Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Mai 2011 / 00:00 616 accesări

R. MOLDOVA

Un nou scandal

Partidul Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM), condus de premierul Vlad Filat, se confruntă cu un nou scandal, după ce prim-vicepreşedintele formaţiunii, Mihai Godea, a părăsit partidul, urmând gestul fostului ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, care a luat o decizie similară luna trecută. Mihai Godea părăseşte formaţiunea după ce anterior declarase că va candida ca independent la Primăria Chişinăului, în pofida faptului că partidul are un candidat oficial, în persoana secretarului general al Guvernului, Victor Bodiu. Fostul liberal-democrat a criticat, într-o conferinţă de presă, atmosfera din partid şi a menţionat că apropierea dintre Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor l-a determinat să părăsească formaţiunea. În replică, preşedintele PLDM, premierul Vlad Filat, a criticat acţiunea fostului coleg de partid şi a afirmat că aceasta reprezintă o lovitură directă împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană. Plecarea celor doi lideri importanţi ai PLDM intervine după ce, anul trecut, alţi doi membri marcanţi ai formaţiunii au decis să se retragă. Este vorba despre Vitalie Nagacevschi, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din aprilie 2009, şi Călin Vieru, fiul poetului Grigore Vieru, care a fost exclus în noiembrie 2010 din lista de candidaţi la funcţia de deputat a PLDM şi înlocuit cu Victor Bodiu.

BELGIA

Remorcă inflamabilă

O cantitate mare de polipropilenă, un produs toxic şi uşor inflamabil, a fost descoperit marţi seară într-o remorcă înmatriculată în România, aparent abandonată, descoperită în Belgia. Remorca a fost descoperită de poliţia locală din oraşul Seraing, din regiunea Valonia. Aceasta ar fi fost staţionată de mai multe zile în acelaşi loc. Au fost alertaţi pompierii şi o echipă de intervenţie în situaţii de urgenţă chimică. Remorca a fost dusă într-un loc sigur..

UCRAINA

Cutremur

Un seism cu magnitudinea 3,7 pe scara Richter s-a produs ieri, în Ucraina, a anunţat Laboratorul reţea naţională a staţiilor seismice din Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul a avut loc la o adâncime de zece kilometri şi nu s-a simţit la Bucureşti. Nu există informaţii cu privire la eventuale pagube.

TURCIA

Atentat

Un poliţist a fost ucis într-un atac ce a avut loc în nordul Turciei la câteva ore după o vizită a premierului Recep Tayyip Erdogan. O grenadă ar fi fost aruncată într-o maşină a poliţiei în oraşul Kastamonu, iar apoi indivizi înarmaţi au deschis focul. Poliţia escortase un autocar la un miting al partidului premierului Erdogan. Şeful Guvernului turc fusese în oraş puţin mai devreme, făcând campanie pentru alegerile generale de luna viitoare.

GERMANIA

Prelungirea misiunii

Guvernul german a convenit, ieri, să prelungească operaţiunea militară din Kosovo cu încă un an. Gvernul Merkel a decis şi să reducă numărul militarilor desfăşuraţi în cadrul operaţiunii NATO KFOR la maximum 1.850 faţă de 2.500 în prezent. Propunerea Guvernului federal urmează să fie aprobată de Parlament în luna iunie. Kosovo, fostă regiune sârbă cu populaţie majoritar albaneză, şi-a declarat independenţa în 2008. KFOR este însărcinată să monitorizeze regiunea până când forţele locale vor putea garanta securitatea tuturor grupurilor etnice. Circa 1.100 de soldaţi germani sunt desfăşuraţi în prezent în teritoriu.

PORTUGALIA

Acord cu UE

Guvernul portughez a ajuns la un acord cu delegaţiile UE şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea unui program de ajutor financiar în valoare de 78 miliarde de euro pe trei ani, însoţit de o reducere graduală a deficitului, a anunţat prim-ministrul demisionar Jose Socrates. Este vorba de un program pe trei ani, care stabileşte obiectivele pentru o reducere mai graduală a deficitului: 5,9% din PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2012 şi 3% din PIB în 2013. Anterior, Portugalia se angajase să îşi reducă deficitul la 4,6% în acest an la 3% în 2012 şi apoi la 2% în 2013. Deficitul bugetar al Portugaliei s-a ridicat în 2010 la 9,1% din PIB, mult peste obiectivul de 7,3% avut în vedere de Guvernul de la Lisabona, în timp ce datoria publică a ajuns la 160 miliarde de euro, circa 93% din PIB.

MEXIC

Explozie în mină

Trei mineri au fost găsiţi morţi şi alţi 11 au fost daţi dispăruţi în cursul nopţii de marţi spre miercuri într-o explozie survenită probabil din cauza unei emanaţii de gaz grizu, a anunţat ministrul mexican al Muncii Javier Lozano. O explozie s-a produs în mina de cărbuni aflată în apropiere de oraşul Sabinas, în statul Coahuila, de la frontiera cu SUA. O echipă de salvare, formată din şase persoane, care a putut intra în puţul minei la o adâncime de 60 de metri, a găsit mai întâi trei cadavre şi a încercat să localizeze alţi mineri în mijlocul unor importante emanaţii de gaz metan, care îngreunează operaţiunile de salvare. În 2006, 65 de mineri au murit într-un accident similar în aceeaşi zonă.

OLANDA

Noutăţi de la Haga

Tribunalul ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie urma să decidă ieri în privinţa achitării liderului sârb ultranaţionalist Vojislav Seselj, în legătură cu 14 capete de acuzare pentru fapte petrecute în timpul războaielor din Croaţia şi Bosnia din anii 1990. În luna martie, Vojislav Seselj, care s-a predat instanţei în 2003 s-a declarat nevinovat şi a cerut achitarea, plus despăgubiri. Acesta a recunoscut că a ţinut discursuri naţionaliste, dar a susţinut că acest lucru nu constituie o crimă de război. Vojislav Seselj este acuzat că s-a asociat cu fostul lider sârb Slobodan Milosevic, între timp decedat în închisoarea de la Haga, în vederea epurării etnice a unor importante zone din Bosnia, Croaţia şi din regiunea nordică a Serbiei, Voivodina. Între acuzaţiile ce îi sunt aduse se numără crimă, tortură, agresiune sexuală, mutare forţată şi distrugere de proprietăţi. Până acum niciunul dintre cei inculpaţi de instanţa de la Haga, în istoria de 18 ani a tribunalului, nu a fost achitat.

Partidul Radical Sârb al lui Vojislav Seselj a lansat o campanie pentru eliberarea sa în vederea alegerilor legislative de anul viitor. Există însă temeri că, dacă va fi eliberat şi va reveni pe eşichierul politic al Serbiei, Vojislav Seselj ar încuraja un reviriment al extremei drepte, într-un moment în care Guvernul pro-occidental al ţării încearcă să se apropie de obiectivul aderării la UE.

MAREA BRITANIE

Raid antitero

Poliţia britanică a verificat patru case din Londra, după arestarea a cinci bărbaţi suspectaţi de terorism, în apropiere de o centrală nucleară din nord-vestul Angliei. Detaliile raidurilor nu au fost date publicităţii, dar acestea au fost desfăşurate după ce bărbaţii au fost duşi pentru interogare în oraşul Manchester. Bărbaţii, în vârstă de circa 20 de ani, erau din Londra şi au fost arestaţi după ce maşina în care se aflau a fost oprită pentru o verificare de rutină în apropiere de centrala nucleară Sellafield. O sursă apropiată anchete a spus că ei ar fi făcut fotografii cu centrala. Sellafield este cel mai mare centru nuclear din Marea Britanie şi este folosit mai degrabă pentru tratarea combustibilului nuclear uzat decât pentru generarea de curent electric. Anul trecut, Guvernul britanic a cerut conducerii Sellafield şi altor centrale nucleare să revizuiască securitatea pentru a contracara eventuale atacuri teroriste.

SUA

Acuzaţii la adresa Siriei

SUA au acuzat Siria de a fi pus în aplicare “măsuri cu adevărat barbare” pentru a reprima contestarea regimului lui Bashar al-Assad. Assad. SUA au somat regimul de la Damasc că trebuie să oprească orice formă de violenţă contra manifestanţilor nevinovaţi. Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a denunţat utilizarea de tancuri, vasta campanie de arestări vizându-i pe tineri la Deraa, precum şi întreruperile de apă şi electricitate. Militanţi opoziţiei au chemat la acţiuni de protest permanente începând de marţi seară în oraşele din Siria, în timp ce peste o mie de persoane au fost arestate în ultimele două zile, în încercarea de a opri mişcarea de protest fără precedent împotriva regimului preşedintelui al-Assad. Administraţia de la Washington a impus săptămâna trecută sancţiuni economice contra mai multor responsabili ai regimului, dintre care fratele mai mic al preşedintelui al-Assad, Maher. La rândul său, Franţa a anunţat că doreşte să îl includă pe preşedintele sirian în lista de persoane vizate de sancţiunile europene în pregătire împotriva regimului său.



12