SPANIA
Români nelegiuiţi
Trei români şi un spaniol au bătut şi ţinut ostatică o britanică în Spania şi au furat bijuterii de 270.000 de lire sterline din magazinul în care aceasta lucra. Cei patru au intrat în casa femeii, lângă Alfaz del Pi şi au aşteptat ca britanica de 61 de ani să vină de la lucru. Când aceasta a sosit, ei au lovit-o şi au obligat-o să le dea codul alarmei şi cheia de la magazin. Unul dintre bărbaţi a stat de pază iar ceilalţi trei au făcut mai multe drumuri la magazin, furând numeroase bijuterii. Britanica a fost ţinută ostatică şapte ore. Incidentul s-a produs luni noapte. Poliţia a arestat un spaniol de 36 de ani şi trei români de 25, 27 şi 33 de ani, la Madrid, în urma unei alerte la nivel naţional. Toate bijuteriile au fost recuperate iar cei patru sunt chestionaţi şi pe tema unui furt comis lângă Valencia. Spania a fost în stare de şoc recent, după ce un bulgar a decapitat o britanică într-un magazin din Tenerife.
TURCIA
Tragedie rutieră
Zece persoane au murit şi cel puţin 20 au fost grav rănite într-un accident de autocar, ieri, în nordul Turciei, în provincia Giresun. Autocarul, pe ruta Istanbul - Trabzon, oraş la Marea Neagră, s-a răsturnat şi a luat foc după ce a lovit un semn de circulaţie. Guvernatorul din Giresun a spus că probabil şoferul autocarului a adormit la volan. În autocar erau 43 de persoane. Accidentele rutiere se produc frecvent în Turcia şi de multe ori se soldează cu victime. În mai 2010, 16 turişti ruşi au murit într-un accident de autocar.
ITALIA
Mafioţi arestaţi
Poliţia din nordul Italiei a arestat, ieri, zeci de presupuşi membri ai cartelurilor drogurilor cu legături cu Ndrangheta. Cel puţin 140 de persoane au fost arestate, mai ales în Torino, Milano şi Modena dar şi în inima Ndrangheta, regiunea Calabria. Poliţia a confiscat circa 70 de milioane de euro în bunuri.
IRAN
Blogger condamnat
O instanţă din Teheran a confirmat pedeapsa de 19 ani şi jumătate de închisoare pentru un blogger iraniano-canadian, Hossein Derakhshan, acuzat de spionaj pentru Israel, au informat, ieri, site-uri ale opoziţiei. Derakhshan a fost arestat în Iran, în noiembrie 2008. Una dintre principalele acuzaţii este legată de o vizită în 2006 în Israel, infracţiune gravă în Iran, pentru că vizitele în Israel sunt interzise. Iniţial, procurorul a cerut pedeapsa cu moartea pentru spionaj pentru Israel, dar în septembrie, o instanţă a propus 19 ani şi jumătate de închisoare. Derakhsan a fost acuzat şi de propagandă, insultarea clerului şi cooperare cu guverne ostile Iranului. Bărbatul trebuie să depună apel în trei săptămâni.
RUSIA
Aterizare de urgenţă
Piloţii unui avion rus au fost nevoiţi să efectueze o aterizare de urgenţă, după ce au fost orbiţi temporar de o rază laser de la sol, au anunţat, ieri, oficialii. Incidentul a avut loc în timp ce avionul Boeing 735 operat de Avianova făcea manevre pentru aterizarea pe aeroportul Rostov din regiunea Kuban. Pilioţii au fost orbiţi temporar de o rază laser de la sol, dar au reuşit să aterizeze. Niciunul dintre cei 97 de pasageri nu a fost rănit. Avionul venea de la Moscova. Un incident similar a avut loc la 3 iunie, când un Airbus 320 al Avianova a fost ţintit de o rază laser, după decolarea de pe aeroportul Rostov spre Moscova. Rostov şi regiunea Kuban sunt adiacente Caucazului, unde insurgenţii musulmani luptă împotriva regimului rus de la începutul anilor \'90.
SUA
Clarvăzătoare... căutată
Poliţia caută o pretinsă clarvăzătoare, care a declanşat o operaţiune de proporţii, ce nu a dus la niciun rezultat, spunând că ştie unde se află o groapă comună în care s-ar afla cadavrele a până la 30 de copii. Un elicopter şi câini ai poliţiei au participat la operaţiunea de căutare a presupusei gropi comune pe o proprietate din Texas, dar nu s-a găsit niciun cadavru. Femeia, care a alertat de două ori poliţia, oferise o descriere în amănunt a proprietăţii verificate. Ofiţerii au demarat operaţiunea după ce s-a descoperit sânge pe terasa casei de lângă Daisetta. Însă, un judecător a decis ulterior că nu este vorba despre scena unor infracţiuni. Ocupantul casei le-a spus reporterilor că el şi soţia sa, ambii şoferi de camion, fuseseră plecaţi de duminică şi nu ştiu să se fi întâmplat ceva pe proprietatea respectivă.
UNGARIA
Reforma sănătăţii
Structura serviciilor de sănătate din Ungaria va fi modificată pentru a spori eficienţa şi pentru a diminua timpul de aşteptare al pacienţilor, a declarat secretarul de Stat din Ministerul Sănătăţii, Miklos Szocska. Rezumând reforma pregătită de Guvern în privinţa sistemului de sănătate, cunoscută sub denumirea de Planul Semmelweis, Miklos Szocska a mai spus că nicio unitate spitalicească nu va fi închisă dar că unele îşi vor schimba profilul. Specializările vor acoperi serviciile de urgenţă, recuperarea sau îngrijirea pacienţilor externi. Până în prezent, 20 de instituţii şi-au exprimat disponibilitatea de a-şi schimba profilul, a spus el, adăugând că un decret guvernamental a alocat fonduri europene pentru a finanţa aceste schimbări. Schimbările structurale includ împărţirea ţării în regiuni mai largi de servicii de sănătate şi crearea de directorate. La Budapesta, trei mari centre concentrate pe servicii de urgenţă ar urma să ofere servicii de înaltă calitate. Tot în capitală, Guvernul central va prelua controlul asupra a 12 spitale şi clinici care fuseseră administrate de consiliul local. Ministerul şi autorităţile din domeniul sănătăţii vor discuta şi un program menit a-i determina pe tinerii medici, care pleacă în număr tot mai mare în străinătate, să rămână în Ungaria.
FINLANDA
Fost premier judecat
Fostul premier islandez Geir Haarde a pledat nevinovat în legătură cu prăbuşirea sectorului bancar al ţării, în urmă cu trei ani. Audierea în faţa tribunalului special numit de Parlament este o premieră în istoria Islandei. Anul trecut, Parlamentul islandez a votat ca Haarde să fie adus în faţa justiţiei, citând încălcarea datoriei, în urma tentativei sale eşuate de a evita colapsul. Dacă va fi găsit vinovat, fostul premier riscă doi ani de închisoare. Haarde, în vârstă de 60 de ani, a respins acuzaţiile, calificate drept absurde şi a spus că dosarul împotriva sa este motivat politic. Fostul lider al Partidului Independenţei, conservator, a demisionat în ianuarie 2009, în urma protestelor populare. Procesul propriu-zis va începe, probabil, în toamnă. Procurorul însărcinat cu dosarul va chema circa 40 de martori, inclusiv foşti directori ai trei bănci care s-au prăbuşit şi guvernatori ai băncii centrale. Islanda şi cei 320.000 de locuitori ai săi au fost afectaţi de criza financiară ce a provocat prăbuşirea simultană a principalelor trei bănci din ţară, în toamna anului 2008. În septembrie 2010, Parlamentul a decis să nu pună sub acuzare alţi trei foşti miniştri, pentru rolul lor în acest episod. Prăbuşirea sistemului financiar a lăsat ţara cu o datorie enormă. Avocatul lui Haarde a anunţat marţi că a primite sute de documente juridice.
YEMEN
Negocieri
Partidul de guvernare din Yemen a lansat discuţii cu principala coaliţie de opoziţie, după ce preşedintele Ali Abdullah Saleh a plecat în Arabia Saudită, pentru a fi operat. Manifestanţii i-au cerut preşedintelui în exerciţiu, Abd-Rabbu Mansour Hadi, să formeze un consiliul prezidenţial, pentru a căuta o soluţie la criza din ţară. Surse oficiale au declarat că negocierile de la Sanaa, dintre Congresul General al Poporului (GPC), aflat la guvernare şi coaliţia de opoziţie JMP sunt primele de acest tip. Din JMP fac parte partidul islamist Islah, socialişti, dar şi formaţiuni independente mai noi. Discuţiile au ca scop găsirea unui soluţii politice la criza din ţară, însă detalii privind domeniile de negociere şi durata nu au fost divulgate deocamdată. Măsura intervine a doua zi după ce mii de susţinători ai Guvernului au protestat în faţa reşedinţei preşedintelui în exerciţiu, cerând formarea unui consiliu de tranziţie care să creeze un nou guvern. Yemenul este afectat de luni de zile de proteste şi violenţe.