Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Iunie 2011 / 00:00 545 accesări

SUA

Seism de 7,4

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,4, s-a produs joi seara, în insulele Aleutine, situate la vest de Alaska, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Pentru moment, nu există informaţii despre victime sau pagube materiale. Centrul de alertă pentru tsunami din Alaska şi coasta occidentală americană (WCATWC) a lansat un avertisment, cerându-le persoanelor care locuiesc pe coastă să se deplaseze imediat spre interior, în zonele înalte şi să stea departe de toate porturile şi braţele mării. Cutremurul s-a produs joi seara, la ora 18.09 (vineri, 06.09 ora României), în insulele Fox, la 163 de kilometri est de portul Atka şi la 1.680 de kilometri vest/sud-vest de principalul oraş din Alaska, Anchorage. Insulele Aleutine aparţin statului american Alaska. Arhipelagul are circa 300 de insule mici, vulcanice şi este afectat frecvent de seisme.

ITALIA

Gunoaie în flăcări

Localnicii din Napoli, exasperaţi de criza deşeurilor, au dat foc gunoaielor de pe străzi, joi noapte, în semn de protest faţă de eşecul autorităţilor în a scăpa oraşul de cele peste 2.000 de kilograme de deşeuri. Pompierii s-au luptat cu circa 55 de incendii. În unele locuri ardeau grămezi de gunoaie de doi metri. Camorra controlează majoritatea serviciilor de ridicare a gunoiului din Napoli, al treilea oraş ca mărime din Italia. Luna trecută, Guvernul a mobilizat armata pentru a ajuta la ridicarea gunoiului, dar Cabinetul nu a reuşit să aprobe un decret ce permitea transportarea gunoiului în alte regiuni. Primarul oraşului Napoli, Luigi de Magistris, a spus că localnicii sunt în pericol din cauza acţiunii clanurilor crimei organizate. Primarul l-a acuzat pe premierul Berlusconi că nu ajută. Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a cerut Guvernului să ia măsuri urgente pentru rezolvarea crizei deşeurilor din Napoli.

JAPONIA

Dronă pe un reactor nuclear

O dronă vizând măsurarea radioactivităţii deasupra centralei nucleare Fukushima a aterizat, vineri, de urgenţă, pe acoperişul reactorului. Tokyo Electric Power (Tepco), ce operează centrala, a precizat că aparatul, un T-Hawk al societăţii americane Honeywell, având o greutate de 7,7 kilograme, nu pare să fi provocat pagube. Seismul cu magnitudinea 9 care s-a produs în 11 martie, în largul coastei de nord-est a Japoniei, a provocat un tsunami şi topirea miezului a trei reactoare, ceea ce a provocat scurgeri radioactive, acesta devenind cel mai grav incident nuclear de la Cernobîl încoace. Cele trei reactoare afectate ar urma să fie stabilizate şi închise până în ianuarie 2012. Guvernul japonez a anunţat vineri că dezastrele naturale din martie ar putea costa ţara până la 210 miliarde de dolari.

SIRIA

Noi victime

Cel puţin 10 persoane au murit în protestele de vineri din Siria, faţă de preşedintele Bashar al-Assad. Activiştii au declarat că forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe reale după rugăciunile de vineri, atât la Damasc, cât şi în alte oraşe ale ţării, însă televiziunea siriană de stat a vorbit de persoane înarmate neidentificate. Organizaţia arabă pentru drepturile omului din Siria a declarat că cinci persoane au fost ucise şi altele au fost rănite când forţele de securitate au deschis focul, folosind muniţie de război, asupra manifestanţilor care plecau de la moscheea Kiswah din sudul Damascului. Lunetişti ar fi omorât alţi trei manifestanţi în districtul Barzeh din capitală. Alţi doi protestatari ar fi fost ucişi de forţele de securitate la Homs. Activiştii au postat o înregistrare video pe o pagină Facebook, care spune că imaginile au fost filmate vineri, în Kiswa. În imagini apar persoane care încearcă să se adăpostească din calea gloanţelor. Protestele de după rugăciunea de vineri au loc în Siria de trei luni. De la declanşarea protestelor, în martie, peste 1.300 de persoane au murit.

CROAŢIA

Finalizarea negocierilor

Liderii UE au decis vineri să aprobe finalizarea negocierilor de aderare a Croaţiei până la sfârşitul lunii. Decizia deschide calea pentru ca Zagrebul să devină al 28-lea membru al Uniunii, în iulie 2013. Liderii nu precizează, însă, o dată exactă pentru aderare şi vor sublinia că ţara balcanică va fi monitorizată până la aderare, în special în domeniul justiţiei şi al libertăţilor fundamentale.

RWANDA

Închisă pe viaţă pentru genocid

O femeie care a făcut parte din Guvernul din Rwanda a fost condamnată la închisoare pe viaţă, pentru rolul avut în genocidul şi violurile din 1994. Pauline Nyiramasuhuko, în vârstă de 65 de ani, este prima femeie condamnată de tribunalul ONU pentru genocidul din Rwanda. Procesul a durat 10 ani. Circa 800.000 de etnici tutsi şi hutu moderaţi au fost masacraţi în 1994. Nyiramasuhuko era acuzată că a ordonat şi a asistat la masacre în districtul ei natal, Butare. În plus, împreună cu fiul ei, care atunci avea 20 de ani, a organizat răpirea şi violarea a numeroase femei şi fete tutsi. Ea a negat acuzaţiile. Este prima femeie condamnată de acest tribunal ONU, dar multe alte femei au fost condamnate de instanţe din Rwanda. În plus, două călugăriţe au fost declarate vinovate, în Belgia, de participare la genocid.

PAKISTAN

Legături cu grupări teroriste

Un telefon mobil confiscat în timpul raidului vizând ascunzătoarea lui Osama bin Laden demonstrează legături între o grupare apropiată reţelei teroriste al-Qaida şi serviciile de informaţii ale ţării. Potrivit cotidianului ”New York Times”, oficiali americani care au analizat datele de pe telefon au declarat că liderul al-Qaida primea susţinere din partea grupării Harkatul Mujahideen, care, la rândul său, era sponsorizată de serviciile pakistaneze de spionaj ISI. Informaţiile nu arată că Pakistanul îi oferea protecţie lui bin Laden dar ridică semne de întrebare asupra modului în care o grupare de militanţi cu legături cu ISI l-a putut contacta pe curierul lui ben Laden, fără ca autorităţile să ştie. Harkatul Mujahideen, condusă de Maulana Fazalur Rehman Khalil, este una dintre numeroasele grupări locale ce au legături cu al-Qaida, dar şi o istorie lungă de operaţiuni sponsorizate de ISI în Afganistan şi în Kashmir.



12