Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Iunie 2011 / 00:00 708 accesări

R. MOLDOVA

Renumărarea voturilor

Curtea Supremă de Justiţie a aprobat cererea Partidului Liberal privind renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chişinău, ceea ce ar putea aduce încă un mandat în favoarea partidelor din coaliţia aflată la guvernare în R. Moldova. Curtea Supremă a decis că cererea Partidului Liberal de solicitare a renumărării voturilor pentru Consiliul Municipal Chişinău este întemeiată şi a respins recursul Partidului Comuniştilor împotriva deciziei Curţii de Apel, în care se cerea stoparea renumărării voturilor. Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a salutat decizia Curţii Supreme de Justiţie, afirmând că reprezintă „un pas spre democraţie”. În urma alegerilor locale din 5 iunie, comuniştii deţin majoritatea în Consiliul Muncipal Chişinău, cu 26 de mandate, în timp ce partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană au obţinut 25 de mandate.

AFGANISTAN

Atentat la Kabul

Şapte militanţi Taliban au atacat hotelul Intercontinental din Kabul, într-o operaţiune atent orchestrată ce a început marţi noapte şi a continuat miercuri, sfârşindu-se după circa şase ore, cu moartea lor şi a altor 11 persoane. Militanţii Taliban au trecut de dispozitivul de securitate al hotelului, care de obicei este foarte strict, iar unul dintre ei a detonat o bombă la etajul doi. Apoi, grenade propulsate de rachete au fost lansate de pe acoperişul hotelului spre casa prim vicepreşedintelui. La circa patru ore de la începerea atacului, elicoptere ale ISAF au deschis focul asupra insurgenţilor aflaţi pe acoperiş, omorând până la trei persoane înarmate. Hotelul Intercontinental este popular în rândul străinilor care stau la Kabul. Incidentul a avut loc în aceeaşi zi în care NATO a decis să sporească forţele afgane de securitate, astfel încât armata şi poliţia să ajungă la 352.000 de membri, de la 300.000 în prezent. Atacurile de marţi au amintit de asaltul din noiembrie 2008 asupra mai multor hoteluri de lux din Bombay, India, soldat cu peste 160 de morţi.

MAREA BRITANIE

Jaf de proporţii

Un diplomat arab a fost ameninţat cu arma de atacatori mascaţi şi jefuit de aproape două milioane de lire sterline, bani pe care i-ar fi retras pentru familia regală din Dubai, tâlhăria petrecându-se în faţa unei bănci din Londra. Incidentul a avut loc vineri, în faţa Băncii Internaţionale a Dubai-ului din cartierul Knightsbridge, în timp ce diplomatul se îndrepta spre o limuzină cu două valize pline cu bani în mână. Hoţii mascaţi l-au ameninţat cu o armă, i-au luat valizele şi au fugit cu o maşină. Knightsbridge este o destinaţie populară de vacanţă a membrilor familiei regale din Dubai, care deţin mai multe proprietăţi în zonă. În iunie 2010, averea Prinţului Mohammed bin Rashid Al Maktoum a fost estimată la 12,3 miliarde de dolari de revista americană „Forbes”. La scurt timp după incident, doi bărbaţi au fost arestaţi şi puşi sub acuzare pentru jaf şi posesie de armă de foc cu intenţia de a intimida persoane. Cei doi vor rămâne în arest până la audierea lor în faţa instanţei, pe 13 septembrie.

RUSIA

Dispozitiv exploziv

Un dispozitiv explozibil de 1,5 kilograme a fost descoperit ieri, în sud-estul Moscovei. Este vorba despre un cilindru din metal de 40 cm lungime, ce conţinea 1,5 kilograme de TNT şi nitrat de amoniu. Astfel de dispozitive pot fi folosite în atacuri împotriva clădirilor şi căilor ferate. Bomba a fost descoperită după ce o persoană neidentificată a alertat autorităţile. În luna septembrie 1999, atentate cu bombă ce au vizat două clădiri din Moscova s-au soldat cu 224 de morţi şi 700 de răniţi.

UNGARIA

Drumuri blocate

Sindicatele din Ungaria au ameninţat, ieri, cu blocarea drumurilor în 40 de locuri de pe întregul teritoriu al ţării, în semn de protest faţă de măsurile guvernului şi faţă de planurile privind reforma pieţei muncii şi a pensiilor. O bandă a drumului naţional 2 pe sensul către Budapesta a fost blocată dimineaţa de sindicatul poliţiştilor, care au avertizat că vor menţine blocajul până joi la ora 07.00 a.m.. Cel puţin alte nouă blocaje similare au fost semnalate în diferite regiuni. Marţi, confederaţia sindicală Liga a anunţat că a renunţat la planurile iniţiale de a convoca pentru miercuri o grevă generală şi că se va alătura protestului naţional al sindicatelor din poliţie, care a ales să blocheze câte o bandă pe cea mai mare parte a şoselelor din ţară. Sindicatele susţin între altele protejarea drepturilor angajaţilor şi restabilirea posibilităţii de pensionare anticipată.

FRANŢA

Remaniere guvernamentală

Francois Baroin, protejat al fostului preşedinte francez Jacques Chirac, a fost numit ministru de Finanţe în locul lui Christine Lagarde, care a devenit director al FMI. Francois Baroin, de 46 de ani, s-a luptat pentru acest post cu ministrul Agriculturii, Bruno Le Maire. Valerie Pecresse, care se ocupa de Educaţia Superioară, a fost numit în locul lui Francois Baroin ca ministru al Bugetului. Laurent Wauquiez, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, va prelua Educaţia Superioară.

Francois Baroin are puţină experienţă internaţională. Biografia sa de pe site-ul ministerului are 13 rânduri, comparativ cu 43 de rânduri în cazul lui Christine Lagarde. De asemenea, nu ştie foarte bine limba engleză. Presa franceză a titrat că acesta ar fi ameninţat că va demisiona, dacă nu va fi promovat. Francois Baroin se va confrunta imediat cu criza Greciei, în condiţiile în care băncile franceze sunt cele mai expuse bănci din Europa.

TURCIA

Un nou Guvern

Preşedintele turc Abdullah Gül i-a încredinţat ieri premierului Recep Tayyip Erdogan sarcina de a forma noul Guvern după marea victorie a partidului său în alegerile legislative de la 12 iunie. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), provenit din mişcarea islamistă al lui Erdogan, a obţinut 50% din sufragii în cadrul scrutinului şi desemnarea sa ca premier de către şeful statului nu este decât o simplă formalitate, întrucât partidul aflat la putere a obţinut o majoritate absolută de 327 de locuri, din cele 550 din parlament. Recep Tayyip Erdogan urmează acum să se consulte cu instanţele conducătoare ale partidului său pentru a forma cel de al 61-lea Guvern al Turciei. Potrivit Constituţiei, Recep Tayyip Erdogan, de 57 de ani, are la dispoziţie 45 de zile pentru a-i prezenta şefului statului noul Exacutiv, al treilea pe care îl conduce din 2003, dar ar urma să o facă înainte de expirarea acestui mandat şi acest lucru s-ar putea petrece chiar vineri. Ar urma să remanieze actualul cabinet, incluzând o serie de noi personalităţi din cadrul AKP.

GERMANIA

Lege prelungită

Guvernul german a decis extinderea cu patru ani a legilor antiterorism introduse după atacurile din 11 septembrie 2001. „Situaţia este în general mai dificilă decât acum zece ani, pentru că acum suntem în prima linie a acţiunii teroriştilor, în Europa şi Germania”, a explicat ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich. „Însă situaţia este neschimbată de ceva vreme şi nu există ameninţări teroriste noi sau concrete în Germania”, a subliniat oficialul german. Legile introduse după atacurile din 2001 acordă agenţiilor de informaţii autoritatea de a cere informaţii despre conturi bancare, curse aeriene şi datele de telecomunicaţii. Legile expirau la sfârşitul acestui an. La sfârşitul lui 2010, Guvernul federal a avertizat în legătură cu posibile atentate asupra atracţiilor turistice. Unele dintre acestea au fost închise temporar.

EGIPT

Confruntări în piaţa Tahir

Ciocnirile dintre forţele de securitate şi protestatari au continuat miercuri dimineaţă în piaţa Tahrir din Cairo, bilanţul total al violenţelor fiind estimat la 600 de răniţi. Peste 200 de persoane au fost rănite şi 12 sunt în continuare în spital de la declanşarea violenţelor, marţi noapte. Confruntarea a început când poliţia a dispersat o manifestaţie a rudelor celor ucişi în revoltele din luna februarie, organizată în faţa televiziunii. Protestatarii s-au regrupat ulterior în faţa Ministerului de Interne, unde au avut loc primele incidente violente. Ciocnirile au luat amploare şi s-au extins apoi în piaţa Tahrir, unde scutieri au închis principalele străzi, iar zeci de maşini ale forţelor de securitate au fost parcate. Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene, iar protestatari răniţi au fost văzuţi zăcând pe jos, unii ameţiţi şi însângeraţi. Piaţa Tahrir a fost epicentrul revoltelor din luna februarie ce au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Manifestanţii cer ca judecarea foştilor oficiali să fie accelerată.

UNGARIA

Bustul lui Reagan

Fostul secretar de Stat american Condoleezza Rice a participat, alături de premierul ungar Viktor Orban, la dezvelirea unei statui a lui Ronald Reagan, la Budapesta. Ca o ironie a sorţii, statuia se află aproape de monumentul soldaţilor sovietici care au murit “eliberând” Ungaria de ocupaţia nazistă la finalul celui al Doilea Război Mondial. Roland Reagan, care ar fi împlinit 100 de ani anul acesta, este văzut în Ungaria ca ajutând la căderea URSS. Actualul secretar de Stat Hillary Clinton se va întâlni cu premierul Orban,astăzi, la Budapesta, pentru deschiderea Institutului Tom Lantos, numit după congresmanul ungaro-american, care a murit în 2008.



12