INDIA
Atentate sângeroase
Cel puţin 13 oameni au fost ucişi şi 81 răniţi în urma a trei explozii care s-au produs, ieri, în zone aglomerate din capitala financiară a Indiei, Mumbai. Autorităţile au ajuns la concluzia că exploziile au fost atacuri teroriste, în toate cele trei cazuri folosindu-se dispozitive explozive improvizate. Una dintre bombe a fost plasată într-un taxi, o alta pe o motocicletă. Deflagraţiile au avut loc la interval de câteva minute una de cealaltă, în jurul orei locale 19.00, o oră de vârf, când toată lumea se întoarce acasă de la serviciu. Exploziile au avut loc în cartierul Dadar, în vestitul bazar de bijuterii Jhaveri şi în zona Operei, un cartier de afaceri foarte frecventat. Alerte de securitate au fost emise imediat pentru toate oraşele mari din India. Exploziile au avut loc de ziua aniversară a unicului supravieţuitor dintre autorii atentatelor din noiembrie 2008 de la Mumbai, soldate cu aproape 170 de morţi şi la două zile după împlinirea a cinci ani de la atentatele în serie comise asupra unor trenuri, la 11 iulie 2006, tot la Mumbai, când cel puţin 186 persoane au fost ucise.
IRAN
Consilier arestat
Încă un consilier al preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a fost arestat la Teheran, a anunţat, ieri, presa oficială. Azadeh Ardakani, directorul Muzeului Naţional, a fost demis şi ulterior arestat, din cauza legăturilor sale cu ”curentul deviant”. ”Curentul deviant” este termenul folosit de criticii preşedintelui pentru a-i descrie pe consilierii care s-ar fi distanţat de valorile republicii islamice. Mai mulţi consilieri au fost arestaţi în ultimele săptămâni. Procurorul general a anunţat luni că mai mulţi membri ai ”curentului deviant” au fost arestaţi, inclusiv oficiali din Organizaţia Moştenirii Culturale, la care este afiliat Muzeul Naţional. Principala ţintă este consilierul Esfandiar Rahim-Mashaei, care este şi socrul fiului lui Ahmadinejad. Ahmadinejad a declarat că nu le va permite criticilor să-l intimideze printr-o campanie de defăimare şi nici să-şi impună agenda asupra activităţii Guvernului.
RUSIA
Incident la Kremlin
Poliţia a arestat un bărbat care a încercat să intre în Kremlin, pentru a cere să-i fie plătite salariile restante. ”Poliţia a arestat un moscovit de 30 de ani, care a încercat să intre în Kremlin pentru a cere plata salariilor restante. Bărbatul a fost spitalizat”, a anunţat presa rusă de ieri. Nu este clar pentru cine lucra bărbatul.
UCRAINA
Copii bolnavi
84 de copii ruşi s-au îmbolnăvit din cauza alimentelor de proastă calitate preparate într-o tabără de vară din Ucraina, au anunţat, ieri, oficiali ucraineni. Toxiinfecţia în masă s-a înregistrat în două staţiuni aflate lângă Sevastopol. Este vorba despre copii cu vârste între 8 şi 16 ani. Medicii spun însă că aceştia îşi vor reveni rapid, un singur caz fiind mai grav. Şi opt adulţi primesc îngrijiri medicale. Autorităţile sanitare inspectează bucătăriile taberelor iar managerii lor vor fi anchetaţi.
IRAK
Panică la Bagdad
O scurgere de clor de la o staţie de epurare a apei din apropiere de Bagdad a generat panică şi sute de locuitori au luat cu asalt spitalele, dar cei mai mulţi s-au putut întoarce la domiciliu, a anunţat, ieri, un director din Ministerul irakian al Sănătăţii. Marţi seara a avut loc o scurgere de clor de la o staţie de epurare a apei din Kasra-wa-Atash, la intrarea dinspre nord în Bagdad. Aproximativ 800 de persoane s-au prezentat la diverse spitale, dar majoritatea s-au putut întoarce acasă rapid, a declarat Hassan Hadi. Cele mai multe persoane au venit din Sadr City, un cartier şiit sărac din Bagdad. Locuitorii s-au panicat după ce au întâmpinat dificultăţi respiratorii şi stare de somnolenţă. O sursă din cadrul Ministerului de Interne a confirmat că incidentul s-a produs marţi, în jurul orei 20.00, din cauza unei probleme tehnice şi nu a unui sabotaj.
ISRAEL
Raid aerian
Aviaţia israeliană a lansat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, două raiduri aeriene vizând două ateliere de arme din nordul Fâşiei Gaza, menţionează un comunicat al armatei israeliene, dat publicităţii ieri. Aceste atacuri, în cadrul cărora ţintele au fost distruse, au fost lansate după tirurile cu rachete lansate marţi de pe teritoriul palestinian, asupra sudului Israelului, care nu au provocat victime. După două luni de calm relativ, mai multe incidente armate s-au produs în regiune, în ultimele zile. Din vara lui 2007, Fâşia Gaza, de unde Israelul s-a retras unilateral, cu arme şi bagaje, în 2005, este controlată în totalitate de mişcarea islamistă Hamas, fiind obiectul unei stricte blocade israeliene.
AFGANISTAN
Bilanţ tragic
Pierderile coaliţiei internaţionale din Afganistan, înregistrate de la începutul anului, se ridică la 302 persoane, a anunţat, ieri, biroul de presă al ISAF. Cele mai recente două incidente mortale ce au implicat soldaţi ai coaliţiei s-au produs la 12 şi 13 iulie. Doi militari au fost ucişi de bombe în sudul Afganistanului. Naţionalitatea lor nu a fost precizată. Cu 720 de soldaţi şi ofiţeri ucişi, anul 2010 a fost cel mai sângeros pentru forţele internaţionale aflate în Afganistan.
CIPRU
Proteste violente
Mii de ciprioţi au protestat în zona palatului prezidenţial din Nicosia, după moartea a 12 persoane în explozia de la baza navală. Poliţia a făcuz uz de gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, care acuză Guvernul de neglijenţă în legătură cu tragedia de la baza Evangelos Florakis. Printre persoanele care au murit se numără comandantul marinei cipriote şi şase pompieri. Peste 60 de persoane au fost rănite. Circa 5.000 de oameni au agăţat un banner de poarta palatului prezidenţial, pe care scria ”Preşedintele Demetris Christofias este un ucigaş şi trebuie să meargă la închisoare”. Câţiva tineri au spart o încuietoare a porţii şi lumea a intrat în complex. Poliţia i-a lăsat să ajungă la următoarea poartă, care a fost blocată de forţele de ordine. Nu au fost efectuare arestări. Presa locală are şi ea aceeaşi poziţie. Ziarul pro-opoziţie ”Alithia” a scris pe prima pagină: ”Este o crimă!” iar ”Cyprus Mail” îl acuză pe preşedinte în legătură cu acest dezastru.
RUSIA
Bilanţ oficial
Bilanţul oficial al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în naufragiul de pe fluviul Volga a atins, ieri, o sută de persoane, după aducerea la suprafaţă a cadavrelor de pe epava navei scufundate, a informat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Alte 29 de persoane - din cele 208 aflate la bordul navei de croazieră Bulgaria, în momentul naufragiului - sunt considerate dispărute, până la identificarea tuturor victimelor. În aceste condiţii, bilanţul ar putea ajunge la 129 de persoane. Potrivit autorităţilor, 79 de persoane au supravieţuit, fiind salvate de o altă navă ce trecea prin zonă în timpul tragediei. Dintre cele 100 de victime confirmate oficial, 65 sunt femei, 16 copii şi 18 bărbaţi. În ceea ce priveşte echipajul navei, din 35 de membri, 23 au reuşit să se salveze. Căpitanul a rămas însă pe vas, corpul său fiind ridicat marţi, de scafandri, de pe epava navei, scufundată la o adâncime de 20 de metri. Dintre cei 173 de turişti, doar 56 de persoane au rămas în viaţă. În total, pentru excursie s-au vândut 147 de bilete, în timp ce 26 de pasageri erau neînregistraţi. Nava Bulgaria efectua traseul Bolgar - Kazan, scufundându-se pe 10 iulie, ca urmare a unor defecţiuni la motor şi a supraîncărcării, capacitatea ei fiind de 120 de locuri.