Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Iulie 2011 / 00:00 554 accesări

SUDAN

Tragedie la Marea Roşie

Aproape 200 de oameni au murit când un vas care transporta imigranţi ilegali a luat foc în apele Mării Roşii, în largul coastei sudaneze. Trei persoane au fost salvate iar 197 s-ar fi înecat, deşi căutările pentru supravieţuitori continuă, au declarat, ieri, surse sub acoperirea anonimatului. Incendiul, a cărui cauză este necunoscută, a izbucnit după ce vasul ridicase ancora de câteva ore. Cei patru proprietari yemeniţi ai navei sub pavilion cubanez au fost arestaţi. Victimele erau imigranţi din ţările africane învecinate, care încercau să traverseze Marea Roşie pentru a ajunge în Arabia Saudită.

GERMANIA

Un milion de euro pierduţi

Trei genţi pline cu bani au fost pierdute dintr-o maşină blindată de transport de valori, pe o autostradă din Germania, prejudiciul fiind estimat la un milion de euro. Poliţiştii germani au declanşat o amplă operaţiune de căutare a banilor pierduţi, ei verificând fie ipoteza în care banii pur şi simplu au căzut din maşină, fie pe aceea în care sacii au fost furaţi de cineva. Maşina se deplasa pe autostrada Rhone, către sud, în landul Bavaria. Incidentul s-a petrecut la o încrucişare de autostrăzi, în apropiere de Oberthulba. După circa 20 de kilometri, în Hammelburg, pierderea a fost constatată iar maşina a fost întoarsă din drum. La început s-a presupus că doar una din genţile cu bani a căzut, însă echipajul care însoţea transportul a realizat rapid că de fapt din maşină lipseau trei genţi. Este încă neclar cum au dispărut cele trei genţi cu bani, scrie ”Der Spiegel”, care precizează că, dacă vreo uşă s-ar fi deschis, o alarmă s-ar fi declanşat automat pentru a-i alerta pe cei din echipa de transport.

CHINA

Alunecare de teren

O alunecare de teren provocată de ploi torenţiale a provocat moartea a 18 persoane şi rănirea altor două în nordul Chinei, au anunţat, ieri, autorităţile locale. Alunecarea de teren a afectat oraşul Lueyang din provincia Shaanxi, unde a distrus 12 case. Echipele de salvare au recuperat 17 cadavre şi trei răniţi, dintre care unul a murit la spital. Intemperiile au afectat şi provincia vecină Sichuan, unde oraşul Wenchuan, epicentrul unui cutremur puternic în 2008, a fost devastat de un torent de noroi. În august 2010, un torent de noroi în provincia Gansu a provocat moartea a circa 1.500 de persoane. Ministerul chinez pentru Afaceri Civile a anunţat în iunie că 279 de persoane au murit în catastrofele naturale din China, multe dintre ele în inundaţii şi torente de noroi.

RUSIA

Dezvăluiri

Cotidianul Guvernului rus, ”Rosiiskaia Gazeta”, a dat publicităţii, ieri, o listă cu persoanele şi companiile implicate în spălare de bani şi finanţarea terorismului. Prima parte a documentului, pusă la punct de Ministerul de Externe, pe baza unor documente similare ale ONU, prezintă circa 600 de companii şi persoane străine. A doua parte, redactată de Ministerul Justiţiei, se concentrează pe cei ale căror activităţi sunt legate direct de Rusia. În total, 48 de organizaţii şi peste 1.500 de persoane sunt menţionate în această parte. Pe listă figurează numai persoane sau organizaţii ale căror activităţi ilegale au fost stabilite în justiţie sau ale căror activităţi pe teritoriul rus s-au terminat. Însă specialişti spun că există o parte clasificată a listei, unde sunt menţionaţi suspecţii de terorism şi extremism, scrie cotidianul.

BULGARIA

Arestări... şoc

Forţele de ordine bulgare au făcut 36 de arestări în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în cadrul unei operaţiuni speciale cu nume de cod Şoc, vizând persoane şi maşini căutate prin Sistemul de Informaţii Schengen (SIS). În ultimii doi ani, poliţia bulgară a arestat zeci de membri ai unor grupări infracţionale puternice, suspectaţi de spălare de bani, şantaj, trafic de droguri, corupţie şi fraude fiscale. Raidurile se înscriu în eforturile ţării de a combate corupţia. Parlamentul bulgar va dezbate, săptămâna aceasta, un proiect de lege ce autorizează confiscarea averilor de peste 76.000 de euro ce nu pot fi justificate. Potrivit proiectului iniţiat de ministrul Justiţiei, autorităţile vor avea dreptul de a confisca averile ilegale, fără decizie judecătorească, de la 1 ianuarie 2012. CE consideră că noua lege poate deveni un instrument eficient în lupta anticorupţie. Legea permite unei comisii speciale să facă anchete în legătură cu proprietăţile şi conturile bancare ale membrilor de familie ai persoanelor care nu îşi pot justifica sursele de venit. Comisia va putea verifica şi donaţiile, folosite pentru a ascunde o parte din bunurile ce nu pot fi justificate şi va putea declanşa anchete asupra veniturilor şi achiziţiilor făcute în ultimii 15 ani.

POLONIA

Dascăli concediaţi

Administraţiile locale din voievodatele poloneze au anunţat reduceri masive ale locurilor de muncă în sistemul învăţământului de stat. În comunităţile locale, până la 30% dintre cadrele didactice şi-ar putea pierde locurile de muncă. Primăriile municipiilor şi oraşelor mici au luat decizia de a reduce numărul cadrelor didactice în şcoli. Această măsură îi va afecta atât pe profesorii tineri, cât şi pe educatorii cu experienţă. În Kielce, de pildă, 212 de profesori au primit avizele de încetare a activităţii. În Bydgoszcz, 422 de profesori îşi vor lua rămas bun de la locurile de muncă în şcoli. Cauza reducerii locurilor de muncă în învăţământ ar fi scăderea demografică. Astfel, dacă în 1990, circa 7,5 milioane de tineri urmau studii universitare, în prezent, numărul lor s-a redus cu 25%.

GRECIA

Greva taximetriştilor

Circulaţia în Atena a fost blocată ieri, din cauza convoiului format de taximetriştii în grevă, care se îndreptau cu maşinile spre Ministerul Transporturilor, pentru a protesta faţă de recenta liberalizare a sectorului lor, în cadrul măsurilor de austeritate. Sectorul lor, închis de zeci de ani, va fi deschis imediat concurenţei, ca parte a reformelor Guvernului promise UE şi FMI. Taximetriştii spun că relaxarea limitării accesului în acest sector va duce la o abundenţă de taximetrişti, apărând astfel presiuni asupra unei afaceri deja lovite de criza economică. De asemenea, se plâng că licenţele foarte scumpe, pe care sperau să le poată vândă, la un moment dat, viitoarei generaţii, acum au devenit fără valoare.

IRAN

Rachete testate

Gardienii Revoluţiei din Iran au testat două rachete, ieri, despre care spun că sunt dificil de detectat de radare. Rachetele Tondar şi Golful Persic au fost testate cu succes, a spus Fars, fără să dea detalii. Ministerul Apărării a livrat rachete Fateh-110 Gardienilor Revoluţiei în octombrie. Fateh-100 este o rachetă balistică mobilă, cu rază scurtă de acţiune, cu sisteme de control şi navigaţie avansate. Principala temere pentru Occident o constituie însă racheta Shahab-3, cu o rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri, care ar putea lovi orice zonă din Israel.

COREEA DE NORD

Cooperare energetică

O delegaţie a companiei ruse Gazprom a discutat cu reprezentanţi ai regimului de la Phenian despre cooperarea în domeniul energiei. Ministrul nord-coreean al Industriei Petroliere, Kim Hui Yong, s-a întâlnit cu directorul Gazprom, Aleksandr Ananenkov, pentru a discuta despre cooperare energetică şi alte subiecte bilaterale. Vizita delegaţiei Gazprom a fost decisă în luna iunie, în timpul unei întâlniri între preşedintele Gazprom, Aleksei Miller şi ambasadorul nord-coreean la Moscova, Kim Yong Jeh. Rusia şi Coreea de Nord au o graniţă comună, dar relaţia lor s-a deteriorat după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în urmă cu 20 de ani.

ISRAEL

Atacul meduzelor

Funcţionarea uneia dintre cele mai mari centrale electrice ale Israelului a fost suspendată, din cauza unei invazii de meduze ce a înfundat sistemul de răcire. Extrem de numeroase, în ultima vreme, în apropierea costelor israeliene, meduzele au blocat filtrele sistemului de răcire cu apă din mare la centrala electrică Hadera. Cantitatea de meduze scoasă din filtre a umplut mai multe containere. În iunie, cele două reactoare de la centrala Torness de pe litoralul scoţian au fost închise, ca precauţie, în urma unei invazii de meduze. Înainte, meduzele au blocat sistemul de răcire la cel puţin un reactor de la o centrală din Japonia.

JAPONIA

Centrale testate

Japonia va desfăşura teste de siguranţă la toate centralele sale nucleare, după cutremurul şi tsunami-ul din 14 martie care au dus la topirea reactoarelor de la Fukushima Daiichi. Ministrul Comerţului, Banri Kaieda, a anunţat testele de stres şi şi-a luat angajamentul să nu mai existe probleme cu livrarea de curent electric. Testele vizează să arate cât de bine pot rezista centralele atomice la dezastre majore. Cea mai gravă criză cu care se confruntă ţara, după cel de al Doilea Război Mondial, s-a soldat cu 20.000 de morţi şi dispăruţi. În prezent, numai 19 dintre cele 54 de reactoare nucleare din ţară sunt operaţionale, după ce majoritatea au fost închise pentru verificări regulate, ceea ce obligă oamenii să economisească electricitate.



12