ITALIA
Lider mafiot arestat
Capul mafiot Giuseppe Dell\'Aquila, unul dintre cei mai periculoşi infractori din Italia, a fost capturat după nouă ani de căutări. Liderul Camorra a fost găsit într-o vilă din Varcaturo, la 30 kilometri nord-vest de Napoli. El este acuzat de asociere mafiotă şi posesie de arme. Italianul conducea un grup activ mai ales în zona dintre Napoli şi Roma, cu puternice interese în sectorul construcţiilor. El a scăpat în august 2009, sărind în mare, când poliţia i-a luat cu asalt yachtul, în Golful Napoli. Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, ar fi liderul clanului Mallardo e Contini, grupare din Camorra.
SUA
Tornade ucigaşe
Cel puţin 12 persoane au murit în urma tornadelor în Oklahoma şi Arkansas, în noaptea de marţi spre miercuri, au declarat oficiali. Opt persoane au murit în Oklahoma. Tornada care a lovit duminică oraşul Joplin din Missouri a ucis cel puţin 124 de persoane. Este cel mai grav bilanţ înregistrat în urma unei tornade, în ultimii 60 de ani. Avertismente de tornade erau în vigoare, marţi seară, în Texas, Missouri, Arkansas, Oklahoma şi Kansas.
OLANDA
Sub lupa CE
CE analizează intenţia Olandei de a introduce condiţii speciale pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa sa de muncă. Există riscul major ca decizia Olandei să lezeze libera circulaţie, una dintre libertăţile fundamentale ale UE, a declarat Laszlo Andor, comisarul pentru Muncă şi Afaceri Sociale. Muncitorii români şi bulgari nu vor mai fi bineveniţi pe piaţa de muncă olandeză, dacă va fi aprobată propunerea ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp. Acesta a propus, la 11 aprilie, ca cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria să primească, începând de la 1 iulie, permise de muncă în Olanda, doar în cazuri excepţionale. Kamp a propus ca angajatorii din sectorul agricol să recurgă într-o măsură mai mare la şomerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra şomerilor, pentru ca aceştia să accepte să muncească. Olanda are, în prezent, 500.000 de persoane apte de muncă ce trăiesc din beneficiile sociale.
POLONIA
Walesa premiat
Fostul lider al Solidarităţii, Lech Walesa, a primit Premiul pentru Libertate Ronald Reagan, la o ceremonie la Washington, la care au participat circa 500 de politicieni şi oameni de afaceri şi care a coincis cu marcarea morţii lui Reagan, în iunie 2004. Fosta primă doamnă Nancy Reagan a urmărit ceremonia prin legătură video şi a spus: ”Lech, ştiu că Ronald ar fi foarte mândru ştiind că ai primit acest premiu”. Walesa a susţinut un discurs, spunând că fostul lider american, Ioan Paul al II-lea şi Solidaritatea au avut un rol semnificativ în căderea comunismului. Printre laureaţii din trecut se numără Mihail Gorbaciov (1992), Colin Powell (1993) şi Margaret Thatcher (1998). Preşedintele american, Barack Obama, se va duce în Polonia, mâine, unde se va întâlni şi cu Walesa.
NOUA ZEELANDĂ
Zgărzi antipurici la oameni
Angajaţii unui cazino din cel mai mare oraş al Noii Zeelande sunt obligaţi să poarte zgărzi antipurici la lucru, pentru a bloca, astfel, atacurile paraziţilor, potrivit ”New Zealand Herald”. Vestea vine după ce asistentele de la unele spitale din Auckland au fost nevoite să ia măsuri similare în decembrie, ceea ce a făcut autorităţile sanitare să avertizeze cu privire la aceste zgărzi, periculose pentru om, fiindcă emit toxine. Angajaţii de la SkyCity Casino s-au dat cu diverse spray-uri împotriva insectelor şi poartă zgarda antipurici la glezne. Un responsabil a spus că angajaţii se plângeau de ani de zile de o invazie a puricilor, dar operaţiunea de dezinsecţie nu a dat rezultate. SkyCity este singurul cazino din Auckland.
EGIPT
Bani pentru Mubarak
Şeici din Golf vor să plătească pentru tratamentul lui Hosni Mubarak, spitalizat în urma unei crize cardiace, potrivit cotidianului egiptean ”Al-Masri Al-Youm”. Autorităţile egiptene refuză încă orice participare străină, a spus viceministrul Sănătăţii. După ce taxa pentru şederea lui Mubarak la spital va fi calculată, suma va fi transmisă procurorului general, care va decide cine trebuie să plătească, a spus oficialul. Spitalizată din 13 mai, soţia lui Mubarak, Suzanne, a fost externată. Suferind de cancer la stomac şi pancreas, Mubarak a avut o criză cardiacă în cursul unui interogatoru.
CHINA
Vizită oficială
Liderul nord-coreean, Kim Jong-il, s-a aflat la Beijing, ieri, pentru un summit cu preşedintele chinez, Hu Jintato. Trenul blindat al liderului a fost văzut în zona Beijingului şi, ulterior, un convoi oficial a trecut rapid prin oraş. China a confirmat că liderul nord-coreean se află în ţară, în a treia vizită în China într-un an. Vizita vine în condiţiile în care Coreea de Nord se confruntă din nou cu o penurie alimentară severă şi cu izolarea diplomatică, din cauza programului său nuclear. Economia nord-coreeană s-a prăbuşit în ultimii ani şi China vrea să evite o criză politică ce ar aduce refugiaţi în masă pe teritoriul ei. Kim ar urma să ceară Chinei şi susţinere pentru fiul său cel mic, care ar trebui să-i urmeze la putere. În ultima vreme au existat speculaţii potrivit căriora Phenianul exagerează problema penuriei alimentare, pentru a primi fonduri în vederea înarmării. Un raport ONU blocat de China a spus că Phenianul a făcut schimb de informaţii cu Iranul pe tehnologia balistică.
RUSIA
Deţinuţi politici
Amnesty International i-a declarat deţinuţi politici pe Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, după ce a doua condamnare a acestora a fost redusă. Condamnarea de 14 ani a celor doi a fost redusă cu un an. ”De câţiva ani aceşti doi oameni au fost prinşi într-un vortex judiciar ce răspunde politicului, nu considerentelor de ordin legal”, a spus responsabilul AI Nicola Duckworth. ”Verdictul de marţi arată clar că instanţele inferioare ruse nu sunt dispuse să facă dreptate”, a subliniat el. Iniţial, cei doi au fost condamnaţi pentru fraudă şi evaziune fiscală, în 2005, după ce petrecuseră doi ani în detenţie. Noua decizie înseamnă că ei vor sta la închisoare până în 2016, mult după alegerile prezidenţiale de anul viitor. Cazul este considerat o răzbunare politică din partea lui Vladimir Putin, căruia Hodorkovski i-a devenit, la un moment dat, rival politic. În februarie, un grefier a spus că judecătorul care a dat verdictul din decembrie primise instrucţiuni din partea instanţei superioare din Moscova.
LETONIA
Raid anticorupţie
Agenţiile din Letonia conduse de biroul de prevenire şi combatere a corupţiei au efectuat raiduri, ieri, asupra unor firme şi politicieni. Printre ţinte a fost o locuinţă a lui Aivars Lembergs, primarul oraşului portuar Ventspils. El este implicat în procese în Letonia şi Marea Britanie concentrate pe metodele sale de a obţine şi menţine controlul asupra unor companii. Alte raiduri au avut loc în birourile portuare din Ventspils şi Riga, precum şi în consiliile celor două oraşe. Forţele de ordine au căutat şi documente legate de fostul premier, Adris Skele şi de fostul ministru al Transporturilor, Anars Slesers, membri ai Parlamentului. Lembergs, Skele şi Slesers sunt numiţi oligarhi, din cauza averilor foarte mari şi din cauza controlului asupra partidelor politice.