ITALIA
Rachetă pe calea ferată
O rachetă sol-aer a fost găsită în apropierea unui stâlp al liniei ferate pentru trenul de mare viteză dintre oraşele italiene Roma şi Napoli, a anunţat, joi seara, presa din Italia, care citează surse din rândul forţelor de ordine. Cu o lungime de 1,5 metri, racheta avea combustibil dar nu şi încărcătură explozivă. Specialiştii au descoperit în apropiere şi un detonator, care însă nu era conectat la rachetă. Autorităţile au deschis o anchetă. Potrivit primelor informaţii, justiţia exclude ipoteza pregătirii unui atentat. Este vorba, mai degrabă, de un act de intimidare din partea unui grup de criminalitate organizată.
YEMEN
Dronă ucigaşă
Un raid efectuat de o dronă americană asupra unor militanţi, în sudul Yemenului, joi, s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi, a anunţat o sursă din serviciile de securitate yemenite. Incidentul vine în condiţiile în care SUA şi Yemen accelerează eforturile pentru anihilarea militanţilor. Guvernul susţine că nicio dronă americană nu a fost implicată în atac şi că raidul a fost efectuat de forţele sale aeriene. Ministerul de Interne spune că nouă militanţi au murit, dar zeci au fost răniţi şi numărul morţilor probabil va creşte. Oficialii SUA nu au făcut niciun comentariu. Potrivit unor surse din serviciile de securitate, raidul a avut loc în provincia Abyan şi a vizat un comisariat de poliţie preluat de militanţi al-Qaida. Bilanţul este mare pentru că militanţii erau strânşi în acea zonă împreună cu familiile lor. Doi martori oculari au spus că cel puţin 30 de civili care se ascundeau figurează printre morţi. În urmă cu doi ani, o dronă americană a ucis 62 de persoane în Abyan.
MAREA BRITANIE
Grevă la BBC
Jurnaliştii de la BBC au început, joi noaptea, o grevă de 24 de ore, pe fondul disponibilizărilor anunţate de conducerea radiodifuzorului public englez. Sindicaliştii afiliaţi National Union of Journalists (NUJ) au votat în favoarea unei astfel de iniţiative, luna trecută. Ei au dat avertizări că greva va cauza întreruperi masive ale programelor TV şi radio. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al BBC a declarat că grupul este dezamăgit de aceste acţiuni ale sindicaliştilor. Telespectatorii şi ascultătorii posturilor BBC au sesizat schimbări în programele grupului, vineri dimineaţă. Mai mulţi angajaţi de la BBC World Service şi BBC Monitoring vor fi disponibilizaţi vara aceasta. Secretarul general al BBC, Michelle Stanistreet, a declarat că ”este ruşinos faptul că BBC provoacă o grevă din cauza câtorva disponibilizări”. O altă grevă de 24 de ore este programată pe 29 iulie.
RUSIA
Incendii de vegetaţie
Numărul focarelor de incendii de vegetaţie din Rusia a crescut cu 10% în ultimele 24 de ore, ajungând la 191, au anunţat, vineri, autorităţile. În total, 191 de focare de incendii de vegetaţie se înregistrează pe o suprafaţă de 620 de hectare, potrivit oficialilor. Joi, peste 3.800 de persoane şi 567 unităţi participau la lupta împotriva flăcărilor. Vara trecută, incendiile provocate de caniculă s-au extins pe milioane de hectare şi s-au soldat cu 62 de morţi. 199 de localităţi şi 19 regiuni au fost afectate.
IRAK
Execuţii programate
Cinci înalţi responsabili ai fostului regim Saddam Hussein, dintre care doi fraţi vitregi ai lui Saddam, vor fi executaţi într-o lună, potrivit presei, care citează un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Justiţiei. Potrivit acestuia, este vorba despre doi fraţi vitregi ai lui Saddam, precum şi despre fostul ministru al Apărării, Sultan Hachem Ahmad, fostul general Hussein Rachid al-Tikriti şi un fost lider al partidului Baas. Toţi au fost predaţi de SUA autorităţilor irakiene, joi. Consiliul trebuie să ratifice sentinţele în cinci zile, după aceea vor fi executate într-o lună. Foştii demnitari irakieni au fost implicaţi în reprimările revoltelor kurde şi şiite, soldate cu zeci de mii de morţi.
SIRIA
Protestatari ucişi
Sute de mii de persoane au demonstrat, vineri, în Siria, în oraşe ca Deir Ezzor, Hama, Damasc, Idleb, Homs, Alep şi Deraa, cerând eliberarea deţinuţilor şi căderea regimului, iar forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor. Şapte civili au fost ucişi, vineri, la Damasc şi Idleb, de forţele de securitate care încercau să-i disperseze pe manifestanţi, a anunţat Abdel Karim Rihaoui, din cadrul Ligii siriene pentru Drepturile Omului. Forţele de securitate au tras cu muniţie de război în cartierele Qabun şi Rukn Eddin, unde peste 20.000 de oameni au ieşit în stradă, existând mai mulţi răniţi. Agenţia oficială Sana scrie că oameni înarmaţi au tras asupra forţelor de ordine şi a cetăţenilor, în cartierele Qabun şi Rukn Eddin. De asemenea, televiziunea publică a relatat despre moartea unui civil ucis de oameni înarmaţi, la Idleb. Circa 350.000 de persoane au ieşit pe străzi la Deir Ezzor. Alţi 150.000 de oameni au demonstrat la Hama iar mii de persoane s-au adunat în cartierul Midan din Damasc, la moscheea Al-Hassan, locul de reunire al manifestanţilor din capitala siriană. Mari manifestaţii s-au derulat şi în Homs, oraş din centrul Siriei, precum şi la Raqqa şi Alep, în nordul ţării. Numeroşi protestatari au defilat şi la Amuda, în guvernoratul Hassake, în timp ce mii de persoane au ieşit pe străzi şi la Ain al-Arab, mulţi dintre ei fiind arestaţi. Ca în fiecare zi de vineri de la începutul la 15 martie a revoltei împotriva regimului lui Bashar al-Assad, demonstranţii au făcut apel pe pagina lor de Facebook Syrian Revolution 2011, la manifestaţii în semn de omagiu pentru ”ostaticii libertăţii”, miile de prizonieri politici şi manifestanţi închişi în închisorile siriene.
SUA
Atac cibernetic
Pentagonul a recunoscut că a fost supus, la începutul anului, unui puternic atac cibernetic prin care mii de documente au fost furate de hackeri din străinătate. William Lynn, adjunctul secretarului Apărării, a declarat că, în urma unui atac informatic din luna martie, hackerii au reuşit să obţină informaţii despre cele mai sensibile sisteme ale Pentagonului. Dezvăluirea acestor informaţii survine în contextul lansării de către Pentagon a unei strategii pentru întărirea capacităţilor cibernetice ale SUA şi pentru contracararea ameninţărilor şi atacurilor din spaţiul cibernetic. Conform strategiei, spaţiul cibernetic este tratat într-un mod similar cu spaţiile terestru, aerian şi maritim. Într-un discurs susţinut la National Defense University din Washington, Lynn a precizat că circa 24.000 de fişiere conţinând date aparţinând Pentagonului au fost furate în luna martie, dintr-un calculator din reţeaua industriei de apărare, într-unul din cele mai mari atacuri cibernetice din istoria SUA. William Lynn a spus că Pentagonul consideră că atacul din luna martie a fost comis de un guvern străin, precizând că ştie care este acesta. William Lynn a subliniat că atacurile cibernetice din viitor nu se vor concentra numai de furtul de date, ci şi pe distrugerea capacităţilor de apărare ale SUA, putând cauza chiar decese. El a adăugat că hackeri au încercat în trecut să extragă fişiere legate de sistemele de urmărire a rachetelor şi de proiectul Joint Strike Fighter. Deşi state ca Rusia şi China au fost acuzate în trecut de numeroase atacuri cibernetice, Pentagonul se teme de posibile atacuri şi furturi de date comise de grupările teroriste asupra reţelelor de calculatoare din SUA. Oficialul american a afirmat totodată că Strategia Departamentului Apărării privind spaţiul cibernetic este defensivă, contracarând criticile iniţiale conform cărora ar fi prea agresivă.