Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Aprilie 2011 / 00:00 560 accesări

FRANŢA

Masacru

Autorităţile franceze căutau de vineri un bărbat dat dispărut după descoperirea cadavrelor soţiei şi celor patru copii ai săi, în locuinţa lor din Nantes. Poliţia a descoperit joi cadavrele. Cei cinci, daţi dispăruţi de la începutul lunii aprilie, fuseseră împuşcaţi. Îngropaţi lângă mamă şi copii erau şi cei doi câini ai familiei. Anchetatorii încearcă să-l găsească pe tată, dat dispărut. Acesta este considerat principalul suspect în acest caz care a şocat întreaga Franţă. Maşina bărbatului a fost descoperită vineri în parcarea unui hotel din sudul Franţei, unde acesta ar fi petrecut noaptea de 14 aprilie. În plus, bărbatul a scos sume mari de bani acolo. La locul crimelor, poliţia a găsit mai multe lucruri, printre care un bilet, prins de cutia poştală, pe care scria “Returnaţi scrisorile expeditorului, vă rugăm”.

Totul indică un plan minuţios. Tatăl, 50 de ani, a fost văzut înainte ca familia să dispară, purtând saci de la maşină la casă. O scrisoare a fost trimisă la şcoala a doi dintre copii, în care se spunea că familia s-a mutat în Australia. Scrisoarea conţinea şi un cec pentru taxele şcolare. Prietenii familiei au spus că bărbatul a făcut câteva comentarii bizare înainte ca familia să dispară, printre care că ar fi agent secret american şi trebuia să intre în programul de protecţie a martorilor. Vecinii, şocaţi, au spus că cei doi erau foarte religioşi şi discreţi. Cei patru copii ai cuplului aveau între 13 şi 20 de ani. Pe praful de pe o maşină parcată lângă casă, care ar aparţine mamei, anchetatorii au găsit scris: “Nu ar fi trebuit să faci asta - mi-e dor de tine!”.

RUSIA

Lider cecen ucis

Reprezentantul al-Qaida în Caucazul de Nord a fost ucis în Cecenia, a anunţat Comitetul antiterorism rus. Trei militanţi, printre care un saudit cunoscut drept Mohanad, au fost ucişi de trupele Ministerului de Interne, după ce şase militanţi au fost depistaţi într-o operaţiune în districtul Şali. Împreună cu Doku Umarov, Mohanad era cea mai cunoscută figură dintre bandiţi. Informaţiile obţinute în ultimii ani l-au identificat pe Mohanad drept un rival al lui Umarov ca lider al militanţilor islamişti din regiune. Umarov a revendicat majoritatea atentatelor comsie în Rusia în ultimii ani, printre care atentatul de pe aeroportul din Moscova din ianuarie, soldat cu 37 de morţi.

SIRIA

Procesiuni anulate

Procesiunile şi comemorările din Vinerea Marea şi alte festivităţi pascale au fost anulate pe teritoriul Siriei, în condiţiile în care revoltele stradale riscă să degenereze în violenţă. Populaţia creştină din Siria a fost nevoită să renunţe la comemorările sale, de obicei colorate şi exuberante, din cauza numărului de “martiri morţi şi situaţiei proaste”, un declarat un responsabil de rang înalt al bisericii. Întreaga ţară a fost cuprinsă, ieri, de un val de proteste, în pofida anunţului că preşedintele Bashar al-Assad a semnat un decret de ridicare a stării de urgenţă, în vigoare de 48 de ani, una din cererile-cheie ale protestatarilor. Cel puţin 27 persoane ar fi fost ucise ieri în apropiere de capitala Damasc. Promisiunile Guvernului, amestecate cu violenţele comise de forţele de securitate, nu au făcut decât să dea un impuls opoziţiei, care plănuieşte mai multe demonstraţii după rugăciunea obişnuită musulmană de vineri. Acestea s-ar fi suprapus însă peste comemorările din Vinerea Mare, în care sunt organizate, în mod normal, procesiuni şi adunări publice de către minoritatea creştină a Siriei, estimată la 1-2 milioane de persoane, circa 5% din populaţia ţării.

YEMEN

Plan de tranziţie

Preşedintele yemenit Ali Abdullah Saleh a salutat, ieri, planul de transferare a puterii, promovat de statele din Golf, chiar dacă protestele opoziţiei cer în continuare demisia sa imediată. Şeful Consiliului a prezentat un plan preşedintelui Saleh, menit să pună capăt violenţelor. Planul cere formarea unui Guvern de uniune naţională, condus de opoziţie, iar preşedintelui Saleh i se solicită să transfere puterea adjunctului său în 30 de zile de la formarea Executivului. Preşedintele Saleh a spus anterior că nu va pleca de la putere până la finalul mandatului, în 2013, sfidând apelurile la demisie. Descriind opoziţia ca „elemente obosite şi laşe”, preşedintele a promis totuşi că nu va folosi forţa împotriva opozanţilor.

PAKISTAN

Atac american

Cel puţin 25 de persoane au fost ucise, într-un atac american cu drone din regiunea pakistaneză Waziristanul de Nord. Cele patru rachete lansate au vizat o bază mare ocupată de susţinători ai comandantului militant local Hafiz Gul Bahadur, situată în oraşul Spinwam. În atac şi-au pierdut viaţa şi patru femei şi cinci copii aflaţi într-o casă din apropiere, iar mai multe persoane au fost rănite. Zona este cunoscută dreptul unul dintre principalele refugii ale miliţiilor al-Qaida şi Taliban. Atacurile cu drone americane sunt criticate vehement de populaţia pakistaneză, deşi au acordul tacit al autorităţilor. Liderii pakistanezi au negat oficial că le-ar susţine.

MEXIC

Descoperire macabră

Cadavrele a 177 de persoane, victime ale violenţelor legate de traficul de droguri, au fost găsite în gropi ilegale la San Fernando, o municipalitate din statul Tamaulipas, la 160 de kilometri de frontiera SUA. Acest bilanţ include, probabil, 122 de pasageri ai unui autobuz luaţi ostatici în apropiere de San Fernando, în nord-estul ţării. Anul trecut, la San Fernando, cartelul Zetas, unul dintre cele mai puternice din Mexic, a răpit, apoi a masacrat, 73 de imigranţi din America de Sud şi America Centrală care intenţionau să meargă ilegal în SUA. Statul Tamaulipas este, de peste un an, teatrul unei lupte nemiloase între cartelurile Zetas şi Golf. În Mexic sunt şapte carteluri de droguri importante, iar 34.600 de persoane au murit din luna decembrie 2006 în violenţele legate de rivalitatea dintre bande pentru controlul traficului de droguri şi în confruntări cu forţele de ordine. Miercuri, Ministerul Public a anunţat că 37 de cadavre au fost găsite în gropi ilegale săpate în capitala cu acelaşi nume a statului Durango, în nord-vestul Mexicului.

CHINA

Condamnare la moarte

Un student din China a fost condamnat la moarte ca urmare a uciderii unei ospătăriţe pentru a acoperi un accident de circulaţie de la care a fugit. Opinia publică din China este foarte interesată de cazuri de genul acestuia, în special, din cauza unei diferenţieri majore între oamenii din clasa socială înstărită şi celelalte segmente de populaţie în faţa Justiţiei. China se confruntă cu multe controverse publice, care apar pe marginea cazurilor în care persoane înstărite au sfidat autorităţile primind verdicte favorabile din partea judecătorilor. În acest caz, Yao Jiaxin, a recunoscut că a a ucis o tânără de 26 de ani, pentru a nu o lăsa pe aceasta să se ducă la poliţie să raporteze un accident de circulaţie în care a fost implicat. Tribunalul l-a sancţionat pe student cu o amendă de 7.000 de dolari imediat după ce acesta s-a predat, la două zile după crimă. Tânărul a declarat atunci că îi era frică de faptul că „fata de la ţară” ar fi fost dificil de controlat şi ar fi cerut foarte mult pentru a nu merge la poliţie. Instanţa l-a găsit vinovat pe tânăr şi l-a condamnat la moarte, motivând că acţiunea acestuia a fost extrem de crudă iar consecinţele vor fi extrem de serioase. Mass media chineză a urmărit în detaliu desfăşurarea evenimentelor în acest caz, iar discuţiile din mediul on-line au fost captivate de evoluţia acestuia, majoritatea opiniilor fiind critice la adresa tânărului şi a autorităţilor. În China, Internetul a devenit un barometru al opiniei publice pentru autorităţi, multe decizii din Justiţie fiind rejudecate în urma observării reacţiei publicului.

SUA

Protest faţă de caricatură

Consulatul general al Japoniei la New York a protestat faţă de publicarea de către ziarul american ”The International Herald Tribune” (IHT) a unei caricaturi considerate ofensatoare pentru locuitorii arhipelagului nipon, care se confruntă cu consecinţele seismultui devastor din 11 martie. IHT a publicat o caricatură a Albei ca Zăpadă care ţine în mână un ziar ce titrează „Radioactivitate în Japonia” şi o întreabă pe vrăjitoare dacă mărul pe care i-l oferă este de origine niponă. Potrivit diplomaţilor, această caricatură aduce un prejudiciu imaginii produselor importate din Japonia. Seismul din 11 martie s-a soldat cu peste 27.000 de morţi sau dispăruţi. De asemenea, a distrus infrastructura în nord-estul Japoniei şi a declanşat o criză nucleară.

SERBIA

Grevă atenuată

Liderul Partidului Progresist sârb, Tomislav Nikolic, aflat în greva foamei, a început să consume lichide, la cererea patriarhului Irineu. Tomsilav Nikolici refuză, însă, în cotinuare, mâncarea şi alimentarea intravenoasă, a declarat un membru al echipei medicale care urmăreşte starea acestuia. Anterior, medicii au spus că starea politicianului s-a deteriorat. Preşedintele Boris Tadic a declarat că Serbia are nevoie de stabilitate şi a respins ultimatumurile date de opoziţie în privinţa alegerilor anticipate, apreciind că un astfel de scrutin ar fi total nepotrivit în acest moment. Viitoarele alegeri ar trebui să aibă loc, în mod normal, în 2012. Partidul Progresist este considerat principalul rival al Partidului Democrat, cel care conduce actuala coaliţie de guvernare. Preşedintele Tadici, care s-a întâlnit joi cu Tomislav Nikolic, susţine că nu este posibilă stabilirea datei alegerilor până când Serbia nu obţine statutul de candidat la UE.

Taguri articol


12