MAREA BRITANIE
Fetiţă dispărută
O fetiţă româncă de trei ani a dispărut de două zile în oraşul britanic Bristol, existând preocupări în legătură cu situaţia sa. Lucia Patricia N. a fost văzută ultima dată alături de mama sa, în localitatea Easton, marţi. Poliţiştii britanici cred că fetiţa este cu tatăl ei sau cu alte rude apropiate şi cer ajutorul comunităţii românilor din Bristol şi Manchester pentru a o găsi. Anchetatorii sunt îngrijoraţi în legătură cu starea de sănătate a fetiţei şi au cerut oricărei persoane care are informaţii suplimentare să contacteze poliţia.
AUSTRIA
Gânduri ucigaşe
Cei trei români atacaţi cu focuri de armă de un austriac vineri seară în oraşul Traun din landul Austria Superioară erau membri ai aceleiaşi familii, tată, mamă şi fiu. Românii îşi vizitaseră vineri seara nişte rude, vecini ai agresorului. În jurul orei 22.00 au ieşit din casă pentru a pleca şi, din motive neelucidate, au devenit victimele unui localnic care a deschis focul asupra lor, în faţa casei sale. Românul în vârstă de 65 de ani a fost ucis pe loc, iar soţia sa, de 63 de ani, a fost grav rănită. Se pare că fiul lor, de 37 de ani, a încercat să se refugieze într-o maşină. Agresorul l-a urmărit şi l-a înjunghiat cu un cuţit. Victima are răni grave în zona abdominală. Mama şi fiul au fost operaţi de urgenţă în cursul nopţii. Sâmbătă, starea lor era critică, dar stabilă. Atacatorul, un bărbat de 48 de ani, a fost arestat fără a opune rezistenţă. La interogatoriul de sâmbătă a declarat că se simţea urmărit de vecini, mai ales de români. Potrivit poliţiei, bărbatul pare să-şi fi ales la întâmplare victimele, pe care nu le întâlnise niciodată. Agresorul deţinea în mod legal arma de mic calibru cu care a deschis focul.
ITALIA
Incendiu de proporţii
Un incendiu de proporţii care a izbucnit ieri într-o gară din Roma a dus la perturbarea traficului feroviar italian. Compania italiană de căi ferate sfătuieşte călătorii să evite, pe cât posibil, deplasarea cu trenul. Potrivit informaţiilor disponibile în prezent, nimeni nu a fost rănit, însă pagubele materiale sunt enorme, a declarat un purtător de cuvânt al societăţii. Incendiul a distrus o aripă a gării Tiburtina. Datorită sistemului de control din gara centrală din Roma, Termini, opt trenuri pot circula, cu viteză redusă, via Tiburtina. Gara este un punct central al reţelei feroviare din capitala italiană, iar perturbările şi întârzierile sunt importante.
CHINA
Accident feroviar
Cel puţin 43 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 211 au fost rănite, după ce un tren de mare viteză din estul Chinei a intrat într-o altă garnitură, ce rămăsese fără curent după ce fusese lovită de un fulger. În urma coliziunii, două vagoane ale trenului fără curent au sărit de pe şine, iar patru ale celuilalt au căzut de pe un pod de beton, ce se afla la o înălţime de 20-30 de metri. La bordul celor şase vagoane care au deraiat se aflau circa 600 de pasageri. În total, cele două trenuri transportau 1.400 de călători. Accidentul s-a produs în oraşul Wenzhou, din provincia Zhejiang. Garniturile implicate în accident puteau atinge o viteză de până la 160 de kilometri pe oră. China cheltuieşte în prezent miliarde de euro pentru a construi căi ferate de mare viteză, ce reprezintă o mândrie naţională, în pofida problemelor de siguranţă.
SUA
Masacru
Cinci persoane au fost ucise şi trei rănite sâmbătă seara în oraşul Grand Prairie, din statul american Texas, de către un bărbat care a deschis focul într-un patinoar pentru role, în timpul unei aniversări. Incidentul a avut loc după o dispută între membrii unei familii, iar atacatorul făcea parte dintre invitaţi. Răniţii au fost transportaţi la spitalul din regiune. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Grand Prairie, atacul a avut loc imediat după ora locală 19.00, la Forum Roller World din Grand Prairie, după ce o ceartă a scăpat de sub control. Atacatorul s-a împuşcat apoi în cap, decedând.
PORTUGALIA
Un nou lider
Partidul Socialist portughez şi-a ales ier un nou lider pentru a-l înlocui pe Jose Socrates, fost premier care a demisionat de la conducerea formaţiunii după ce a pierdut alegerile din luna iunie, pe fondul crizei economice cu care se confruntă ţara. Antonio Jose Seguro, în vârstă de 49 de ani, a câştigat 68% dintre voturi, înfrângându-l pe Francisco Assis, a anunţat partidul, după un congres de două zile ce s-a încheiat sâmbătă. Antonio Seguro a anunţat că va susţine justiţia socială şi va transforma partidul într-o opoziţie constructivă, responsabilă şi loială. UE şi Fondul Monetar Internaţional au impus măsuri de austeritate ţării, în schimbul unui pachet de ajutor financiar.
LETONIA
Dizolvarea Parlamentului
Majoritatea letonilor au votat în favoarea dizolvării Parlamentului şi organizării de alegeri anticipate, la referendumul convocat de fostul preşedinte pentru a lupta împotriva corupţiei. După numărarea a aproape două treimi dintre voturi, propunerea fusese aprobată cu 95% dintre sufragii, a anunţat Comisia Electorală Centrală. Circa 44% dintre cele 1,5 milioane de persoane cu drept de vot din ţară au luat parte la scrutin. Valdis Zatlers, fost preşedinte, a convocat referendumul în mai, pentru a dizolva Legislativul, după ce s-a plâns că actualii aleşi blochează iniţiativele anti-corupţie. Aceştia respinseseră cererea de percheziţie a locuinţei parlamentarului Ainars Slesers, suspectat de corupţie. La o săptămână după ce şi-a folosit dreptul de a ordona convocarea consultării populare, preşedintele Zatlers a pierdut votul din Parlament pentru un nou mandat, în faţa actualului preşedinte, Andrid Berzins. După referendum, următoarele alegeri parlamentare ar urma să aibă loc pe 17 septembrie.
GERMANIA
Recidivist după gratii
Un bărbat eliberat de la o închisoare din Germania a abuzat sexual de o fetiţă de şapte ani, pentru că nu se simţea în siguranţă în libertate şi voia să se întoarcă în detenţie. Bărbatul de 49 de ani, care a fost arestat la începutul lunii, i-a spus judecătorului că se simţea ameninţat în afara închisorii. Procurorii din oraşul Dortmund, din vestul ţării, au refuzat să comenteze informaţiile. Bărbatul fusese eliberat în luna septembrie, după ce petrecuse peste 20 de ani după gratii. Poliţia l-a monitorizat câteva luni după eliberare, însă, din ianuarie, când şi-a încheiat supravegherea, ar fi abuzat sexual o fetiţă de şapte ani.
EGIPT
Ciocniri
Forţele egiptene de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţi pro-reformă care s-au ciocnit cu grupuri loiale Consiliului Militar aflat la putere, sâmbătă. Manifestanţii se îndreptau spre Ministerul Apărării din Cairo când, potrivit unor martori, au fost atacaţi cu pietre şi sticle de loialişti. Ciocnirile s-au soldat cu rănirea a 231 de persoane, dintre care 39 au fost internate. Aceasta a fost a doua oară în două zile când mulţimea a încercat să se îndrepte spre cartierul general al Consiliului Militar. Protestele au loc în pofida promisiunii făcute de şeful consiliului, de a consolida democraţia.
JAPONIA
Seism
Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter s-a produs în nord-estul Japoniei, sâmbătă, fără a provoca pagube şi fără a declanşa o alertă de tsunami. Seismul s-a produs în largul coastelor prefecturii Miyagi, care a fost devastată de cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie. Epicentrul seismului a fost localizat la 125 de kilometri la nord-est de oraşul Sendai, capitala prefecturii, la o adâncime de 35,7 kilometri. Cutremurul nu a provocat noi pagube la centrala nucleară Fukushima 1, grav avariată de seismul din 11 martie. Totodată, nu s-au raportat victime sau pagube.
RUSIA
Bilanţ revizuit
Bilanţul confirmat al naufragiului de pe Volga a crescut la 117 morţi, după ce scafandrii au descoperit încă trei cadavre. Un purtător de cuvânt al Centrului regional pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că trupurile neînsufleţite aparţinând unui număr de trei femei au fost recuperate. Acestea au fost găsite pe două dintre punţi, respectiv la duşuri. Alte cinci persoane sunt date dispărute în continuare. Vasul de croazieră Bulgaria, construit în anul 1955, s-a scufundat în Volga la 10 iulie, cel puţin 114 persoane pierzându-şi viaţa. La bord erau 208 persoane, cu 65 peste limita permisă. Oficialii susţin că vasul nu avea licenţă pentru transportul de pasageri, unul dintre motoare avea probleme şi la bord se aflau mult prea multe persoane. Epava a fost tractată spre mal sâmbătă după-amiază, iar scafandrii încearcă să o sigileze şi să pompeze apa din ea.
AFGANISTAN
O nouă tactică
Un atac al NATO întreprins joi asupra unei tabere dintr-o zonă izolată din provincia Paktika a ajuns la un bilanţ de 80 de morţi, potrivit autorităţilor afgane, care sunt îngrijorate că ar putea exista şi alte tabere nedepistate ale militanţilor la graniţele ţării. Tabăra atacată de NATO cu sprijinul trupelor afgane găzduia mult mai mulţi oameni decât majoritatea locurilor unde luptători Taliban şi alţi insurgenţi îşi fac adăposturi, la graniţa cu Pakistanul. Descoperirea îi face pe oficiali să se întrebe cât de implantată a devenit insurgenţa în sud-estul Afganistanului. NATO a întreprins deja multe raiduri de-a lungul graniţei, dar foarte rar taberele insurgenţilor găzduiau mai mult de câteva zeci de militanţi. În fotografii date publicităţii de armată, insurgenţii par să-şi fi săpat adăposturi în stânci şi pe sub rădăcinile copacilor, pe care le-au fortificat şi le-au acoperit cu bucăţi de pânză albă, pentru protecţie. Tabăra era relativ nou construită, cam în urmă cu 20 de zile. Împrejurimile taberei sunt muntoase şi nelocuite. Majoritatea celor morţi erau din zonele tribale ale Pakistanului, care sunt populate de paştuni şi unde s-au refugiat mulţi afgani care au fugit din ţară în timpul ocupaţiei ruse. Insurgenţii ucişi în atacul NATO sunt afiliaţi grupării Haqqani, o facţiune deosebit de eficientă şi brutală construită în jurul unei familii originare din provincia Paktia vecină. Gruparea a fost asociată cu un atac comis luna trecută asupra hotelului Intercontinental din Kabul, precum şi asupra băncii Kabul din Jalalabad.