Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Iunie 2011 / 00:00 535 accesări

FRANŢA

Bandă de hoţi, anihilată

O bandă de români care a furat peste o sută de telefoane mobile şi alte bunuri în timpul unui concert de muzică electronică desfăşurat miercuri pe Zenith Arena, din Lille, a fost reţinută de către poliţie, după ce, la jumătate de oră de la începerea concertului, firma care asigura securitatea a fost asaltată de plângeri din partea participanţilor. În urma plângerilor, firma care asigura securitatea a sunat la poliţie. Poliţişti împreună cu agenţi de securitate s-au amestecat în mulţime, reuşind să prindă iniţial trei persoane, apoi alte două, care furau din buzunarele participanţilor la concert. O geantă cu aproape 150 de obiecte a fost descoperită în apropiere. Procurorul a anunţat că persoanele arestate, toate de origine română, de peste 30 de ani, cu excepţia unui copil, au fost plasate în detenţie. În după-amiaza aceleiaşi zile, 91 de persoane au depus plângeri la poliţie pentru a-şi recupera obiectele furate

JAPONIA

Creştere a radioactivităţii

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, TEPCO, a detectat radiaţii de până la 4.000 milisievert pe oră în interiorul reactorului nr. 1 al centralei, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel înregistrat până în prezent. Măsurătorile au fost făcute vineri, cu ajutorul unui robot trimis în interiorul reactorului. Radiaţiile ar putea proveni de la apa contaminată acumulată în reactor. Operatorii de la Fukushima lucrează zi şi noapte pentru a ţine sub control centrala, ale cărei sisteme de răcire au fost grav afectate de cutremurul şi de tsunamiul devastator din 11 martie. Eforturile lor sunt îngreunate de apa radioactivă care se acumulează în instalaţii, estimată la peste 105.000 tone, şi care blochează pătrunderea în unele zone ale centralei

ISRAEL

Manifestaţie înăbuşită

Un număr de 14 persoane au murit şi circa 200 au fost rănite după ce soldaţii israelieni au deschis focul, ieri, asupra unor manifestanţi pro-palestinieni din Siria, care intenţionau să intre în zona ocupată de Israel din Podişul Golan. Israelul a avertizat că nu va permite o repetare a unei acţiuni similare care a avut loc luna trecută, când sute de persoane au reuşit să treacă de gardul de frontieră, pentru a marca 44 de ani de la războiul din 1967. Cu toate acestea, în jurul prânzului, câteva sute de demonstranţi au înaintat către gardul de sârmă ghimpată din dreptul satului de frontieră Majdal Shams, situat pe Înălţimile Golan. Mulţi aveau steaguri palestiniene şi au aruncat cu pietre şi gunoaie peste gard. Armata israeliană susţine că soldaţii au transmis avertismente în arabă şi au tras în aer înainte de a ţinti picioarele celor care ajunseseră să escaladeze gardul. Israelul a ocupat Înălţimile Golan, teritoriu care aparţinuse Siriei, în timpul războiului din 1967.

LIBIA

Întrevedere cu rebelii

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, s-a aflat sâmbătă la Benghazi, fieff-ul rebelilor libieni, după ce elicoptere britanice de tip Apache au participat în cursul nopţii la prima lor operaţiune în Libia. William Hague, însoţit de secretarul de stat pentru dezvoltare internaţională, Andrew Mitchell, a avut discuţii cu membrii Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) cărora le va transmite că Marea Britanie este alături de poporul libian. Înainte de a pleca spre Benghazi, şeful diplomaţiei britanice a declarat că CNT este reprezentantul legitim al poporului libian”. „Colonelul Khaddafi este izolat pe plan internaţional şi intern. Şi-a pierdut legitimitatea, continuă să facă abuzuri fără milă sau măsură în ceea ce priveşte drepturile omului. Trebuie să plece”, a mai declarat William Hague la Benghazi.

FYROM

Alegeri anticipate

Macedonenii au fost chemaţi ieri la urne, într-un scrutin legislativ anticipat de la care se aşteaptă scoaterea ţării din disputele interne şi problemele diplomatice care îi împiedică drumul către UE şi NATO, însă printre alegători domină scepticismul în ceea ce priveşte o deblocare a situaţiei. Activitatea Parlamentului de la Skopje este blocată de luni de zile, din cauza ostilităţii dintre coaliţia conservatoare a premierului Nikola Gruevski, VMRO-DPMNE, şi opoziţia social-democrată condusă de fostul premier Branko Cervenkovski. Acuzaţii că ar exista presiuni şi represiuni la adresa presei de stat pentru a sprijini VMRO au sporit tensiunile şi au adâncit cearta dintre principalii rivali politici. În plus, lupta politică din rândul minorităţii albaneze este în mod tradiţional şi mai tensionată, având un potenţial serios de a degenera în violenţe. Cele două partide albaneze sunt Uniunea Democratică pentru Integrare, care face parte din coaliţia de guvernare, şi Partidul Democratic al Albanezilor, aflat în opoziţie.

Cu o economie precară şi o corupţie endemică, dorinţa Macedoniei de a se alătura Uniunii Europene a fost respinsă din start - dincolo de insuficienţa reformelor, o piedică serioasă este conflictul diplomatic pe care republica desprinsă din fosta Iugoslavie îl are cu Grecia pe tema denumirii ţării.

PAKISTAN

În aşteptarea confirmării

Armata pakistaneză încearcă să confirme informaţii privind uciderea lui Ilyas Kashmiri, unul dintre principalii lideri militari ai reţelei al-Qaida, în urma unui atac lansat de un avion american fără pilot în nordul Pakistanului. „Există bănuieli puternice potrivit cărora a fost ucis în atac, dar este imposibil de confirmat oficial, deoarece nu putem ajunge la trupurile neînsufleţite şi chiar şi sătenii afirmă că acestea sunt de nerecunoscut”, a afirmat un înalt oficial militar pakistanez. Nouă membri ai grupului lui Ilyas Kashmiri au fost ucişi vineri seară, în urma unui atac lansat de un avion american fără pilot în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului. Mai multe surse militare şi membri ai administraţiei locale declaraseră anterior că Ilyas Kashmiri a fost văzut în zonă în ultimele zile. Ilyas Kashmiri este considerat drept unul dintre cei mai activi lideri al-Qaida, fiind implicat în mai multe atentate sau tentative de atacuri în Pakistan, India şi în ţările occidentale. În vârstă de 47 de ani şi originar din Kashmir, el este căutat de SUA, care oferă o recompensă de cinci milioane de dolari pentru orice informaţie care duce la localizarea sa.

SIRIA

Bilanţ în creştere

Numărul persoanelor ucise vineri de forţele guvernamentale în oraşul sirian Hama, din vestul ţării, ar putea depăşi 80, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul la Londra, care citează surse medicale de încredere.Membrii forţelor de securitate au deschis foc nediscriminatoriu asupra demonstranţilor care ieşiseră pe străzi după rugăciunea de vineri, au declarat martori oculari. Dacă bilanţul se confirmă, este una dintre cele mai negre zile ale protestelor siriene. Unele surse vorbesc chiar despre 100 de morţi. La Hama, acum 29 de ani, Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte Bashar al-Assad, a înăbuşit o revoltă armată în urma căreia până la 30.000 de oameni au fost ucişi, iar unele părţi ale oraşului au fost efectiv făcute una cu pământul. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au estimat că peste 1.000 de oameni au fost ucişi în Siria de la mijlocul lunii martie, când au început demonstraţiile antiguvernamentale. Demonstraţiile de vineri, care au avut loc în întreaga ţară, au fost dedicate copiilor care au luat parte la revoltele împotriva regimului sirian.

SUA

Deces

Lawrence S. Eagleburger, singurul diplomat de carieră care a ajuns în poziţia de secretar de stat, a murit la vârsta de 80 de ani, potrivit unui anunţ făcut sâmbătă de biroul fostului preşedinte George Bush senior. „Lawrence Eagleburger, care a avut sarcini grele ca diplomat în timpul primului război din Golf şi al destrămării Iugoslaviei, a fost un neobosit om de stat şi un patriot dedicat”, a declarat fostul preşedinte Bush. Lawrence Eagleburger a fost asistentul lui Henry Kissinger în timpul administraţiei Nixon şi l-a ajutat să recruteze personalul pentru nou înfiinţatul Consiliu pentru Securitate Naţională. În timpul administraţiei Carter, a fost ambasador în Iugoslavia şi apoi subsecretar de stat pentru afaceri politice în administraţia Reagan. În timpul administraţiei Bush, a fost adjunctul secretarului de stat James Baker, iar când acesta a demisionat, în 1992, i-a ţinut locul în ultimele luni ale mandatului lui Bush.



12