Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Iulie 2011 / 00:00 560 accesări

COREEA DE SUD

Masacru

Un comandant de marină sud-coreean a deschis focul asupra colegilor săi, ieri, provocând moartea a trei persoane şi rănirea altor două, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul. Caporalul a deschis focul în timp ce se afla în post pe insula Ganghwa, la vest de capitala Seul, a adăugat ministerul, fără alte precizări. Ministerul a precizat totuşi că incidentul nu a implicat decât soldaţi sud-coreeni. Incidente similare s-au produs şi în trecut în rândul armatei sud-coreene.

KENYA

Familie lovită de fulger

O mamă şi cei şapte copii ai ei au căzut victime unui fulger, într-un sat din Kenya. Vecinii au urmărit neputincioşi, de la distanţă, incendiul care s-a declanşat în câteva secunde şi a mistuit locuinţa familiei. Casa a continuat să ardă chiar dacă ploua torenţial. Kenya a fost devastată, în ultimele zile, de ploi diluviene însoţite de puternice descărcări electrice. Drame asemănătoare s-au petrecut şi în alte localităţi, fără a se înregistra însă acelaşi număr de victime dintr-o singură lovitură. Cele mai afectate au fost fermele de animale. În ţara vecină, Uganda, 18 elevi şi profesorul lor au fost ucişi după ce şcoala în care se aflau a fost lovită de fulgere.

OLANDA

Arestare pe aeroport

Un bulgar a fost arestat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, după ce a ameninţat pilotul şi pasagerii unui avion care se pregătea să decoleze spre Munchen. Bărbatul a început să devină agresiv în timp ce avionul se pregătea de decolare. Avionul a fost întors pe pistă iar cetăţeanul bulgar a fost arestat.

RUSIA

Val de căldură

Valul de căldură cu care se confruntă republica Udmurţia din Urali a provocat explozii la un depozit de armament din apropiere de un sat. Pe 2 iunie, un incendiu a izbucnit la Arsenalul 102 al depozitului militar central, din apropiere de satul Pughaciovo, ce a dus la numeroase explozii şi la evacuarea a 28.000 de persoane şi rănirea a cel puţin 95. Exploziile au avariat peste 3.000 de clădiri, inclusiv case, spitale şi şcoli. Premierul republicii ruse, Iuri Pitkevici, le-a spus jurnaliştilor că valul de căldură din zonă a provocat explodarea armelor care nu au fost descoperite sau detonate după incendiul din iunie. Şeful departamentului local pentru situaţii de urgenţă, Petr Fomin, a declarat că armele au fost udate pentru a limita frecvenţa exploziilor.

EGIPT

Explozie

O conductă ce transportă gaz din Egipt spre Israel şi Iordania a fost vizată de un atentat, al treilea de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere, în luna februarie. Explozia s-a produs la o staţie de pompare din Nagah, în nordul Peninsulei Sinai. Nu au fost anunţate victime. Atentatele precedente, din lunile februarie şi aprilie, au fost puse pe seama sabotorilor şi unei operaţiuni teroriste şi au dus la sistarea livrării de gaz către Israel şi Iordania. După cea mai recentă deflagraţie, livrările au fost reluate pe 10 iunie. Exporturile către Israel şi Iordania sunt nepopulare în Egipt. Oficialii de la Cairo şi Ierusalim au încheiat, în 2008, un contract pe 15 ani, la un preţ preferenţial.

MEXIC

Naufragiu

O ambarcaţiune cu turişti a naufragiat ieri, în zona peninsulei mexicane Baja California, iar Paza de Coastă americană a trimis elicoptere pentru a ajuta autorităţile mexicane în operaţiunea de salvare. La bord se aflau 44 de persoane, printre care 27 de cetăţeni americani. Primul bilanţ anunţă un mort şi şase dispăruţi, iar potrivit autorităţilor mexicane, există mai mulţi supravieţuitori. SUA nu au precizat cauza accidentului şi nici nu au dat detalii legate de naţionalitatea exactă a persoanelor aflate la bord. Pe de altă parte, cel puţin 19 persoane au murit şi aproape 300.000 de au rămas fără adăpost în statul mexican Vera Cruz, în urma trecerii furtunii tropicale Arlene. Furtuna, prima de amploare a sezonului în Oceanul Atlantic, a afectat, de joi, estul şi centrul Mexicului, fiind însoţită de vânturi violente, ploi şi alunecări de teren.

SIRIA

Percheziţii şi arestări

Ieri, trupele siriene au percheziţionat locuinţe şi au efectuat arestări în oraşul Hama din centrul ţării, unde vineri au avut loc proteste ample. Localnicii au incendiat cauciucuri şi au blocat drumurile, pentru a întârzia înaintarea trupelor. Tancurile ce înconjurat Hama s-au îndreptat apoi spre localităţi din nordul ţării, ceea ce înseamnă că şi acolo vor avea loc ciocniri. Forţele de securitate au arestat peste 20 de persoane în primele raiduri. Activiştii susţin că peste 1.350 de civili au fost ucişi de la declanşarea protestelor, în luna martie. Tot la Hama a avut loc revolta Fraţilor Musulmani împotriva tatălui preşedintelui al-Assad, în 1982, revoltă zdrobită de armată, în care au murit 10.000 de oameni. Elveţia a anunţat că va îngheţa active ale regimului sirian în valoare de 31,8 milioane de dolari. Această măsură a fost adoptată în cadrul noilor sancţiuni europene vizându-l pe preşedintele Bashar al-Assad şi alţi 22 de înalţi oficiali sirieni. Anterior, Elveţia a îngheţat milioane de dolari aparţinându-i lui Hosni Mubarak, Zine El Abidine Ben Ali şi Muammar Gaddafi.

TUNISIA

Al doilea proces

Al doilea proces în lipsă al fostului preşedinte tunisian Zine el-Abidine Ben Ali, pentru acuzaţii legate de arme şi droguri, a început ieri, la Tunis. Pe data de 20 iunie, Ben Ali a fost judecat şi condamnat la 35 de ani de detenţie pentru deturnarea de fonduri publice. În cursul procesului ce a durat o zi a fost condamnată la 35 de ani de închisoare şi soţia sa, Leila. Ambii au fost amendaţi cu milioane de dolari. Al doilea proces, legat de descoperirea de arme şi haşiş într-unul dintre palatele sale, trebuia să înceapă săptămâna trecută dar a fost amânat după ce judecătorii au intrat în grevă. Zine el-Abidine Ben Ali, care a fugit în Arabia Saudită din 14 ianuarie, a respins acuzaţiile. Avocatul său, Hosni Beji, a afirmat că majoritatea armelor sunt cadouri de la demnitari străini. Ben Ali este primul lider arab îndepărtat de la putere în urma protestelor pro-democraţie care este judecat pentru crime comise în timpul mandatului. Procesul său nu se bucură de prea multă susţinere în Tunisia, mulţi oameni fiind dezamăgiţi de absenţa sa. Arabia Saudită a ignorat până acum cererile Tunisiei de extrădare.

GERMANIA

Afaceri cu arme

Germania intenţionează să vândă 200 de tancuri Leopard Arabiei Saudite, renunţând la politica sa tradiţională de a nu livra armament regimurilor autoritare. Consiliul german de Securitate, în care au trimis reprezentanţi atât cancelarul Angela Merkel, cât şi miniştrii federali ai Apărării şi Afacerilor Externe, ar fi aprobat deja, de principiu, tranzacţia. Saudiţii sunt interesaţi să cumpere mai mult de 200 de unităţi ale celui mai modern Leopard, tipul 2A7+.

ITALIA

Manifestare violentă

Circa 200 de persoane, în special ofiţeri de poliţie, au fost rănite duminică, în ciocniri ce au avut loc la un protest faţă de construcţia unei linii de cale ferată de mare viteză între Torino şi oraşul francez Lyon. La manifestaţia organizată de mişcarea No Tav în valea Susa au luat parte circa 50.000 de persoane din Italia, Franţa, Spania, Germania şi Austria. Circa 6.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în zonă. În total, 188 de ofiţeri şi câteva zeci de manifestanţi au fost răniţi, mai mult sau mai puţin grav, iar cinci persoane, toate italiene, cu antecedente penale, au fost reţinute. Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a condamnat violenţele. Violenţele au izbucnit la începutul săptămânii trecute, când circa 2.500 de poliţişti au demolat baricade de lemn şi alte obstacole amplasate de manifestanţi, pentru a împiedica muncitorii să ajungă pe şantier. Manifestanţii, majoritatea tineri, se opun planurilor de a construi linia de cale ferată, pentru că distruge valea pitorească.

BELARUS

Protest dispersat

Poliţia din Minsk a folosit, duminică, gaze lacrimogene pentru a dispera un protest în cursul căruia participanţii au bătut din palme în timpul discursului rostit de preşedintele Lukaşenko, de Ziua Independenţei. Zeci de persoane, inclusiv jurnalişti, ar fi fost reţinute. Protestul neobişnuit se înscrie într-un val de manifestaţii împotriva regimului autoritar din republica sovietică. Manifestanţii se strâng la Minsk şi în alte oraşe din ţară, pentru a bate din palme. Protestele sunt organizate pe Internet, iar autorităţile belaruse au blocat accesul la mai multe site-uri de socializare înainte de discursul lui Lukaşenko, care a denunţat eforturile de răsturnare a Guvernului său.



12