Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 Mai 2011 / 00:00 587 accesări

SLOVACIA

Canibal omorât

Poliţia slovacă a anunţat ieri că un bărbat împuşcat de forţele de ordine, săptămâna trecută, era un canibal care ucisese două femei şi mâncase părţi din cadavre şi care reuşise la un moment dat să convingă un elveţian să-i devină victimă. Un oficial din poliţie a declarat că informaţii găsite în computerul lui Matej Curko, împuşcat mortal de poliţie, săptămâna trecută, au dus la descoperirea cadavrelor a două femei. În plus, Curko stabilise o întâlnire la 10 mai cu un elveţian care fusese de acord să fie ucis, tranşat şi mâncat. Elveţianul s-a răzgândit însă şi a alertat poliţia, care a trimis un agent sub acoperire şi lunetişti. Operaţiunea a luat-o pe o pantă greşită când s-a dovedit că Matej Curko se descurca foarte bine cu armele de foc. El a fost până la urmă rănit grav într-un schimb de focuri cu poliţia şi a murit la spital, joia trecută. Curko a reuşit să tragă şapte gloanţe după ce s-a prăbuşit, rănind un poliţist. El pusese la cale un plan minuţios cu elveţianul. Curko urma să îl sedeze, să îl înjunghie în inimă şi apoi să tranşeze cadavrul. Bărbatul venise pregătit la întâlnirea cu elveţianul, având asupra sa sedative şi un fierăstrău. Curko, fratele unui muzician cunoscut din Slovacia şi descris de vecini drept ”o persoană săritoare”, căuta de ceva vreme persoane dispuse să fe ucise şi mâncate. Nu au fost făcute publice informaţii despre elveţianul care iniţial fusese de acord să devină victima lui Curko.

MAREA BRITANIE

Român condamnat

Un membru important al unei grupări infracţionale române, care ar fi responsabilă pentru introducerea ilegală a 181 de copii în Marea Britanie, a fost condamnat la închisoare pentru complot în vederea înşelării sistemului de asigurări sociale. Teluş Dumitru, de 36 de ani, a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare, după ce a pledat vinovat de o fraudă de 800.000 de lire sterline implicând ajutoare sociale pentru case, pentru copii, ajutor de venit şi scutirea de impozite. Dumitru este cel mai important membru adus în faţa justiţiei al unei grupări rome din România acuzată de trafic cu copii. Minorii aduşi în Marea Britanie erau obligaţi să cerşească şi să fure în sudul Angliei. Alţi şapte membri ai grupării infracţionale din Ţăndărei au fost condamnaţi de tribunalul Southwark iar 26 sunt judecaţi în România pentru trafic cu copii şi spălare de bani. Teluş Dumitru a fost declarat de instanţă responsabil pentru organizarea fraudei. Poliţia a confiscat un sac de gunoi de sub patul său din Birmingham, în care erau 41 de scrisori false către Ministerul britanic de Interne, peste 30 de certificate de naştere româneşti, majoritatea necompletate şi referinţe false. El a falsificat documente pentru a obţine numere de asigurare socială folosite apoi pentru a cere ajutoare sociale. O audiere în vederea confiscării de bunuri va avea loc în septembrie. Condamnarea lui Dumitru reprezintă cea mai mare realizare a investigaţiei comune antitrafic desfăşurate de poliţia britanică şi cea română, Operaţiunea Golf, care a costat cel puţin un milion de lire. Numai 85 de persoane au fost condamnate în Marea Britanie pentru trafic, dar poliţia dă asigurări că activităţile infracţionale sunt în strânsă legătură unele cu altele.

SUA

Copil interogat

Un băiat în vârstă de 13 ani este interogat de agenţi ai Secret Service, serviciul care se ocupă de protecţia preşedintelui, după ce a scris pe internet că Barack Obama ar trebui să aibă grijă la terorişti. Vito LaPinta, din Tacoma, statul Washington, a fost chemat, vineri, în biroul directorului, unde îl aştepta un bărbat îmbrăcat în costum. ”A spus că face parte din Secret Service”, a declarat Vito. ”Mi-a spus că este vorba despre o afirmaţie online pe care am facut-o şi care sugerează că sunt o ameninţare pentru preşedinte”, a adăugat el. Copilul a precizat că a scris pe Facebook că ”Osama este mort, iar Obama ar trebui să aibă grijă, pentru că ar putea apărea atentatori sinucigaşi”. Avertismentul lui Vito a intervenit după uciderea liderului al-Qaida. Gruparea teroristă a ameninţat cu atacuri teroriste. ”Am fost foarte speriat”, a spus băiatul. Oficialul l-a interogat timp de 30 de minute, iar în cele din urmă, când mama sa a ajuns la şcoală, i-a spus că nu este vinovat de nimic.

GERMANIA

Reformă militară

Ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a anunţat o reformă majoră în forţele militare, numărul generalilor urmând să fie redus şi mai multe baze urmând să fie închise. Economiile ce vor fi făcute astfel vor bucura electoratul pacifist, dar ar putea dezamăgi aliaţii, care ceruseră Berlinului să-şi trimită forţele bine echipate în zonele problematice ale lumii. Numărul generalilor va fi redus semnificativ, a spus ministrul. Bazele care vor fi închise vor fi anunţate până la toamnă. Reducerile vor fi mai profunde decât cele propuse anul trecut, de fostul ministru Karl-Theodor zu Guttenberg, care a demisionat la 1 martie, din cauza unor acuzaţii de plagiat. Personalul militar va înregistra o scădere la 175.000 de persoane, de la 220.000 în prezent. În prezent, cea mai mare forţă trimisă de Germania în străinătate este cea din Afganistan, care are 5.000 de militari.

SPANIA

Proteste

Sute de protestatari strânşi în Madrid, ieri, au cerut schimbări în sistemul politic spaniol, înaintea alegerilor locale şi regionale. Protestatarii cer condiţii mai bune de trai, având în vedere că ţara se luptă cu un nivel al şomajului de 20% şi implementează politici de austeritate. Circa 2.000 de persoane au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în piaţa din Madrid, supravegheate de poliţie. Unii s-au întors acasă, dimineaţă, alţii au spus că vor sta acolo până la alegerile de duminică. Proteste au avut loc şi în alte oraşe, ca Barcelona, Valencia, Bilbao şi Sevillia. Poliţia a dispersat proteststarii în Granada, unde trei persoane au fost arestate. Mişcarea de protest are mai multe nume, M-15, referire la protestele din 15 mai, sau ”O adevărată democraţie acum”, după numele asociaţiei care a lansat mişcarea pe internet. Activiştii simt că nu sunt reprezentaţi de partide şi cer ”modificarea unui sistem aflat în mâinile bancherilor”. Mişcarea a luat prin surprindere partidele. Socialiştii premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero încearcă să arate simpatie faţă de mişcarea de protest, temându-se că altfel ar putea fi sancţionaţi şi mai dur în alegeri. Extrema-stângă încerarcă să obţină capital, în timp ce conservatorii susţin că este uşor să descalifici politica şi politicienii.

BULGARIA

Demisii ministeriale

Viceministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Mari Kosev, a demisionat ieri, imediat după ce ministrul Transporturilor şi-a prezentat demisia. Kosev va fi înlocuit în funcţie de Delian Dobrev, membru al Parlamentului din partea partidului GERB, la putere, care până acum a fost vicepreşedinte al comisiei pentru energie. Cu câteva minute înainte, ministrul Transporturilor, Aleksandr Ţvetkov, şi-a prezentat demisia. Oficialii spun că nu cunosc motivele acestei demisii. Ministerul Trasporturilor a informat că ministrul şi-a depus demisia din motive de ordin personal. El a fost numit în funcţie în iulie 2009. Anunţul a fost făcut la o zi după ce Iane Ianev, liderul partidului conservator Ordine, Lege şi Justiţie, unul dintre opozanţii Guvernului, a avertizat că miniştrii Transporturilor şi Agriculturii vor demisiona pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile. Potrivit lui Ianev, ministrului Agriculturii i se va cere să demisioneze mai târziu, ca parte a canmpaniei premierului de dinainte de alegeri. Pe lista lui Ianev figurează şi Vladislav Goranov, viceministru de Finanţe şi membru-cheie al GERB, care ar urma să fie numit într-o funcţie mai înaltă.

AFGANISTAN

Protest mortal

Cel puţin 10 persoane au murit în nordul Afganistanului, în cursul unui protest faţă de un raid efectuat de NATO şi forţele afgane, au spus surse medicale. Circa 40 de protestatari au fost răniţi. Forţele de securitate au spus că unii dintre manifestanţi erau înarmaţi. Afganii protestau faţă de raidul în care patru persoane, despre care NATO a spus că erau insurgenţi, au fost ucise. Manifestanţii susţineau că era vorba despre civili. Violenţele au izbucnit când protestatarii au aşezat cadavrele celor ucişi în raid în piaţa principală din Taloqan. Ei au scandat împotriva SUA şi preşedintelui Hamid Karzai şi au aruncat cu pietre asupra unei baze germane şi asupra unui comisariat de poliţie. În urmă cu câteva zile, uciderea accidentală de către trupele străine a unui adolescent de 15 ani a dus la demonstraţii în provincia Nagahar. Un protestatar a fost ucis şi cinci au fost răniţi.

SIRIA

Sancţiuni UE

Sancţiunile UE împotriva regimului sirian vor fi extinse la preşedintele Bashar al-Assad şi la nouă dintre colaboratorii săi, dacă se va ajunge la un acord al miniştrilor de Externe, săptămâna viitoare. În urma acţiunilor violente ale Damascului împotriva protestatarilor, UE a impus deja o blocare a bunurilor şi o interdicţie de circulaţie pentru 13 oficiali sirieni, inclusiv fratele preşedintelui, Maher, comandant. Marţi, ambasadorii statelor UE au convenit sancţiuni pentru încă zece persoane, inclusiv preşedintele, dar decizia trebuie confirmată de miniştrii de Externe, care se vor reuni luni. Marţi, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnalat că vor acţiona împreună pentru exercitarea de presiuni asupra Damascului. Şi ministrul german de Externe susţine sancţiuni directe împotriva liderului sirian, spunând că ar trebui blocate conturile bancare ale acestuia în Europa şi restricţionate călătoriile.

EGIPT

Mubarak neamnistiat

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak şi-a predat toată averea statului, într-o tentativă de a evita închisoarea, scrie săptămânalul ”al Ahram”. Anterior, soţia lui Mubarak, Suzanne, a fost eliberată pe cauţiune, după ce a predat statului toate bunurile şi banii săi, circa 3,4 milioane de dolari şi o vilă din Cairo. Cotidianul ”al-Shoruk” a anunţat marţi că Mubarak pregăteşte o scrisoare care va fi arătată canalurilor de televiziune egiptene şi arabe, în care îşi cere scuze în numele său şi al familiei sale pentru orice ofensă adusă poporului. De asemenea, fostul preşedinte îşi va cere iertare pentru orice comportament care ar fi fost provocat de informaţiile false ce i-au fost oferite de consilieri. Mubarak, în vârstă de 83 de ani, a demisionat în 11 februarie, după 18 zile de revolte soldate cu moartea a peste 800 de persoane. Consiliul militar care a preluat puterea după aceea şi-a luat angajamentul să aducă în faţa justiţiei toţi oficialii vechiului regim consideraţi vinovaţi de abuz de putere. Fostul preşedinte şi soţia sa se află în prezent în arest, la un spital din Sharm el-Sheikh, după ce li s-a făcut rău în timpul interogatoriilor. Consiliul Suprem al forţelor militare din Egipt a spus ieri că nu are planuri să îl amnistieze pe fostul preşedinte. Consiliul le cere egiptenilor să nu cadă pradă zvonurilor, precizând că armata nu se amestecă în procedurile judiciare.

COREEA DE NORD

Discuţie cu Kim Jong-il

Diplomaţi ruşi conduşi de şeful serviciilor de informaţii externe, Mihail Fradkov, au discutat marţi cu liderul nord-coreean, Kim Jong-il, la Phenian. ”Discuţiile au fost purtate într-o atmosferă caldă şi prietenescă şi s-au încheiat cu o cină în cursul căreia Fradkov i-a dat diverse cadouri liderului, precum şi fiului său Kim Jong-un”, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene. Oficiali din Ministerul de Externe nord-coreean şi Partidul Muncitorilor au fost de asemenea prezenţi la întâlnire. Rusia, SUA, China, Japonia şi Coreea de Sud încearcă de doi ani să reia discuţiile cu Phenianul pe tema programului său nuclear. Discuţiile sunt blocate din aprilie 2009, când Phenianul s-a retras din negocieri, în semn de protest faţă de decizia ONU de a condamna testele sale cu rachete.



12