Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Mai 2011 / 00:00 507 accesări

MAREA BRITANIE

Ameninţare cu bombă

Poliţia britanică a primit o ameninţare cu bombă vizând centrul Londrei, a anunţat, ieri, Scotland Yard, precizând că incidentul ar putea fi legat de grupări republicane disidente din Irlanda de Nord. Ameninţarea, ce a dus la o operaţiune de securitate de proporţii, a intervenit în condiţiile în care regina Elisabeta a II-a se pregăteşte să înceapă astăzi o vizită istorică, de patru zile, în Irlanda. De asemenea, preşedintele american, Barack Obama şi soţia sa, Michelle, sunt aşteptaţi la Londra, săptămâna viitoare. Ameninţarea nu precizează locul sau momentul, se arată în comunicatul de la Scotland Yard. Anterior, mai multe drumuri din centrul Londrei au fost închise în urma a două alerte de securitate. Un capac de canal mişcat din loc a determinat lansarea primei alerte şi închiderea bulevardului The Mall şi a Carlton House Terrace. De asemenea, drumurile din jurul Northumberland Avenue din centrul Londrei au fost închise şi o geantă abandonată a fost distrusă printr-o explozie controlată. Străzile au fost redeschise după aceea.

BULGARIA

Euro falşi

Circa 717.000 de euro în bancnote false au fost confiscaţi, weekend-ul trecut, în Bulgaria, în timpul unei operaţiuni ce a vizat o reţea de falsificatori de bani, a anunţat, ieri, poliţia. Cantitatea de bani falşi, 200.000 de euro în bancnote de 500 de euro şi 517.000 de euro în bancnote de 100 şi 200 de euro, a fost confiscată în urma unei operaţiuni efectuate în oraşele Plovdiv şi Haskovo. Cinci bărbaţi originari din sudul ţării au fost arestaţi pentru implicarea lor în această reţea de falsificatori de bani, a precizat ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, într-o conferinţă de presă comună cu directorul Europol, britanicul Rob Wainwright, venit la Sofia împreună cu doi experţi ce vor examina calitatea bancnotelor. ”Examinările ar putea arăta că noi fabricăm printre cele mai bune bancnote false de 500 de euro”, a declarat Ţvetanov.

ISRAEL

Vas blocat

Armata israeliană a împiedicat, ieri, un vas sub pavilionul R. Moldova să ajungă în Fâşia Gaza. Vasul se îndrepta către Gaza din Egipt. O patrulă a marinei israeliene a contactat radio nava şi i-a cerut în repetate rânduri căpitanului să schimbe direcţia. Însă ordinul a fost respectat abia după ce armata a tras în aer. Anul trecut, echipe de comando israeliene au împuşcat nouă activişti pro-palestinieni turci, aflaţi la bordul vasului de pasageri Mavi Marmara, care încerca să spargă blocada vizând Gaza. După aceea, Israelul a ridicat parţial blocada dar restricţionează exporturile de bunuri şi mişcarea liberă a persoanelor, pentru a împiedica traficul de arme.

EGIPT

Proteste reprimate

Poliţia egipteană a făcut uz de grenade lacrimogene şi a folosit muniţie de război, pentru a dispersa mii de manifestanţi care au protestat, în noaptea de duminică spre luni, faţa ambasadei Israelului la Cairo, aproximativ 240 de persoane fiind rănite. Protestatarii au incendiat drapelul israelian, au cerut ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul şi expulzarea ambasadorului israelian la Cairo. Aceste manifestaţii au avut loc la câteva ore de la întâlnirea pe care a avut-o cu oficialităţi egiptene, la Cairo, un reprezentant al Ministerului Apărării israelian, primul la acest de nivel de la demisia fostului preşedinte Hosni Mubarak, la 11 februarie, obligat să renunţe la putere de o amplă mişcare socială. În cele din urmă, forţele de ordine egiptene au reinstaurat ordinea, în zonă, au anunţat, ieri, surse oficiale de la Cairo. Egiptul este prima ţară arabă care a semnat un acord de pace cu Israelul, în 1979, fiind urmat de Iordania, în 1994. Ample manifestaţii de protest au avut loc în lumea arabă, duminică, de Nakba (catastrofă), marcând crearea statului Israel, în 1948, eveniment urmat de exodul a mii de palestinieni.

GUATEMALA

Descoperire macabră

28 de cadavre decapitate au fost găsite de poliţişti pe o proprietate din nordul Guatemalei, masacrul fiind cel mai probabil legat de rivalitatea între cartelurile mexicane ale drogurilor. Crimele au avut loc pe o proprietate din San Andres, în apropiere de graniţa cu Mexicul. Cadavrele decapitate au fost găsite de poliţişti, duminică dimineaţă. Printre persoanele ucise ar fi şi două femei, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei. Ministrul de Interne al Guatemalei a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că masacrul ar fi putut fi comandat de membrii cartelului mexican Los Zetas şi a precizat că victimele erau muncitori sezonieri. O altă pistă ar fi că asasinatul are legătură cu uciderea lui Haroldo Waldemar Leon Lara, fratele narcotraficantului guatemalez Juan Jose Leon, asasinat şi el în 2008, cel mai probabil tot de către membrii Los Zetas. Haroldo Leon Lara a fost ucis în timp ce transporta peste 30.000 de dolari, bani gheaţă, spre ferma pe care o deţinea în San Andres, pentru a-i plăti pe muncitorii sezonieri pe care îi angajase. Aproximativ 18 asasinate au loc zilnic în Guatemala, ţară ce înregistrează una dintre cifrele record ale criminalităţii în America de Sud. Cele mai multe crime sunt atribuite mafiei specializate în traficul de droguri şi bandelor locale. Cartelul Los Zetas, având tentacule ce se întind până în sudul SUA şi în America Centrală, este o grupare infracţională organizată, creată de militari mexicani, ce are ca moduri de operare sechestrarea imigranţilor, precum şi alte delicte. În Guatemala, cartelul este activ în nordul ţării, unde a fost declarată stare de urgenţă de Crăciun, din cauza acţiunilor traficanţilor de droguri.

ELVEŢIA

Amenzi... constisitoare

Procedura aplicării de amenzi pentru cerşetorie, de către poliţia din Geneva, se dovedeşte lungă, costisitoare şi ineficientă, sancţiunile ajungând adesea în România, de unde recomandatele se întorc nerezolvate la expeditor, arată un reportaj difuzat duminică de TSR. O echipă a televiziunii TSR a urmărit parcursul unei contravenţii pentru cerşetorie emise la Geneva şi a ajuns până în România şi înapoi la expeditor. La Geneva, un cerşetor poate câştiga între 5 şi 15 franci pe zi. Or, amenzile se ridică la 100 de franci, la care se adaugă 30 de franci cheltuieli administrative. Unii contravenienţi se trezesc astfel cu facturi de până la 25.000 de franci. Amenzile sunt trimise la domiciliul cerşetorului, de pildă în România. O amendă trimisă prin poştă costă mult: 7,30 franci pentru fiecare recomandată. Începând din ianuarie 2011, deja 9.000 de franci s-au cheltuit de către autorităţile din Geneva numai pentru timbre. Aceste amenzi ajung la familiile cerşetorilor care au venit în Elveţia şi, de cele mai multe ori, acestea nu au mijloacele materiale pentru a le achita. Prin urmare, sunt colectate casă cu casă şi sunt returnate expeditorului din Elveţia. Odată ajunse la Geneva, aceste scrisori parvin avocatului de la Mesemrom, o asociaţie de apărare a romilor, care se opune sistematic acestor demersuri. Rezultă procese şi alte luni de aşteptare. În final, contravenţiile vor fi, fără îndoială, anulate, pentru că după trei ani, infracţiunea se prescrie, arată reportajul TSR. În total, poliţia din Geneva a dat, în 2009, peste 10.000 de amenzi, pentru ca în 2010, suma atinsă de valoarea amenzilor să ajungă la jumătate de milion de franci elveţieni.

PAKISTAN

Diplomat saudit împuşcat mortal

Un diplomat saudit a fost ucis în maşina sa, ieri, în apropierea consulatului ţării sale din Karachi, în sudul Pakistanului, a anunţat ambasada Arabiei Saudite la Islamabad. Un oficial al ambasadei a declarat că victima este un ofiţer de securitate de la consulatul saudit, fără alte precizări. Această crimă are loc la cinci zile după ce persoane necunoscute aflate pe o motocicletă au aruncat două grenade, fără a provoca pagube, asupra consulatului Arabiei Saudite din Karachi, un act interpretat de poliţie ca o posibilă reacţie la eliminarea lui Osama bin Laden, la 2 mai, de către forţele speciale americane, în nordul Pakistanului.

CEHIA

Diplomaţi expulzaţi

Ministerul ceh de Externe intenţionează să expulzeze mai mulţi diplomaţi ucraineni, în replică la măsura similară luată de Kiev, săptămâna trecută. Vineri, Guvernul ucrainean a expulzat doi diplomaţi cehi, pe care îi acuză de spionaj. Colonelul şi maiorul - membri ai secţiei de ataşaţi militari din ambasada cehă la Kiev - efectuau activităţi neconforme cu statutul lor diplomatic, potrivit Ministerului ucrainean de Externe. Ofiţerii cehi ar fi încercat să obţină informaţii confidenţiale despre agenţiile guveramentale ucrainene şi au fost descoperiţi de serviciile ucrainene. Guvernul ucrainean a acuzat de multe ori Kremlinul că trimite agenţi secreţi pentru a opera în Ucraina, sub acoperirea diplomatică, dar acuzaţiile la adresa unui stat membru NATO sunt neobişnuite. Cel mai recent scandal de spionaj din Ucraina s-a produs în februarie 2010, când Kievul a expulzat patru ofiţeri ai Flotei ruse de la Marea Neagră, care strângeau informaţii despre instalaţiile nmilitare ucrainene din regiune. Rusia a replicat trimiţând acasă doi diplomaţi ucraineni.

NIGERIA

Bilanţ tragic

Peste 800 de persoane au fost omorâte în trei zile, în timpul revoltelor care au urmat alegerilor prezidenţiale din Nigeria, a anunţat, ieri, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch. Organizaţia precizează că victimele au fost ucise în trei zile de revolte, în 12 state din nord, după alegerile prezidenţiale de la 16 aprilie.



12