Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Mai 2011 / 00:00 553 accesări

UNGARIA

Control la graniţă

Controalele la graniţa dintre Ungaria şi Austria vor fi reluate temporar, pe întreaga lungime a frontierei, pentru un interval de şase zile, la începutul lui iunie, a informat, ieri, Ministerul ungar de Externe. Toţi cei care vor dori să treacă această graniţă între 4 şi 9 iunie, indiferent că este vorba de cea terestră, cea fluvială sau cea aeriană, vor fi controlaţi de autorităţile austriece, pentru a garanta securitatea desfăşurării Forumului Economic Mondial de la Viena. Această măsură urmează probabil să crească timpul necesar călătoriei, a precizat ministerul. Forumul Economic Mondial are loc la 8-9 iunie, în capitala austriacă şi are pe agendă probleme legate de situaţia economică din Europa şi Asia Centrală.

RUSIA

Luare de ostatici

Mai mulţi soldaţi lăsaţi la vatră, aflaţi în stare de ebrietate, au luat ostatici pasagerii unui tren în estul Siberiei, ieri, a anunţat poliţia, precizând că incidentul s-a produs lângă Abakan. Ostaticii au fost eliberaţi până la urmă. Personalul trenului a fost obligat să încuie garnitura în care se aflau soldaţii, până când trenul a ajuns în oraş. Poliţia transporturilor a efectuat arestări.

AFGANISTAN

Avion prăbuşit

Un avion de vânătoare Mirage 2000-D francez s-a prăbuşit ieri, în Afganistan, a anunţat armata franceză, la Kabul, precizând că echipajul aparatului de zbor a reuşit să se catapulteze şi este în stare bună. Ipoteza ca prăbuşirea avionului să fi fost cauzată de un tir al insurgenţilor a fost exclusă. Este primul avion de luptă francez care se prăbuşeşte de la începutul misiunii Franţei în Afganistan, la sfârşitul lui 2001. Tot ieri, un terorist sinucigaş a încercat să îl asasineze pe adjunctul şefului serviciilor afgane de securitate, la Kabul, în timpul vizitei secretarului general al NATO. Teroristul a condus o maşină-capcană spre convoiul oficialului afgan, dar gărzile au deschis focul şi au împiedicat atacul. Teroristul a fost rănit. Talibanii au revendicat atacul. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a efectuat o vizită-surpriză în Afganistan, ieri. El s-a întâlnit cu liderul afgan, Hamid Karzai, precum şi cu alţi oficiali, pentru a discuta despre transferul de responsabilitate în securitate. Acum, securitatea este asigurată de contingentul internaţional sub comanda NATO. Procesul de transfer către forţele afgane se va încheia până în 2014.

IRAN

Explozie la rafinărie

O explozie accidentală s-a produs la o rafinărie din sudul Iranului, în timpul unei vizite a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în Abadan. În urma exploziei s-a produs un incendiu. Potrivit Fars, şase persoane au fost rănite, dar preşedintele nu a avut de suferit. Explozia ar fi fost provocată de probleme tehnice. Ahmadinejad se afla în Abadan pentru o celebrare şi inaugurarea unei noi faze în activitatea rafinăriei.

SUA

Apocalipsa, mai târziu

Animatorul evanghelic care a făcut intens mediatizata profeţie potrivit căreia sfârşitul lumii va veni la 21 mai spune că a greşit la calcule iar apocalipsa va veni de fapt peste cinci luni, adică la 21 octombrie. În vârstă de 89 de ani, Harold Camping, susţine că sfârşitul lumii va fi adus de un megacutremur. El a lansat o numărătoare inversă, timp în care adepţii trebuiau să-şi cheltuiască economiile pentru a ajunge în rai. Camping are o explicaţie simplă pentru faptul că profeţia sa nu s-a îndeplinit sâmbătă. La emisiunea sa Open Forum pe care o are la un post de radio evanghelic din California, el a spus că îi pare rău pentru greşeală, dar a reflectat din nou asupra Scripturii şi este sigur că ”bunul Dumnezeu va feri omenirea de iad pentru încă cinci luni”. Radio Family, reţeaua pentru care lucra, a declanşat o campanie publică, postând peste 2.000 de reclame care anunţau că vine Ziua Judecăţii. Nici profeţia că Isus se va întoarce pe Pământ în 1994 nu i s-a îndeplinit lui Harold Camping, ceea ce nu l-a oprit să-şi încerce talentele de prezicător. Dincolo de amuzamentul situaţiei, sociologii se întreabă totuşi cum a fost posibil ca mulţi oameni să dea crezare profeţiilor lui Camping şi să-i urmeze îndemnurile.

EGIPT

Mubarak, judecat penal

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak va fi judecat de un tribunal penal, pentru presupusa implicare în atacurile asupra protestatarilor, a anunţat, ieri, procurorul general. Fiii săi, Gamal şi Alaa, vor fi de asemenea judecaţi. Mubarak, care s-a retras de la putere în februarie, se află în spitalul din Sharm el-Sheikh. El şi soţia sa sunt acuzaţi şi de acumulare ilegală de avere.

KAZAHSTAN

Explozie la Astana

O explozie s-a produs lângă clădirea serviciilor de securitate ale Kazahstanului, în Astana. Martorii oculari au declarat că au văzut o maşină în flăcări, după o explozie produsă lângă un centru de detenţie al serviciilor de securitate. Bucăţi de cadavre puteau fi văzute la faţa locului, au spus martori oculari. Serviciile de securitate au declarat însă că pur şi simplu o maşină a luat foc lângă clădire, neprecizând dacă s-au înregistrat victime. La 17 mai, un terorist sinucigaş a rănit doi trecători în Aktobe, în primul atac de acest gen din Kazahstan. Oficialii au subliniat însă că nu a fost vorba despre un act de terorism.

SIRIA

Program nuclear?

Siria probabil dezvolta un program nuclear militar, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, prezentat ieri. AIEA a anchetat afirmaţiile SUA care spuneau că Siria construieşte în secret un reactor nuclear, cu ajutorul Phenianului. Agenţia a ajuns la această concluzie după ce a analizat informaţiile de care dispune despre presupusa instalaţie nucleară distrusă de Israel în 2007, în al-Kibar. Israelul a bombardat instalaţia din deşert care ar fi fost asemănătoare cu una din Coreea de Nord. Siria spune că instalaţia era o facilitate militară în construcţie.

RUSIA

Pedeapsă redusă

Pedeapsa impusă lui Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev a fost redusă cu un an, de tribunalul din Moscova. Hodorkovski este un fost magnat al petrolului, care avea ambiţii politice, iar Lebedev a fost asociatul său. Instanţa a decis că cei doi vor fi eliberaţi în 2016, după ce le-a redus condamnarea totală de la 14 la 13 ani. Deja în detenţie din 2003, cei doi au fost condamnaţi la încă şase ani de închisoare, în decembrie, pentru delapidare şi spălare de bani, într-un proces considerat motivat politic. Ieri, Hodorkvski a spus că acuzaţiile împotriva sa şi condamnarea ”sunt absurde”.

CHINA

Secetă severă

Absenţa precipitaţiilor încă din toamna anului trecut a condus la o secetă severă în regiunile din estul şi sud-estul Chinei, unde din cauza penuriei de apă suferă zeci de milioane de oameni. Numai în provincia Hubei, aproximativ 10 milioane de oameni se confruntă cu un deficit acut de apă. Vremea secetoasă a afectat puternic culturile agricole, pe o suprafaţă de 1,2 milioane de hectare, acestea fiind iremediabil compromise pe 26.000 de hectare. O secetă atât de severă nu s-a mai înregistrat în aceste zone ale Chinei, în ultimii 60 de ani, susţin experţii. Seceta a lovit şi provinciile Anhui, Jiangxi, Hunan, Zhejiang şi Guizhou. Autorităţile încearcă să combată efectele secetei, recurgând, în unele cazuri, la provocarea de ploi artificiale.

JAPONIA

Anchetă independentă

Guvernul japonez a aprobat, ieri, constituirea unei comisii de experţi independenţi pentru a ancheta criza nucleară de la centrala de la Fukushima şi pentru a pune în aplicare modalităţi de a evita, în viitor, accidente similare. Un profesor emerit de la Universitatea din Tokyo, Yotaro Hatamura, veteran al cercetării erorilor umane, va conduce grupul ce va avea acces la documente legate de accident. Specialiştii, în principal universitari, vor putea să-i interogheze pe tehnicienii de la compania Tokyo Electric Power, Tepco, pe membrii Guvernului şi pe funcţionari. Comisia ar urma să elaboreze un raport de etapă în decembrie şi un document final în vara anului 2012. Comisia de experţi va avea şi misiunea de a face recomandări pentru a atenua impactul accidentului nuclear asupra locuitorilor care au fost forţaţi să-şi evacueze casele aflate în apropiere de Fukushima Daiichi, avariată de seismul şi tsunami ce au devastat nord-estul Japoniei, la 11 martie. Totodată, o echipă de aproximativ 20 de specialişti ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în Japonia într-o misiune prevăzută să se desfăşoare până la 2 iunie, pentru a analiza accidentul de la centrală, cel mai grav după cel de la Cernobâl (Ucraina), în 1986. Ei îşi vor prezenta concluziile în cadrul unei reuniuni a miniştrilor, la sediul AIEA din Viena, luna viitoare.

SUA

Bilanţ tragic

Bilanţul tornadei care a lovit, duminică, oraşul Joplin din statul american Missouri a ajuns la 116 morţi şi riscă să mai crească, fenomenul având toate şansele să devină un record absolut al ultimilor 61 de ani, de când există Serviciul Naţional Meteorologic. Până luni seara, numai 17 persoane au fost găsite în viaţă. Câteva sute de persoane sunt rănite. Peste 40 de agenţii au venit în oraşul din sud-vestul statului Missouri pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare. Doi dintre activişti au fost loviţi de un fulger în timpul operaţiunilor. Tornada de duminică s-a produs într-o zonă dens populată din oraş, devastând locuinţe şi magazine, un liceu şi provocând pagube semnificative unuia dintre cele două spitale din oraş. Zone întregi din oraşul cu circa 50.000 de locuitori sunt de nerecunoscut, construcţiile fiind făcute una cu pământul. Tornada s-a produs duminică la ora locală 17.41, la 24 de minute după ce fusese emis un avertisment, şi s-a deplasat pe o distanţă de 9,5 kilometri lungime şi un kilometru lăţime. Potrivit estimărilor preliminare, tornada a fost în clasa EF-4, ce corespunde unor rafale de vânt cu viteza cuprinsă între 305 şi 318 kilometri pe oră. Coşmarul s-ar putea să nu se fi terminat pentru Joplin sau alte zone din SUA, serviciul meteorologic avertizând că este posibil să se producă, ieri, alte potenţiale dezastre, într-un an în care sezonul tornadelor a cunoscut o intensitate deosebită. Aria vizată de avertisment cuprinde părţi din Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri şi Nebraska. Câteva oraşe mari sunt pe harta maximă de risc, între care Kansas City, Dallas, Oklahoma City şi Tulsa. O tornadă care s-a produs în 1947, în Woodland, Oklahoma, a ucis 181 de persoane, în timp ce o altă tornadă, produsă în 1953, în Flint, statul Michigan, a avut intensitate maximă, F5, provocând moartea a 116 persoane. Potrivit datelor neoficiale, cea mai ucigaşă tornadă s-ar fi produs în 18 martie 1925, lovind trei state, Missouri, Illinois şi Indiana. Aproape 700 de oameni ar fi murit atunci.



12