Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 11 Iulie 2011 / 00:00 531 accesări

UCRAINA

Incendiu la azil

Un număr de 16 persoane au murit după ce un incendiu a izbucnit într-un azil de bătrâni din vestul Ucrainei, a anunţat Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. 11 persoane, între care doi angajaţi, au reuşit să fie salvate şi sunt internate în spital, ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Trei dintre victime sunt în stare critică. La originea incendiului pare să fi fost neglijenţa. Clădirea, în care se aflau 25 de pensionari, era construită din lemn.

RUSIA

Naufragiu

Cel puţin două persoane au murit după ce un vas care transporta 187 de persoane s-a scufundat ieri în râul Volga, a anunţat Ministerulrus pentru Situaţii de Urgenţă. În total, pe vapor se aflau 125 pasageri, 22 de membri ai echipajului şi 35 de membri ai personalului însoţitor de bord. Deocamdată se ştie că 84 de persoane au fost salvate de o ambarcaţiune care trecea prin apropiere, iar 96 de persoane sunt date dispărute. Vasul de croazieră Bulgaria s-a scufundat la ora locală 13.58, în apropierea satului Siukeievo din districtul Kansko-Ustinovski din Republica Tatarstan. Un elicopter şi două bărci de salvare acţionează în prezent la locul accidentului. Poliţia din districtul federal Volga a deschis o anchetă penală.

INDIA

Accident rutier

Circa 30 de persoane au murit şi peste o sută au fost rănite după ce un tren de călători a deraiat ieri în nordul Indiei, 15 vagoane răsturnându-se. Accidentul feroviar a avut loc la 150 de kilometri de oraşul Lucknow, în statul indian Uttar Pradesh, din nordul ţării. Trenul venea de la Howrah, de lângă Calcutta, şi se îndrepta către capitala New Delhi. Este al doilea accident feroviar care se petrece în această regiune în decurs de numai câteva zile. Joi, în aceeaşi regiune, 38 de persoane au murit după ce un tren a lovit un autocar.

SPANIA

Candidatul socialiştilor

Vicepremierul şi ministrul de Interne al Spaniei, Alfredo Perez Rubalcaba, a fost confirmat sâmbătă drept candidat al Partidului Socialist, aflat la putere, pentru postul de premier la alegerile de anul viitor. Alfredo Perez Rubalcaba nu a avut niciun contracandidat în cadrul partidului, după ce ministrul Apărării, Carme Chacon, a renunţat să intre în cursă. Actualul premier Jose Luis Rodriguez Zapatero a anunţat că nu va candida pentru a obţine un al treilea mandat la alegerile prevăzute în martie 2012. Alfredo Perez Rubalcaba va avea dificila sarcină de a îmbunătăţi perspectivele electorale ale partidului său, care, suportând consecinţele crizei economice cu care se confruntă ţara, a suferit, după şapte ani la putere, o înfrângere categorică la alegerile locale din 22 mai. Spania se reface acum de pe urma recesiunii, dar rata şomajului, de 20%, este una dintre cele mai mari din Europa, iar creşterea economică este foarte lentă. Criza a generat aşa numita mişcare de protest „15 mai”, care consideră actualul sistem politic corupt şi servind doar interesele bancherilor şi politicienilor.

PAKISTAN

Ajutor suspendat parţial

SUA au confirmat, ieri, suspendarea parţială a ajutorului lor militar către Pakistan, după ce cotidianul „The New York Times” publicase în aceeaşi zi un articol în care făcea referire la această posibilitate în condiţiile unei deteriorări a relaţiilor dintre cele două ţări. Confirmarea a venit, la postul de televiziune ABC, din partea secretarului general al Casei Albe, William Daley. Citând importanţi responsabili militari sub rezerva anonimatului, cotidianul a titrat că această decizie este legată pe de o parte de expulzarea din Pakistan a unor instructori militari americani, iar pe de partă parte de dorinţa administraţiei de la Washington de a face presiuni asupra armatei pakistaneze să lupte mai eficient împotriva miliţiilor Taliban. Valoarea totală a suspendărilor şi anulărilor ajutoarelor militare ar putea atinge suma de 800 de milioane de dolari, adică mai mult de o treime din sprijinul militar anual acordat de SUA.

SUA

Turneu diplomatic

Secretarul de Stat Hillary Clinton, însoţită de o delegaţie de oficiali americani de rang înalt, va întreprinde vizite oficiale în Turcia, Grecia şi India în perioada 15-19 iulie. Vinerea şi sâmbăta viitoare, Hillary Clinton se va afla în Turcia pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, dar şi despre conflictele din Libia şi Siria. Şefa diplomaţiei americane va avea convorbiri cu preşedintele Abdullah Gul şi cu omologul său Ahmet Davutoglu şi va lua parte la o reuniune a grupului de contact pentru Libia. Pe 17 iulie, şefa diplomaţiei americane se va afla în Grecia, ţară greu încercată de criză, unde va discuta cu preşedintele Karolos Papoulias şi cu premierul Georgios Papandreou. Turneul se va încheia în India, unde va lua parte la a doua rundă a dialogului strategic dintre cele două ţări.

SIRIA

Dialog naţional

Guvernul sirian organizează o reuniune de două zile cu membri ai Partidului Baas, aflat la conducere, dar şi cu oponenţii partidului unic, în discuţie urmând să fie luate posibile reforme, inclusiv alegeri multipartide şi o nouă lege a presei. Însă, organizatorii protestelor antiguvernamentale susţin că nu vor veni la reuniune. Presa de stat susţine că oficiali ai Partidului Baas, figuri ale opoziţiei, independenţi, oameni de ştiinţă şi activişti ai tineretului vor veni la acest dialog naţional. Reuniunea ar urma să pună bazele unui proces a cărui durată nu a fost stabilită. Credibilitatea unui proces de dialog naţional va depinde însă de măsura în care vor participa figurile opoziţiei. Ziariştilor din presa internaţională li s-a interzis accesul în Siria.

Grupurile care militează pentru drepturile omului estimează că peste 1.750 de oameni, între care 350 de membri ai forţelor de securitate, au fost ucişi în timpul reprimării protestelor. Guvernul a dat vina pe bande criminale înarmate pentru revoltele care au început la mijlocul lunii martie, în condiţiile în care şi alte naţiuni din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au fost cuprinse de Revoluţiile Primăverii Arabe.

ITALIA

Amendă

Un tribunal italian a decis că Fininvest, compania premierului Silvio Berlusconi, trebuie să plătească companiei media rivale, CIR, despăgubiri de 560 de milioane de euro într-un caz de corupţie. Curtea de Apel din Milano a judecat cazul prin care Fininvest a preluat în anul 1991 de la CIR, compania lui Carlo De Benedetti, controlul asupra publisher-ului Arnoldo Mondadori Editore. Tranzacţia a fost supervizată de un judecător care ulterior a fost condamnat pentru corupţie. Finivest se adresase Curţii de Apel pentru a contesta o decizie iniţială a justiţiei, din 2009, prin care trebuia să plătească CIR despăgubiri de 750 de milioane de euro pentru că în 1991 a corupt avocaţi şi un judecător pentru a intra în posesia Mondatori. Curtea de Apel a decis că suma cuvenită pentru despăgubiri se ridica la 540 de milioane de euro la data judecării în primă instanţă, la care se adaugă dobânzile aferente, astfel încât sume se ridică în final la circa 560 de milioane e euro. Decizia în apel este imediată şi executorie.

GERMANIA

Un nou mandat

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat, sâmbătă, că va candida pentru un al treilea mandat la alegerile din 2013. „Sper că social-democraţii vot putea să găsească pe cineva care să candideze împotriva mea la viitoarele alegeri”, a declarat la televiziune cancelarul creştin-democrat. Sondajele din prezent o poziţionează pe Angela Merkel în spatele oricărui posibil candidat social-democrat, dar cancelarul nu pare să fie intimidat. „Când va începe campania, voi intra cu entuziasm în cursa electorală”, a declarat aceasta. Angela Merkel a fost prima femeie aleasă cancelar al Germaniei, în 2005, fiind apoi realeasă în octombrie 2009. Criza economică şi mai ales ajutorul pe care Germania l-a furnizat unor ţări aflate în dificultate i-au ştirbit însă popularitatea în ultimii ani.

FRANŢA

Lipsă de încredere

Trei sferturi dintre francezi nu au încredere în preşedintele Nicolas Sarkozy, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat ieri. Sondajul, realizat de Harris Interactive pentru “Le Journal du Dimanche”, arată că încrederea francezilor în Nicolas Sarkozy a scăzut în iulie până la 21%, nu mai puţin de 75% dintre francezi declarând că nu au încredere în preşedinte. În ceea ce-l priveşte pe premier, cu toate că şi cota de încredere de care se bucură Francois Fillon a scăzut, ca şi în cazul lui Nicolas Sarkozy, şeful Executivului se bucură totuşi de încrederea a 31 % dintre respondenţi. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.005 persoane în zilele de 6 şi 7 iulie.

YEMEN

Revenirea preşedintelui

Preşedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, aflat în Arabia Saudită, unde a fost operat după ce a fost grav rănit într-un atentat asupra palatului prezidenţial, intenţionează să se întoarcă în ţară la 17 iulie. Întoarcerea este prevăzută în ziua celei de-a 33-a aniversări a învestirii sale în funcţie. Preşedintele yemenit va adresa populaţiei o scrisoare deschisă în care va confirma legitimitatea preşedinţiei sale până în septembrie 2013. Începând din luna februarie, Yemenul este teatrul unor violente manifestaţii prin care se cere plecarea preşedintelui Saleh, aflat la putere din 1978. Mai multe sute de persoane au murit de la începutul acestor revolte. Preşedintele refuză să plece şi a respins câteva soluţii negociate, deşi iniţial părea să le accepte.

IRAN

Rachete lansate

Iranul a lansat, cu şase luni în urmă, două rachete cu rază medie de acţiune în Oceanul Indian, în timp ce zona era supravegheată de avioane de spionaj americane, a declarat un înalt oficial iranian. Generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aerospaţiale ale unităţii de elită a armatei iraniene, a precizat că lansarea a avut loc în luna Bahman, adică între 21 ianuarie şi 19 februarie, de la Semnan. Este vorba despre două rachete ale Gardienilor Revoluţiei, cu o rază de acţiune de 1.900 de kilometri, asupra unor ţinte din Oceanul Indian. Gardienii Revoluţiei au încheiat recent o serie de aplicaţii militare, în cursul cărora au testat rachete balistice cu rază de acţiune scurtă şi medie, capabile să atingă ţinte aflate în Israel sau baze americane aflate în regiune. Regimul de la Teheran afirmă că deţine un arsenal de rachete cu diferite raze de acţiune şi anunţă cu regularitate dezvoltarea de proiectile de precizie, însă experţii militari occidentali exprimă îndoieli în legătură cu veridicitatea informaţiilor.



12