Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Iulie 2011 / 00:00 530 accesări

SUA

Execuţie în Texas

Un extremist care a ucis două persoane într-o serie de incidente armate, după atacurile teroriste din 2001, a fost executat miercuri, în statul american Texas. Mark Anthony Stroman, în vârstă de 41 de ani, a fost declarat mort la ora locală 6.53, la penitenciarul de maximă securitate Huntsville. Stroman a declarat că a atacat bărbaţi care păreau să provină din Orientul Mijlociu, de furie, după atentatele din 11 septembrie 2001. Cele două persoane pe care le-a ucis şi un supravieţuitor care a fost rănit proveneau din sudul Asiei. Stroman a deschis focul în 15 septembrie 2001, împuşcând un bărbat de origine pakistaneză din Dallas. În 4 octombrie a ucis un indian care lucra la o benzinărie în oraşul Mesquite. El a mai împuşcat un bărbat din Bangladesh, care a supravieţuit şi care, deşi nu mai vede cu ochiul stâng, a făcut campanie împotriva execuţiei lui Stroman. Americanul avea antecedente penale, fiind anterior condamnat pentru jaf armat şi alte infracţiuni şi le-a spus avocaţilor săi că a făcut parte din Frăţia Ariană, o bandă care crede că rasa albă e superioară celorlalte rase.

BULGARIA

Tren în flăcări

214 de călători au fost evacuaţi dintr-un tren ce se deplasa pe ruta Sofia - Varna, după ce un incendiu a izbucnit la motorul locomotivei, în timpul mersului şi s-a extins la primul vagon. Pompierii au reuşit să stingă flăcările şi nu s-au înregistrat victime. Incidentul a avut loc miercuri, în jurul orei 17.30, în zona satului Rosen din districtul Veliko Târnovo. O comisie va ancheta incidentul, la ordinele ministrului Transporturilor, Ivailo Moskovski.

CANADA

Cetăţenii retrase

Guvernul canadian vrea să retragă cetăţenia unui număr de 1.800 de persoane, care ar fi obţinut-o fraudulos. După o anchetă îndelungată, poliţia şi Departamentul pentru Cetăţenie şi Imigraţie a trimis scrisori la sute de canadieni, informându-i că Guvernul federal vrea să le revoce cetăţenia. Cei vizaţi pot contesta decizia la Curtea Federală. Unii dintre ei ar fi folosit consultanţi falşi, care au înaintat cereri frauduloase în numele lor, deşi nu îndeplineau cerinţele pentru acordarea cetăţeniei, de exemplu, nu locuiau în ţară. Mulţi oameni beneficiază de generozitatea Canadei, în timp ce locuiesc în locuri unde nu trebuie să plătească taxe pe venit şi nici nu îşi declară veniturile obţinute în străinătate, aşa cum cere legea canadiană. Este greu pentru Guvern să identificare astfel de cazuri, deoarece Canada nu are controale la ieşirea din ţară. Revocarea cetăţeniei nu este comună în Canada. Potrivit datelor din 2010, cetăţenia a fost revocată numai în cazul a 63 de persoane după 1977, dintre care şapte pentru crime de război.

EGIPT

Guvern învestit

Guvernul remaniat profund al premierului egiptean, Essam Sharaf, a fost învestit ieri. Acest Guvern, a cărui formare a fost întârziată mai multe zile, din cauza negocierilor şi a presiunilor străzii, are drept misiune restaurarea încrederii în realizarea reformelor promise după căderea regimului Hosni Mubarak în februarie. Noii miniştri ai guvernului Sharaf au depus jurământul în faţa mareşalului Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate, instanţa care conduce ţara după plecarea lui Mubarak. Circa o jumătate dintre portofolii şi-au schimbat titularii. Ministrul de Externe, Mohamed el-Orabi, a fost înlocuit de un alt diplomat de carieră, Mohammed Kamel Amr. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi ministrul de Finanţe, Samir Radwane, care i-a cedat locul noului vicepremier Hazem Beblawi, de profesie economist, care va face un cumul de funcţii. Formarea noului Guvern, discutată de peste o săptămână, a fost aşteptată luni, însă a fost amânată din cauza negocierilor dificile din jurul mai multor portofolii. De asemenea, ea a fost amânată după ce premierul interimar, în vârstă de 59 de ani, a ajuns la spital, luni seară, după ce a acuzat o scădere a tensiunii arteriale, provocată de epuizare. Protestatarii, care au iniţiat, la 8 iulie, o nouă demonstraţie cu tabere de campare în centrul capitalei egiptene, le cer noilor autorităţi de la Cairo să impulsioneze ritmul reformelor politice şi economice şi judecarea mai aspră a reprezentanţilor fostului regim al lui Hosni Mubarak, care a demisionat predând puterea armatei, la 11 februarie.

CHILE

Ninsori abundente

Peste 16.000 de persoane au fost izolate din cauza căderilor masive de zăpadă din Chile, într-o regiune din sudul ţării afectată deja de recenta erupţie a vulcanului Puyehue. Autorităţile au declanşat operaţiuni de deszăpezire a drumurilor, reluarea aprovizionării cu apă şi energie electrică şi transport de alimente pentru populaţia izolată, în condiţiile în care temperaturile au scăzut sub -20 de grade Celsius iar stratul de zăpadă depăşeşte 2,5 metri în unele zone. Comunităţile rurale izolate sunt situate la circa 600 de kilometri sud de capitala Santiago şi au fost afectate şi de norul de cenuşă eliberat în atmosferă de vulcanul Puyehue, care a intrat în erupţie la 4 iunie. Guvernul a decis să vină în ajutorul sinistraţilor şi a declarat stare de catastrofă naturală, a declarat preşedintele chilian, Sebastian Pinera.

SUA

Caniculă ucigaşă

Valul anormal de căldură care afectează SUA a provocat, până în prezent, moartea a 22 de persoane. Iniţial, temperaturile extrem de ridicate au afectat Iowa, Michigan şi Florida, unde mercurul din termometre a depăşit 40 de grade Celsius. Apoi, valul de căldură s-a extins în Dakota de Nord, Illinois şi Minnesota. Miercuri, temperatura a ajuns la 55 de grade Celsius la Knoxville, în Iowa. Peste 1.000 de recorduri de temperaturi în SUA au fost depăşite luna aceasta. Canicula afectează un teritoriu unde trăiesc aproape 141 de milioane de persoane. Grănicerii americani au declarat că temperaturile ridicate sunt responsabile şi pentru o creştere a numărului de decese în rândul imigranţilor ilegali care încearcă să treacă graniţa dinspre Mexic. În Oklahoma, drumurile se fisurează din cauza căldurii iar zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în ultimele zile. Meteorologii au avertizat că valul de căldură va continua până la sfârşitul lunii. Căldura este responsabilă pentru moartea a 162 de persoane, în medie, în fiecare an, în SUA.

JAPONIA

Evacuări la Fukushima

Autorităţile japoneze au anunţat ieri că vor recomanda noi evacurări din apropiere de centrala nucleară Fukushima, avariată în urma seismului şi tsunamiului din martie. Zonele care vor fi evacuate, ce vor fi anunţate în următoarele câteva zile, se află în afara ariei de 20 de kilometri anunţată iniţial, dar au înregistrat creşteri seminificative ale nivelului de radioactivitate, ce pot afecta populaţia. Luna trecută, peste 100 de locuinţe din oraşul Date din prefectura Fukushima au fost declarate ca aflându-se într-o astfel de zonă de risc. Aceste evacurări vor fi opţionale iar Guvernul s-a oferit să ofere asistenţă celor care vor dori să plece. De asemenea, le-a recomandat femeilor însărcinate şi copiilor să evite zonele respective. Cutremurul cu magnitudinea 9 care s-a produs la 11 martie, în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, a declanşat un tsunami puternic iar evenimentele au provocat explozii la reactoarele centralei de la Fukushima. Comisia pentru Energie Atomică a Japoniei şi operatorul centralei, Tepco, au stabilit ca în jurul anului 2021 să înceapă îndepărtarea miezurilor topite ale reactoarelor. Autorităţile cred că trebuie să treacă mai multe decenii până când reactoarele să poată fi dezafectate şi situaţia să fie din nou sub control. La sfârşitul lunii iunie, Guvernul japonez a anunţat că dublul dezastru nuclear ar putea costa ţara circa 210 miliarde de dolari. Estimările nu includ însă pagubele provocate de criza nucleară de la Fukushima.



12