Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Iulie 2011 / 00:00 561 accesări

ELVEŢIA

Român neastâmpărat

Un român condamnat la închisoare care a încercat să evadeze din arestul poliţiei, unde ar fi trebuit să stea o noapte, până era dus în penitenciar, a căzut de la circa şase metri înălţime, în timp ce încerca să coboare pe faţada clădirii. Bărbatul, de 33 de ani, a încercat să evadeze luni seară, în Neuchâtel. El avea cătuşele doar la o mână, fiind în sala unde putea să fumeze. După ce a reuşit să se elibereze, deţinutul a ieşit pe fereastra încăperii, dar a căzut în timp ce încerca să coboare pe faţada clădirii. Poliţiştii l-au arestat atunci când încerca să sară un gard. Bărbatul rănit a fost transferat la spital. O anchetă internă a poliţiei a fost deschisă pentru a stabili circumstanţele acestui incident.

BULGARIA

Tentativă de deturnare

Un pasager înarmat a încercat luni seară să deturneze un autocar care circula între oraşul bulgar Burgas şi staţiunea Sunny Beach. Pasagerul în vârstă de 46 de ani a scos arma şi a încărcat-o, încercând să preia controlul asupra autobuzului. O femeie a sunat la poliţie iar ofiţerii au reuşit să intercepteze autobuzul şi să îl reţină pe atacator, fără să fie cineva rănit. Autorul tentativei de deturnare, care are antecedente penale, a fost reţinut, părând beat, iar autorităţile au lansat o anchetă.

UNGARIA

Constituţie revizuită

Plenul PE din Strasbourg a adoptat, ieri, o rezoluţie comună prin care cere Ungariei revizuirea noii sale Constituţii. Conform rezoluţiei comune prezentate de Grupurile S&D, ALDE, GREENS şi Grupul Confederal al Stângii Unite Europene - GUE-NGL, autorităţile ungare sunt chemate să răspundă problemelor şi îngrijorărilor sesizate de Comisia de la Veneţia şi să implementeze recomandările ei, fie prin amendarea Constituţiei, fie prin viitoare legi cardinale. Totodată, eurodeputaţii sesizează faptul că noua Constituţie ungară trebuie să garanteze mai explicit drepturile fundamentale şi cheamă CE să analizeze îndeaproape atât textul actual, cât şi viitoarele amendamente, încât acesta să respecte acquis-ul comunitar în general şi Carta Drepturilor Fundamentale a UE în particular. Sesizând numeroasele probleme ridicate de Comisia de la Veneţia privind procedura de adoptare, prevederile nedemocratice privind limitarea rolului Parlamentului şi încălcările legislaţiei internaţionale, rezoluţia comună mai face apel la comisiile de specialitate ca, în cooperare cu Comisia pentru Democraţie prin Drept şi Consiliul Europei, să evalueze dacă şi modul în care recomandările au fost implementate.

JAPONIA

Copii iradiaţi

Circa 45% dintre copiii din prefectura Fukushima se confruntă cu expunere prea mare a tiroidei la radiaţii, în urma crizei nucleare, au declarat oficiali japonezi. Însă rezultatele nu sunt suficient de mari pentru a necesita alte examinări. La sfârşitul lunii martie, guvernele locale şi centrale au făcut un studiu pe 1.080 de copii sub 15 ani, din zone situate în apropiere de centrala nucleară Fukushima Daiichi. Scurgeri de radiaţii se înregistrează în continuare de la centrala afectată de cutremurul cu magnitudinea 9 şi tsunami-ul ce i-a urmat în 14 martie. În majoritatea cazurilor, cantitatea de radioactivitate la care a fost expusă tiroida copiilor a fost de 0,04 micosiverţi pe oră iar cea mai mare expunere a fost de 0,1 microsiverţi pe oră, echivalentul unei doze anuale de 50 de milisiverţi pentru un copil de un an. Niciunul dintre copiii examinaţi nu a fost expus la mai mult de 0,2 microsiverţi pe oră, plafonul oficial pentru noi examinări. Copiii prezintă cel mai mare risc de a face cancer la tiroidă după expunederea la iod radioactiv.

NORVEGIA

Elicopter prăbuşit

Cel puţin trei persoane au murit după prăbuşirea luni seara a unui elicopter al unei companii private, în munţii din apropiere de Bergen, în Norvegia, au anunţat echipele de salvare, care se tem că bilanţul s-ar putea ridica la cinci morţi. Accidentul s-a produs la începutul serii, în comuna Eidfjord, la circa 100 de kilometri est de Bergen, din motive încă necunoscute. Elicopterul era folosit pentru şantierul unei case la munte, potrivit presei norvegiene.

IRAK

Dublu atentat

Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi alte 28 au fost rănite, ieri, într-un dublu atentat comis la Taji, la 15 kilometri nord de Bagdad. Două atentate - unul cu maşină-capcană şi un altul cu bombă - au avut loc simultan, la un birou care emite cărţi de identitate şi la un sediu al consiliului municipal. Cel puţin 271 de irakieni, 155 civili, 77 de poliţişti şi 39 de militari, au murit în atacuri comise în luna iunie, cea mai sângeroasă înregistrată de la începutul anului.

AFGANISTAN

Militar răpit şi ucis

Un militar britanic din cadrul Forţei NATO în Afganistan (ISAF), dat dispărut luni dimineaţa, în sudul ţării, a fost găsit mort, cadavrul lui purtând urme de gloanţe. Soldatul era staţionat în provincia meridională Helmand, bastion al insurecţiei. Talibanii au afirmat în cursul după-amiezii că l-au capturat şi că ulterior l-au ucis, pentru că era pe cale de a fi salvat. Moartea militarului ridică la 375 numărul soldaţilor britanici ucişi de la începutul intervenţiei în Afganistan, în 2001.

RUSIA

Generali demisionari

Mai mulţi ofiţeri influenţi din armată au demisionat, în urma diferendelor cu şeful Statului Major rus privind implementarea reformelor militare. Deşi generalii nu au anunţat public motivele demisiei, un ofiţer a spus că au plecat pentru că nu sunt de acord cu propunerile şefului Statului Major, Nikolai Makarov. Sursa a negat că ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, este motivul nemulţumirii ofiţerilor. Forţele armate ruse sunt vizate, de mai mulţi ani, de reforme cu rezultate discutabile.

OLANDA

Justiţie târzie

Statul olandez are o responsabilitate în moartea a trei musulmani bosniaci în timpul masacrului de la Srebreniţa, a decis, ieri, o Curte de Apel de la Haga. Interpretul Hasan Nuhanovici, care şi-a pierdut tatăl şi fratele în masacru şi rudele electricianului Rizo Mustafici au acuzat soldaţii olandezi care serveau în trupele ONU din enclava musulmană că nu au făcut tot ce le stătea în putere pentru a apăra populaţia civilă. Avocatul lor consideră că trupele olandeze i-ar fi putut salva pe Mustafici şi pe tatăl şi fratele mai mic al interpretului, Hasan. Anterior, o instanţă inferioatră a decis că statul olandez nu este responsabil pentru morţi, deoarece soldaţii acţionau sub mandat ONU. Curtea de Apel a subliniat, însă, că Guvernul de la Haga este parţial responsabil, fiindcă ar fi trebuit să ştie ce se întâmplă cu oamenii săi. Peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi au fost ucişi şi îngropaţi în gropi comune la Srebreniţa.

EGIPT

Ciocniri la Cairo

Noi ciocniri au avut loc, luni, la un tribunal din Cairo, după ce şapte poliţişti acuzaţi de uciderea mai multor manifestanţi au fost eliberaţi pe cauţiune. După ce judecătorul a ordonat eliberarea celor şapte poliţişti pe cauţiune şi a amânat procesul lor până în septembrie, rudele victimelor au încercat să îi atace pe acuzaţi, care au fost scoşi repede din sală. Apoi, mai multe persoane au încercat să intre cu forţa în biroul judecătorului, dar au fost blocate de gardieni. După aceea, sute de persoane au blocat autostrada către Suez, în timp ce altele, aflate în oraş, au organizat o manifestaţie. Poliţiştii ar fi ucis 17 persoane la Suez, în cursul protestelor ce au dus la demisia lui Hosni Mubarak din funcţia de preşedinte. Tensiunile sunt din ce în ce mai puternice în Egipt, din cauza ritmului lent în care avansează procesele poliţiştilor acuzaţi de omorârea protestatarilor. Circa 850 de persoane şi-au pierdut viaţa când fostul regim a încercat să pună capăt revoltelor din ţară. Ulterior, noul guvern, condus de armată, şi-a luat angajamentul să reformeze serviciile de securitate.

BELARUS

Protestatari condamnaţi

Circa 100 de manifestanţi din Belarus au fost judecaţi luni pentru că au luat parte la manifestaţii fără autorizaţie la Minsk şi în alte oraşe, a declarat activistul pentru drepturile omului Anastasia Loiko. Majoritatea protestatarilor au fost condamnaţi la cinci, până la 15 zile de detenţie, a precizat ea. Numai două persoane au primit amenzi, printre care mama unui copil cu handicap. Unul dintre acuzaţi a reuşit să dovedească faptul că nu a luat parte la protest, a adăugat Loiko. Aproximativ 380 de persoane au fost arestate în Belarus, în cursul manifestaţiilor de duminică, dintre care 200 la Minsk şi 180 în alte oraşe din ţară, a anunţat luni centrul Vesna pentru drepturile omului. Poliţia din Minsk a folosit duminică gaze lacrimogene pentru a dispera un protest în cursul căruia participanţii au bătut din palme în timpul discursului rostit de preşedintele Aleksandr Lukaşenko de Ziua Independenţei. Protestul neobişnuit se înscrie într-un val de manifestaţii împotriva regimului autoritat din republica sovietică. Manifestaţiile sunt organizate pe internet, iar autorităţile belaruse au blocat accesul la mai multe site-uri de socializare înainte de discursul lui Lukaşenko. Preşedintele a denunţat eforturile de răsturnare a guvernului său. Luna trecută, circa 1.000 de persoane s-au strâns la Minsk pentru a lua parte la un protest paşnic faţă de criza economică, organizat pe site-urile de socializare.



12