RUSIA
Catastrofă aeriană
Un avion Tu-134 al companiei RusAir, decolat de la Moscova, cu destinaţia Petrozavodsk, luni, la ora locală 22.30, s-a prăbuşit o oră şi 10 minute mai târziu, pe o autostradă aflată la un kilometru de aeroportul Petrozavodsk. Catastrofa s-a soldat cu 44 de morţi. Opt străini, dintre care patru membri ai aceleiaşi familii cu cetăţenie dublă, rusă şi americană, se numără printre cele 44 de persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din nord-vestul Rusiei. Străinii morţi sunt un suedez, un olandez, doi ucraineni şi patru ruso-americani. Cei opt supravieţuitori din cele 52 de persoane aflate la bord au fost duşi la spitale din Petrozavodsk, capitala republicii Karelia. Printre supravieţuitori se află un băiat de 10 ani, o fată de 17 ani şi o însoţitoare de bord. Toţi sunt în stare critică şi prezintă arsuri. Primele date arată că a fost vorba despre o eroare de pilotaj, în condiţii meteo proaste. Pilotul a căutat pista până în ultimul moment, dar nu a văzut-o. Avionul a lovit o linie de înaltă tensiune, provocând o pană de curent pe autostradă. Autorităţile au recuperat cutiile negre ale aparatului şi anchetatori de la Moscova au fost trimişi la faţa locului. A fost lansată o investigaţie privind posibile încălcări ale normelor privind transportul aerian.
MALTA
Român condamnat
Un român care a fost prins încercând să introducă peste un kilogram de cocaină în Malta a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi plata unei amenzi de 23.000 de euro. Mihai Miu, de 58 de ani, a fost prins în timp ce încerca să introducă mai mult de un kilogram de cocaină în Malta, drogurile fiind ascunse într-un compartiment fals din talpa pantofului. Drogul avea o puritate de 44,3% şi valora în jur de 82.000 de euro. Românul şi-a recunoscut fapta. Bărbatul, care locuia în Spania, a fost arestat în octombrie 2009, venind din Dusseldorf.
ELVEŢIA
Preferinţa cerşetorilor
Din ce în ce mai mulţi romi merg să cerşească vara la Lausanne, capitala cantonului elveţian Vaud, atraşi de generozitatea turiştilor în sezonul estival. În aceste condiţii, locuitorii din Lausanne vor trebui să decidă dacă sunt de acord sau nu cu interzicerea cerşitului, aşa cum cere o iniţiativă liberal-radicală. Sosirile recente, în special ale mamelor cu copii, îngrijorează poliţiştii elveţieni. În schimb agresivitatea cerşetorilor, de care se plângeau locuitorii din Lausanne în luna aprilie, pare să fi dispărut.
MAREA BRITANIE
Hacker arestat
O operaţiune comună a FBI şi Scotland Yard a permis arestarea unui tânăr de 19 ani, suspectat că ar face parte din grupul de hackeri Lulz Security, aflat la originea unor atacuri vizând site-ul Sony, dar şi cel al CIA, a anunţat, ieri, poliţia britanică. Tânărul a fost reţinut la Essex, la nord-est de Londra şi se află în arest preventiv. Materiale importante au fost găsite la locul arestării. Lulz Security a revendicat, într-un comunicat din 17 iunie, atacuri asupra posturilor de televiziune PBS şi Fox, precum şi asupra site-urilor Sony, FBI, CIA şi Guvernului american. Gruparea ar fi atacat şi site-ul Senatului american şi pe cel al Agenţiei britanice pentru crimă organizată.
SUA
La un pas de Fukushima
O centrală nucleară din SUA a fost la un pas de a deveni o nouă Fukushima, după ce mai multe diguri din apropiere au cedat în urma inundaţiilor. Centrala nucleară a fost aproape inundată, după ce apele râului Missouri au ajuns la 45 de centimetri în jurul acesteia. Dacă nivelul apei ar fi ajuns la 274,9 de metri deasupra nivelului mării în zona Brownville, oficialii ar fi fost nevoiţi să închidă centrala nucleară, care se află la 275,2 de metri. Nivelul apei s-a oprit din creştere însă autorităţile sunt în continuare în alertă din cauza inundaţiilor. Inundaţiile reprezintă un motiv major de îngrijorare după ce autorităţile au deschis şase baraje. Orice ploaie ar putea înrăutăţi inundaţiile, mai ales în Nebraska, Iowa sau Missouri, care se află în aval de baraje.
IRAK
Atentate sângeroase
Cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi peste 30 rănite, ieri, în explozia a două maşini-capcană la Diwaniya, în centrul Irakului. Maşinile au explodat aproape în acelaşi timp, lângă locuinţa guvernatorului provinciei Diwaniya. Pentru moment nu este clar dacă guvernatorul, Salam Hussein Alwan, figurează printre victime.
CHINA
Morţi în inundaţii
Cel puţin 175 de persoane au murit în urma inundaţiilor ce afectează, luna aceasta, sudul şi estul Chinei, a anunţat Ministerul pentru Afaceri Civile. Alte 86 de persoane sunt dispărute în urma inundaţiilor. Potriviti autorităţilor, 13 provincii au fost afectate şi peste 1,6 milioane de persoane au fost evacuate. Pierderile economice directe au fost evaluate la 4,9 miliarde de dolari. Inundaţiile au distrus cel puţin 8.400 de case numai în provincia Zhenjiang. Circa 292.000 de oameni au fost evacuaţi din zonă. Cel puţin 171.000 de hectare de culturi au fost compromise în urma dezastrelor. Pentru provincia Jiangxi din sudul ţării, acestea sunt cele mai grave inundaţii înregistrate vreodată. Cel puţin 40.000 de persoane au fost evacuate în weekend. Şi provinvia Huberi, unde se află barajul Three Gorges, se confruntă cu inundaţii importante. Iar ploile abundente au dus la creşterea nivelului apei în zeci de rezervoare din provincia învecinată Hunan. Inundaţiile pun capăt celei mai grave secete din ultimii 50 de ani din China.
IRLANDA DE NORD
Ciocniri interreligioase
Violenţe interreligioase au avut loc, în noaptea de luni spre marţi, în estul Belfastului, atât liderii comunităţii catolice, cât şi cei ai comunităţii protestante denunţând atacuri. Poliţia a anunţat că au fost aruncate cocteiluri molotov, când o mulţime s-a strâns pe străzile ce separă cartierele catolice şi protestante din zonă. Serviciul de ambulanţă a precizat că două persoane au fost rănite, în timp ce reporteri aflaţi la faţa locului au fost ameninţaţi. Partidul republican irlandez Sinn Fein a afirmat că până la 100 de persoane mascate au intrat cu forţa în casele catolicilor din cartierul Short Strand, după ce politicieni unionişti au declarat că locuinţe protestante au fost atacate duminică. Poliţia nu are informaţii privind presupusele atacuri de duminică. Sinn Fein a pus atacurile vizând catolici pe seama membrilor Ulster Volunteer Force, o grupare paramilitară loialistă care a depus, oficial, armele în 2009. După o perioadă îndelungată de linişte între catolici şi protestanţi, Irlanda de Nord se confruntă, în ultimele luni, cu o reintensificare a violenţelor. De obicei, tensiunile sunt accentuate la începutul verii, când grupările protestante organizează marşuri de comemorare a victoriei regelui Angliei William al III-lea asupra predecesorului său catolic, James al II-lea, din secolul al XVII-lea.
BULGARIA
Protestele romilor
Romii bulgari au protestat ieri, la Sofia, faţă de izolarea din ce în ce mai mare la care sunt supuşi şi faţă de faptul că prea puţin fonduri UE ajung la minorităţile din ţară. Laszlo Andor, comisar UE pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, care a participat la reuniune, a subliniat în discursul său că, pentru a integra romii, Europa trebuie să îşi fixeze obiective realistice şi ambiţioase, punând educaţia pe primul plan. Andor a explicat şi că activarea forţei de muncă rome este o prioritate ce ar contribui la creşterea economică în UE, insistând asupra faptului că numai fondurile europene nu pot să rezolve această problemă şi că este nevoie de finanţare din partea statului şi de o politică naţională. În timpul discursului, reprezentanţi ai romilor - studenţi, medici şi jurnalişti - au fluturat pancarte pe care scria ”Europa, nu mai finanţa excluderea romilor”.
SUA
Gangster urmărit la... tv
FBI lansează o campanie televizată la nivel naţional, pentru a-l prinde pe unul dintre cei mai căutaţi 10 infractori ai Americii, campania concentrându-se pe iubita acestuia. Catherine Greig este iubita lui James Whitey Bulger, un gangster de 81 de ani din Boston, căutat în legătură cu 19 crime. Ultima dată, cei doi - care se ascund de 16 ani - au fost văzuţi în 2002, la Londra. FBI a pregătit un clip informativ de 30 de secunde, pentru zonele cu care crede că cei doi ar avea legături. Clipul va fi difuzat în cursul emisiunilor televizate urmărite în special de femei din aceeaşi grupă de vârstă ca Greig, sperându-se că o prietenă, o vecină, o coafeză, o manichiuristă, un medic sau un dentist o vor recunoaşte. Clipul subliniază diferenţa de vârstă de 21 de ani dintre cei doi şi spune că femeia iubeşte animalele, frecventează saloanele de coafură, probabil are o dantură bine întreţinută şi a suferit operaţii estetice. Imaginile vor fi prezentate şi pe ecranele gigantice din Times Square. Bulger este acuzat de crime, extorcare, spălare de bani şi distribuţie de narcotice şi este descris ca fiind extrem de periculos. Pentru un indiciu care ar duce la arestarea lui Greig se oferă 100.000 de dolari. Însă recompensa pentru Bulger este de 2 milioane de dolari, cea mai mare oferită vreodată pentru un infractor din Top 10.
NOUA ZEELANDĂ
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 a avut loc, ieri, la Christchurch, al doilea oraş ca importanţă din Noua Zeelandă, afectat de mai multe cutremure, în ultimele luni, provocând întreruperea electricităţii în cartiere deja afectate. Epicentrul cutremurului, înregistrat la ora locală 22.34, a fost localizat la şapte kilometri sud-vest de Christchurch, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri. Poliţia nu a raportat pagube dar presa locală a anunţat întreruperea energiei electrice în mai multe cartiere. Christchurch se reface după cutremurul de la 22 februarie, în care au murit 181 de persoane şi care a distrus o mare parte din centrul oraşului. Cutremurele din ultimele luni s-au produs pe o falie pe care oamenii de ştiinţă nu au detectat-o până în prezent. Institutul GNS Science este de părere că aceasta a fost inactivă timp de 16.000 de ani, până în septembrie 2010. Noua Zeelandă, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la limita plăcilor tectonice australiană şi a Pacificului, înregistrează până la 15.000 de cutremure pe an. Foarte mulţi neo-zeelandezi au decis să-şi părăsească ţara, după seismele produse în ultimele luni, instalându-se în Australia, ţară care nu cere viză pentru aceştia. Numărul plecărilor din Noua Zeelandă spre Australia a atins în mai 3.300, cel mai mare număr de la începerea statisticilor. Precedentul record data din 1979, cu 2.900 de plecări.
AUSTRALIA
Radioactivitate testată
Autorităţile australiene vor testa nivelul radioactivităţii la un transport de maşini provenind din Japonia. Transportul urmează să ajungă la Sydney, săptămâna aceasta şi va fi testat la cererea angajaţilor din port. Specialiştii australieni susţin că nu există dovezi că produse cu un grad ridicat de radioactivitate au fost exportate din Japonia în urma crizei de la centrala Fukusgima. Maşinile care vor fi testate provin de la mai mulţi constructori.
IORDANIA
Demisie ministerială
Ministrul iordanian pentru Media, Taher Adwan, şi-a dat demisia, în semn de protest faţă de mai multe proiecte de lege restrictive pentru presă şi libertăţile publice. Adwan a fost jurnalist, lucrând până în februarie la un ziar independent. Premierul nu i-a acceptat deocamdată demisia, iar ceilalţi miniştri încearcă să îl convingă să rămână în funcţie. Astăzi, Guvernul va prezenta Parlamentului peste 10 proiecte de lege, printre care cele privitoare la libertatea presei şi combaterea corupţiei. Opoziţia intenţionează să manifesteze vineri, cerând demisia Guvernului.