Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Iunie 2011 / 00:00 598 accesări

TURCIA

Explozie

O persoană a murit şi alte 12 au fost rănite, ieri, în sud-estul Turciei, în urma unei explozii puternice la o benzinărie, care ar fi fost provocată de o scurgere de gaze. Imaginile posturilor de televiziune prezentau mai multe clădiri distruse, vehicule în flăcări şi echipe de salvare transportând răniţii de la locul deflagraţiei, în oraşul Karakopru, din provincia Sanliurfa. Conform primelor constatări ale pompierilor şi echipelor tehnice, nu este vorba despre un act terorist, ci despre o scurgere de gaze.

GERMANIA

Condamnare pe viaţă

Un german care a ucis doi adolescenţi şi a mâncat părţi din cadavre a fost condamnat ieri la închisoare pe viaţă. Jan Oetke, şomer în vârstă de 26 de ani, a fost condamnat pentru uciderea unei fete de 14 ani şi a unui băiat de 13 ani. Crimele au fost comise la cinci zile distanţă, iar cadavrele au fost descoperite într-o pădure lângă oraşul Bodenfelde. Jan Oetke, numit de presă „Monstrul din Bodenfelde”, a spus Curţii că a crezut că băiatul era fată. Acesta o abuzase sexual pe adolescentă înainte de a o ucide. Judecătorul a subliniat că „un rău inimaginabil le-a fost făcut copiilor”, astfel încât Jan Oetke a primit cea mai grea pedeapsă prevăzură de legea germană. Publicul şi presa nu au avut acces în sală pe perioada procesului, din cauza detaliilor îngrozitoare ale crimelor, prezentate în instanţă.

MAREA BRITANIE

Acorduri comerciale

Marea Britanie şi China au semnat noi acorduri comerciale bilaterale, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, şi au promis să crească nivelul comerţului bilateral la 100 de miliarde de dolari până în 2015. Acordul a fost anunţat după discuţiile la Londra, ieri, între premierul David Cameron şi omologul chinez Wen Jiabao. Cei doi lideri au convenit că Europa nu trebuie să se teamă de competiţia chineză, ci să deschidă comerţul în ambele direcţii. A fost discutată şi chestiunea drepturilor omului, premierul britanic James Cameron susţinând că este important ca progresul economic şi cel politic să se îmbine în China. Wen Jiabao se află acum în Germania.

JAPONIA

Reciclarea apei contaminate

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima din nord-estul Japoniei a început ieri să recicleze apa poluată tratată de o uzină de decontaminare în circuitele de răcire ale reactoarelor. Circa 100.000 de tone de apă înalt radioactivă s-au acumulat în clădirile reactoarelor şi turbinelor de la Fukushima Daiichi de la seismul şi valurile seismice devastatoare din 11 martie deoarece Tepco trebuie să injecteze aproximativ 500 de tone de apă în fiecare zi pentru a opri o încălzire a combustibilului. Pentru acest proces a fost construită în timp record uzina de decontaminare cu echipamente ale grupului nuclear francez Areva şi ale societăţii americane Kurion. Acesta funcţionează ca un sistem de răcire a apei care răceşte reactoarele, a explicat purtătorul de cuvânt al Tepco, subliniind că este vorba de o etapă spre stabilizarea combustibilului sub temperatura de 100 grade Celsius. Pe de altă parte, un nivel de radioactivitate de peste trei milisiverţi a fost detectat în urina a 15 locuitori din satele Iitate şi Kawamate, aflate în prefectura Fukushima. Ambele sate se află la circa 30-40 kilometri de centrala atomică Fukushima 1. Totodată, bilanţul victimelor a ajuns la 15.500 de morţi, alte 7.306 persoane fiind în continuare date dispărute.

SUA

Incident la centrala nucleară

O bermă de protecţie construită în jurul unei centrale nucleare din Nebraska, în SUA, pentru a o apăra de inundaţii, s-a prăbuşit duminică, a anunţat un purtător de cuvânt, care a precizat că centrala este în siguranţă. Un utilaj a intrat în contact cu berma şi a străpuns-o, astfel că aceasta s-a dezumflat, a declarat Mike Jones, un purtător de cuvânt al Omaha Public Power District, proprietarul centralei nucleare Fort Calhoun. Centrala, situată la circa 32 de kilometri de Omaha, era închisă începând din luna aprilie pentru realimentare. Zona este parţial inundată din cauza râului Missouri, care a ieşit din matcă, inclusiv zone din jurul unor clădiri auxiliare. Berma, înaltă de 2,4 metri, plină cu apă şi lată de cinci metri la bază, înconjura structura de control a reactorului şi clădiri auxiliare, potrivit Comisiei de reglementare în domeniul nuclear.

RUSIA

Condamnare

Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat în lipsă la 25 de ani de închisoare pe fostul ofiţer de informaţii Aleksandr Poteiev, care a ajutat SUA să descopere vara trecută o reţea de spioni ruşi. Acesta a fost declarat vinovat de înaltă trădare. Zece ruşi au fost arestaţi în SUA în iunie 2010 fiind suspectaţi de spionaj. Au pledat vinovat şi au fost expulzaţi în Rusia, în schimbul a patru persoane acuzate de Kremlin de spionaj pentru MI6 şi CIA. Aleksandr Poteiev, care lucra în secret pentru CIA, a fugit în SUA cu familia sa imediat după ce s-a anunţat arestarea spionilor ruşi. La procesul din Moscova au fost citaţi mai mulţi membri ai reţelei de spioni, care au depus mărturie împotriva lui Poteiev. Avocatul lui Poteiev intenţionează să facă apel.

ITALIA

Proteste

Ciocniri s-au înregistrat în Alpii italieni între poliţie şi persoane care protestau faţă de construirea unei căi ferate pentru trenurile de mare viteză, ce va face legătura cu Franţa. Lucrările urmau să înceapă la tunel din Torino spre Lyon, ceea ce va reduce cu jumătate intervalul de călătorie. Localnicii au ridicat baricade pentru a împiedica demararea lucrărilor în pitoreasca Val di Susa, din nordul Italiei. Poliţia a făcuz uz de gazele lacrimogene. Guvernul italian este decis să meargă înainte de acest proiect, susţinut cu bani UE, şi a ordonat demararea lucrărilor în pofida obiecţiilor legate de mediu. Duminică noapte, peste 3.000 de persoane s-au strâns la o manifestaţie paşnică şi au aprins lumânări, pentru a protesta faţă de acest proiect. Aceştia se tem că zona va fi distrusă din cauza lucrărilor.

PAKISTAN

Militari retraşi

Militari britanici care antrenau forţele de securitate pakistaneze au fost retraşi la cererea Guvernului pakistanez. Militarii britanici, despre care se crede că sunt în număr de 20, lucrau cu o forţă paramilitară pakistaneză care lucrează la frontiera cu Afganistanul, pentru a lupta împotriva miliţiilor Taliban şi al-Qaida. Ministerul britanic al Apărării a evocat îngrijorări legate de securitate şi a subliniat că retragerea este temporară. Anterior, SUA au retras peste 100 de militari care antrenau forţele pakistaneze. Relaţiile dintre Pakistan şi aliaţii lor occidentali sunt destul de tensionate după ce forţele americane l-au ucis pe Osama bin Laden, pe 2 mai. Pakistanul a criticat raidul, pe care îl consideră un atac la adresa suveranităţii sale.

SIRIA

Opoziţia negociază

Autorităţile de la Moscova trebuie să renunţe la susţinerea faţă de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au declarat membrii unei delegaţii de opozanţi sirieni, în capitala rusă. „Rusia trebuie să fie de partea corectă a istoriei, altfel va fi mult mai dificil să stabilim relaţii”, a avertizat un membru al delegaţiei. Acesta a amintit că opozanţii se vor întâlni cu reprezentantul liderului rus pentru Africa şi a promis că se vor va prezenta dovezi ale crimelor împotriva umanităţii comise de regimul de la Damasc. Peste 1.200 de civili au fost ucişi în Siria de la declanşarea revoltelor, pe data de 15 martie.

IRAN

Cutremur

Un seism cu magnitudinea 5,1 s-a produs duminică seară în estul Iranului. Epicentrul a fost localizat la 48 de kilometri la sud-est de oraşul Kerman, la o adâncime de 37,3 kilometri. Autorităţile locale nu au deocamdată informaţii în legătură cu eventuale victime. Aflat la intersecţia a două plăci continentale, Iranul se numără printre ţările cu risc sporit de cutremure şi se confruntă în mod regulat cu seisme cu magnitudinea de peste 7 pe scara Richter.

RUSIA

Întrevedere de gradul zero

Preşedintele Dmitri Medvedev s-a întâlnit, ieri, cu noul lider al partidului Cauza Dreaptă, condus de miliardarul Mihail Prohorov. Ales sâmbătă la conducerea partidului, miliardarul a spus că vrea ca formaţiunea să devină al doilea partid ca influenţă din Rusia. Acesta consideră necesară reducerea bugetului militar, modificarea structurii economiei şi a sistemului de administraţie, suprimarea posturilor reprezentanţilor politici ai preşedintelui în regiuni, descentralizarea puterilor publice şi restabilirea alegerii primarilor Moscovei şi St. Petersburg, a şefilor poliţiei, judecătorilor şi procurorilor. Miahi Prohorov, pe locul trei ca avere în Rusia, afirmă că partidul la putere Rusia Unită va fi principalul rival al formaţiunii sale la legislativele din decembrie. Mihai Prohorov a declarat că este de acord cu Medvedev pe anumite chestiuni, dar că au dezacorduri pe altele fără a intra în detalii.



12