Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Aprilie 2011 / 00:00 565 accesări

OLANDA

În sprijinul muncitorilor sezonieri români şi bulgari

Parlamentarii olandezi i-au cerut ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, să vină cu o soluţie pentru fermierii care se confruntă cu lipsa forţei de muncă, după ce acesta a cerut să nu se mai acorde permise de muncă pentru lucrătorii sezonieri români şi bulgari. Kamp susţine că fermierii ar trebui să angajeze şomeri olandezi. Olanda numără 500.000 de persoane care trăiesc din beneficiile sociale şi care sunt apte de muncă, a precizat ministrul. Dar fermierii susţin că ministrul nu poate schimba regulile în plin sezon şi au ameninţat că îl vor acţiona în justiţie. Parlamentarul Cynthia Ortega, din cadrul formaţiunii ChristenUnie, a declarat pentru ”Telegraaf” că, dacă ministrul vrea ca cetăţenii olandezi şomeri să desfăşoare o astfel de muncă, trebuie să se asigure că centrele pentru locuri de muncă îi determină să facă acest lucru. Olanda pleacă de la premisa că va acţiona în conformitate cu legislaţia UE în cazul permiselor de muncă pentru muncitorii români şi bulgari, dar, dacă va fi necesar, va cere amendarea legislaţiei europene existentă, a precizat, ieri, ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti.

RUSIA

Diplomat kuwaitian găsit mort

Secretarul III al ambasadei Kuwaitului la Moscova, Alokaab Saleh Mohammed, a fost găsit mort în centrul capitalei ruse, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. Cadavrul a fost găsit de poliţişti pe o alee din centrul Moscovei. Diplomatul nu avea asupra sa nici acte, nici ceas sau alte obiecte de valoare. Încă nu i s-a găsit maşina, a spus sursa. Potrivit acesteia, poliţia a fost alertată în legătură cu dispariţia diplomatului de către un angajat al ambasadei, care a semnalat că la 17 aprilie, Mohammed a plecat cu maşina de la un restaurant din centrul Moscovei şi de atunci nu se mai ştia nimic despre el.

BULGARIA

Hoţ de cabluri... ministeriale

Ministerul bulgar de Externe a rămas fără linie telefonică, timp de 24 de ore, după ce o persoană care a încercat să fure firele de cupru a tăiat un cablu. Incidentul a avut loc duminică noaptea, iar compania de telecomunicaţii BTK lucra asiduu pentru a repara dauna. Informaţia a fost preluată de cotidianul bulgar ”Trud”. Nodul de reţea telefonică de la minister este principala conexiune cu bulgarii din ţară şi străinătate, cu centrul de criză şi cel pentru vize, precum şi cu ambasadele. Liniile prin satelit folosite de misiunile diplomatice în situaţii de urgenţă trec, de asemenea, prin acest nod de reţea. Din cauza cablului deconectat, toate comunicaţiile diplomatice s-au realizat prin e-mail, luni, dar acestea au fost de asemenea întrerupte, după o pană de curent. Angajaţii ministerului susţin că întreruperile de curent electric sunt frecvente în ultimul timp şi explică acest lucru prin supraîncărcarea reţelei prin folosirea dispozitivelor electrice de încălzire. Centrala termică a fost oprită din cauza tăierilor cheltuielilor bugetare. Angajaţii s-au plâns nu numai de întuneric şi frig, ci susţin că întreruperile de electricitate conduc, de asemenea, la oprirea tuturor sistemelor de securitate din centrele de viză şi criză, în timp ce tăierea cheltuielilor nu permite programe antispam şi antivirus mai noi pentru e-mailul de serviciu.

TURCIA

Ciocniri violente la Istanbul

Poliţia turcă a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor kurzi şi socialişti care s-au strâns ieri, la Istanbul, pentru a protesta faţă de excluderea mai multor politicieni de la viitoarele alegeri. Manifestanţii s-au strâns iniţial în piaţa Taksim, după care s-au îndreptat spre o altă zonă, aflată la câţiva kilometri de centrul oraşului. Poliţia s-a apropiat, iar tinerii activişti kurzi au început să arunce cu sticle incendiare. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Potrivit Dogan news, sute de kurzi participau la protestul din Istanbul. Şi în oraşul Van, doi poliţişti au fost răniţi când maşina lor a trecut peste o barieră improvizată de protestatari. Kurzii sunt indignaţi de o decizie a autorităţilor de a interzice participarea unor candidaţi kurzi la alegeri. Citând condamnări sau lipsa actelor oficiale, Comisia Electorală turcă a interzis participarea la alegeri a unor candidaţi independenţi susţinuţi de un partid pro-kurd.

SIRIA

Anularea stării de urgenţă

Cabinetul sirian a aprobat, ieri, un proiect de lege pentru a se pune capăt stării de urgenţă din ţară. Legea Urgenţei este în vigoare în Siria din 1963. Protestele faţă de Guvern au loc în Siria de săptămâni. Sirienii cer ridicarea Legii Urgenţei şi libertăţi mai mari.

YEMEN

Manifestanţi împuşcaţi de poliţie

Mai multe persoane au fost rănite de gloanţe, dintre care una este în stare gravă, în cadrul unei manifestaţii la care au participat mii de protestatari ostili regimului yemenit, ieri, la Taez, la sud de Sanaa, potrivit martorilor oculari. Forţele de securitate au deschis focul împotriva protestatarilor în cartierul Wadi al-Qadhi din Taez, pentru a cere înlăturarea regimului, rănind doi dintre ei. Un locuitor care trecea cu maşina a fost grav rănit. Taez, al doilea mare oraş din Yemen, situat la 200 de kilometri de capitala Sanaa, este teatrul unor manifestaţii organizate aproape zilnic, de o mişcare de contestare fără precedent, lansată la sfârşitul lui ianuarie, la Sanaa şi care s-a extins în toată ţara. Protestatarii, susţinuţi de opoziţie, cer plecarea preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani.

SUA

Ajutor de stat

Preşedintele american a dat asigurări, luni, statelor afectate de tornadele devastatoare soldate cu 44 de morţi că administraţia sa este dispusă să ajute la operaţiunile de salvare. Obama a discutat duminică, la telefon, cu guvernatoarea Carolinei de Nord, Beverly Perdue şi cu omologul său din Alabama, Robert Bentley, pentru a le transmite condonleanţe şi a-i asigura că Guvernul este pregătit să participe la operaţiunile de salvare, dacă este nevoie, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Jay Carney. O serie de furtuni violente au afectat sudul SUA, de joi până duminică, provocând tornade soldate cu 44 de morţi. Bilanţul precedent, furnizat duminică, era de 45 de morţi, dar autorităţile din Carolina de Nord l-au revizuit. Furtunile au scos copaci din rădăcini, au dărâmat stâlpi de curent, au distrus acoperişuri şi au afectat cartiere întregi. Locuitorii şi autorităţile locale din Carolina de Nord au început, luni, lucrările de curăţare, în condiţiile în care 30.000 de locuinţe şi firme nu erau încă alimentate cu electricitate. ”Sunt cele mai mari pagube făcute de o tornadă de la începutul anilor \'80”, a declarat, duminică, guvernatorul statului. Potrivit site-ului AccuWeather.com, circa 267 de tornade au fost înregistrate în 15 state, în decurs de trei zile.

MAREA BRITANIE

Dezvăluiri incomode

Planuri de exploatare a rezervelor de petrol din Irak au fost discutate de miniştri cu cele mai mari companii petroliere din lume, cu un an înainte ca Londra să îşi asume un rol important în invadarea acestei ţări, potrivit unor documente guvernamentale. Aceste documente, dezvăluite pentru prima dată, ridică noi semne de întrebare asupra implicării Marii Britanii în războiul din Irak, care a divizat Cabinetul lui Tony Blair şi care a fost votată numai după ce regimul lui Saddam Hussein a fost acuzat că deţine arme de distrugere în masă, relatează ”The Independent”. Stenograme ale unei serii de întâlniri între miniştri şi directori ai unor companii petroliere contrazic dezminţirile publice din perioada respectivă privind interesul companiilor petroliere şi guvernelor occidentale. Dar documentele nu au fost oferite ca dovezi în cadrul investigaţiei în curs a Comisiei Chilcot asupra implicării Marii Britanii în război. În martie 2003, chiar înainte de intrarea Londrei în conflict, compania Shell denunţa ca foarte inexacte informaţiile potrivit cărora ar fi purtat negocieri cu Downing Street pe tema petrolului irakian. De asemenea, British Petroleum (BP) a negat că ar avea vreun interes strategic în Irak, în timp ce Tony Blair descria teoria conspiraţiei (pe tema) petrolului ca fiind cea mai absurdă. Dar documente secrete din octombrie şi noiembrie 2002 arată altceva. Astfel, cu cinci luni înainte de invazie, baroana Symons, ministru al Comerţului în acea perioadă, spunea BP că Guvernul crede că firmele britanice din domeniul energiei trebuie să primească o parte din rezervele enorme de petrol şi gaze ale Irakului, ca răsplată pentru angajamentul militar al lui Blair faţă de planurile SUA de schimbare a regimului lui Saddam Hussein. De asemenea, Foreign Office invita BP, la 6 noiembrie, să discute despre oportunităţile din Irak, după schimbarea regimului. Activistul Greg Muttitt a obţinut peste 1.000 de documente, în baza legislaţiei cu privire la liberatea de acces la informaţii. Acestea arată că între funcţionari publici, miniştri şi reprezentanţi ai companiilor Shell şi BP au avut loc cel puţin cinci întâlniri, către sfârşitul anului 2002. Contractele pe 20 de ani semnate în urma invaziei au fost cele mai importante din istoria industriei petrolului. Acestea acoperă jumătate din rezervele irakiene, de 60 de miliarde de barili de ţiţei, obţinute de companii ca BP şi CNPC (China National Petroleum Company).



12