Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 11 Iunie 2011 / 00:00 392 accesări

RUSIA

Colonel asasinat

Un colonel rus care a făcut închisoare pentru uciderea unei adolescente cecene a fost asasinat în centrul Moscovei. Iuri Budanov a fost împuşcat mortal, vineri, pe un bulevard al capitalei ruse. În 2003, o instanţă a confirmat condamnarea la 10 ani de închisoare, pentru strangularea unei adolescente de 18 ani în Cecenia, în 2000. Colonelul a fost însă eliberat anticipat, în ianuarie 2009, mişcare care a indignat activiştii pentru drepturile omului.

FRANŢA

Tabără de romi români atacată

O tabără de romi români situată în apropiere de Montpellier a fost atacată, vineri dimineaţă, cu cocteiluri Molotov, dar incidentul, în care ar fi implicaţi cel puţin şase suspecţi, nu s-a soldat cu victime, relatează France 3. Incidentul a avut loc între orele 4.30 şi 5.00, în apropiere de Odysseum. Tabăra atacată este ocupată de romi originari dintr-un sat situat la 60 de kilometri nord de Bucureşti. Şase persoane ar fi implicate în acest act de vandalism. Martori oculari i-au văzut fugind după explozia a două cocteiluri Molotov. Zgomotul exploziilor a trezit întreaga tabără şi zona din vecinătate. Agresorii au aruncat mai întâi două sticle incendiare, apoi au dat foc unei căruţe şi unui automobil pe care îl stropiseră cu benzină. Nu a fost nimeni rănit dar pagubele sunt importante.

BULGARIA

Garanţii pentru turişti

Diplomaţii străini au cerut autorităţilor bulgare să ia rapid măsuri împotriva activităţilor ilegale din cea mai mare staţiune de pe litoral, Sunny Beach. Cererea a fost prezentată la o reuniune a diplomaţilor cu conducerea staţiunii, cu reprezentanţi ai poliţiei şi alţi oficiali, cu privire la lansarea iniţiativei de reimpunere a ordinii în Sunny Beach. Autorităţile vor să intensifice lupta împotriva prostituţiei, furturilor şi taxiurilor fără licenţă. Întâlnirea a avut loc la cererea ambasadelor din cinci state europene, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Danemarca şi Norvegia. Diplomaţii insistă pe garanţii de siguranţă pentru turişti în sezonul de vară, pentru că aceştia sunt principala ţintă a infractorilor. La sfârşitul lunii mai, un taximetrist şi un complice au ţinut ostatic un turist, până când un prieten al acestuia le-a adus 200 de euro.

AUSTRALIA

Turism forţat

Australienii sunt încurajaţi să-şi ia concediu, ministrul Turismului fiind îngrijorat de numărul mare de zile de vacanţă de care angajaţii pur şi simplu nu profită. Numărul de zile de concediu anual neluate, în creştere cu 5% pe an, este o ruşine naţională, a spus ministrul Turismului, Martin Ferguson. Acumularea zilelor de concediu neluate este negativă nu numai pentru sănătate, dar are un efect negativ şi pentru angajatori, a subliniat el. Studiile arată că banii nu sunt motivul, pentru că numai 40% dintre angajaţi spun că nu-şi pot permite să-şi ia liber. Peste jumătate pur şi simplu consideră că sunt indispensabili la locul de muncă. Dacă angajaţii ar urma sfatul lui Ferguson, probabil industria turismului ar avea probleme în a face faţă.

MAREA BRITANIE

Bani de la români

Românii care trăiesc în Marea Britanie au trimis zilnic, în ţară, aproape 500.000 de lire (563.000 de euro) în primele trei luni ale anului trecut, conform unor statistici oficiale citate de ”Daily Mail”. În total, românii din Marea Britanie au trimis în ţară 46 milioane de euro în perioada ianuarie - martie 2010, conform datelor Băncii Naţionale a României, citate de ziarul britanic. Suma include numai transferurile oficiale, dar nu şi pe cele informale, care includ banii trimişi acasă prin intermediul prietenilor sau rudelor şi care ar putea reprezenta circa 30% din total. ”Daily Mail” afirmă că, în cazul în care nivelul transferurilor s-a menţinut la acelaşi nivel pe tot parcursul lui 2010, suma totală trimisă de români în ţară ar ajunge la peste 180 de milioane de euro, cu aproape 50% mai mare decât cea înregistrată în 2009. În Marea Britanie trăiesc circa 60.000 de români şi alţi 25.000 primesc anual permise de muncă, mulţi dintre ei lucrând în programe speciale pentru angajaţii în agricultură. Venitul mediu în România este de 28% din cel din Europa Occidentală, iar o cincime din populaţia activă trăieşte în străinătate, potrivit ”Daily Mail”, care adaugă că economiştii estimează că românii vor atinge standardele de viaţă din ţări ca Marea Britanie abia în 20 de ani. Conform statisticilor oficiale, în ultimii zece ani, expatriaţii români au trimis în ţară circa 90 de miliarde de lire, iar un angajat mediu român economiseşte circa 100.000 de lire înainte de a se întoarce în ţară.

CHILE

Erupţie problematică

Vulcanul chilian Puyehue, care s-a trezit sâmbăta trecută, a infirmat predicţiile experţilor: aceştia promiteau că erupţia va înceta în două-trei zile, iar consecinţele nu vor fi din cele mai grave. De atunci a trecut aproape o săptămână, iar vulcanul, situat la 800 km sud de Santiago, nu dă semne de calmare. El a aruncat fum şi cenuşă la o înălţime de circa 10 kilometri, iar localnicii sunt sceptici faţă de orice previziuni. Norul de cenuşă vulcanică din Chile a dus din nou, vineri, la închiderea spaţiului aerian deasupra capitalei ţării vecine, Argentina, astfel încât activitatea aeroporturilor din Buenos Aires a fost perturbată, zeci de zboruri internaţionale fiind anulate. Cu toate acestea, oamenii îşi păstrează calmul şi doar se plâng de lipsă de informaţii. Capitala argentiniană este un nod aerian important în această parte a lumii, asigurând zeci de zboruri interne şi internaţionale, inclusiv în Europa şi SUA. Vulcanul le-a creat probleme nu numai pasagerilor de rând, ci şi mai marilor lumii. Astfel, preşedintele Uruguayului, José Mujica, a fost nevoit să-şi amâne vizita în Argentina, din cauza condiţiilor nesigure de zbor. A fost amânată şi întâlnirea de vineri a miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din America de Sud, care urma să aibă loc în capitala Argentinei. Norul de cenuşă vulcanică înaintează spre nord şi a ajuns deja în Brazilia, unde cele mari importante companii de transport aerian TAM şi Gol au anunţat încă de joi anularea curselor în două state din sudul ţării, precum şi a zborurilor spre Uruguay şi Argentina.

GRECIA

Noi măsuri de austeritate

Guvernul grec a dat undă verde, joi, depunerii în Parlament a planului bugetar multianual 2012-2015, cuprinzând noi măsuri de austeritate şi un val de privatizări, a indicat o sursă guvernamentală după o reuniune a cabinetului de peste şase ore. După lungi dezbateri în organele politice ale Partidului Socialist PASOK şi în comisia parlamentară socialistă, cabinetul a aprobat, în cele din urmă, planul dictat de creditorii ţării, UE şi FMI şi care cuprinde economii de 28,4 miliarde de euro până în 2015, dintre care 6,4 miliarde vor fi realizate în 2011. Foarte aşteptată de creditorii ţării, această undă verde a fost urmată de depunerea, joi noapte, în Parlament, a textului, ce trebuie votat până la sfârşitul lunii. Socialiştii au o majoritate de 156 de locuri din totalul de 300. La începutul lunii iulie, UE şi FMI urmează apoi să procedeze la plata celei de-a cincea tranşe de 12 miliarde de euro din împrumutul acordat ţării în 2010, de un total de 110 miliarde de euro pe trei ani. Fără schimbări majore, dar revizuit în detaliu pentru a calma revoltele sociale şi nervozitatea deputaţilor socialişti, planul prevede accelerarea privatizărilor, care ar trebui să aducă 50 de miliarde de euro până în 2015, precum şi noi creşteri de impozite, reducerea masei salariale a funcţionarilor şi unele alocaţii sociale.

SIRIA

Proteste puternice

Forţele siriene au deschis focul, vineri, asupra a mii de protestatari care manifestau în regiunea Deraa, sfidând măsurile de securitate sporite luate de autorităţi, iar cel puţin două persoane au fost ucise. Pe de altă parte, peste 8.000 de manifestanţi kurzi au ieşit în stradă în nordul ţării. La Qamichli (700 kilometri nord-est de Damasc), după rugăciunea musulmană tradiţională de vineri, s-au strâns circa 3.000 de persoane, cerând dreptul la libertate şi protejarea oraşelor asediate de armată. Peste 4.000 de oameni au sfidat forţele de ordine siriene la Amouda şi peste 1.000 la Eas al-Ain, scandând sloganuri antiguvernamentale şi de sprijin pentru oraşul Jisr al-Shughour, devenit, duminica trecută, teatru al unor violenţe sângeroase, între forţe loiale preşedintelui Bashar al-Assad şi protestatari.

ITALIA

Ambasador rechemat

Italia şi-a rechemat, vineri, ambasadorul din Brazilia, pentru consultări în legătură cu decizia Curţii Supreme braziliene de a nu extrăda un fost terorist italian de stânga, condamnat pentru patru crime în Italia. Italia a anunţat joi că va apela la Curtea Internaţională de la Haga, pentru că Brazilia refuză să extrădeze un presupus criminal italian. Bărbatul a fost eliberat din închisoare în Brazilia, în urma deciziei Curţii. Fostul rebel de stânga a scăpat dintr-o închisoare din Italia, în 1981, în timp ce aştepta procesul pentru patru crime comise în anii \'70. El a negat mereu acuzaţiile. Battisi a fost condamnat în lipsă, în 1990, dar insistă că este victima persecuţiei politice în Italia. Battisti a locuit mulţi ani în Franţa, unde a început să scrie, apoi s-a mutat în Mexic şi, în cele din urmă, în Brazilia. Italia susţine că fostul membru al grupării Proletarii Înarmaţi pentru Comunism este terorist. Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a respins cererea italiană de extrădare, cu o zi înainte de a-şi încheia mandatul, în ianuarie, ceea ce a provocat indignare la Roma, care şi-a retras ambasadorul.

YEMEN

Cetăţeni ruşi evacuaţi

Moscova a trimis, vineri, două avioane pentru a evacua cetăţenii ruşi care vor să părăsească ţara, a anunţat biroul de presă al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Circa 1.000 de ruşi se află în prezent în Yemen, teatrul unor confruntări violente între manifestanţi antiguvernamentali şi forţele de ordine. Potrivit presei occidentale, sute de persoane au murit de la începutul confruntării, în februarie. În 2 iunie, Ministerul rus de Externe le-a cerut ruşilor care locuiesc în Yemen să părăsească ţara. Personalul ambasadei Moscovei la Sanaa şi cel al consultatului de la Aden au fost reduse.

CROAŢIA

Liber la UE

Croaţia a primit undă verde pentru a devenit al 28-lea membru al UE şi va adera, probabil, în 2013, a anunţat Comisia Europeană. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că va recomanda ţărilor UE să finalizeze negocierile şi să se pregătească să primească Croaţia ca al 28-lea membru al UE. Negocierile privind reforma sistemului judiciar croat, un domeniu foarte sensibil, s-au încheiat cu succes, potrivit lui Barroso. Astfel, Croaţia va deveni a doua ţară fostă iugoslavă, după Slovenia, care va adera. Ultimele patru capitole de negociere includeau justiţia şi concurenţa. Potrivit BBC, chestiunile legate de justiţie erau extrem de sensibile pentru că România şi Bulgaria, care au aderat la UE în 2007, nu au îndeplinit criteriile UE în domeniu. Potrivit aşteptărilor, liderii UE urmează să aprobe aderarea Croaţiei la summit-ul din 23-24 iunie.

BULGARIA

Moţiune de cenzură

Opoziţia parlamentară bulgară a lansat, vineri, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului lui Boiko Borisov, sperând să îl răstoarne de la putere, în condiţiile unui conflict între acesta şi aliaţii săi. Aceasta este a doua moţiune depusă de Partidul Socialist, de când partidul GERB, al lui Borisov, a venit la putere, acum doi ani. Borisov a forţat o moţiune de cenzură în ianuarie, pe care a câştigat-o uşor. Însă, de data aceasta, rezultatul nu este sigur, pentru că aliaţii lui din coaliţie, partidul Ataka de dreapta, şi-au retras susţinerea. Borisov trebuie să se bazeze pe susţinerea volatilă a legislatorilor independenţi. Textul va fi prezentat săptămâna viitoare. GERB are 117 voturi din totalul de 240 de locuri din Parlament, deci are nevoie de cel puţin patru susţinători din afară. Moţiunea vine în condiţiile în care popularitatea premierului a ajuns la 19%, cel mai scăzut nivel de până acum.



12