Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Iunie 2011 / 00:00 547 accesări

R. MOLDOVA

Contrabandă cu uraniu

Şase persoane suspectate de contrabandă cu uraniu au fost reţinute de poliţişti în centrul capitalei Chişinău. Potrivit procurorilor, materialul nuclear a fost introdus prin contrabandă în R. Moldova şi urma să fie vândut reprezentanţilor lumii interlope atât din ţară, cât şi din străinătate. În august anul trecut, poliţiştii moldoveni au reţinut o grupare criminală care a introdus în ţară 1,8 kilograme de uraniu 238, substanţă radioactivă folosită la producerea bombelor, care ar fi urmat să ajungă în Transnistria pentru a fi vândută cu suma de nouă milioane de euro. Gruparea care se ocupa cu comercializarea substanţelor radioactive era formată din şapte persoane, inclusiv un cetăţean din regiunea transnistreană. De asemenea, din gruparea destructurată făceau parte şi doi foşti colaboratori ai poliţiei.

BELARUS

Se taie curentul

Rusia va întrerupe furnizarea de curent javascript:;electric pentru Belarus, astăzi, până când autorităţile de la Minsk vor plăti datoria de 43 de milioane de dolari, a anunţat un purtător de cuvânt al Inter RAO, care deţine monopolul asupra exporturilor de electricitate din Rusia. Compania rusească a prelungit până ieri dimineaţă data limită pentru ca Belarus să îşi plătească restanţele pentru aprilie şi mai, ameninţând să întrerupă furnizarea în cazul neplăţii. Datoria Belarusului a apărut din cauza crizei de valută care afectează toate tranzacţiile cu partenerii străini. Belarus susţine că are suficientă monedă domestică, însă are probleme să o schimbe în valuta internaţională care este greu de găsit în ultima perioadă.

COREEA DE NORD

O nouă foamete

Coreea de Nord a redus semnificativ raţiile alimentare distribuite populaţiei şi se îndreaptă spre o nouă foamete. Între timp, s-aanunţat intenţia liderului nord-coreean Kim Jong-Il de a merge într-o vizită în Rusia şi se va întâlni cu preşedintele Dmitri Medvedev la Vladivostok. Kim Jon-Il ar urma să ajungă vineri la Vladivostok şi să se întâlnească săptămâna viitoare cu omologul său rus. Aceasta va fi a doua vizită a lui Kim Jong-Il în Rusia după 2002, când s-a întâlnit cu fostul preşedinte Vladimir Putin, în prezent premier. Cele două părţi vor discuta despre cooperarea economică şi securitate. Dosarul nuclear nord-coreean este un subiect delicat de discuţie, în condiţiile în care Rusia face parte din negocierile în şase, suspendate în aprilie 2009, când regimul de la Phenian s-a retras în semn de protest faţă de decizia ONU de a condamna testele sale cu rachete.

SUA

Poliţişti judecaţi

Cinci poliţişti sunt judecaţi pentru că ar fi ucis două persoane în haosul de după uraganul Katrina în New Orleans, în august 2005. Doi localnici neînarmaţi au fost ucişi şi alţi patru răniţi în incidentul de pe podul Danziger. Procurorii susţin că poliţiştii au decis să tragă şi apoi să pună întrebări. După aceea, ar fi încercat să ascundă faptele. Avocaţii apărării au declarat însă că poliţiştii se temeau pentru vieţile lor şi folosirea forţei a fost justificată. Mare parte din oraşul New Orleans a fost inundată după uraganul Katrina şi s-au înregistrat jafuri şi violenţe la scară mare. Procurorul Bobbi Bernstein a afirmat că poliţia a complotat pentru a planta un pistol, a fabrica martori şi a furniza mărturii false pentru a acoperi ceea ce se întâmplase şi a adăugat că poliţiştii au încercat să se folosească de haosul creat de uragan drept scuză pentru lacunele din investigaţie. Incidentul s-a produs la 4 septembrie 2005, la câteva zile după uragan.

LETONIA

Stat mafiot

Preşedintele leton Valdis Zatlers, al cărui mandat se va încheia la 7 iulie, a declarat marţi că ţara sa are o reputaţie proastă. „Trebuie să fim sinceri cu noi, Letonia este considerată un mic stat mafiot”, a acesta pe postul naţional de televiziune. Pe data de 28 mai, Valdis Zatlers a acţionat pentru dizolvarea Parlamentului, după ce acesta a respins o cerere a Biroului anticorupţie de percheziţionare a locuinţei deputatului Ainars Slesers, suspectat de corupţie. Parlamentul a votat pe 2 iunie ca fostul bancher Andris Berzins să devină preşedintele Letoniei. Valdis Zatlers a pierdut susţinerea parlamentarilor la sfârşitul lunii mai, după ce i-a acuzat de corupţie şi a cerut dizolvarea Parlamentului. Un referendum asupra dizolvării Parlamentului va avea loc la 23 iulie.

BOLIVIA

Accident rutier

Un autobuz cu 70 de pasageri la bord a căzut într-o râpă în Bolivia. Accidentul s-a soldat cu moartea a 28 de persoane. Printre victime se află şi copii. Accidentul a avut loc pe un drum de munte in sudul ţării, considerat foarte periculos. Potrivit anchetatorilor, tragedia s-a produs cel mai probabil din cauza ceţii şi a vizibilităţii reduse pe fondul vitezei peste limita admisă.

BELGIA

Defecţiune tehnică

Mii de călători au fost blocaţi, luni seară, la temperaturi foarte ridicate, în gările din vestul Belgiei, din cauza unei defecţiuni tehnice, iar unii dintre ei au avut nevoie de spitalizare, au anunţat autorităţile locale. Cea mai gravă situaţie a fost înregistrată în gările din zona de litoral a Mării Nordului, după ce un cablu de alimentare s-a rupt, determinând întârzieri importante pe rutele feroviare turistice.

La Blankenberge, cel puţin zece persoane au fost internate în spital, după ce li s-a făcut rău din cauza temperaturii ridicate, care a urcat în cursul zilei până la 33 de grade. Alte zeci de persoane au primit asistenţă medicală la punctele de urgenţă deschise de autorităţi, iar Crucea Roşie şi pompierii au distribuit sticle de apă călătorilor blocaţi. Traficul feroviar nu a revenit la normal până marţi dimineaţă, principalele gări afectate de defecţiunea tehnică fiind Balnkenberge, Bruges, Ostende, Torhout, Lichtervelde şi La Panne.

EGIPT

Desfiinţarea consiliilor locale

Un tribunal egiptean a decis, ieri, dizolvarea consiliilor locale care au fost alese în timpul fostului preşedinte Hosni Mubarak, după ce protestatarii au cerut ca membrii fostului regim egiptean să fie înlăturaţi. Consiliile locale, ca şi alte organisme alese din Egipt, sunt formate din membri ai partidului lui Mubarak sau din susţinătorii săi care au avut funcţii în timpul alegerilor care au fost fraudate în timpul fostului preşedinte. Cazul a intrat în urmă cu câteva luni în atenţia opiniei publice, când un grup de cetăţeni a cerut Guvernului să dizolve consiliile locale, afirmând că sunt corupte. Guvernul nu a dat un răspuns aşa că solicitarea a fost depusă la un tribunal administrativ. Decizia tribunalului nu este finală şi Guvernul poate face apel în termen de 60 de zile.

AFGANISTAN

Demisie

Guvernatorul Băncii Centrale din Afganistan, Abdul Qadeer Fitrat, a demisionat şi a plecat din ţară, spunând că viaţa îi este în pericol din cauză că a încercat să tragă la răspundere persoane responsabile pentru o fraudă. Acesta a declarat că Guvernul s-a amestecat în eforturile sale de a-i urmări pe cei responsabili de corupţie în banca privată Kabul Bank. Abdul Qadeer Firat se află în SUA şi a subliniat că nu se va întoarce în Afganistan. Guvernul afgan a comentat că acţiunea lui Firat este similară cu trădarea şi a subliniat că însuşi guvernatorul Băncii Centrale era anchetat. Delapidarea de la Kabul Bank, cea mai mare bancă privată din Afganistan, aproape a dus la căderea acesteia anul trecut. Anchetatorii susţin că banca a câştigat sute de milioane de dolari din credite ilegale. Aceasta se ocupa de majoritatea chestiunilor statului, inclusiv de salariile poliţiştilor şi profesorilor.

SUA

Condamnare

Un al doilea angajat al companiei private de securitate Blackwater a fost condamnat la închisoare pentru rolul jucat în uciderea unui civil afgan, în urmă cu doi ani. Justin Cannon, de 29 de ani, din Texas, a fost condamnat luni la 30 de luni de detenţie, pentru că a ucis un civil în timp ce se afla într-un convoi neautorizat, la Kabul, în 5 mai 2009, a anunţat Departamentul american al Justiţiei. Justn Cannon şi încă un angajat al Blackwater, Christopher Drotleff, de 31 de ani, din Virginia, au fost condamnaţi în luna martie pentru omor prin imprudenţă. Aceştia lucrau pentru Xe Services, cunoscută anterior ca Blackwater. Firma are contract cu Guvernul american pentru asigurarea securităţii. În momentul incidentului armat, cei doi erau contractori ai armatei. Christopher Drotleff a fost condamnat anterior la 37 de luni de închisoare. Doi civili afgani au fost ucişi în incidentul de la Kabul, care a avut loc după ce prima maşină dintr-un convoi a avut un accident. Cei doi au tras mai multe focuri de armă într-un alt automobil care încerca să treacă de accident, ucigând unul dintre pasageri şi un trecător. Blackwater a ajuns în centrul atenţiei internaţionale atunci când angajaţii săi au deschis focul neprovocaţi la Bagdad, în septembrie 2007, omorând 17 civili irakieni.



12