COREEA DE SUD
Avion prăbuşit
Un avion cargo al companiei sud-coreene Asiana s-a prăbuşit ieri, în largul insulei Jeju din Coreea de Sud. Cei doi membri ai echipajului Boeingului 744 au murit în accidentul avionului care decolase de la Incheon, la 3.05 ora locală, cu destinaţia Pudong, în estul Chinei. Resturi ale avionului plutind pe mare au fost descoperite de o navă de patrulare a gărzilor de coastă, la aproximativ 107 km vest de oraşul Jeju. Avionul, care avea la bord un pilot şi un alt membru al echipajului, a dispărut de pe ecranele radar la 4.09, după ce pilotul a semnalat probleme mecanice. Asiana, cu sediul la Seul, operează în principal pe destinaţii scurte din Asia. În iunie, soldaţi sud-coreeni au deschis focul din greşeală asupra unui avion de linie al Asiana, cu 119 persoane la bord, fără să-l atingă, după ce l-au confundat cu un aparat nord-coreean. Incidentul s-a produs în apropiere de linia de demarcaţie dintre cele două ţări, când avionul era în faza de a se apropia de aeroportul internaţional Incheon.
FRANŢA
Mai multe expulzări
Ritmul îndepărtării imigranţilor ilegali de pe teritoriul Franţei a crescut semnificativ, după luna mai, a anunţat, miercuri, Ministerul francez de Interne, care precizează că cifra de 30.000 de expulzări ar putea fi atinsă în 2011. Ministrul precedent de Interne, Brice Hortefeux, şi-a fixat ca obiectiv 28.000 de imigranţi ilegali îndepărtaţi de pe teritoriul Franţei, pe an. Noul ministru, Claude Guéant, nu şi-a fixat oficial un nou obiectiv dar Ministerul de Interne a afirmat că aproape 15.000 de expulzări s-au înregistrat în primele şase luni ale anului, adică o medie de 2.500 pe lună. Ministerul consideră că această tendinţă este efectul direct al noii legi privind imigraţia promulgată în 16 iunie. Principalele instrumente de care dispune în prezent administraţia sunt prelungirea perioadei de reţinere administrativă de la 32 la 45 de zile, ceea ce oferă mai mult timp pentru a obţine documentele consulare necesare şi o putere mai mare acordată judecătorului administrativ, ce se poate pronunţa asupra unei decizii la nivel de prefectură privind escortarea la frontieră.
AFGANISTAN
Corespondent BBC ucis
22 de persoane au murit, între care un corespondent BBC, şi alte 40 au fost rănite, după ce talibani înarmaţi şi cel puţin trei kamikaze au atacat, ieri dimineaţă, mai multe instituţii din Tarin Kowt, capitala provinciei afgane Uzurgan. Cei trei kamikaze s-au aruncat în aer în faţa birourilor viceguvernatorului, şefului poliţiei şi ale televiziunii iar ceilalţi talibani au intrat în clădiri şi au deschis focul. Pentru a contracara atacul, armata afgană s-a servit de elicopterele NATO. Luptele s-au dat şi într-o piaţă din apropiere. Majoritatea victimelor sunt civili. Între persoanele decedate se numără trei femei dar şi opt atacatori. Corespondentul BBC se numea Ahmed Omed Khpulwak şi era localnic.
CIPRU
Demisia Guvernului
Guvernul cipriot şi-a înaintat, ieri, demisia, cedând presiunii politice şi publice pentru o remaniere extinsă, în urma unei explozii puternice, la 11 iulie, la un depozit de muniţie, care l-a determinat pe guvernatorul ţării să spună că Cipru ar putea avea nevoie de ajutor financiar extern. Preşedintele Demetris Christofias a cerut demisia tuturor membrilor Executivului. Cei 11 membri ai Guvernului rămân în funcţie până la numirea unui nou Guvern, aşteptată în următoarele zile. Administraţia de centru-stânga a lui Demetris Christofias s-a confruntat cu o nemulţumire publică fără precdent în urma accidentului din 11 iunie. 13 persoane şi-au pierdut atunci viaţa. Mii de ciprioţi au ieşit apoi pe străzi, pentru a cere demisia lui Christofias şi a Guvernului său. Agenţia de evaluare financiară Moody\'s a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Ciprului cu două trepte, la Baa1 de la A2, cu perspectivă negativă, fiind îngrijorat de situaţia bugetară a ţării şi de consecinţele exploziei din 11 iulie asupra economiei.
RUSIA
Caniculă
Canicula a invadat, ieri, Moscova, temperaturile tropicale făcând aerul irespirabil chiar şi în metrou şi împingându-i pe locuitori să se răcorească în fântâni şi să consume cantităţi neobişnuite de îngheţată. În capitala Rusiei s-au înregistrat între 33 şi 35 de grade Celsius. Potrivit ”Komsomolskaia Pravda”, căldura din metroul din Moscova a depăşit nivelul autorizat. De la începutul săptămânii, un călător de 47 de ani a decedat din cauza unei crize cardiace şi alte 40 de persoane au apelat din metrou la serviciile medicale. O caniculă şi secetă fără precedent au lovit Rusia în vara anului 2010. Ţara a interzis exportul de cereale iar în decurs de două luni, la Moscova s-au înregistrat cu 11.000 de decese mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Incendiile de pădure declanşate încă din primăvară au făcut ravagii în întreaga ţară.
KAZAHSTAN
Speriaţi de anaconda
Un şarpe anaconda de trei metri lungime a căzut dintr-un camion, pe un drum prăfuit din stepele Kazahstanului, provocând panică într-un orăşel din această ţară din Asia Centrală. Cutia cu şarpele uriaş din America de Sud a căzut din camionul unui circ, în timpul unei opriri în apropiere de Aksou-Aiouly, un orăşel micuţ din centrul Kazakhstanului, pentru un control al poliţiei. Alertaţi, poliţiştii şi serviciile de securitate au petrecut o zi întreagă căutând reptila neveninoasă în jurul comunei cu 6.000 de locuitori. Şarpele a fost în cele din urmă găsit într-o cutie metalică, în apropierea unei cafenele de la periferia micului orăşel.
YEMEN
Minori recrutaţi
Armata Yemenului recrutează copii pe care îi trimite să lupte cu islamiştii din al-Qaida, a afirmat, ieri, canalul de televiziune al-Jazeera, care citează declaraţii ale unor apărători ai drepturilor omului din Yemen. Adolescenţii nu sunt oficial înrolaţi în rândul forţelor armate şi deci nu sunt contabilizaţi la pierderi umane, a declarat un militant pentru drepturile omului. În ultimul timp, Ministerul Apărării a mobilizat sute de copii, cei mai mici neavând decât 13 ani, pentru a-i trimite să lupte împtriva forţelor al-Qaida la Zinjibar, în sudul ţării. Militanţii reproşează ministerului că se foloseşte de situaţia materială dezastruoasă a familiilor yemenite, pentru a-i atrage pe minori în forţele armate şi îi trimite pe tinerii recruţi în focul luptelor, fără să le fi furnizat nicio educaţie militară. Potrivit al-Jazeera, această practică este caracteristică nu numai armatei guvernamentale, ci şi altor părţi angajate în conflictul din Yemen. Această stare de fapt se explică printr-o serie de factori tipici acestei ţări, în special tradiţiile tribale de a fi bărbat şi războinic, dar şi prin absenţa legilor care interzic participarea minorilor la lupte.