Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Iulie 2011 / 00:00 523 accesări

BULGARIA

Zeci de arestări

60 de cetăţeni bulgari au fost arestaţi într-o operaţiune europeană ce a permis anihilarea celei mai mari reţele de falsificare de carduri de credit. Reţeaua era activă de nouă ani şi acumulase 50 de milioane de euro. Circa 5.000 de poliţişti din Spania, Bulgaria, Italia, Polonia, Germania, agenţi americani de informaţii şi experţi Europol au participat la operaţiunea Night Clone Card. Reţeaua era activă mai ales în Italia, unde au fost arestate nouă persoane. SUA au arestat doi suspecţi şi încă doi au fost arestaţi în Spania. O persoană a fost arestată în Polonia. Primul grup, de 47 de persoane, a fost reţinut de poliţia bulgară, săptămâna trecută, în operaţiunea Shock. Poliţia a confiscat bunuri de peste 15 milioane de euro.

ITALIA

Mafiot condamnat

Instanţa italiană l-a condamnat la moarte pe un mafiot, pentru rolul acestuia în uciderea în 2007 a şase persoane în Germania. Procurorii l-au acuzat pe Giovanni Strangio, de 32 de ani, că a planificat uciderea a şase bărbaţi italieni în faţa unui restaurant din oraşul german Duisburg. Alţi şapte mafioţi judecaţi împreună cu Strangio au primit închisoare pe viaţă în acest dosar. Crimele au constituit o răzbunare ce a implicat familii ale mafiei calabreze, \'Ndrangheta. Strangio, arestat la Amsterdam, în martie 2009, este un membru important al uneia dintre familiile prinse în acest conflict, clanul Nirta-Strangio. Potrivit procurorilor, prin respectivele crime, Strangio dorea să răzbune uciderea în ziua de Crăciun a lui 2006 a vărului său Mario Strangio, crimă comisă de clanul rival Pelle-Vottari.

IRLANDA DE NORD

Poliţişti răniţi

Naţionaliştii au deturnat un autobuz şi au încercat să atace cu el poliţia, la Belfast, luni noapte, în cursul unor revolte soldate cu răniţi. Poliţia a replicat cu gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă. În total, şapte poliţişti au fost răniţi. Poliţia anchetează informaţii legate de folosirea unor arme de foc în zonă. În vestul oraşului, un şofer de autobuz a fost ameninţat şi scos din vehicul iar pasagerilor li s-a ordonat să coboare. Protestatarii s-au îndreptat cu autobuzul spre liniile poliţiei dar s-au oprit lângă acestea. O maşină a fost incendiată. În fiecare an, la 12 iulie, Ordinul Portocaliu al protestanţilor participă la demonstraţii în Irlanda de Nord, marcând victoria prinţului Wilhelm de Orania din 1690, la Boyne, în faţa regelui catolic James al II-lea.

KAZAHSTAN

Revoltă la închisoare

16 deţinuţi au murit în timpul unei explozii produse într-o închisoare din Kazahstan, după ce s-au revoltat şi în timp ce încercau să evadeze, a declarat, ieri, un reprezentant al Ministerului Justiţiei. Explozia s-a produs într-o închisoare din Balhaci, în regiunea Karaganda din estul ţării. Poliţia a luat cu asalt, luni, această închisoare, pentru a neutraliza revolta.

DANEMARCA

Aterizare de urgenţă

Un avion charter danez, cu 140 de pasageri la bord, a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul din Billund, în vestul Danemarcei, ieri dimineaţă, la scurt timp după ce a decolat, din cauza unei roţi defecte, au anunţat autorităţile aeroportuare. Avionul, un Boeing 737-300 al companiei Jet Time, pleca spre Portugalia şi a aterizat fără probleme la Billund, la o oră de la decolare.

RUSIA

Zi de doliu

Ieri a fost zi de doliu în Rusia, pentru cele 110 persoane care au murit în urma naufragiului de pe Volga. Circa 50 de copii figurează printre persoanele decedate. 80 de persoane au fost salvate şi 63 de cadavre au fost recuperate până acum. Nava scufundată duminică în Volga avea mult mai mulţi pasageri la bord decât capacitatea sa, plecase din port cu un motor defect şi nu avea licenţă pentru croazieră, deşi trecuse inspecţia tehnică. Vasul de croazieră s-a scufundat duminică, în numai câteva minute, după ce s-a înclinat iniţial pe partea dreaptă. Tragedia s-a petrecut la 80 de kilometri de Kazan, capitala Tatarstanului, în timp ce vaporul naviga la o distanţă de trei kilometri de mal. Multe dintre cadavrele descoperite în epavă aveau vestele de salvare puse, ceea ce arată că, foarte probabil, oamenii nu au avut suficient timp să sară din navă. Autorităţile ruse au deschis dosare penale împotriva căpitanilor a două nave care nu au ajutat vaporul scufundat în Volga. Ministrul Transporturilor a declarat că cei doi căpitani care nu au ajutat vor primi pedeapsa maximă.

EGIPT

Explozie la gazoduct

O conductă de gaze naturale egipteană care asigură livrări către Israel şi Iordania a fost vizată de o explozie puternică, în noaptea de luni spre marţi, a anunţat agenţia MENA, sugerând că deflagraţia este rezultatul unui atentat. Explozia a avut loc în apropierea oraşului al-Arish, în nordul Peninsulei Sinai şi este a patra care a vizat conducta în ultimele şase luni. Atentatul nu s-a soldat cu victime dar a determinat întreruperea livrărilor de gaze, la scurt timp după ce presa israeliană anunţase reluarea livrărilor după o serie de reparaţii ale instalaţiilor.

PAKISTAN

Omorâţi de drone

Cel puţin 48 de persoane au murit în patru raiduri americane cu drone, în nord-vestul Pakistanului. Primul raid a avut loc, luni seară, în Waziristanul de Nord, unde o dronă americană a lansat două rachete asupra unei maşini, ucigând cinci persoane. Mai târziu, drona a tras opt rachete asupra unui complex. Clădira s-a prăbuşit şi localnicii au recuperat 20 de cadavre şi 10 răniţi în stare critică. Ieri dimineaţă, un alt raid a avut loc în Waziristanul de Sud, unde o dronă a tras două rachete asupra unei maşini, omorând opt persoane. Ministrul pakistanez al Apărării a ameninţat că va retrage o parte din trupele de la graniţa cu Afganistanul, în replică la suspendarea ajutorului militar acordat de SUA. Bill Daley, şeful administraţiei Casei Albe, declarase că Pakistanul a făcut unii paşi care au dat autorităţilor americane motive să facă o pauză în furnizarea ajutorului militar. Daley a spus că SUA şi Pakistanul încearcă să depăşească subiectele de divergenţă din relaţia lor complicată şi a recunoscut că a rămas încă multă durere după raidul american din luna mai, soldat cu uciderea liderului al-Qaida. Daley a recunoscut că Pakistanul este un partener important de menţinut în lupta împotriva terorismului. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a spus că Pakistanul trebuie să acţioneze mai agresiv împotriva extremismului, pentru ca asistenţa SUA să fie reluată.

COREEA DE NORD

Boicot canadian

Canada şi-a suspendat temporar participarea la Conferinţa ONU pentru dezarmare, în semn de protest faţă de mandatul Coreei de Nord în fruntea acestui forum internaţional, a anunţat ministrul canadian de Externe, John Baird. Coreea de Nord asigură preşedinţia rotativă a Conferinţei, în perioada 28 iunie - 19 august. Canada este singurul din cele 65 de state ale Conferinţei care îşi suspendă participarea pentru a protesta împotriva mandatului acordat Coreei de Nord în fruntea acestei organizaţii. Profitând de noul climat instaurat după venirea la Casa Albă a preşedintelui Barack Obama, Conferinţa a ieşit în 2009 din cei 12 ani de letargie, prin adoptarea unui program de negocieri privind dezarmarea nucleară şi armamentul în spaţiu.

SUA

Anchete penale

Human Rights Watch a spus că Barack Obama ar trebui să ordone o anchetă penală asupra presupuselor acte de tortură practicate în timpul administraţiei Bush. HRW a subliniat că există dovezi substanţiale că fosta administraţie Bush a ordonat acte de tortură. Bush a apărat unele dintre tehnici, spunând că ele au împiedicat atacuri şi au salvat vieţi. Administraţia Obama a lansat anchete asupra unor decese înregistrate în custodia CIA şi asupra altor acţiuni neautorizate dar HRW spune că aceste anchete nu vor acoperi activităţile autorizate precis ca fiind legale de oficialii administraţiei Bush. HRW susţine că ar trebui investigaţi Bush, fostul vicepreşedinte, fostul secretar al Apărării şi fostul şef CIA. În raportul de 107 pagini, HRW spune că există dovezi substanţiale că s-au ordonat practici ca simularea înecului, folosirea unor închisori secrete CIA şi transferul de prizonieri în state unde aceştia au fost torturaţi. Bush a declarat că a urmat sfatul consilierilor legali, care, de exemplu, i-au spus că simularea înecului în cursul unor interogatorii la Guantanamo este legală.



12