SUA
Hackeri la Senat
Oficiali americani au ordonat o revizuire a măsurilor de securitate, după ce hackeri au reuşit să spargă site-ul Senatului SUA, în weekend. Un oficial a precizat că incidentul nu a compromis securitatea angajaţilor. Această declaraţie intervine după ce Lulz Security, un grup de hackeri, a anunţat că a lansat mai multe atacuri, pentru a se distra şi a publicat mai multe fişiere online. Anterior, atacurile Lulz au vizat Sony, Nintendo şi Fox News. Un înalt oficial din Senat a declarat că atacul informatic a fost observat în weekend şi că, în prezent, autorităţile analizează toate site-urile găzduite de serverele senate.gov. Lulz Security a publicat online fişiere care arată că au accesat reţeaua Senatului însă niciunul dintre ele nu pare să conţină informaţii sensibile. ”Nu ne place foarte mult Guvernul american”, au afirmat hackerii. SUA au anunţat recent că vor considera unele atacuri informatice ”acte de război” şi şi-au rezervat dreptul de a răspunde prin forţă armată, dacă descoperă că au fost orchestrate de un alt stat.
GRECIA
Jurnalişti bulgari atacaţi
O echipă a televiziunii naţionale bulgare a fost atacată luni seară, la Atena, în timpul unei manifestaţii antiimigranţi din capitala elenă. Incidentul s-a produs când o echipă a BNT a mers în piaţa America din Atena, într-un cartier cu mulţi imigranţi, unde avea loc un protest. Cameramanul a reuşit să filmeze scene de violenţă, inclusiv bătăi, spargerea mai multor geamuri şi distrugerea bunurilor imigranţilor. Potrivit reporterului BNT, în unele cazuri, extremiştii au scos cu forţa străini din casele lor. La scurt timp după aceea, manifestanţii i-au atacat pe jurnalişti şi au încercat să le ia camera. Niciunul dintre jurnalişti nu a fost rănit grav. Potrivit BNT, poliţia elenă, care se afla la faţa locului, nu a depus eforturi pentru a împiedica violenţele.
PAKISTAN
Atac împotriva NATO
Cel puţin şapte cisterne care transportau combustibil pentru forţele NATO din Afganistan au fost distruse luni, când o bombă plasată în unul dintre vehicule a explodat într-un depozit din nord-vestul Pakistanului, fără a provoca rănirea vreunei persoane. Peste 30 de cisterne se aflau, în momentul exploziei, în depozitul de carburant situat în zona frontalieră Torkham, regiunea Khyber. Majoritatea vehiculelor au putut fi mutate la timp dar incendiul a pus în pericol alte zece camioane parcate în apropiere. Autorităţile nu au primit nicio revendicare dar talibanii au declarat de mai multe ori că vor comite astfel de atacuri, pentru a perturba alimentarea trupelor NATO (130.000 de militari) din Afganistan. Talibanii şi al-Qaida lansează frecvent ofensive în nord-vestul Pakistanului şi în regiunea afgană limitrofă, pe care SUA o consideră cea mai periculoasă din lume. O mare parte a proviziilor şi echipamentelor destinate trupelor NATO din Afganistan tranzitează Pakistanul.
NOUA ZEELANDĂ
Replici seismice
Noi replici continuă să se producă în oraşul Christchurch, lovit, luni, de seisme soldate cu un mort şi 45 de răniţi, au anunţat autorităţile, ieri. Luni, oraşul a fost lovit de un seism de 5,2 grade, cu epicentrul la o adâncime de 11 kilometri. Câteva minute mai târziu, s-a produs un seism de 6 grade, la o adâncime de 11 kilometri. Oraşul de abia îşi revenise în urma cutremurului din 22 februarie, soldat cu 181 morţi. Cu şase luni înainte, la 4 septembrie, oraşul a fost lovit de un seism care nu s-a soldat cu victime dar a produs pagube materiale majore. Ieri, oficialii au confirmat moartea unui bătrân într-un azil. Nu au fost precizate circumstanţele decesului.
BOSNIA – HERŢEGOVINA
Premier nou
Preşedinţia colegială centrală a Bosniei l-a numit, ieri, pe Slavo Kukic, prim-ministru al ţării, a anunţat membrul sârb al preşedinţiei tripartite Nebojsa Radmanovic. Este foarte posibil ca acest candidat să nu obţină susţinerea Parlamentului şi ca preşedinţia să propună un nou nume, în termen de opt zile, după votul din Parlament. Parlamentul central al Bosniei trebuie să aprobe nominalizarea la următoarea sa reuniune. Dacă aceasta va fi validată, Kukic va dispune de un termen de treizeci de zile pentru a forma Guvernul. Bosnia a intrat într-o profundă criză politică, după alegerile generale din 3 octombrie anul trecut. La precedentele alegeri generale din 2006, Guvernul a fost format la patru luni după scrutin.
R. MOLDOVA
Alegeri în 512 localităţi
Duminică se va desfăşura turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor în 512 din cele 898 de localităţi din R. Moldova. În turul doi de scrutin pentru funcţia de primar concurează 1.024 de candidaţi de la 15 partide, precum şi independenţi. Cei mai mulţi candidaţi rămaşi în cursa electorală - 311 - sunt de la Partidul Liberal Democrat. Urmează 243 de reprezentanţi ai Partidului Democrat şi 240 de comunişti. 124 de candidaţi la funcţia de primar sunt din partea Partidului Liberal, iar 61 - independenţi. Din cei 386 de primari aleşi din primul tur, 120 sunt din partea Partidului Liberal Democrat iar 115 ai Partidului Comuniştilor. Candidaţii Partidului Democrat au învins în 85 de primării iar ai Partidului Liberal, în 27. În 35 de localităţi au câştigat candidaţii independenţi. La scrutinul de duminică va fi ales şi primarul general al municipiului Chişinău. În cursă au rămas actualul edil, liberalul Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dodon. La 19 iunie vor fi aleşi şi 20 din cei 31 de primari ai centrelor raionale.
RUSIA
Protocol de intenţie
Guvernele rus şi francez au semnat un protocol de internţe pentru achiziţionarea de nave tip Mistral, nu contractul final, a declarat o sursă din cadrul negocierilor. Presa spusese ieri că la 10 iunie a fost semnat contractul. Primele două nave vor fi construite de şantierele navale din Saint-Nazaire, pentru 1,2 miliarde euro. Aceste nave vor fi dotate cu un sistem de exploatare naval a informaţiilor tactice (SENIT 9), fără transfer de tehnologii către Rusia. Problema transferului de tehnologii a fost principala piedică în negocieri. Rusia insista ca licenţele şi documentaţia tehnică a diverselor sisteme (de tip SENIT-9) să fie incluse în contract la valoarea de 980 de milioane de euro, în timp ce Franţa cerea 1,15 miliarde de euro. Până la urmă, preţul fixat de Franţa a fost acceptat, dar fără transfer de tehnologii. Mistral este o navă de război polivalentă, care poate transporta elicoptere, tancuri de asalt sau poate găzdui un stat major sau un spital. Marina franceză dispune de două vase de acest tip, numite BPC (bâtiment de projection et de commandement, vas de proiectare şi comandament) - Le Mistral şi La Tonnerre. Acestea sunt cele mai mari două nave franceze, după port-avioanele Charles de Gaulle. Au o lungime de 199 de metri, o lăţime de 32 de metri şi o greutate de 21.600 de tone. Puntea lor este destul de mare pentru a găzdui simultan 16 elicoptere. Nava poate primi şi patru vase de debarcare sau două hidroglisoare ale marinei americane iar hangarele pot adăposti 13 tancuri Leclerc şi 100 de vehicule. Spitalele de campanie instalate pe Mistral numără 69 de paturi, 900 de metri pătraţi sunt la dispoziţia statelor majore şi 450 de soldaţi de infanterie pot fi găzduiţi. Navele de comandament şi de proiectare, care pot servi la debarcarea trupelor într-un teatru de operaţii, sunt echipate cu două motoare electrice alimentate de motoare diesel şi orientabile 360 de grade, fabricate de compania britanică Rolls Royce. Aceste motoare oferă o manevrabilitate excepţională şi propulsează vasele cu o viteză maximă de 19 noduri.