Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Mai 2011 / 00:00 319 accesări

SPANIA

Seism cu victime

Un seism cu magnitudinea de 5, 1 grade a zguduit, ieri după-amiază, sud-estul Spaniei. Seismul s-a făcut simţit în special în localitatea Lorca din sud-est, unde s-au prăbuşit mai multe clădiri, au precizat institutele de seismologie şi mass-media spaniole. De asemenea, ultimele informaţii arătau că în urma seismului, un tunel s-a prăbuşit, prinzând sub el mai multe maşini şi provocând moartea a cel puţin patru persoane.

SUA

Incident aerian

Un bărbat a fost arestat după ce a încercat să deschidă uşa unui avion pe ruta Florida - Boston, a anunţat, ieri, poliţia americană. Robert Hersey, în vârstă de 43 de ani, a tras de mânerul uşii, declanşând alarma. Martorii oculari au spus că bărbatul era în stare de ebrietate. O însoţitoare de bord l-a dus în spatele avionului, iar un poliţist care nu era în timpul serviciului a stat cu bărbatul până la aterizare. Bărbatul a încercat să deschidă uşa avionului Airbus 320 cam la jumătatea drumului dintre Orlando şi Boston.

RUSIA

Incendii vizibile din spaţiu

Sateliţii americani Terra şi Aqua au reperat, marţi, peste 460 de focare de incendiu în Siberia, Iakutia (Saha) şi în Extremul Orient rus, unde incendiile forestiere fac ravagii de la începutul lunii mai, a anunţat centrul de tehnologii ruse Scanex, care centralizează datele de pe sateliţi. Cele mai multe focare se înregistrează în regiunea Omsk, în sud-vestul Siberiei (212), Republica Iakutia (peste 100), regiunile Novosibirsk (90) şi Tiumen ( 58). Sateliţii Terra (EOS AM-1) şi Aqua (EOS PM-1) ai NASA captează incendiile folosind spectrometre de tip MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), care colectează datele în bandă de infraroşu. Dar numărul real de incendii naturale ar putea fi inferior celui de puncte fierbinţi, deoarece sateliţii pot marca un focar major de incendiu prin mai multe puncte. Zona de incendii de pădure s-a divizat în trei în numai 24 de ore, atingând 3.500 de hectare, a raportat, la rândul său, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Vara şi toamna trecută, incendiile forestiere şi de turbă provocate de o caniculă fără precedent în ultimii 140 de ani în Rusia s-au propagat pe milioane de hectare, soldându-se cu 62 de morţi şi mii de sinistraţi rămaşi fără acoperiş deasupra capului. 119 localităţi din 19 regiuni şi republici din cadrul Federaţiei Ruse au fost afectate, 3.200 de case au fost distruse de flăcări. Valoarea pagubelor provocate de aceste incendii s-a ridicat la peste 12 miliarde de ruble (295 de milioane de euro).

FRANŢA

Data prezidenţialelor

Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a prezentat, ieri, în faţa Consiliului de Miniştri, calendarul alegerilor naţionale prevăzute să aibă loc în 2011 şi 2012, care confirmă datele de 22 aprilie şi 6 mai pentru cele două tururi ale prezidenţialelor de anul viitor. Alegerile legislative vor avea loc pe 10 şi 17 iunie a.c., a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, François Baroin. Referitor la alegerile senatoriale programate în 2011, ele vor avea loc pe 25 septembrie a.c., a precizat Baroin. Pentru aceste alegeri, candidatura preşedintelui care-şi încheie mandatul, Nicolas Sarkozy, nu pare să mai fie pusă la îndoială: la începutul lunii mai, el afirma într-un articol în revista ”L\'Express” că este \'corect\' să se creadă că el va obţine un al doilea mandat de cinci ani în 2012. Slab creditat în sondajele de opinie, Sarkozy a declarat până acum că-şi va face cunoscute intenţiile în toamna lui 2011. Tot în această perioadă se va afla şi numele principalului său concurent, candidatul socialist, care va fi desemnat la alegerile primare ale Partidului Socialist (PS, de opoziţie).

ARGENTINA

Important zăcământ de petrol

Cea mai importantă companie energetică argentiniană, Yacimientos Petroliferos Fiscales /YPF/, a anunţat marţi că a descoperit un important zăcământ de petrol, reprezentând circa 8% din rezervele totale ale ţării, în provincia sudică Neuquen. Este cel mai important zăcământ de şisturi de petrol descoperit în ultimele două decenii, a precizat CEO-ul YPF, Sebastian Eskenazi. Este o descoperire făcută de YPF, însă va servi tuturor argentinienilor care aspiră la promovarea dezvoltării ţării, a afirmat preşedintele argentinian, Cristina Kirchner, într-un discurs televizat. În ceea ce-l priveşte, ministrul argentinian al Planificării şi Lucrărilor Publice, Julio de Vido, a declarat că descoperirea reprezintă circa 8% din rezervele totale ale ţării.

FILIPINE

Furtună ucigaşă

Un număr de 24 de persoane şi-au pierdut viaţa în Filipine, în urma trecerii furtunii tropicale Aere, au anunţat, ieri, autorităţile. Furtuna care a lovit duminică Filipinele, însoţită de ploi diluviene, s-a îndreptat spre Japonia şi a pierdut din intensitate, potrivit serviciilor meteorologice filipineze. În insula Luzon, aproximativ 70.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele. Un prim bilanţ al pagubelor în sectorul agricol este estimat la 2,7 milioane de dolari. Filipinele, vast arhipelag din Oceanul Pacific, sunt lovite în fiecare an de aproximativ 20 de taifunuri. Furtuna tropicală Ketsana şi taifunul Parma, din septembrie şi octombrie 2009, au provocat grave inundaţii. Peste 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 10 milioane au fost afectate.

MEXIC

Noi gropi comune

Autorităţile statului mexican Durango au deshumat 180 de cadavre din gropi comune descoperite în 11 aprilie, între care 12 femei, a anunţat Guvernul regional al acestui stat. Potrivit autorităţilor, aceşti 168 de bărbaţi şi 12 femei ar putea să fi fost ucişi în decursul ultimilor patru ani. Aceasta este a doua serie de gropi comune descoperite din aprilie în nordul Mexicului, după cele cu 183 de cadavre de la San Fernando. Între decembrie 2006 şi decembrie 2010, războiul între carteluri a făcut - potrivit datelor oficiale - circa 34.600 de morţi în Mexic, în reglările de conturi interne şi în confruntările traficanţilor cu forţele de ordine. Potrivit cifrelor publicate în presă, alte peste 3.000 de persoane au pierit deja în violenţele care au avut loc de la începutul anului 2011. Armata mexicană continua marţi să caute gropi comune clandestine din Durango. Autorităţile nu au dat informaţii despre autorii presupuşi ai omorurilor, nici despre identitatea morţilor, care ar putea fi victime ale criminalităţii organizate.

YEMEN

Protestatar ucis

Un protestatar a fost împuşcat mortal de forţele de securitate, în oraşul yemenit Taiz, ieri, în timp ce localnicii luau cu asalt clădiri guvernamentale. Bilanţul săptămânii ajunge astfel în Taiz la cinci morţi, inclusiv doi profesori. Alte patru persoane sunt în stare critică, după ce forţele de securitate au tras asupra protestatarilor. De asemenea, mii de oameni au blocat drumurile principale din Taiz, cerând demisia preşedintelui Saleh, la putere de 32 de ani. Protestele, declanşate în ianuarie, s-au soldat deja cu 120 de morţi.

LITUANIA

Închisoare pe viaţă

Un tribunal lituanian l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe un fost poliţist sovietic, implicat în uciderea a şapte grăniceri, imediat după declararea independenţei în 1991. Konstantin Mihailov, fost membru al poliţiei paramilitare Omon, a fost arestat în Letonia, unde obţinuse cetăţenia. El a negat orice implicare în masacrul Medininkai. Lituania acuză Rusia că l-a ascuns pe bărbat de justiţie. Anterior, bărbatul a spus instanţei că atacul de la graniţa cu Belarusul a fost comis de Omon cu baza în Vilnius. Ca membru Omon din Riga, el nu ar fi fost implicat. Atacul de la punctul de graniţă Medininkai a fost comis la 31 iulie 1991. Şase grăniceri au fost ucişi pe loc iar un al şaptelea a fost rănit grav. Acesta a murit la spital. La acea vreme, Lituania încerca să instituie controale la graniţe, pentru a-şi sublinia independenţa autodeclarată faţă de URSS. Independenţa nefiind în acel moment recunoscută internaţional, legitimitatea graniţelor era contestată. Masacrul din Medininkai a fost unul dintre cele mai sângeroase incidente în eforturile eşuate ale Moscovei de a opri desprinderea Lituaniei.

DANEMARCA

Sporirea controalelor la graniţe

Guvernul minoritar danez a spus ieri că a ajuns la o înţelegere pentru sporirea controalelor la graniţe. Ministrul Finanţelor, Claus Hjort Frederiksen, a făcut anunţul, citând infracţionalitatea în creştere. Controalele vor include porturile, graniţa terestră cu Germania şi podul Oresund pe care Danemarca îl împarte cu Suedia, a precizat el, spunând că măsurile vor fi implementate în maxim trei săptămâni. În afară de controale vamale scrupuloase, vor fi folosite scannere şi alte echipamente. Guvernul a spus că acest lucru nu încalcă regulile spaţiului Schengen, ce facilitează libera circulaţie între 25 de state europene. Partidul Poporului, care din 2001 a oferit susţinere parlamentară pentru Guvern, pledând în acelaşi timp pentru legi mai aspre în domenul imigraţiei, a salutat măsurile. În schimb, Guvernul speră să obţină concesii de la populiştii de dreapta pentru acceptarea creşterii vârstei anticipate de pensionare, ca parte a pachetului de reforme.

CEHIA

Demisia vicepremierului

Coaliţia de trei partide din Cehia se confruntă cu noi probleme, la trei săptămâni de la remaniere, pentru că vicepremierul Radek John şi-a anunţat demisia. Într-o mişcare surprinzătoare pentru premierul Petr Necas, John, din partidul Afacerile Publice, a declarat că situaţia nu mai poate fi gestionată, în condiţiile disputei pe tema a 13 numiri într-un minister nou înfiinţat. Cuvântul final aparţine preşedintelui Vaclav Klaus. În remanierea din urmă cu trei săptămîni, Necas l-a demis pe John din funcţia de ministru de Interne, pe fondul acuzaţiilor legate de contracte dubioase cu o firmă privată de securitate. John a fost numit apoi ministru special pentru anticorupţie, dar de atunci, partenerii din coaliţie se ceartă pe numirea a 13 persoane în noul minister.

ISRAEL

Drept de rezidenţă revocat

Israelul a revocat dreptul de rezidenţă pentru 140.000 de palestinieni din Cisiordania care au locuit în străinătate, între 1967 şi 1994, utilizând o procedură confidenţială, potrivit ediţiei de ieri a cotidianului israelian ”Haaretz”, care citează documente declasificate ale Ministerului Justiţiei. De la ocuparea Cisiordaniei după războiul din 1967, până la intrarea în vigoare a acordurilor privind autonomia palestiniană, în 1994, palestinienii care doreau să se deplaseze în străinătate via Iordania trebuiau să-şi lase actul de identitate la postul de frontieră situat pe podul Allenby. În schimb, ei obţineau un document care îi autoriza să treacă. Dar validitatea acestui document era limitată la trei ani şi nu putea fi reînnoită decât de trei ori. Locuitorii care nu revin în Cisiordania în termenul prevăzut intră în categoria celor care nu mai sunt rezidenţi, adăugă ziarul, care precizează că documentele Ministerului Justiţiei nu menţionează nicio informaţie privind această procedură şi care ar putea fi furnizată palestinienilor.

EGIPT

Candidat independent

Un lider al Fraţilor Musulmani, mişcare islamistă, va candida la funcţia de preşedinte al Egiptului, ca independent. Abdul Munim Abu al-Futuh a decis să candideze la prezidenţiale, în urma apelurilor de la susţinători. Fraţii Musulmani, care marţi au demarat procedurile oficiale de stabilire a partidului Libertate şi Justiţie, au spus că nu vor prezenta un candidat oficial pentru prezidenţiale. Răsturnarea de la putere a lui Hosni Mubarak a provocat temeri că Fraţii Musulmani vor prelua controlul asupra statului, cu toate că mişcarea, interzisă sub regimul Mubarak, a avut un rol discret în proteste. Alegerile prezidenţiale ar putea avea loc anul acesta.



12