PANAMA
Românce dispărute
Fostul director adjunct al Serviciului de Imigrări din Panama este anchetat pentru fapte de trafic de migranţi europeni, femei despre care se crede că sunt aduse pentru practicarea prostituţiei, precum şi pentru dispariţia a şapte dintre ele, între care patru românce. Ministerul Public din Panama a demarat o investigaţie pe numele lui Jaime Ruiz, fostul director adjunct al Serviciului pentru Imigrări (SI) în legătură cu aprobarea a zece vize pe numele unor femei din diferite ţări europene, între care patru din România, pentru ca acestea să lucreze într-un club de noapte din Amador Causeway. Despre şapte din cele zece femei nu se ştiu amănunte. Investigaţiile faţă de Ruiz au început în luna mai, când directoarea Gonzalez a fost alertată de patronii Clubului Diamantul din Las Brisas de Amador, Insula Perico, care se plângeau că au pierdut urma a şapte femei care au intrat în ţară cu vize semnate de fostul director adjunct Ruiz. Fetele intraseră în ţară ca dame de companie. Se mai ştie că femeile au semnat contracte de muncă pentru 350 de dolari pe lună, cu timp de lucru de şapte ore pe zi, şase zile pe săptămână.
TURCIA
Explozie puternică
O explozie a avut loc duminică seară, în provincia turcă Sirnak, din sud-estul ţării, provocând rănirea a 11 persoane. Toţi răniţii au fost internaţi. Autorităţile nu au dat detalii despre incidente. În 2006-2007, provincia Sirnak a fost teatrul unor confruntări violente între trupele guvernamentale şi rebelii kurzi, care cereau autonomie. Lansată în 1984, lupta dintre forţele militare turce şi kurzi s-a soldat deja cu peste 37.000 de morţi.
AFRICA DE SUD
Moarte tragică
Cel puţin 12 persoane au murit şi 27 au fost rănite într-un incendiu izbucnit în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un centru pentru persoane care suferă de probleme psihice din localitatea Springs, aflată la est de Johannesburg. Cauzele incendiului izbucnit în centrul de tratament psihiatric Struitsbuild nu sunt încă stabilite. Circa 27 de persoane au putut fi salvate. În februarie, 13 copii şi doi adulţi şi-au pierdut viaţa într-un incendiu produs într-un orfelinat din KwaZulu Natal, provincie din sud-estul Atricii de Sud.
PAKISTAN
Atentat sângeros
Cel puţin 70 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 104 au fost rănite într-un atentat sinucigaş produs într-o piaţă din zona militară din Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, duminică. Atacul a avut loc într-un bazar cunoscut sub numele Khyber Supermarket din Peshawar, provincia Khyber-Pakhtunkhwa. Mai întâi a avut loc o mică explozie, iar când lumea s-a îngrămădit, a avut loc un atentat sinucigaş, comis de o persoană care se deplasa cu motocicleta. Potrivit presei pakistaneze, printre victime se află mai mulţi ziarişti şi agenţi ai poliţiei, care s-au apropiat de locul în care se produsese prima explozie. Mai multe clădiri din piaţă au fost serios deteriorate din cauza atacului urmat de incendiu. Ultimul atac din oraş s-a înregistrat la 9 iunie, când trei persoane au murit din cauza exploziei unei bombe, în apropiere de o şcoală.
IRAK
Ucişi de bombe
Patru persoane au fost ucise duminică, în Irak, de dispozitive explozive. Trei tineri au fost ucişi şi alţi 14 răniţi de două dispozitive explozive plasate pe un teren viran folosit de adolescenţi pentru a juca fotbal la Jihad, un cartier din sudul Bagdadului. Printre altele, la Qaiyara, la 230 de km nord de Bagdad, un poliţist a fost ucis şi altul rănit de o bombă.
NOUA ZEELANDĂ
Seism puternic
Un nou seism, de magnitudine 6, s-a produs în a doua parte a zilei de ieri, la Christchurch, al doilea oraş al Noii Zeelande, deja afectat de două cutremure de pământ în ultimele două luni. Acest al doilea cutremur a avut epicentrul la 14 km de Christchurch, la o adâncime de 9 km. Oraşul a fost zguduit mai înainte, în aceeaşi zi, de un cutremur de magnitudine 5,2 pe scara magnitudinii de moment - Mw. Acest prim seism a avut epicentrul la 10 km de oraş şi la o adâncime de 11 km. Primul cutremur a provocat pagube materiale, dar nu pare să fi făcut victime. Christchurch a fost teatrul a două cutremure majore în ultimele luni. O mare parte din centrul oraşului este părăsită de locuitori, după cutremurul de magnitudine 6,3 din 22 februarie, care a făcut 181 de morţi, cel mai ucigător cutremur de pământ în această ţară, după 80 de ani. La sfârşitul lunii mai, oameni de ştiinţă au avertizat că regiunea Christchurch are o şansă din patru să sufere un nou cutremur de pământ în decurs de un an.
CHINA
Ploi mortale
Ploile torenţiale căzute în ultimele zile au dus la moartea a 36 de persoane, alte 21 fiind date dispărute în provincia Hunan din centrul Chinei, au anunţat duminică autorităţile locale. Precipitaţiile au început să cadă de joi, afectând 3,61 milioane de oameni din 11 oraşe şi prefecturi din provincia Hunan. Ploile deosebit de puternice au distrus 17.300 de locuinţe rurale, impunând evacuarea a 149.000 de oameni de pe tot cuprinsul provinciei. Pagubele directe se ridică la 2,22 miliarde de yuani (340 de milioane de dolari SUA). Anumite zone ale provinciei Hunan s-au confruntat cu un nivel al precipitaţiilor nemaiîntâlnit în ultimii 300 de ani. Departamentul de meteorologie a anunţat că noi precipitaţii vor afecta provincia în intervalul luni - vineri. În centrul şi sudul Chinei, inundaţiile cauzate de aversele torenţiale au provocat moartea a 94 de persoane şi dispariţia altor 78.
IORDANIA
Convoiul regal, atacat
Convoiul de maşini al regelui iordanian Abdullah a fost atacat, ieri, dar nicio persoană nu a fost rănită, relatează BBC. Convoiul a fost atacat cu pietre şi sticle.
SERBIA
Greva poliţiştilor
Poliţia sârbă a fost în grevă, ieri, cerând plătirea orelor suplimentare şi acordarea de diurne, relatează presa locală. Sindicatele spun că a fost efectuat doar circa 30% din volumul obişnuit de muncă, prioritate dându-se urgenţelor. Greva a exacerbat probabil procedurile birocratice, deja dificile şi de durată.
LIBAN
Guvern nou
Premierul libanez desemnat, Najib Mikati, a anunţat, ieri, după cinci luni de negocieri anevoioase, formarea unui nou guvern, de 30 de miniştri, dominat de gruparea şiită Hezbollah şi de aliaţii săi. Hezbollah şi aliaţii săi, respectiv gruparea creştinului Michel Aoun, dispun de majoritatea portofoliilor, 19, restul de 11 fiind împărţite între susţinătorii preşedintelui republicii, Michel Suleiman, ai premierului Najib Mikati şi ai liderului druz Walid Joumblatt, consideraţi neutri. Noul cabinet este boicotat de tabăra fostului premier Saad Hariri, aflat în prezent în opoziţie. La 12 ianuarie, Hezbollah şi aliaţii săi şi-au retras miniştrii din guvernul de uniune al lui Saad Hariri, pe fondul tensiunilor legate de tribunalul ONU care se ocupă de ancheta asupra asasinatului fostului premier Rafic Hariri, tatăl lui Saad. Gruparea şiită, care se aşteaptă să fie acuzată de Tribunalul special pentru Liban (TSL) în respectivul asasinat, i-a cerut lui Saad Hariri să dezavueze această instanţă, ceea ce el nu a făcut. Deşi a fost desemnat datorită deputaţilor din tabăra Hezbollah, Mikati a refuzat de la bun început să se prezinte ca omul Hezbollah, afişându-şi autonomia politică în faţa presiunilor. În plus, el a refuzat să-şi ia vreun angajament faţă de gruparea şiită în ceea ce priveşte chestiunea dezavuării TSL.