Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Iulie 2011 / 00:00 630 accesări

BULGARIA

Bombe la opoziţie

Mai multe explozii s-au produs ieri dimineaţă, la Sofia, în faţa sediilor a două partide critice faţă de Guvern, fără a provoca victime. Incidentele au avut loc cu o zi înainte de publicarea raportului anual al CE privind progresele în lupta împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei. Exploziile cu o putere limitată au provocat pagube pe faţada clădirii în care se află sediul partidului populist Ordine, Lege, Justiţie (RZC) şi cea a unui club al partidului conservator Democraţi pentru o Bulgarie Puternică (DCB). Eficienţa justiţiei bulgare face obiectul unei supravegheri din partea UE. Premierul Boiko Borisov s-a întrebat dacă aceste explozii vizau birourile partidelor sau mai degrabă Guvernul, statul, poporul. El a amintit că o explozie similară s-a produs în februarie, în faţa redacţiei unui cotidian critic faţă de Guvern, ”Galeria”, în ziua în care patru comisari europeni erau în vizită în Bulgaria. Preşedintele RZC, Iani Ianev, a apreciat că exploziile sunt legate de moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, care urmează să fie votată până la sfârşitul săptămânii şi care denunţă eşecul politicii de securitate. Atât RZC, cât şi DCB, formaţiuni fără grupuri parlamentare autonome, susţin această moţiune de cenzură care nu are însă şanse să treacă, Guvernul contând pe susţinerea partidului ultranaţionalist Ataka.

IRAN

Centrifuge nucleare mai bune

Iranul a început instalarea de noi centrifuge, mai rapide, în uzinele sale de îmbogăţire de uraniu, a anunţat, ieri, Ministerul de Externe, precizând că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată.

YEMEN

Lider al-Qaida, ucis

Un şef militar al unor combatanţi aparţinând grupării teroriste al-Qaida, Hassan Basonbol, cunoscut şi sub numele Abou Issa, a fost omorât luni, la Zinjibar, în sudul Yemenului, în timpul unor violente confruntări între armată şi fundamentaliştii islamici.

PAKISTAN

Opt răpiţi

Opt colaboratori pakistanezi ai organizaţiei nonguvernamentale American Refugee Committeee au fost luaţi ostatici, ieri, în provincia pakistaneză Baluchistan. Organizaţia nonguvernamentală se ocupă cu îngrijirea refugiaţilor afgani din Pakistan. Cei opt răpiţi au fost opriţi de un grup de bărbaţi înarmaţi, în împrejurimile localităţii Pishin, la circa 50 de kilometri distanţă de Quetta.

CHINA

Corupţia ucide

Doi înalţi funcţionari guvernamentali au fost condamnaţi la moarte pentru corupţie şi au fost executaţi ieri, în China. Xu Maiyong, fost viceprimar al oraşului Hanzhou, fusese găsit vinovat pentru că a primit 15 milioane de euro mită de la o firmă de stat de construcţii, iar Jiang Renjie, fost viceprimar al oraşului Suzhou, a câştigat 11 milioane de yuani din activităţi ilegale.

KAZAHSTAN

Preşedintele, spitalizat

Preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, a fost internat într-un spital din Hamburg, în nordul Germaniei, potrivit cotidianului german ”Bild”. Nazarbaiev, în vârstă de 71 de ani, a fost transferat, la o dată neprecizată, la clinica universitară din Hamburg - Eppendorf, însoţit de garda sa de corp, susţine cotidianul german. Potrivit ”Bild”, Ministerul german de Externe a servit ca intermediar. Ministerul a dezminţit că a jucat acest rol, precizând că nu are informaţii de la partea kazahă. Preşedintele kazah a fost reales la începutul lui aprilie, cu peste 95% din voturi. Lui i s-a atribuit, în 2010, titlul de şef al naţiunii, ceea ce îi conferă atribuţii perpetue.

JAPONIA

Taifunul Ma-on

Taifunul Ma-on a început, ieri, să măture coasta de sud a arhipelagului nipon, unde, din cauza rafalelor puternice de vânt, peste 300 de zboruri au fost anulate, iar cinci persoane au fost rănite. Într-o serie de localităţi din prefecturile Kagoshima şi Miyazaki din sudul Japoniei s-a trecut la evacuarea în masă a populaţiei. Taifunul Ma-on, al şaselea şi se pare cel mai puternic din acest sezon, cu o viteză a vântului în epicentru de circa 40 m/sec, a ajuns deja în largul insulei Shikoku, îndreptându-se în direcţia nord-vest. Precipitaţii record sunt aşteptate, în zilele următoare, atât în insula Shikoku, cât şi în Kyushu, a treia ca mărime din arhipelag, unde valurile ajung în zona de coastă şi la 10 metri înălţime. Autorităţile au avertizat populaţia în legătură cu posibilitatea unor puternice inundaţii, închizând mai multe magistrale auto şi comunicaţii feroviare. A fost perturbat şi transportul cu feribotul între Kagoshima şi Osaka iar zone întregi au rămas fără curent electric. Potrivit prognozelor meteo, ploile torenţiale şi rafalele de vânt vor scădea în intensitate, inclusiv în zonele deja afectate de cutremur şi tsunami din insula Honshu, abia în a doua parte a săptămânii.

GERMANIA

Despăgubiri pentru E.coli

Agricultorii germani solicită 16 milioane de euro despăgubiri din partea UE, pentru prejudiciile legate de contaminarea, în mai şi iunie, cu bacteria E.coli, a precizat, ieri, un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii de la Berlin. Ministrul a transmis un total al cifrelor reclamate de cele 16 state federale germane. Pe de altă parte, federaţia germană a agricultorilor Bauernverband a vorbit, la începutul lui iunie, despre o pierdere mult mai mare, de 50 de milioane de euro, legată de această criză, ”cea mai gravă de după Cernobâl, pentru sectorul legumicol”. Depistarea originii epidemiei de E.coli, ce a făcut 50 de morţi în Europa, a durat mai multe săptămâni, iar între timp, mai multe legume au fost incriminate pe nedrept ca fiind sursa contaminării, mai ales castraveţii. Astfel, vânzările de castraveţi, dar şi de roşii şi salată, au scăzut drastic, vreme de mai multe săptămâni. Agricultorii spanioli au fost cei mai afectaţi de reţinerea consumatorilor, primele suspiciuni planând asupra castraveţilor spanioli. Dar şi în cazul ibericilor, suma despăgubirilor solicitate din partea UE, 71 de milioane de euro, este, de asemenea, mult mai mică decât estimările iniţiale de pierderi de venit, de ordinul a 200 de milioane de euro.

AUSTRIA

Fost premier extrădat

Austria l-a extrădat, luni seara, pe fostul premier croat, Ivo Sanader, pe care Zagrebul îl acuză de corupţie pe scară largă. Sanader, în vârstă de 57 de ani, a fost adus la închisoarea Remetinaţ, cu puţin înainte de ora locală 22.00. El a fost consultat de un doctor şi apoi închis singur într-o celulă din sectorul pentru femei al penitenciarului. A fost adus cu un convoi bine păzit de la Salzburg, în vestul Austriei, unde fusese arestat în decembrie, în baza unui mandat emis de Croaţia. Sanader a fugit din ţară în momentul în care Parlamentul se pregătea să-i ridice imunitatea de deputat, dând cale liberă acţiunii judiciare. El a condus Guvernul croat din 2003 şi până la suprinzătoarea şi niciodată deplin explicata demisie pe care şi-a dat-o în urmă cu doi ani. A fost urmat în fruntea Guvernului de o fostă protejată, Jadranka Kosor. Potrivit presei croate, organul naţional anticorupţie, Uskok, l-a investigat pe Sanader în legătură cu mai multe cazuri de corupţie masivă. El este suspectat de deturnarea a milioane de euro prin afaceri dubioase desfăşurate prin intermediul companiei de relaţii publice FIMA-Media, a companiei croate pentru utilităţi, HEP şi a companiei petroliere JANAF, dar şi prin intermediul băncii austriece Hypo Bank şi a companiei petroliere ungare MOL. Sanader a negat toate acuzaţiile şi a acuzat-o pe Kosor că orchestrează o campanie motivată politic împotriva sa. După ce a venit la putere, Kosor a dezlănţuit cea mai amplă campanie anticorupţie din Croaţia, în condiţiile în care fosta republică iugoslavă se pregăteşte să adere la UE. Mai mulţi foşti oficiali cu rang înalt din Guvernul lui Sanader, dar şi directori ai unor companii, având legături cu autorităţile şi bucurându-se de favoruri speciale, au fost anchetaţi şi arestaţi. Vicepremierul Damir Polancec a pledat vinovat pentru corupţie, în octombrie şi riscă şi mai multe acuzaţii în legătură cu un caz şi mai mare, în care este implicată MOL. El este oficialul cu rangul cel mai mare condamnat până acum pentru corupţie în Croaţia.



12