Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Mai 2011 / 00:00 746 accesări

AFGANISTAN

Militari americani ucişi

Şapte soldaţi americani care activau în cadrul NATO în Afganistan au murit joi, în explozia unei bombei artizanale în sudul ţării, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Lapan. Incidentul a fost cel mai sângeros pentru trupele NATO, de la 27 aprilie. Conform unei surse din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) din cadrul NATO, cei şapte soldaţi au murit în exploziile succesive a două bombe artizanale, în districtul Shorabak din provincia Kandahar, fieful istoric al talibanilor. Tot joi, un militar al NATO a murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în sud-estul ţării, din motive încă necunoscute. Cele opt decese de joi ridică la 199 numărul soldaţilor ucişi în cadrul operaţiunilor din Afganistan, de la începutul anului.

LIBAN

Militari italieni morţi

Doi italieni din forţa ONU de menţinere a păcii din Liban (UNIFIL) au murit vineri, după ce vehiculul în care se aflau a fost aruncat în aer de o bombă amplasată pe şoseaua care duce spre portul Sidon din sudul ţării. Potrivit televiziunilor locale, atentatul ar fi făcut cu totul şase victime. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a transmis condoleanţe familiilor victimelor. Circumstanţele acestui incident rămân, totuşi, neclare. Explozia a avut loc pe şoseaua către Sidon, lângă râul Awali, în ziua în care UNIFIL marchează Ziua Internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, în care sunt comemoraţi cei care şi-au pierdut viaţa în astfel de misiuni. Un incident similar s-a produs în ianuarie 2008, când o bombă amplasată la marginea drumului a explodat în preajma unui vehicul al UNIFIL care se deplasa către Beirut. Doi soldaţi din forţa de menţinere a păcii au fost răniţi uşor. În iunie 2007, şase spanioli din UNIFIL au fost ucişi, iar tancul lor a explodat în apropiere de graniţa cu Israelul.

JAPONIA

Incendiu la Fukushima

Un incendiu fără gravitate s-a produs vineri, într-o centrală nucleară situată în apropiere de Fukushima Daiichi (numărul 1) din nord-estul Japoniei, unde a avut loc, în martie, cel mai grav accident nuclear din ultimii 25 de ani. Compania Electric Power (Tepco) a anunţat că incendiul s-a declanşat la un panou electric de la subsolul unei clădiri situate în apropiere de reactorul 1 al centralei Fukushima Daini (numărul 2), aflată la circa zece kilometri sud de o altă instalaţie. Incendiul a fost controlat imediat de angajaţi. Nu există răniţi, nici vreo scurgere radioactivă, a precizat Tepco. Cele patru reactoare de la Fukushima Daini au fost oprite în urma cutremurului cu magnitudinea 9, urmat de tsunami, care au afectat nord-estul Japoniei la 11 martie.

SPANIA

Ciocniri violente

Poliţia a intrat în conflict, ieri, cu protestatarii din Barcelona, în condiţiile în care presiunea se intensifică în Spania. Ciocniri similare au avut loc în Lerida, la vest de Barcelona. Mişcarea M-15, lansată la 15 martie, a scos în stradă zeci de mii de oameni, înainte de alegerile locale şi regionale care au avut loc duminică. Oamenii cer o reformă profundă în sistemul democratic spaniol, pe care îl consideră ca servind interesele pieţelor financiare. Poliţia a primit ordin să evite incientele înainte de alegeri şi a permis protestatarilor să ocupe pieţele. Însă, vineri, poliţia din Barcelona le-a ordonat oamenilor să plece. Circa 100 de protestatari au încercat blocheze intrările în piaţă şi să vandalizeze maşinile primăriei, care curăţau zona. În Lerida, unii protestatari au încercat să se lege de copaci. Cel puţin o persoană a fost arestată. Bilanţul ciocnirilor din Barcelona între protestatari şi poliţie a depăşit 40 de răniţi. Cinci protestatari au fost spitalizaţi. Printre răniţi figurează şi un poliţist.

YEMEN

Raiduri aeriene

Forţele guvernamentale au efectuat raiduri aeriene împotriva forţelor triburilor care se opun preşedintelui Saleh, au declarat, vineri, martori oculari. Raidurile au vizat o zonă din provincia Naham, în afara capitalei Sanaa. Nu există informaţii despre numărul precis al victimelor. Forţele Guvernului şi triburile se luptă de câteva zile. Pentru vineri, susţinătorii guvernului şi susţinătorii opoziţiei au chemat la manifestaţii ample. Raidurile aeriene din Naham marchează o escaladare în luptele recente.

EGIPT

A doua revoluţie

Mii de egipteni s-au adunat vineri, din nou, în piaţa Tahrir din Cairo, pentru ceea ce organizatorii au denumit o a doua revoluţie, prin care cer accelerarea reformelor şi a procesului intentat fostului preşedinte Hosni Mubarak şi colaboratorilor acestuia. Activiştii se plâng de tergiversarea judecării lui Mubarak, a familiei sale şi a membrilor fostului regim. De asemenea, sunt nemulţumiţi că armata, care a preluat puterea, nu a restaurat ordinea suficient de rapid în această ţară cu 82 de milioane de locuitori. Egiptenii mai cer eradicarea corupţiei endemice, una dintre principalele nemulţumiri care i-au determinat pe protestatari să iasă în stradă începând din 25 ianuarie şi până la plecarea de la putere a preşedintelui Mubarak. Oamenii spun că deja au trecut câteva luni de la revoluţie şi nu observă nicio schimbare. Dacă va fi găsit vinovat, Mubarak riscă pedeapsa cu moartea. La protestatele de vineri, autorităţile militare au dat ordin armatei să se retragă din preajma protestatarilor, iar forţelor de securitate să se ţină departe de ei.

RUSIA

Inspecţie internaţională

O delegaţie internaţională a inspectat joi, pentru prima dată, un element cheie al sistemului rus antirachetă, un radar Don-2N, situat la Sofrino, în regiunea Moscovei, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. În timpul vizitei, delegaţia formată din circa 30 de reprezentanţi ai 10 ţări (Germania, Belarus, SUA, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Novergia, Polonia, Rusia, Turcia) a studiat funcţionarea postului de comandă a radarului şi performanţele de detectare ale sistemului de apărare antirachetă. Radarul de alertă precoce Don-2N controlează în permanenţă spaţiul extraatmosferic, până la o altitudine de 40.000 de kilometri. Sistemul poate detecta şi urmări până la 100 de rachete balistice o dată, le poate stabili coordonatele şi ghida interceptorii.

UCRAINA

Deflagraţie mortală

Două persoane au fost ucise şi o a treia a fost rănită joi, într-o explozie la un centru de distrugere a muniţiei din estul Ucrainei, a anunţat poliţia regională. Deflagraţia s-a produs în oraşul Şostka din regiunea Sumi, în jurul orei locale şi a României 11.00, când patru persoane dezmembrau muniţia veche. Nu este clară deocamdată cauza exploziei.

NOUA ZEELANDĂ

Furtună puternică

O furtună puternică a lovit, în ultimele 24 de ore, Noua Zeelandă, cel mai afectate fiind Insula de Nord şi nordul Insulei de Sud. Nord şi nordul Insulei de Sud. Ploile torenţiale au provocat inundaţii în Nelson, Wellington, Auckland, Marlborough şi The Bay of Plenty, unde în ultimele 12 ore au căzut 100 mm de precipitaţii. Autorităţile au început evacuarea populaţiei din zonele inundate şi au închis cele mai importante magistrale. Oamenii sunt sfătuiţi să se abţină de la călătorii neplanificate, deoarece meteorologii avertizează că în următoarele zile vremea se va deteriora. La sfârşitul lunii februarie, Noua Zeelandă a fost afectată de un cutremur de pământ major, cu magnitudinea de 6,3 grade pe Scara Richter. Peste 150 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa, iar cele mai mari pagube le-a avut de suferit oraşul Christchurch, care a fost parţial distrus.

GEORGIA

Forţă excesivă

Scutierii de la Tbilisi, capitala Georgiei, au bătut manifestanţi paşnici şi ar trebui traşi la răspundere, a afirmat organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch. HRW a cerut Guvernului georgian să lanseze, în cel mai scurt timp, o anchetă imparţială privind folosirea excesivă şi disproporţionată a forţei. Scutierii au dispersat, joi, un protest din centrul Tbilisi faţă de preşedintele Mihail Saakaşvili. Potrivit Ministerului de Interne, două persoane, un poliţist şi un fost ofiţer de poliţie, şi-au pierdut viaţa după ce au fost loviţi de maşini ale liderilor opoziţiei care fugeau din zonă. În total, 37 de persoane, dintre care opt poliţişti, au fost internate.

PAKISTAN

Acces american

O echipă CIA de criminalişti a primit permisiune din partea Guvernului pakistanez să inspecteze baza unde a fost ucis Osama bin Laden, pentru a căuta eventuale documente ascunse, a declarat un oficial american. În cursul raidului în care a fost ucis bin Laden, echipa de comando americană a confiscat numeroase documente, inclusiv în format electronic, ce conţineau informaţii importante. Însă CIA a cerut să inspecteze baza de la Abbottabad, pentru a vedea dacă poate găsi şi alte materiale. Echipa de agenţi americani vrea să vadă şi ce mai poate afla despre perioada petrecută de bin Laden acolo, a afirmat oficialul. Pakistanul a autorizat inspecţia în urmă cu câteva zile, după discuţii între directorul adjunct al CIA, Michael Morell, şi Guvernul de la Islamabad. Oficialul american a refuzat să precizeze când va avea loc misiunea şi dacă sunt planificate mai multe vizite.

IORDANIA

Proteste

Mai mulţi iordanieni au manifestat vineri, la Tafileh, în sudul Iordaniei, cerând demisia Guvernului şi eradicarea corupţiei. La apelul lansat de organizaţia Tinerii din Tafileh, aproximativ 1.000 de protestatarii au scandat sloganuri antiguvernamentale, demascând corupţia la nivel înalt. Miercuri, regele Abdullah al II al Iordaniei i-a criticat vehement pe aceia care sub masca denunţării corupţiei aduc atingere reputaţiei oamenilor, somând Guvernul să protejeze victime nevinovate ale defăimării şi urii, între care şi membri ai familiei regale. La rândul său, premierul Maarouf Bakhit a afirmat că Executivul va lua măsurile legale ce se impun împotriva acelora care acuză de corupţie oficialităţi, fără a deţine probe în acest sens. Din ianuarie, Iordania se confruntă cu manifestaţii sporadice de protest, cerând reforme politice şi economice şi măsuri vizând eradicarea corupţiei. La 26 aprilie, regele Abdullah al II-lea a creat o comisie însărcinată cu reforma constituţională.



12