Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 26 Aprilie 2011 / 00:00 497 accesări

ITALIA

Adăpost temporar pentru romii români

Organizaţia Caritas a identificat, duminică, un adăpost provizoriu pentru romii români care se refugiaseră vineri în bazilica San Paolo din Roma, după ce au fost evacuaţi dintr-o tabără ilegală. Cele câteva zeci de romi au fost transferate, duminică seară, către structurile de primire administrate de asociaţia Domus, au anunţat Domus şi Vaticanul. În transfer a fost implicată şi jandarmeria Vaticanului, criticată dur pentru că i-a respins pe romii care încercau să intre în bazilică în acelaşi timp cu credincioşii. Romii, care au încercat să atragă atenţia Bisericii asupra situaţiei lor, au rămas timp de două nopţi în incinta bazilicii, în parcul şi curtea acesteia, în timp ce alţii au rămas în afara incintei. Zona a fost înconjurată de carabinieri şi poliţişti, într-o atmosferă tensionată. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, şi-a exprimat speranţa că soluţia temporară găsită de Caritas va duce în final la instalarea de durată, în condiţii adecvate, a familiilor de romi şi a salutat intervenţia organizaţiei de caritate, care a permis reunirea acestora. Suveranul Pontif l-a trimis la faţa locului, sâmbătă, pe monseniorul Fernando Filoni, reprezentant al Secretariatului de Stat al Vaticanului, pentru a-şi exprima solidaritatea cu familiile de romi. Incidentul a dus la un diferend între organizaţiile umanitare şi municipalitatea Romei, după evacuarea taberei ilegale de la Casal Bruciato, aflată la periferia Romei. Autorităţile au promis că le vor oferi câte 1.000 de euro romilor, în cazul în care aceştia acceptă repatrierea în România. Primarul Romei a mulţumit organizaţiei Caritas pentru intervenţia decisivă în vederea rezolvării acestei situaţii de urgenţă, dar a afirmat că municipalitatea va continua programul de evacuare a taberelor ilegale ale nomazilor aflate pe teritoriul Romei.

CHINA

Incendiu într-un bloc

17 persoane au murit şi 24 au fost rănite într-un incendiu care a izbucnit duminică noapte, într-un bloc de locuinţe cu patru etaje din Daxing, suburbie a Beijingului. Autorităţile investighează cauza incendiului. Secretarul de partid din Beijing şi primarul capitalei le-au spus anchetatorilor să stabilească rapid cauza sinistrului. Standardele de siguranţă pentru clădirile din China au fost recent revizuite, după ce un incendiu puternic a ucis 58 de persoane în noiembrie anul trecut. Ancheta a relevat atunci că sudori fără licenţă au aprins plasa care înconjura clădirea, aflată în renovare.

AFGANISTAN

Evadare în masă

Un număr de 476 deţinuţi au evadat din închisoarea din Kandahar, în noaptea de duminică spre luni, a anunţat directorul penitenciarului, generalul Ghulam Dastageer Mayar. Evadarea a fost posibilă graţie unui tunel lung de mai multe sute de metri, care a fost săpat între zona din sudul închisorii şi interiorul ei, toţi deţinuţii scăpaţi fiind politici, a precizat generalul. Adjunctul şefului poliţiei din Kandahar a confirmat evadarea, dar nu a putut preciza numărul deţinuţilor scăpaţi. ”Evadarea reprezintă un dezastru care nu ar fi trebuit să se producă”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan, Hamid Karzai. Evadarea în masă reprezintă o nouă lovitură pentru Guvernul de la Kabul şi forţele NATO, care au intensificat, în ultimii doi ani, operaţiunile în sudul ţării, fief al fostului regim al talibanilor. Autorităţile din provincia Kandahar au afirmat că toţi cei aproape 500 de deţinuţi evadaţi sunt militanţi talibani, cu excepţia unuia singur, care este deţinut de drept comun.

RUSIA

Suspecţi arestaţi

Anchetatorii au cerut justiţiei ruse să emită mandate de arestare pentru cinci persoane bănuite că au fost implicate în răpirea fiului lui Evgheni Kaspersky, directorul companiei ruse ce a pus la punct programul antivirus care îi poartă numele. Ivan Kasperksy, în vârstă de 20 de ani, a fost răpit săptămâna trecută, în timp ce se ducea către locul de muncă. Tânărul, student la matematică şi cibernetică în anul IV, lucrează la compania mamei sale şi se pregăteşte să devină programator. Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Viktor Biriukov, a declarat că fiul lui Kaspersky a fost eliberat duminică, în urma unui raid al poliţiei în regiunea Moscova, la care au participat şi ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). Cei cinci suspecţi care ar fi implicaţi în răpire au fost reţinuţi în timp ce li se înmâna răscumpărarea cerută pentru eliberarea tânărului, a informat canalul Vesti TV. Potrivit relatărilor din presă, răufăcătorii ar fi cerut trei milioane de euro în schimbul eliberării lui Ivan Kaspersky. Ivan Kaspersky şi prietena sa au fost urmăriţi timp de câteva luni. După ce a fost răpit, băiatului i s-a cerut să-şi sune părinţii şi să le ceară să plătească răscumpărarea fără să anunţe poliţia. Iniţial, prietenii din FSB ai tatălui său au început negocieri cu răpitorii, dar informaţia s-a scurs în presă, ameninţând viaţa tânărului. Până la urmă, băiatul a fost eliberat în urma unui plan pus la cale de poliţie, care a reuşit să-i tragă pe sfoară pe cei care l-au răpit. Aceştia au fost convinşi mai întâi că răscumpărarea va fi plătită. Apoi, prin intermediul presei ruse, a fost răspândită informaţia că tânărul deja a fost eliberat iar familia a cerut autorităţilor să nu se amestece, pentru a evita publicitatea. Ivan a fost eliberat în cele din urmă, duminică, în urma raidului poliţiei, fără a mai fi plătită vreo răscumpărare. Starea de sănătate a tânărului este bună. Poliţia continuă să caute eventuali complici ai autorilor răpirii în regiunea Moscova. Suspecţii reţinuţi, care ar avea cazier, riscă până la 20 de ani închisoare. Preşedintele Kaspersky Labs este pe locul 125 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din Rusia, cu o avere estimată la 800 de milioane de euro.

YEMEN

Proteste cu zeci de răniţi

Zeci de persoane au fost rănite ieri, la Taez, la sud de capitala Sanaa, după ce forţele de securitate yemenite au deschis focul pentru a bloca înaintarea a sute de mii de persoane venind din afara oraşului, care doreau să participe la o manifestaţie împotriva preşedintelui Ali Abdullah Saleh. Forţele de securitate au închis cu blocuri de ciment principalele artere ale oraşului care duceau la reşedinţa guvernatorului, iar Taez a fost înţesat de blindate ale armatei. Militari şi bărbaţi înarmaţi în ţinută civilă au deschis focul şi au făcut uz de gaze lacrimogene, pentru a-i dispersa pe protestatari, zeci de persoane fiind rănite, conform unor martori oculari. Protestatarii yemeniţi continuă să respingă planul de iniţiativă propus de monarhiile din Golf, care prevede renunţarea preşedintelui Saleh la putere, în schimbul garantării imunităţii sale. Partidul lui Saleh a acceptat propunerea Consiliului de Cooperarea al Golfului (CCG), însă preşedintele yemenit a reafirmat că ”orice schimbare de regim se va face pe calea urnelor”. De la sfârşitul lunii ianuarie, Yemenul, care trăieşte încă într-un sistem cvasi-tribal, este teatru al unei puternice mişcări de contestare a preşedintelui Saleh, aflat de 32 de ani la conducerea ţării şi care a pierdut parţial sprijinul armatei. De partea preşedintelui continuă să fie Garda Republicană condusă de fiul lui, Ahmed Ali Saleh. Totodată, Yemenul se confruntă cu o amplă mişcare secesionistă în sud, în timp ce în această ţară săracă din Peninsula Arabă sunt bine implantaţi şi combatanţi al-Qaida.

INDONEZIA

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a fost resimţit ieri, în insula Sulawesi din Indonezia, a anunţat institutul american de geofizică (USGS) care precizează că o femeie a fost rănită în urma seismului. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 9 kilometri, la ora 23.07 GMT, la circa 75 de kilometri sud-est de oraşul Kendari. Seismul a fost resimţit la Kendari, unde nu au fost înregistrate pagube materiale, a declarat un reprezentant al agenţiei indoneziene pentru meteorologie şi geofizică. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici. O femeie a fost rănită după ce s-a panicat şi a sărit pe fereastră de la etajul doi al unei clădiri, au anunţat autorităţile locale, precizând că ea a fost internată în spital.

EGIPT

Mubarak, mutat la spitalul militar din Cairo

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, aflat în arest preventiv, urmează să fie mutat de la spitalul din Sharm el-Sheikh unde se află internat în prezent, la spitalul militar din Cairo, doctorii dându-şi avizul pentru deplasarea sa. O sursă oficială a declarat că fostul preşedinte ar putea fi transferat la spitalul militar din Cairo în decurs de 48 de ore. Procurorul general, Abdul Maguid Mahmoud, a anunţat că, în urma examinării medicale, Mubarak, în vârstă de 82 de ani, este acum suficient de întremat pentru a fi mutat de la spitalul Marzaa din Sharm el-Sheikh la spitalul închisorii Tora din capitală. Mai întâi însă, fostul preşedinte va fi adus la spitalul militar din Cairo şi apoi va fi transferat către spitalul închisorii, după ce acesta din urmă va fi înzestrat cu echipmentele necesare terapiei intensive, pentru a face faţă unei eventuale deteriorări bruşte a stării de sănătate a lui Mubarak. Fostul preşedinte suferă de probleme cardiace, iar pregătirea unei rezerve adecvat echipate la închisoarea Tora ar putea dura o lună. După ce va fi adus la spitalul închisorii Tora, Mubarak va fi interogat. El trebuie să răspundă unor acuzaţii de corupţie, care se referă inclusiv la furnizarea de gaz către Israel, la un preţ mai mic decât cel al pieţei. Mubarak va fi chestionat şi cu privire la rolul său în ordonarea reprimării revoltelor antiguvernamentale, în care peste 800 de oameni au murit. Cei doi fii ai lui Mubarak, Gamal şi Alaa, împreună cu mai mulţi foşti oficiali cu rang înalt ai regimului său, se află deja încarceraţi la închisoarea Tora.

IRAN

Conferinţa internaţională pentru dezarmare nucleară

Iranul intenţionează să găzduiască, în zilele de 12 şi 13 iunie, o conferinţă internaţională pentru dezarmare şi neproliferare nucleară, a anunţat, duminică, agenţia locală de ştiri ISNA. Aceasta ar fi cea de-a doua conferinţă pe tema dezarmării nucleare găzduită de Iran, prima având loc la 18 şi 19 aprilie 2010. Conferinţa din acest an se va axa pe analizarea schimbărilor înregistrate în această perioadă în procesul dezarmării nuclare, dar şi în sectorul armelor de distrugere în masă. După ce preşedintele Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, s-au întâlnit la Washington, la 13 mai 2010, pentru a discuta despre cooperarea în domeniul dezarmării nucleare, purtătorul de cuvânt al Parlamentului iranian, Ali Larijani, a criticat SUA, susţinând că acestea nu sunt pregătite să pună la punct un grafic de realizare a dezarmării.



12