BRAZILIA
Jaf armat la Rio
Indivizi înarmaţi au invadat, ieri, un hotel de lux din Rio de Janeiro, oraş ce va găzdui, peste câţiva ani, Campionatul Mondial de Fotbal şi Jocurile Olimpice şi le-au furat oaspeţilor bani şi telefoane mobile. Patru bărbaţi au escaladat zidul de la intrare şi au pătruns în incinta hotelului Santa Teresa, situat în cartierul cu acelaşi nume, care oferă... linişte şi siguranţă oaspeţilor, potrivit website-ului său. Intruşii au fost surprinşi de camerele de luat vederi. Ei au furat de la cel puţin zece turişti, unii dintre ei străini şi au reuşit să fugă. Nicio persoană nu a fost rănită. În urma atacului, autorităţile au ocupat câteva cartiere de barăci, pentru a căuta membri ai bandelor de traficanţi de droguri şi alţi infractori. Securitatea rămâne o problemă cronică pentru Rio. În august anul trecut, indivizi înarmaţi au luat circa 30 de ostatici la hotelul Intercontinental din cartierul Sao Conrado din Rio, după un schimb de focuri cu poliţia, pe o stradă din apropiere. Oraşul găzduieşte, în prezent, Jocurile Militare Mondiale, care reunesc 6.000 de sportivi din 113 ţări.
INDIA
Inundaţii mortale
Peste 800 de sate au fost inundate ca urmare a revărsării râului Brahmaputra, în statul Assam din estul Indiei, după mai multe zile de ploi torenţiale. Potrivit bilanţului autorităţilor locale, viitura a răpit viaţa a cel puţin patru persoane, lăsând în urma sa peste 180.000 de sinistraţi. Autorităţile centrale încearcă să asigure sinistraţilor produse de primă necesitate, în primul rând alimente, între care orez şi linte. Persoanele evacuate din calea apelor au fost cazate temporar în şcoli şi clădiri aparţinând Guvernului statului Assam. În estul Indiei se produc cu regularitate inundaţii în sezonul ploios, care durează de obicei din iulie până în septembrie.
ECUADOR
Alcool ucigaş
Ecuadorul a interzis consumul şi vânzarea de alcool, duminică, în toată ţara, după ce 23 de persoane au murit în mai puţin de-o săptămână, într-un oraş de provincie, ca urmare a consumului de alcool contrafăcut, a anunţat Ministerul ecuadorian al Sănătăţii. Aceste măsuri sunt valabile timp de 72 de ore şi prevăd mobilizarea forţelor armate şi a poliţiei în scopul de a asigura efectuarea de controale. Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, care a vorbit despre ”o tragedie”, le-a cerut tuturor persoanelor care au consumat alcool şi care se simt rău să se deplaseze imediat la un centru medical. Vineri, surse medicale au anunţat moartea a opt persoane, începând de lunea trecută, în localitatea Urdaneta din provincia Los Rios, după ce-au consumat alcool contrafăcut. Până în prezent, 103 persoane, victime ale intoxicării cu alcool contrafăcut, se află internate în spital.
RUSIA
Atentat dejucat
Serviciul rus de securitate FSB a arestat patru suspecţi de terorism din Caucazul de Nord, care pregăteau un atac cu bombă asupra mijloacelor de transport în comun de la Moscova, i-a spus, ieri, şeful FSB, preşedintelui Dmitri Medvedev. Suspecţii aveau o bombă cu o putere echivalentă cu 10 kilomgrame de TNT, arme şi hărţi care arătau ţintele atacurilor. Medvedev a ordonat o înăsprire a măsurilor de securitate din transporturi, după atacul terorist din luna ianuarie, vizând aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova, soldat cu moartea a 36 de persoane şi rănirea a peste 100.
UCRAINA
Ambuscadă la ambasada Georgiei
Ieri, manifestante topless şi fotoreporteri care le fotografiau au fost atacaţi de un bărbat care a ieşit din ambasada Georgiei la Kiev. Trei membri ai grupării ucrainene Femen stăteau pe treptele ambasadei georgiene de la Kiev şi strigau diverse sloganuri, când un bărbat a ieşit din clădire şi le-a dat palme femeilor topless. Membrele Femen au încercat să atragă atenţia asupra cauzei lor, protestând fără bluze sau sutiene. Ieri, ele au manifestat împotriva arestării a trei fotografi în capitala georgiană, pentru spionaj. Bărbatul a atacat apoi, cu pumnii şi picioarele, o parte din cei circa zece fotografi aflaţi la faţa locului. Poliţia ucraineană, aflată la faţa locului, i-a cerut agresorului să se oprească dar nu a intervenit. Ministerul georgian de Externe nu a comentat incidentul.
BULGARIA
Moţiune de neîncredere
Opoziţia bulgară a înaintat, ieri, în Parlament, o a treia moţiune de neîncredere împotriva Guvernului de centru-dreapta. Opoziţia, condusă de Partidul Socialist bulgar şi de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS) a etnicilor turci, a iniţiat votul de neîncredere, acuzând eşecuri privind administrarea afacerilor interne şi privind aderarea la spaţiul Schengen, ce ar fi trebuit iniţial să aibă loc în martie 2011. Coaliţia Albastră, de dreapta, care a susţinut cabinetul Borisov, a anunţat că va vota în favoarea moţiunii de neîncredere, din cauza a ceea ce consideră ”eşecuri personale ale ministrului de Interne, Ţvetan Ţvetanov”. Şi formaţiunea conservatoare Ordine, Lege şi Justiţie (RZS) susţine votul. Deşi formaţiunea de extremă-dreapta Ataka, care a fost cel mai puternic aliat al GERB după alegerile generale din iulie 2009, a declarat recent că nu mai susţine Guvernul, a precizat că nu va vota în favoarea moţiunii. Pentru ca textul să fie aprobat, 121 de parlamentari din totalul de 240 trebuie să îl susţină. GERB are 117 reprezentanţi în Parlament. În plus, 18 aleşi independent, care s-au retras din RZS, Ataka şi Coaliţia Albastră, au anunţat că se vor opune, ceea ce asigură GERB 130 de voturi în favoarea sa şi împotriva moţiunii. Aceasta este a treia moţiune de neîncredere vizând Guvernul lui Boiko Borisov. Prima a vizat eşecurile politicilor din domeniul asistenţei medicale iar a doua, din iunie 2011, a vizat eşecul politicii anticriză. La începutul anului 2011, Borisov a cerut un vot de încredere în Parlament privind politicile cabinetului său în ansamblu.
LITUANIA
Încordare cu Austria
Comisia pentru afaceri externe din Seimul lituanian discută despre posibilitatea ruperii legăturilor diplomatice cu Austria, din cauza eliberării unui fost agent KGB a cărui arestare era solicitată de Vilnius. Poliţia din Viena l-a eliberat, joi, pe Mihail Golovatov, la 24 de ore după ce fusese reţinut în virtutea unui mandat european de arestare emis la cererea Lituaniei. Lituania va cere NATO şi UE să evalueze chestiunea eliberării fostului agent KGB în Austria, a mai anunţat, ieri, comisia. Comisia susţine că Austria pare să fi încălcat unul dintre principiile fundamentale europene, cel al solidarităţii. Lituania îşi va rechema ambasadorul din Austria, în semn de protest faţă de eliberarea fostului colonel KGB. Golovatov este suspectat că a fost implicat în reprimarea acţiunilor care au precedat declararea independenţei Lituaniei. Diplomaţii austrieci au explicat că mandatul de arestare era prea vag pentru a justifica menţinerea în detenţie a lui Golovatov. Lituania suspectează însă implicarea Rusiei în întreaga afacere. Golovatov a fost comandantul grupului Alpha din KGB. Autorităţile lituaniene îl acuză de organizarea raidului asupra unui studio al televiziunii de stat, în 13 ianuarie 1991, când 14 oameni au fost ucişi şi câţiva zeci răniţi. El riscă pedeapsa cu închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat.
UNGARIA
Nazist achitat
Sandor Kepiro, în vârstă de 97 de ani, judecat la Budapesta, pentru masacrarea unor civili în Serbia, în 1942, a fost găsit nevinovat de crime de război. Un tribunal din Budapesta l-a achitat pe fostul căpitan de poliţie. Multe dintre zecile de persoane care au asistat la şedinţa instanţei au aplaudat decizia completului de trei judecători. Curtea va citi motivarea sentinţei pe parcursul a două zile, din cauza stării medicale fragile a lui Kepiro. Sandor Kepiro se afla pe lista Centrului Wiesenthal ca unul dintre cei mai căutaţi criminali nazişti. Mai mult de 1.200 de evrei, sârbi şi romi au fost ucişi în trei zile, de forţele ungare, în masacrul din Novi Sad. Kepiro a spus în faţa tribunalului că este nevinovat şi a numit procesul ”un circ” apoi a afişat o hârtie pe care scria ”Ucigaşii unui om de 97 de ani!”. El este acuzat de complicitate la crime de război iar procurorii spun că el ar fi ordonat strângerea şi executarea a 36 de oameni. Sute de familii au fost strânse de ungari, aliaţi ai Germaniei naziste, în ianuarie 1942, pe malul Dunării, în Novi Sad şi apoi împuşcate. Kepiro a fost condamnat pentru implicare în crimele din Ungaria, în 1944, dar condamnarea a fost anulată de Guvernul fascist şi apoi, el a fugit în Argentina. A revenit în Ungaria în 1996 şi a fost depistat de ”vânătorii de nazişti”, după zece ani, în Budapesta. Anul trecut, el a admis prezenţa la raidul din Novi Sad dar a negat că ar fi ucis pe cineva.