AUSTRIA
Atac virtual
O grupare de hackeri autointitulată Anonymous a furat, vinerea trecută, 214.000 de fişiere de date, dintre care 96.000 de informaţii privind conturi bancare, din serverul instituţiei care administrează taxele de radioteleviziune în Austria, a anunţat, ieri, respectiva autoritate (GIS). După o analiză a modului în care s-au produs atacurile, GIS va introduce măsuri suplimentare de securitate, pentru a evita alte lovituri ale hackerilor. Într-un e-mail anonim, hackerii Anonymous Austria afirmau vineri că nu doar au atacat site-ul GIS dar au şi creat un back-up complet al bazei de date a instituţiei, cu numele, prenumele, datele de naştere şi date de cont ale clienţilor. Ieri, GIS a declarat că atacul a fost subestimat şi că acesta este mai dramatic decât se credea iniţial. Vineri, în locul paginii de start a GIS apărea un ponei albastru. Ulterior, a fost publicat un extras cu adrese private, date de naştere ale unor angajaţi ai poliţiei şi Ministerului de Interne şi taxele radio-TV plătite de aceştia.
ITALIA
Seism puternic
Un cutremur puternic a avut loc, ieri, în jurul orei locale 14.30, în Piemonte, în nord-vestul Italiei. Seismul nu a avut magnitudine foarte mare, institutul naţional de geofizică indicând o magnitudine de 4,3 grade pe Scara Richter, dar cutremurul s-a produs la o adâncime relativ mică, de 25 de kilometri. Seismul a fost resimţit până la Torino, unde multe persoane au ieşit în stradă. Cel puţin o locuinţă din oraş a suferit avarii. Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime sau alte pagube materiale, dar serviciile de urgenţă şi de pompieri au primit sute de apeluri telefonice din partea populaţiei intrate în panică. Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe Richter a provocat, în aprilie 2009, în regiunea Abruzzo din centrul Italiei, moartea a 308 persoane, fiind cutremurul cu cele mai multe victime în Italia, în ultimele trei decenii.
JAPONIA
Cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 a avut loc, luni seara, în estul Japoniei, fiind resimţit până în capitală. Potrivit agenţiei meteorologice japoneze, seismul s-a produs la ora locală 20.55. Epicentrul acestuia s-a aflat în largul prefecturii Chiba, la est de Tokyo, iar hipocentrul, la 30 de kilometri adâncime. Nu a fost declanşată nicio alertă şi nu au fost raportate, imediat după cutremur, victime sau pagube materiale. Japonia, situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, este afectată anual de peste 20% dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în lume. Ţara a fost devastată, la 11 martie, de cel mai violent cutremur înregistrat pe teritoriul său, cu magnitudinea de 9, în largul coastelor de nord-est. Cutremurul a fost urmat de un tsunami gigantic. În această catastrofă s-au înregistrat peste 21.000 de morţi şi dispăruţi.
SPANIA
Proteste anticriză
Mii de manifestanţi, veniţi din întreaga Spanie, o parte dintre ei pe jos, au protestat, duminică seară, la Madrid, până la Puerta del Sol, simbolul mişcării lor din urmă cu două luni, împotriva şomajului şi modului în care este administrată criza economică. ”Nu vom plăti această criză”, au scandat manifestanţii care au plecat din gara Atocha, pentru a ajunge la Puerta del Sol, traversând centrul Madridului. Strigând ”Să mergem la Congres”, ”Nu ne mai reprezintă”, ei s-au oprit pentru scurt timp la intrarea pe strada care duce spre Parlament, blocată de numeroase maşini de poliţie. Sute de manifestanţi au ajuns, sâmbătă, la Madrid, în şase coloane, după ce au mers pe jos, timp de o lună, sute de kilometri. În capitală li s-au alăturat alţi protestatari, veniţi din provincie cu autocarul şi maşina, dar şi locuitori ai Madridului. Ei manifestează împotriva ratei record a şomajului (21,29%) şi efectelor sociale ale crizei economice. De asemenea, ei denunţă corupţia politicienilor şi cer o reformă a sistemului electoral.
BULGARIA
Persona non grata
Consilierul pentru afaceri consulare din ambasada Libiei în Bulgaria a fost declarat persona non grata, a anunţat MAE de la Sofia. Ieri, o notă diplomatică a fost transmisă şefului interimar al ambasadei libiene la Sofia, prin care Ibrahim al-Furis a fost declarat persona non-grata în Bulgaria. Articolul 9 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice afirmă că o ţară gazdă poate notifica oricând şi fără să fie obligată să explice că şeful misiunii sau orice membru al echipei diplomatice a misiunii este persona non grata. Al-Furis trebuie să părăsească Bulgaria în termen de 24 de ore.
SIRIA
Mai multe partide
Guvernul sirian a adoptat, duminică, o lege care permite înfiinţarea de partide politice în ţară, pe lângă cel aflat la putere, Baath, care controlează viaţa politică de ani de zile. Măsura face parte din programul de reforme politice promis de preşedintele sirian, Bashar al-Assad, pe fondul protestelor faţă de regimul său. Noua lege, adoptată în cursul unei sesiuni de cabinet, subliniază obiectivele de bază şi principiile de reglementare a partidelor, stabileşte condiţiile şi procedurile pentru înfiinţarea şi autorizarea lor şi fixează reguli privind resursele, finanţarea, drepturile şi obligaţiile formaţiunilor. Nu este clar, deocamdată, cum va reacţiona opoziţia siriană la măsură. Potrivit presei, noile partide vor trebui să respecte Constituţia şi principiile democratice, precum şi unitatea ţării. Legea interzice formaţiunile formate pe baze religioase, tribale, regionale sau profesionale sau pe discriminări de etnice, sex sau rasă. De asemenea, partidele nu trebuie să folosească vreun tip de violenţă, să ameninţe sau să instige la violenţă. Un partid nu poate fi o ramură a unui partid din afara Siriei sau a unei organizaţii politice şi nici nu poate fi afiliat la una. Manifestaţii pro-democraţie au izbucnit în Siria, la mijlocul lunii martie, în cursul cărora protestatarii cer reforme şi libertăţi. Mişcarea a fost reprimată brutal de forţele guvernamentale, ce ar fi ucis peste 1.480 de civili. Alte peste 15.000 de persoane ar fi fost arestate.
RUSIA
Bilanţ definitiv
Echipele de salvare au recuperat toate cadavrele victimelor naufragiului de pe Volga, din 10 iulie, bilanţul morţilor ajungând la 122 de persoane, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al Departamentului local pentru Situaţii de Urgenţă. Vasul de croazieră Bulgaria, construit în 1955, s-a scufundat în Volga, la 10 iulie, cel puţin 114 persoane pierzându-şi viaţa. La bord erau 208 persoane, cu 65 peste limita permisă. Oficialii spun că vasul nu avea licenţă pentru transportul de pasageri, unul dintre motoare avea probleme şi la bord se aflau mult prea multe persoane. Comisia rusă pentru investigaţii a anunţat vineri că doi suspecţi au fost puşi sub acuzare în legătură cu accidentul, pentru că au oferit servicii care nu erau sigure. Cei doi sunt Svetlana Iniakina, director general al companiei care a închiriat vasul şi inspectorul flotei fluviale, Iakov Ivaşov, care a inspectat nava, înainte de ridicarea ancorei. Experţii examinează, în prezent, documente şi alte dovezi recuperate de pe vasul scufundat şi două bărci de salvare.