SUA
Incident armat la şcoală
Un copil de 6 ani a rănit doi colegi dar şi pe el, când o armă pe care o adusese la şcoală s-a descărcat accidental, a anunţat poliţia americană, fără să precizeze locul unde s-a produs incidentul. Victimele, doi băieţi în vârstă de 6 ani şi o fetiţă de 5 ani, sunt în stare bună şi viaţa nu le este în pericol după incidentul armat petrecut marţi. Arma ar fi căzut din buzunarul copilului şi s-ar fi descărcat accidental, potrivit autorităţilor. Copiii au fost loviţi în picior şi mână de fragmente de glonţ. Poliţia anchetează cum a obţinut băieţelul arma.
CEHIA
Deflagraţie la o fabrică de explozibili
Patru muncitori sunt daţi dispăruţi după ce o deflagraţie a avut loc, ieri, la o fabrică de explozibili din Cehia. Alţi patru angajaţi au fost răniţi uşor, când o cantitate de nitroglicerină a explodat, au precizat pompierii. Forţa deflagraţiei a dus la spargerea mai multor geamuri în oraşul Pardubice, la 100 de kilometri est de Praga. Explozia s-a produs la fabrica Explosia, care produce explozibili pentru uz militar şi comercial.
HAITI
Noi focare de holeră
Noi focare de epidemie au fost descoperite în zone rurale din Haiti, a anunţat, ieri, directorul general al Sănătăţii Publice a ţării, Gabriel Timothé, subliniind totuşi că epidemia de holeră declanşată în urmă cu şase luni continuă să dea înapoi. Focare reziduale au apărut în anumite regiuni, precum în nord, pe platoul central şi în sud-est, dar nu constituie un vârf al maladiei, aşa cum au scris mass-media locale, a precizat oficialul citat. Ultimele statistici date publicităţii de autorităţile haitiene fac referire la 4.856 de decese de la apariţia maladiei legate de sărăcie, care fusese eradicată din ţară în urmă cu un secol. Pentru a marca şase luni de luptă împotriva epidemiei, preşedintele la final de mandat René Préval i-a primit la palatul prezidenţial pe diferiţii actori implicaţi în combaterea flagelului - locali, internaţionali şi neguvernamentali - pentru a le mulţumi. Cu mai puţin de o lună înaintea finalului mandatului său, el le-a cerut concetăţenilor să nu coboare garda şi să continue să respecte măsurile de igienă.
MAREA BRITANIE
Extrădare respinsă
Guvernul britanic a refuzat să examineze cererea de extrădare a fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf, implicat, potrivit Islamabadului, în asasinarea fostului premier Benazir Bhutto. Ministerul de Externe a amintit Guvernului pakistanez lipsa unui acord de extrădare între Marea Britanie şi Pakistan, ceea ce nu permite Londrei să răspundă cerererii Islamabadului. În martie, presa pakistaneză a scris că Pakistanul va cere Interpol emiterea unui mandat internaţional de arestare pentru Musharraf, aflat în exil la Londra, pentru că solicitările adresate britanicilor au rămas fără răspuns. La începutul lunii aprilie, la Islamabad, premierul britanic, David Cameron, a promis că mandatul de arestare va fi examinat. Benazir Bhutto a fost ucisă la 27 decembrie 2007, după un miting electoral. În cadrul anchetei, Musharraf este acuzat că nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce îi reveneau pe atunci, privitoare la asigurarea securităţii lui Bhutto. Bhutto a fost de două ori premier, în anii \'90. Ea a fost soţia lui Asif Ali Zardari, actualul preşedinte al Pakistanului.
RUSIA
Centrale nucleare sigure
Testele realizate la centralele nucleare ruseşti au dovedit că acestea sunt sigure şi capabile să facă faţă unui tsunami de 14 metri înălţime sau celor mai puternice cutremure, a afirmat, la Kiev, vicepremierul rus Igor Secin. El a precizat că centralele nucleare ruseşti sunt protejate în mod sigur de consecinţele cataclismelor naturale, cum ar fi un uragan sau inundaţiile. Ele vor ţine în cazul căderii unui avion de 400 de tone, al unei unde de şoc sau al unui seism de mare putere.
CHINA
Subvenţii eliminate la energie
Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), Nobuo Tanaka, a cerut Chinei să reducă rapid subvenţiile la benzină, motorină şi energie electrică, menţionând că preţurile din această ţară trebuie să reflecte faptul că a trecut vremea energiei ieftine, relatează ”Wall Street Journal”. Tanaka a menţionat că este evident că expansiunea industriei nucleare va fi redusă în urma dezastrului de la centrala japoneză Fukushima. În aceste condiţii, China transmite consumatorilor semnale greşite privind costurile energiei, a adăugat oficialul AIE. Acesta a mai spus că AIE recomandă insistent Guvernului chinez să elimine treptat subvenţiile la combustibilii fosili. Tanaka a adăugat că Beijingul ar putea deveni lider mondial în dezvoltarea de noi surse de energie, în condiţiile în care ar oferi stimulente pentru companiile străine de profil, care ar investi în China.
SIRIA
Ridicarea stării de urgenţă
Guvernul sirian a aprobat o lege pentru ridicarea stării de urgenţă din ţară, aflată în vigoare de mai multe decenii, în timp ce protestele faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad continuă. Tribunalul pentru Securitatea Statului, care s-a ocupat de procesele deţinuţilor politici, a fost abolit, în timp ce o nouă lege, care permite protestele paşnice, a fost aprobată. Cu toate acestea, ministrul de Interne, Mohammed Ibrahim al-Shaar, a cerut populaţiei să se abţină de la a lua parte la manifestanţii, în interesul siguranţei şi stabilităţii. Anularea legii urgenţei reprezintă una dintre cererile cheie ale manifestanţilor. Anterior, imagini video din oraşul Homs din vestul ţării au arătat forţele de securitate deschizând focul. Corespondenţii BBC afirmă că schimbările legislative vor părea remarcabile pentru majoritatea sirienilor, dar nu este clar în ce măsură vor face, cu adevărat, o diferenţă. De asemenea, ele s-ar putea dovedi nesatisfăcătoare pentru protestatari. Noua lege trebuie semnată de preşedintele Bashar al-Assad pentru a intra în vigoare.
BELARUS
Militant arestat
Un militant pentru drepturile omului din Belarus a anunţat că unul dintre membrii grupului a fost arestat în legătură cu explozia de la 11 aprilie din metroul din Minsk. Comitetul Helsinki din Belarus a spus că Pavel Levinov a fost arestat luni şi este interogat. Alţi trei jurnalişti şi militanţi au fost arestaţi pentru scurt timp. Opoziţia a subliniat anterior că explozia din metrou, soldată cu 13 morţi, va fi folosită ca pretext pentru oprimarea disidenţei. Imediat după explozie, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat KGB ”să răstoarne ţara pentru a-i găsi pe cei responsabili”. El nu a exclus o implicare externă, dar a sugerat că opoziţia ar fi vinovată.