Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Mai 2011 / 00:00 541 accesări

SPANIA

Români căutaţi

Poliţia regională din Catalonia a arestat 24 de persoane care jefuiau turişti în Barcelona şi în împrejurimi, dându-se drept poliţişti şi cărora li se impută circa 80 de infracţiuni de acest tip. Victimele sunt în principal turişti asiatici, americani, indieni şi pakistanezi. Hoţii au sustras de la victime cel puţin 80.000 de euro, furându-le portofelele sau cărţile de credit. Pe lângă cei 24 de arestaţi, poliţia caută alte 14 persoane, toate de naţionalitate română, care au făcut parte din acelaşi grup organizat. Presupuşii hoţi acţionau în mod coordonat, în grupuri de trei sau patru persoane, care se schimbau des între ele şi care foloseau maşini închiriate similare celor folosite de poliţie. Unul dintre membrii grupării, care se dădea drept turist, intra în vorbă cu adevăraţii turişti. El îi întreba cum poate ajunge într-o anumită zonă a oraşului sau îi ruga să le facă o fotografie. Între timp, alţi doi membri ai grupării se apropiau şi le cereau turiştilor actele la control. Cei doi spuneau că sunt poliţişti şi prezentau legitimaţii false, cerându-le turiştilor să le prezinte portofelele. Imediat, falsul turist se supunea cerinţelor falşilor poliţişti, ceea ce îi făcea şi pe adevăraţii turişti să acţioneze la fel. Când victimele îşi scoteau portofelele şi le arătau falşilor poliţişti, hoţii profitau şi furau mai multe bancnote şi, totodată, cereau şi cărţile de credit, chipurile pentru ca turistul să probeze că documentele de identitate erau autentice. Falşii poliţişti le cereau victimelor inclusiv să tasteze codul pin al cărţilor lor de credit în telefonul mobil şi ulterior se prefăceau că verifică autenticitatea datelor. Conform denunţurilor, turiştii înşelaţi au declarat că se simţeau intimidaţi şi obligaţi să-şi dezvăluie codul pin şi abia mai târziu îşi dădeau seama că au fost păcăliţi. Patru dintre cei 24 de arestaţi, toţi cu antecedente penale, mai fuseseră arestaţi într-o operaţiune anterioară împotriva unui grup format tot din cetăţeni români, care opera în acelaşi mod şi care a fost destructurat în 2009, în Barcelona. Poliţiştii catalani au precizat că în câteva rânduri, falşii poliţişti au avut un comportament ameninţător şi au intimidat turiştii cu arme de foc, cătuşe, ba chiar pe unele victime le-au şi percheziţionat.

SUA

Tornadă ucigaşă

Cel puţin 89 de persoane şi-au pierdut viaţa în oraşul Joplin din statul american Missouri, a declarat un oficial din administraţia locală, citat de CNN. John Miller, fotograf la ziarul ”Springfield News-Leader”, a descris pagubele ample suferite de Joplin. ”Magazinul Home Depot este la pământ. Magazinul Walmart este distrus. Benzinării, clădiri. Peste tot sunt fie pagube mari, fie complet distruse. Am văzut pompierii şi paramedicii scoţând o tânără dintr-o maşină, la Home Depot. O parte din clădire căzuse peste maşină”. Liniile de curent electric şi de telefonie din oraş sunt căzute, potrivit informaţiilor disponibile. Oficiali de la spitalul St John din Joplin au declarat că acesta a fost avariat grav şi că geamurile sunt sparte. Un bărbat care locuieşte la circa 70 de kilometri depărtare a declarat că diverse obiecte luate de vânt din spital au ajuns în curtea sa, precum radiografii şi medicamente. Guvernatorul statului, Jay Nixon, a decretat stare de urgenţă şi a avertizat că noi furtuni sunt pe cale să se producă. Luna trecută, tornadele şi furtunile au provocat moartea a cel puţin 350 de persoane în Alabama şi în alte şase state din sudul ţării.

GERMANIA

Blocaţi în trenuri

Zeci de mii de persoane care se îndreptau spre Berlin au fost blocate, ieri dimineaţă, după ce o pană de curent a dus la oprirea trenurilor. Un cablu a luat foc într-o staţie din estul oraşului, blocând trenurile. În acelaşi timp a avut loc şi o grevă a angajaţilor feroviari. Reţeaua de căi ferate din zona Berlinului a fost afectată de un incendiu similar în noiembrie, provocat de extrema-stângă. Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili dacă incidentul de ieri a fost provocat.

BULGARIA

Heroină pe Dunăre

Grănicerii bulgari au interceptat un transport de 30,5 kilograme de heroină pe Dunăre, între Vidin şi Calafat. Heroina a fost descoperită în noaptea de duminică spre luni, în rezervorul de benzină al unei maşini, a anunţat Agenţia Vamală. Maşina, înmatriculată în Bulgaria, a fost aleasă pentru control după o analiză a riscului. Ofiţerii vamali au descoperit 60 de pachete de heorină în rezervor, iar şoferul, cetăţean bulgar, a fost arestat. Potrivit estimărilor, captura se ridică la 4,2 milioane de leva (circa 2,1 milioane de euro).

MAROC

Protestatari răniţi

Zeci de persoane au fost rănite în Maroc, când poliţia a dispersat manifestaţii pro-democraţie în mai multe oraşe, informează presa locală de ieri. Poliţia a intrat în conflict cu manifestanţii, în Rabat, duminică. În total, 60 de activişti au fost răniţi în Rabat, Casablanca, Agadir şi Tanger, au spus mişcările de protest. Oficialii vorbesc despre circa 20 de răniţi, printre care poliţişti. Protestatarii cer o mai mare democraţie, libertăţi şi condiţii de trai mai bune. Mişcarea nu contestă monarhia. Regele Mohammed al VI-lea a încercat să calmeze manifestaţiile, anunţând o reformă constituţională ce-i va reduce prerogativele şi le va spori pe cele ale Parlamentului şi Guvernului. Însă, recent, Guvernul s-a plâns că protestele perturbă circulaţia şi activitatea comercială.

CHILE

Allende, exhumat

Rămăşiţele fostului preşedinte chilian, Salvadior Allende, vor fi exhumate pentru a se stabili dacă acesta s-a sinucis sau a fost ucis. Versiunea oficială este că Allende s-a împuşcat în palatul prezidenţial, în timp ce forţele generalului Augusto Pinochet asediau clădirea, în timpul loviturii de stat din 1973. Însă, moartea sa nu a fost niciodată investigată oficial, iar unii cred că că armata l-a executat şi a acoperit crima. Expertiza post mortem efectuată atunci a conchis că liderul a folosit o puşcă dată de prietenul său, Fidel Castro. Lovitura de stat a dus la 17 ani de regim militar sub generalul Pinochet. Mai mult de 3.000 de opozanţi au fost ucişi sau au dispărut iar mii au fost închişi şi torturaţi. Cu acordul familiei lui Allende, un judecător a format o comisie de experţi care va încerca să clarifice circumstanţele morţii fostului preşedinte.

SPANIA

Eşec electoral

Partidul Socialist, aflat la guvernare în Spania, a suferit pierderi importante la alegerile locale şi regionale de duminică. După numărarea a 91% dintre voturi, Partidul Popular (PP), de centru-dreapta, are un avans de aproape 10 procente, a anunţat Ministerul de Interne. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a admis înfrângerea dar a respins posibilitatea de a convoca alegeri generale anticipate. Scrutinul a avut loc pe fondul protestelor în masă faţă de rata mare a şomajului şi de modul în care Guvernul administrează economia. Tineri manifestanţi au organizat mitinguri la Madrid şi în alte oraşe şi au anunţat că vor continua încă o săptămână. Zapatero a declarat că trei ani de criză economică îşi spun cuvântul. El şi-a luat angajamentul să continue crearea de locuri de muncă, până la finalul mandatului său. Alegerile generale urmează să aibă loc în martie anul viitor.

CIPRU

Opoziţie victorioasă

Opoziţia de dreapta a câştigat alegerile legislative de duminică, din Cipru, ceea ce ar putea afecta negocierile mediate de ONU pentru reunificarea ţării. Potrivit rezultatelor oficiale, formaţiunea de opoziţie DISY se află pe primul loc, cu 34,27% din voturi. Partidul Comunist AKEL, al preşedintelui Dimitris Christofias, ocupă a doua poziţie, cu 32,67% din sufragii. Deşi Cipru are un sistem prezidenţial, înfrângerea suferită duminică de putere arată nemulţumirea populaţiei faţă de modul în care s-a ocupat Christofias de negocierile pentru pace, înainte de alegerile parlamentare din februarie 2013. Coaliţia de stânga a fost criticată şi pentru creşterea economică lentă a ţării şi pentru creşterea şomajului. Analiştii au spus că victoria opoziţiei l-ar putea supune pe Christofias la presiuni şi mai mari, pentru a adopta o poziţie mai dură faţă de ciprioţii turci în negocierile pentru pace, care nu au dus la progrese importante de la lansare, în 2008. Criticii preşedintelui consideră că acesta a făcut prea multe concesii în negocieri, precum propunerea ca ambele etnii de pe insulă să împartă preşedinţia. Cipru este divizat din 1974 în sudul grec, recunoscut internaţional şi nordul turc. Ţara a aderat la UE în 2004, însă numai sudul se bucură de beneficii. Cele două părţi au lansat negocierile de reunificare în septembrie 2008. ONU cere un acord până la mijlocul lui 2012, înainte de începerea preşedinţiei cipriote a UE.

GERMANIA

Centrale nucleare închise

Cancelarul Angela Merkel a declarat ieri că va continua planurile de închidere a centralelor nucleare din ţară, după ce partidul ei a suferit înfrângeri usturătoare într-un scrutin local. Merkel a recunocut că problema energiei nucleare a mobilizat mulţi alegători în Bremen, unde Partidul Verzilor a avut un rezultat mai bun, duminică, decât la alegerile de acum patru ani şi a promis ”decizii rapide şi clare”. O coaliţie de Verzi şi social-democraţi a revenit la putere, iar CDU al lui Merkel a pierdut 5% în cel mai mic land din Germania. Liderii CDU se vor reuni la 30 mai, pentru a analiza recomandările legate de închiderea celor 17 centrale nucleare. Până acum câteva luni, politica oficială a CDU era pro-nucleară. În martie, CDU a pierdut controlul într-un land mult mai mare, Baden-Wuerttemberg, care acum are un premier din partidul Verzilor. Chestiunea nucleară a fost unul dintre motivele pentru care Verzii au obţinut un rezultat atât de bun, iar CDU unul mai slab, a declarat Merkel. Germanii au fost şocaţi de problemele de la centrala nucleară niponă din Fukushima, după seismul din 11 martie. Analiştii preconizează că noua politică a CDU va reuşi eliminarea reactoarelor în 10-11 ani.

SUEDIA

Suspecţi urmăriţi de SUA

Agenţii serviciilor americane de informaţii au urmărit suspecţi de terorism în Suedia, fără autorizaţie din partea Guvernului de la Stockholm, relatează un cotidianul suedez. Serviciile suedeze de informaţii, Sapo, au descoperit în 2009 că doi americani au desfăşurat investigaţii ilegale, sub acoperire, în Suedia, scrie ”Svenska Daglbadet”. Cei doi au fost descoperiţi când Sapo a observat că aceştia urmăresc persoane suspectate de terorism. Washingtonul nu informase autorităţile suedez de activităţile agenţilor, iar imediat după ce au fost descoperiţi, ei au părăsit ţara. Autorităţile suedeze au refuzat să comenteze informaţiile.

YEMEN

Ciocniri în capitală

Ciocniri au izbucnit, ieri, în capitala yemenită Sanaa, între forţele de securitate şi membrii puternicului trib Hashid. Mai multe persoane au fost rănite. Martori oculari au spus că s-au folosit printre altele şi grenade, iar numeroşi localnici au fugit cuprinşi de panică. Ciocnirile vin la o zi după ce preşedintele Saleh a refuzat să semneze proiectul de pace mediat de statele din Golf, spunând că îl va semna numai în prezenţa liderilor opoziţiei. Susţinătorii lui Saleh au asediat diplomaţi occidentali şi arabi aflaţi în Ambasada Emiratelor, împiedicând mediatorii din Golf să ajungă la palat pentru semnare. Proiectul îi cerea lui Saleh să se retragă, după 33 de ani la putere, şi să predea conducerea unui guvern de uniune naţională, într-o lună. De asemenea, îi oferea preşedintelui imunitate.



12