BULGARIA
Explozia unei bombe
Un centru medical din staţiunea bulgară de la Marea Neagră Varna a fost vizat de un atac cu bombă, ieri, însă nicio persoană nu a fost rănită. Bomba a explodat în jurul orei locale 4.00, avariind uşa de la intrare, spărgând geamurile de la parter şi distrugând echipament scump. O grenadă neexplodată a fost, de asemenea, găsită la locul deflagraţiei în timpul inspecţiei realizate de poliţie. Nicio persoană nu a fost rănită în această explozie. Centrul medical, specializat în tratamentul sclerozei multiple, este deţinut de un locuitor din Varna. Poliţia a precizat că nu deţine informaţii referitoare la posibile conflicte ale proprietarului, care ar fi putut cauza incidentul. Principala ipoteză de lucru a poliţiei este o campanie de sabotare a afacerii, însă investigaţiile continuă.
AFGANISTAN
Victimele raidurilor aeriene
Şapte persoane au fost ucise, sâmbătă, într-un atentat sinucigaş comis în nordul Afganistanului, între care comandantul poliţiei pentru nordul ţării, generalul Mohammad Daud Daud, un alt oficial de rang înalt din poliţie şi trei militari germani. Pe de altă parte, un număr de 30 de civili şi 20 de agenţi de poliţie au fost ucişi în ultimele zile în două raiduri aeriene efectuate de NATO în Afganistan, anunţă autorităţile din provinciile Helmand şi Nuristan. În localitatea Lashkar Gah din provincia Helmand, un lider al tribului Nawzad a declarat că 12 membri ai familiei sale au fost ucişi în raidurile aeriene NATO. Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a anunţat că este la curent cu aceste ipoteze, dând asigurări că va ancheta cazurile. Victimele civile sunt un subiect sensibil în Afganistan, unde opinia publică are sentimente profund antioccidentale după zece ani de prezenţă militară străină.
ABHAZIA
Preşedinte decedat
Serghei Bagapş, preşedintele regiunii separatiste georgiene Abhazia, a murit ieri la un spital din Moscova, în urma unei operaţii la plămâni, a anunţat administraţia sa. În vârstă de 62 de ani, Serghei Bagapş se afla la putere de peste cinci ani. Fost director al unei companii energetice, care a luat parte la războiul abhazo-georgian din 1992-1993, el a fost reales în decembrie 2009. „Este complet neaşteptat, foarte brusc”, a comentat pentru televiziunea de stat rusă un purtător de cuvânt al Parlamentului abhaz, în timp ce oficialii abhazi au dat asigurări că situaţia rămâne calmă. Liderul separatist fusese diagnosticat cu cancer cu ceva vreme în urmă. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a prezentat condoleanţe familiei în urma morţii liderului separatist abhaz.
Abhazia face obiectul unui grav conflict între Rusia şi Georgia. Enclava ocupă puţin mai mult de 12% din teritoriul georgian şi are aproximativ 250.000 de locuitori. După destrămarea Uniunii Sovietice, separatiştii din Abhazia au declanşat un război, soldat cu mii de morţi şi circa 250.000 de refugiaţi. Rusia a recunoscut în august 2008 independenţa Abhaziei, precum şi a Osetiei de Sud, un alt teritoriu separatist georgian pro-rus, după un scurt război cu Georgia pentru controlul acestuia din urmă.
GEORGIA
Marş împotriva violenţei
Aproximativ 4.000 de georgieni au protestat, sâmbătă, în centrul oraşului Tbilissi, la mobilizarea apărătorilor drepturilor omului, împotriva dispersării violente a unei manifestaţii în cursul zilei de joi, soldate cu doi morţi şi arestarea a 90 de persoane. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva folosirii forţei de către autorităţi. Două persoane, un poliţist şi un fost ofiţer de poliţie, şi-au pierdut viaţa în timpul dispersării joi a unei manifestaţii organizate la Tbilisi de opoziţia georgiană, care cerea de cinci zile retragerea de la putere a preşedintelui Mihail Saakaşvili. Un politician pro-occidental, Mihail Saakaşvili a venit la putere în 2003 în urma unei revolte paşnice, rămasă în istorie ca Revoluţia trandafirilor. Regimul său nu a fost niciodată intimidat în mod real de opoziţie, care a încercat să-l debarce de la putere de mai multe ori, din cauza dezastrului suferit de Georgia în timpul conflictului armat cu Rusia în august 2008.
UNGARIA
Deces
Fostul preşedinte ungar din perioada 2000-2005, Ferenc Madl, a decedat la vârsta de 80 de ani, a anunţat ieri Preşedinţia maghiară. Jurist de profesie, Ferenc Madl era de asemenea membru al Academiei naţionale de ştiinţe din 1987. A ocupat şi funcţia de ministru al Culturii, în perioada 1993-1994, în Guvernul conservator condus de premierul Jozsef Antall.
POLONIA
Eforturi pentru eliminarea vizelor
Preşedintele Obama a declarat sâmbătă, după discuţiile la Varşovia cu omologul său Bronislaw Komorowski, că depune eforturi pentru a anula obligativitatea vizelor pentru polonezii care vor să călătorească în SUA. Preşedintele SUA a subliniat că a inclus Polonia printre cele patru ţări vizitate în cadrul unui turneu european pentru a putea „mulţumi poporului polonez pentru prietenia sa şi pentru a asigura că sunt milioane de americani care înţeleg că Polonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi mai puternici aliaţi ai SUA”. După întâlnirea sa cu Bronislaw Komorowski, preşedintele american a avut programate întrevederi cu premierul Donald Tusk şi alţi lideri politici.
SUA
Bilanţ în creştere
Bilanţul tornadei care a devastat orăşelul Joplin din statul Missouri în urmă cu şase zile a crescut la 142 de morţi. Informaţia a fost dată publicităţii în ajunul vizitei preşedintelui Obama. Întors dintr-un turneu european de cinci zile, liderul de la Casa Albă a asistat, ieri, la o ceremonie în memoria victimelor acestui dezastru natural. La şase zile de la trecerea tornadei, echipele de salvare continuă să caute printre ruine circa o sută de persoane încă date dispărute. Potrivit ultimelor estimări, aproximativ 8.000 de clădiri au fost afectate de trecerea tornadei, ale cărei rafale de vânt au atins 320 de kilometri pe oră, provocând pagube de circa trei miliarde de dolari, potrivit unei estimări a societăţii specializate Eqecat, neluând în considerare bunurile asigurate. Şi la sfârşitul lunii aprilie, tornadele care au lovit sud-estul SUA au provocat 354 de morţi, cel mai grav bilanţ în aproape un secol, şi enorme pagube materiale.
FRANŢA
Demisie
Secretarul de stat francez pentru funcţiile publice, acuzat că a hărţuit sexual mai multe angajate ale unei primării din oraşul pe care îl conduce, a demisionat din Guvern. Georges Tron, care neagă acuzaţiile, afirmă că nu vrea să fie o povară pentru Executiv. Demisia vine în condiţiile scandalului ce îl implică pe Dominique Strauss-Kahn, fostul şef FMI. Acesta este acuzat că a încercat să violeze o cameristă la New York.
SUA
Incendiu la aterizare
Un incendiu de mică amploare a izbucnit în partea inferioară a unui avion al companiei Delta, cu 43 de pasageri la bord, în timpul aterizării la Atlanta, în statul american Georgia, dar toţi ocupanţii au fost evacuaţi şi flăcările au fost stinse rapid, au anunţat autorităţile. Se crede că unul sau mai multe pneuri au explodat în momentul aterizării, ceea ce a provocat un incendiu sub aparat, în apropierea trenului de aterizare. Focul a fost stins rapid de pompieri, iar pasagerii au fost evacuaţi pe toboganele de evacuare de urgenţă, pe pistă. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei Delta, frânele aparatului MD88, care venea de la Pittsburgh din statul Pennsylvania, s-au supraîncălzit în momentul aterizării pe Aeroportul Internaţional din Atlanta.
YEMEN
Asaltul islamiştilor
Militanţii islamişti au preluat controlul asupra unui oraş-cheie din Yemen. „Militanţii sunt peste tot, nu putem ieşi din casă”, a declarat ieri un localnic din Zinjibar. Sâmbătă, sute de militanţi cu feţele acoperite controlau principalele străzi ale oraşului. Provincia Abyan, unde se află oraşul, este un fieff al militanţilor islamişti din Yemen, ţară ce a devenit câmp de luptă împotriva al-Qaida. Între timp, în capitala Sanaa, Guvernul şi tribul al-Hashid au anunţat că nu au ajuns la o încetare a focului. Tribul s-a revoltat împotriva preşedintelui Saleh în ultima săptămână.
SIRIA
Trupe împotriva opoziţiei
Trupele siriene sunt desfăşurate în număr mare în provincia Homs şi, împreună cu tancuri, asediază mai multe oraşe, susţin activştii. Circa 20 de tancuri se află pe drumurile principale ale oraşului Deir Maala, iar patru vehicule blindate patrulează în oraş. Electricitatea şi liniile telefonice au fost tăiate. Operaţiunea vizează reprimarea protestelor începute în luna martie. Şase persoane au fost rănite când turpele au atacat oraşul Talbisah, afirmă martori oculari, precizând că forţele de securitate au percheziţionat numeroase locuinţe şi au efectuat arestări. Elicoptere au fost văzute deasupra Talbisah şi Ruston. Până acum, 1.100 persoane au fost ucise.