BELGIA
Alertă cu bombă la Palatul Justiţiei
Autorităţile belgiene şi agenţia de presă Belga au fost sunate, ieri dimineaţă, pentru fi anunţate că o bombă a fost amplasată în Palatul Justiţiei din Bruxelles. O reuniune de criză a fost convocată. Autorul ameninţării, care a vorbit în franceză, a spus că poate detona dispozitivul explozibil din exterior. Poliţia a fost alertată iar serviciul de securitate al Palatului Justiţiei s-a reunit dar a decis să nu evacueze clădirea. Agenţii au verificat instituţia dar nu au găsit vreun pachet suspect.
SUA
Incendiu devastator
Cel de-al doilea incendiu ca gravitate din istoria Arizonei a ras deja, de pe faţa pământului, 157.000 de hectare de pădure, impunând evacuarea a 7.000 de persoane din două localităţi, au informat, ieri, autorităţile. Oficialităţile din comitatul Apache din nord-estul Arizonei au dispus ca oamenii care mai rămăseseră încă în localităţile Springerville şi Eagar să-şi părăsească imobilele. Flăcările au distrus cel puţin 11 construcţii, afectând semnificativ alte 588, în timp ce fumul s-a împrăştiat dincolo de frontiera cu New Mexico. Autorităţile au întrerupt temporar furnizarea de electricitate în micile oraşe din regiune, pentru a verifica starea reţelei de distribuţie. Totodată, din cauza incendiului, benzina a început să se găsească din ce în ce mai greu la staţiile de alimentare. Peste 2.500 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului care a izbucnit la sfârşitul lunii mai, însă până în prezent, flăcările nu au putut fi ţinute sub control.
RUSIA
Aterizare forţată
Un Boeing 737 cu 64 de persoane la bord a aterizat de urgenţă, ieri dimineaţă, în oraşul rus Rostov-pe-Don, în urma unei probleme la trenul de aterizare. Avionul decolase de pe aeroportul Rostov, la 6.30, ora Moscovei. La bord se aflau 58 de pasageri şi şase membri ai echipajului. Niciunul dintre pasageri nu a fost rănit. Ei au fost transportaţi la Moscova cu un alt avion al companiei.
GRECIA
Avion militar prăbuşit
Un Mirage 2000 al armatei elene a căzut în Marea Egee, dar echipajul a scăpat nevătămat, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene. Avionul de vânătoare, care a plecat de la o bază din centrul ţării, pentru un zbor de antrenament, a căzut în mare între insulele Samos şi Fourni. Accidentul ar fi fost provocat de o problemă tehnică. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze şi au fost recuperaţi rapid de o navă militară elenă aflată în apropiere.
NOUA ZEELANDĂ
Aterizare de urgenţă
Un avion Boeing 767 al companiei Air New Zealand, cu 216 persoane la bord, a efectuat o aterizare de urgenţă, ieri, pe aeroportul din Auckland. Avionul tocmai decolase către Perth, în Australia, la ora 14.25, când echipajul a raportat o urgenţă, afirmând că unul dintre motoare a fost grav avariat şi că se întoarce din drum. Incidentul s-a produs imediat după decolare, la altitudinea de 548 de metri, cauza probabilă fiind impactul cu o pasăre. Serviciul de pompieri a declarat că a fost o mobilizare de forţe la aeroport, dar avionul a aterizat fără incidente.
ARGENTINA
Zboruri anulate
Două mari aeroporturi din Buenos Aires şi-au anulat din nou toate zborurile, ieri dimineaţa, din cauza unui nor de cenuşă provenind de la vulcanul chilian Puyehue, care plutea deasupra capitalei Argentinei. Norul de cenuşă se afla la o înălţime de 9.000 de metri. Capitala argentiniană era acoperită, ieri dimineaţă, cu un strat subţire de cenuşă. Toate zborurile au fost mai anulate şi marţi dimineaţa, din aceleaşi motive. Erupţia vulcanului Puyehue este în scădere, conform unui raport al serviciului naţional pentru mine şi geologie din din Chile. De la reluarea activităţii sale sâmbătă, după o jumătate de secol de inactivitate, o coloană de fum ce depăşea înălţimea de 12 kilometri ajunsese, miercuri, la 7,5 kilometri.
R. DOMINICANĂ
Evacuaţi din calea ploilor
Peste 11.000 de persoane au fost evacuate şi sute de locuinţe au fost avariate în Republica Dominicană, după ploile torenţiale care au provocat moartea a 23 de persoane în Haiti. Ploile ar trebui să scadă în intensitate, astăzi, în Republica Dominicană, potrivit ultimului buletin meteo. Dar patru provincii din sudul ţării turistice sunt vizate de o alertă roşie, între care şi cea în care se află capitala Santo-Domingo. În total, 11.101 persoane au fost evacuate şi s-au refugiat la rude sau la vecini, în timp ce alte 128 au fost preluate de adăposturi oficiale. Autorităţile dominicane nu au anunţat decese. 3.860 de locuinţe au fost avariate de precipitaţiile abundente din ultimele zile. Adeseori însoţite de furtuni şi rafale de vânt, acestea lovesc în principal nord-estul şi sud-estul ţării, în afară de zona de la graniţa cu Haiti.
SPANIA
Proteste violente
Mai multe persoane au fost rănite şi cinci au fost arestate, ieri, în Valencia, când poliţia a intrat în conflict cu protestatarii, în cursul unei mişcări naţionale de contestare. Zeci de protestatari au petrecut noaptea în faţa Parlamentului regional, în condiţiile în care parlamentarii urmau să preia mandatele în urma alegerilor regionale din 22 mai. Manifestanţii protestau faţă de includerea unor legislatori care sunt vizaţi de acuzaţii de corupţie, inclusiv premierul regional Francisco Camps. Între timp, la Madrid, circa 2.000 de persoane au manifestat în faţa Parlamentului, în cursul nopţii de miercuri spre joi. Mişcarea de protest, cunoscută ca M-15, a fost lansată înainte de alegerile de luna trecută, de tineri activişti care cer reformarea sistemului democratic spaniol. Mişcarea spune că sistemul spaniol favorizează pieţele financiare şi interesele politicienilor, în timp ce cetăţenii sunt afectaţi grav de nivelul de şomaj de 20%.
BRAZILIA
În faţa instanţei de la Haga
Italia a anunţat că va apela la Curtea Internaţională de la Haga, pentru că Brazilia refuză să extrădeze un presupus criminal italian. Premierul italian, Silvio Berlusconi, şi-a exprimat regretul faţă de decizia Curţii Supreme din Brazilia în cazul Cesare Battisti. Bărbatul a fost eliberat din închisoare în Brazilia, în urma deciziei Curţii. Fostul rebel de stânga a scăpat dintr-o închisoare din Italia, în 1981, în timp ce aştepta procesul pentru patru crime comise în anii \'70. El a negat mereu acuzaţiile. Battisi a fost condamnat în lipsă în 1990 dar insistă că este victima persecuţiei politice în Italia. Battisti a locuit mulţi ani în Franţa, unde a început să scrie, apoi s-a mutat în Mexic şi, în cele din urmă, în Brazilia. Italia susţine că fostul membru al grupării Proletarii Înarmaţi pentru Comunism este terorist. Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a respins cererea italiană de extrădare, cu o zi înainte de a-şi încheia mandatul, în ianuarie, ceea ce a provocat indignare la Roma, care şi-a retras ambasadorul. Judecătorii Curţii Supreme braziliene au aprobat decizia lui Lula de a refuza extrădarea, spunând că ea respectă un tratat bilateral şi că Italia nu are statutul legal de a contesta decizia fostului preşedinte.
GERMANIA
Dobândă neschimbată
Banca Centrală Europeană (BCE), organism cu sediul la Frankfurt, în Germania, a lăsat, ieri, nemodificată dobânda de referinţă, la nivelul de 1,25%. Decizia de ieri a ”gardienilor monedei euro” era una aşteptată de majoritatea economiştilor, care cred că BCE va aştepta reuniunea din luna iulie pentru a majora din nou dobânda de bază şi a continua, astfel, ciclul de înăsprire a politicii monetare început în luna aprilie.
GRECIA
Grevă
Angajaţii publici din Grecia au fost în grevă, ieri, în condiţiile în care Guvernul finalizează planurile de reducere a datoriei printr-o privatizare masivă a companiilor de stat. Sindicatele se tem că privatizarea va duce la pierderea slujbelor, iar printre cei în grevă s-au aflat angajaţii din transportul public şi jurnaliştii. Anterior, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a spus că actualul pachet de asistenţă pentru Grecia este insuficient şi că există riscul intrării în incapacitate de plată, dacă fonduri suplimentare nu sunt furnizate în curând. Anul trecut s-a decis un pachet de asistenţă de 110 miliarde de euro. În ultimele două săptămâni, proteste au avut loc în faţa Parlamentului, unde a fost ridicată o tabără de corturi. Duminică, la protest au participat 50.000 de oameni.
EGIPT
Documente secrete în dosarul Mubarak
Parchetul general egiptean a transmis, ieri, tribunalului din Cairo, documente secrete legate de activitatea lui Hosni Mubarak, ce vor fi incluse în dosarul împotriva acestuia. Potrivit unor surse din Parchet, dcoumentele conţin informaţii despre contractele de apărare încheiate între Egipt şi alte state, precum şi date despre discuţiile secrete ale lui Mubarak cu oficiali străini. Divulgarea acestor informaţii ar putea leza grav securitatea Egiptului. Procesul lui Mubarak şi al celor doi fii ai săi a fost fixat pentru 3 august. La putere din 1981, Mubarak s-a retras la 11 februarie, în urma manifestaţiilor. Revoltele s-au soldat cu 365 de morţi.
TURCIA
Refugiaţi sirieni
Tot mai mulţi sirieni trec graniţa în Turcia, înainte de un asalt al trupelor guvernamentale asupra oraşului Jisr al-Shughour din nordul Siriei. Circa 1.000 de sirieni au trcut graniţa, miercuri noapte, numărul total al refugiaţilor ajungând la 1.600. Asaltul anunţat asupra Jisr al-Shughour este un răspuns la acuzaţiile Damascului potrivit căruia bande înarmate au ucis 120 de membri ai forţelor de securitate. Însă, surse spun că violenţele au fost comise de soldaţi care au dezertat şi că trupele regimului au masacrat civili paşnici. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că ţara sa nu va închide porţile pentru refugiaţii sirieni care fug din calea violenţelor comise de trupele guvernamentale. Premierul a cerut încă o dată Damascului să dea dovadă de reţinere şi să nu recurgă la forţă împotriva civililor. Refugiaţii sunt găzduiţi într-o tabără în provincia Hatay, de lângă Siria. Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, mai mult de 1.200 de civili au fost ucişi de la declanşarea revoltelor, în martie.
YEMEN
Preşedintele, operat cu succes
Preşedintele yemenit, Ali Abdullah Saleh, rănit într-un atac vizând palatul său din Sanaa, a fost transferat din secţia de terapie intensivă într-un salon, după ce a fost operat cu succes la Riyad, a anunţat, ieri, agenţia oficială de presă Saba. Surse medicale din Arabia Saudită au declarat că Saleh, în vârstă de 69 de ani, a fost operat la spitalul militar Riyad, pentru îndepărtarea unei bucăţi de şrapnel înfiptă în apropiere de inimă. Ulterior, el urma să fie supus la operaţii estetice, pentru a îndepărta urmele de arsuri de pe gât şi faţă. Luptele dintre forţele guvernamentale de securitate şi susţinătorii lui al-Ahmar au izbucnit la Sanaa, luna trecută, după ce Saleh a refuzat pentru a treia oară să semneze un acord de transfer al puterii. Violenţele, soldate cu zeci de morţi, s-au oprit pentru scurt timp la sfârşitul lunii mai, dar au fost reluate ulterior, fără nicio explicaţie oficială.
ARABIA SAUDITĂ
Bani deblocaţi
Monarhia saudită a reuşit să evite continuarea protestelor opoziţiei, prin alocarea de fonduri pentru majorarea salariilor, facilitarea construcţiei de locuinţe şi finanţarea organizaţiilor religioase. Familia regală saudită a alocat 130 de miliarde de dolari pentru creşterea salariilor, facilitarea construcţiilor şi finanţarea organizaţiilor religioase, neutralizând efectiv opoziţia. Regele Abdullah a trecut la acest plan după înlăturarea de la putere a regimurilor din Tunisia şi Egipt. Planul este facilitat de faptul că veniturile obţinute în 2010 de Arabia Saudită din comerţul cu petrol au crescut cu 214 miliarde de dolari. Monarhia saudită s-a bazat permanent pe relaţia specială cu autorităţile religioase, iar marele muftiu, cel mai înalt oficial religios de la Riyad, a adoptat de curând un decret prin care interzice protestele de stradă, transmiţând un mesaj clar opoziţiei. Însă cel mai bun stimulent pentru evitarea protestelor a fost majorarea salariilor angajaţilor bugetari, la care se adaugă 70 de miliarde de dolari oferiţi pentru construirea de locuinţe. Autorităţile religioase au primit fonduri de 200 de milioane de dolari, inclusiv poliţia religioasă.