu 15% faţă de numărul victimelor din aceeaşi perioadă a anului trecut.

YEMEN

Ciocniri violente

Peste 40 de persoane au murit în confruntări între Garda Naţională din Yemen şi membrii tribului Arhab. Ciocnirile au avut loc, joi, în nordul ţării. 17 militari yemeniţi şi-ar fi piedut viaţa în lupte, în timp ce pierderile suferite de trib se ridică la 23 de morţi. Luptele au avut loc la nord-est de aeroportul internaţional din capitala yemenită, Sanaa, a cărui funcţionare a fost suspendată în repetate rânduri, în mai şi iunie. Potrivit informaţiilor disponibile, tribul Arhab ar fi condus de influentul lider islamist Abdelmadjid Zendani, acuzat de Washington de implicare în activităţi teroriste. Triburile yemenite au început să treacă de partea opoziţiei în luna martie. Ciocnirile dintre forţele tribale şi trupele fidele preşedintelui Ali Abdullah Saleh au izbucnit în 23 mai. De la începutul lunii februarie, Yemenul este teatrul unor manifestaţii violente, împotriva regimului lui Saleh, aflat la putere de peste 30 de ani.

COREEA DE SUD

Bilanţ tragic

Ploile cu care se confruntă Coreea de Sud, cele mai abundente din ultimul secol, au provocat moartea a cel puţin 51 de persoane. O persoană este dată dispărută. Vremea părea, însă, să se îmbunătăţească, vineri, când aeroportul din Seul a anunţat ploaie uşoară şi ceaţă. Potrivit datelor date publicităţii vineri, majoritatea deceselor au fost provocate de alunecările de teren declanşate de ploi. La Chuncheon, 13 persoane şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren, iar la Seul, 16. Alte 18 persoane au murit în provincia Gyeonggi. Cinci cartiere de la marginea Seulului sunt evacuate de joi, însă autorităţile au reuşit să reia alimentarea cu curent electric a majorităţii locuinţelor. Ssute de familii au rămas fără adăpost. Vremea rea, specifică sezonului ploios din Coreea, a cauzat, de asemenea, întreruperi masive ale traficului rutier în întreaga ţară.

JAPONIA

Dezminţiri oficiale

Japonia a dezminţit categoric, vineri, articolele publicate în străinătate în care este acuzată de cenzura pe internet a tuturor informaţiilor negative referitoare la criza nucleară de la Fukushima. În cursul ultimelor săptămâni, mai multe mass-media şi site-uri occidentale au afirmat că Guvernul de la Tokyo a adoptat o lege privind suprimarea informaţiilor negative care circulă pe internet, legate de gravul accident petrecut la centrala nucleară Fukushima Daiichi după cutremurul urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie, în nord-estul arhipelagului nipon. Unii dintre locuitorii de la Fukushima s-au plâns în legătură cu zvonurile ce susţin că există riscul ca ei să contamineze alte persoane, dacă efectuează călătorii în afara prefecturii lor.



12