Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Iulie 2011 / 00:00 577 accesări

BULGARIA

Protest la Haga

Mai mulţi cetăţeni bulgari s-au strâns în faţa Parlamentului din Haga, pentru a protesta faţă de restricţiile pe piaţa muncii pentru bulgari şi români, ce vor fi înăsprite cu data de 1 iulie. „Unde este Parlamentul nostru pentru a ne proteja drepturile?”, au scandat protestatarii. Eurodeputata bulgară Iliana Iotova a declarat că restricţiile pe piaţa muncii constituie o discriminare şi este vina Guvernului de la Sofia. Potrivit acesteia, Bulgaria ar fi trebuit să reacţioneze ferm faţă de modul în care cetăţenii săi sunt discriminaţi şi umiliţi. Comisia Europeană şi-a exprimat susţinerea de principiu pentru ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, dar Executivul nu se poate amesteca în legislaţia internă a unei ţări. Şi Germania, Belgia şi Marea Britanie au restricţii parţiale pentru bulgari şi români.

GERMANIA

Scăderea ratei şomajului

În iunie, pentru a 24-a lună consecutiv, s-a înregistrat o scădere a ratei şomajului în Germania, subliniind mobilitatea celei mai mari economii europene în faţa crizei datoriilor din Zona euro. Numărul şomerilor a scăzut cu 8.000, la 2,97 milioane, a anunţat Agenţia Federală a Muncii. Economiştii estimau un declin de 17.000. Rata şomajului a fost în iunie de 7%, cel mai scăzut nivel de când a început reunificarea Germaniei, în 1991. Companiile germane au majorat producţia şi au sporit numărul de angajaţi, spre deosebire de Grecia, unde protestatarii violenţi nu au reuşit să împiedice Parlamentul să adopte noi măsuri de austeritate. Producătorul auto german Porsche SE va angaja cel puţin 1.000 de persoane la fabrica sa din Leipzig, în timp ce divizia Audi a Volkswagen va recruta aproximativ 300 de muncitori calificaţi. Şi Siemens AG va angaja aproximativ 4.000 de persoane. În Franţa, rata şomajului a fost de 9,4%, în Spania de 20,7% iar în SUA de 9%. Creşterea economiei Germaniei s-a accelerat în primul trimestru din 2011, la 1,5%, comparativ cu precedentele trei luni, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică.

MAREA BRITANIE

Grevă în sectorul public

Până la 750.000 de angajaţi din sectorul public, inclusiv profesori şi oficiali ai serviciilor de imigraţii de pe aeroporturi, s-au aflat în grevă, ieri, din cauza reformei pensiilor şi altor măsuri de austeritate pregătire de Guvernul britanic. Grevele, primele în Marea Britanie de mulţi ani, au fost convocate de sindicate şi constituie un test major pentru Guvernul de coaliţie, primul de la sosirea la putere în mai 2010. Trei sindicate ale profesorilor le-au cerut membrilor să protesteze faţă de planurile de creştere a contribuţiilor pentru pensii, dar şi faţă de creşterea vârstei de pensionare la 66 de ani din 2018. Guvernul afirmă că reforma pensiilor este corectă şi că societatea trebuie să se adapteze previziunilor demografice şi faptului că oamenii trăiesc mai mult.

UNGARIA

Îngrijorări americane

Ungaria trebuie să menţină libertăţile democratice, a avertizat secretarul de Stat american Hillary Clinton, aflată la Budapesta. De la victoria categorică în alegerile de anul trecut, Guvernul conservator condus de Viktor Orban a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului şi de opoziţie pentru politicile tot mai autoritare. Înainte de vizita lui Hillary Clinton, un grup de intelectuali ungari a adresat o scrisoare deschisă oficialului american, cerându-i să discute despre îngrijorările legate de legile media restrictive şi eforturile de reducere a prerogativelor Curţii Constituţionale. Hillary Clinton s-a aflat în Ungaria pentru inaugurarea Institutului Tom Lantos, numit după congresmanul ungaro-american. Tom Lantos, democrat, care a murit în 2008, era supravieţuitor al Holocaustului şi susţinător ferm al drepturilor omului şi libertăţilor democratice. După Ungaria, şefa diplomaţiei americane se va duce în Lituania.

JAPONIA

Evacuare şi seism

Guvernul nipon a recomandat, ieri, ca 113 familii domiciliate în patru localităţi din provincia Fukushima să fie evacuate, din cauza nivelului ridicat de radioactivitate din această zonă. Este vizată zona Date, aflată în imediata vecinătate a centralei avariate Fukushima Daiichi. Oficialităţile au detectat în apropierea locuinţelor un nivel de radiaţie care depăşea limita anuală de 20 de milisieverţi. Pe de altă parte, cel puţin şapte persoane au fost rănite într-un seism de 5,4 grade pe scara Richter, care s-a produs în centrul ţării miercuri noapte. Epicentrul a fost localizat la 170 de kilometri la nord-est de Tokyo şi la patru kilometri adâncime. Nu a fost declanşată alerta de tsunami. Pe 11 martie, un seism de 9 grade, urmat de valuri seismice, a făcut aproape 15.500 de morţi, peste şapte mii de persoane fiind în continuare date dispărute.

SUA

Ameninţare pentru palestinieni

Senatul SUA a aprobat în unanimitate o rezoluţie ce îi ameninţă pe palestinieni cu încetarea acordării unor ajutoare americane dacă aceştia continuă să caute o recunoaştere a statului palestinian la ONU, în afara oricărei discuţii cu Israelul. Textul, susţinut de senatorii democrat Ben Cardin şi republican Susan Collins, reafirmă sprijinul american pentru o soluţie a două state, un stat evreu Israel, democrat şi viabil, şi un stat palestinian democratic, trăind alături în pace, securitate şi recunoştinţă reciprocă. Totodată, textul exprimă o opoziţie puternică faţă de orice efort al palestinienilor vizând obţinerea în luna septembrie a unei recunoaşteri a statului lor la ONU, în afara oricărei negocieri cu Israelul. Camera Reprezentanţilor ar putea vota acelaşi tip de rezoluţie

LIBAN

Primele inculpări

Tribunalul special pentru Liban a făcut primele inculpări în dosarul asasinării fostului premier Rafik Hariri. Acesta şi alte 21 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un atentat pe 14 februarie 2005. Şase ani mai târziu, acest dosar încă afectează Libanul, care trece şi printr-o criză politică, provocată parţial de divergenţele pe tema tribunalului special care se ocupă de dosar. Fiul fostului premier Saad Hariri, conduce coaliţia politică 14 martie, ce include lideri creştini. Principala formaţiune rivală a sa este gruparea Hezbollah. Rafik Hariri a fost cel care a impulsionat renaşterea capitalei Beirut ca perlă a Mediteranei, investind în renovarea centrului oraşului, distrus în mare parte în timpul războiului civil.

BELARUS

Arestări

Poliţia belarusă a arestat cel puţin o sută de persoane care participau la o adunare în centrul capitalei Minsk, convocată pe reţelele de socializare. Circa 3.000 de persoane s-au strâns în apropiere de o piaţă, pentru a protesta stând în picioare şi bătând din palme. Potrivit unui corespondent BBC la Minsk, manifestanţii au fost înconjuraţi de forţele de ordine, iar unii jurnalişti au fost atacaţi. Acesta a fost al patrulea protest din ultimele săptămâni faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi politicile sale economice. Preşedintele Lukaşenko a avertizat că nu va tolera opozanţii care cheamă la proteste şi greve într-un moment în care ţara se confruntă cu o criză economică fără precedent. Criza a provocat la sfârşitul lunii mai devalorizarea considerabilă a rublei şi s-a ajuns la o creştere mare a inflaţiei.

YEMEN

Pierderea controlului

Vicepreşedintele Yemenului, Abdu Rabu Mansoor Hadi, a admis că Guvernul său a pierdut controlul în cinci provincii ale ţării şi că securitatea se deteriorează. Acesta este preşedinte în exerciţiu al Yemenului din 3 iunie, când Ali Abdullah Saleh a fost rănit într-un atac asupra unei moschei şi palatului prezidenţial. În cursul unui interviu de o oră acordat postului CNN, Hadi a afirmat că rănile suferite de Saleh au fost atât de grave încât nu ştie când se va putea întoarce acesta din Arabia Saudită, unde este tratat. Hadi a dat asigurări că este autorizat să semneze o nouă propunere pentru pace, susţinută de ONU. Acesta a precizat că noile planuri sunt şi mai puţin favorabile opozanţilor lui Saleh decât iniţiativa Consiliului de Cooperare din Golf, care a fost respinsă.

VENEZUELA

Summit suspendat

Venezuela a suspendat un summit regional ce urma să aibă loc în 5 iulie, pe fondul speculaţiilor privind starea de sănătate a preşedintelui Chavez. Analiştii consideră că suspendarea reuniunii Comunităţii statelor latino-americane şi caraibiene va reprezenta o lovitură pentru Hugo Chavez, care trebuia să găzduiască primul summit al nou-înfiinţatului bloc pe insula Margarita. Hugo Chavez a părăsit Venezuela pe 8 iunie, pentru o vizită în Cuba, în cursul căreia a suferit o operaţie de urgenţă, pentru un abces peritoneal. Marţi, televiziunea cubaneză a difuzat imagini cu liderul de la Caracas discutând cu Fidel Castro, iar oficialii venezueleni au apreciat că acestea dovedesc faptul că recuperarea preşedintelui continuă.



12