RUSIA
Jaf la ambasada Guineei Ecuatoriale
Biroul ambasadorului Guineei Ecuatoriale la Moscova a fost jefuit în weekend, iar hoţii au furat 86.000 de dolari şi 2.000 de euro, a declarat, ieri, o sursă din poliţie. Jaful ar fi avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă sau în cursul zilei de sâmbătă, a precizat sursa. Hoţii au folosit un set de chei pentru a intra în clădire şi în biroul ambasadorului Fausto Abeso Fuma, unde erau ţinuţi bani pentru studenţii din Guineea Ecuatorială înscrişi la universităţile ruse. Autorităţile de la Moscova au lansat o anchetă iar dacă vinovaţii vor fi prinşi, riscă până la 10 ani de detenţie.
BULGARIA
Membri ai Martorilor lui Iehova, răniţi
Cinci membri ai Martorilor lui Iehova au fost răniţi duminică noapte,, în ciocniri cu activişti ai partidului naţionalist VMRO în Bulgaria. Incidentul s-a produs în Burgas, în faţa casei de rugăciuni a Martorilor lui Iehova, unde VMRO organizase un protest. Casa de rugăciuni a fost avariată. Zece persoane au fost arestate, toate din VMRO, printre care şi liderul regional al partidului. Poliţia încearcă să afle cine a instigat la violenţe.
CHINA
Furtuni mortale
Furtunile violente ce au afectat, în weekend, sudul Chinei au provocat moartea a cel puţin 17 persoane, relatează presa chineză de stat. Precipitaţiile abundente însoţite de rafale puternice de vânt şi grindină au afectat provincia Guangdong, învecinată cu Hong Kong-ul. Oficiali locali au declarat pentru agenţia de presă Xinhua că vântul a suflat cu până la 164 de kilometri pe oră. Majoritatea victimelor şi-au pierdut viaţa din cauză că ziduri sau adăposturi s-au prăbuşit în urma vântului. De asemenea, obiecte luate de vânt, ce au căzut de pe clădiri, au provocat o serie de decese. Peste 100 de persoane au fost rănite. Cele mai grav afectate oraşe au fost capitala provinciei, Guangzhou, precum şi Foshan, Dongguan şi Zhaoqing.
UCRAINA
Protestele supravieţuitorilor de la Cernobâl
Aproximativ 2.000 de veterani ai operaţiunii de curăţare a radioactivităţii de la Cernobâl s-au reunit duminică, în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a protesta împotriva reducerii beneficiilor şi pensiilor. Protestul de la Kiev survine cu câteva zile înainte de marcarea a 25 de ani de la explozia de la centrala nucleară de la Cernobâl, în contextul în care atenţia internaţională este din nou focalizată pe dezastrul care a trimis nori de radiaţii peste o mare parte a Europei. Protestatarii şi-au exprimat furia faţă de Guvern, în urma reducerii drastice a pensiilor şi creşterii costurilor de îngrijire a sănătăţii, în condiţiile în care urmează să aibă loc şi mai multe reduceri. Guvernul preşedintelui Viktor Ianukovici spune că pur şi simplu nu are banii necesari pentru a îndeplini promisiunile făcute unui număr de zeci de mii de muncitori care au fost trimişi să curăţe locul radioactiv după exploziile nucleare de la 26 aprilie 1986.
YEMEN
Manifestaţii violente
Forţele de securitate yemenite au deschis focul, duminică, asupra manifestanţilor antiguvernamentali strânşi la Sanaa, au declarat martori oculari. Sute de mii de persoane au luat parte la manifestaţiile organizate pentru a cere demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh. Potrivit medicilor, zeci de persoane au fost rănite. Multe femei au participat la proteste, nemulţumite de declaraţiile lui Saleh, care a spus săptămâna trecută că modul în care se comportă ele contravine Islamului. Autorităţile au deschis focul folosind muniţie de război şi gaze lacrimogene, au declarat martori. Au existat informaţii şi despre ciocniri între protestatari şi forţele de securitate la Damar, în sudul ţării, unde mai mulţi oameni ar fi fost răniţi. Proteste au avut loc şi la Taiz, Aden şi al-Hudaida. Peste 100 de persoane au murit în ultimele două luni, în manifestaţii împotriva lui Saleh. Liderul yemenit, care este la putere de peste trei decenii, a spus că este dispus să predea puterea, “dar numai în mâini sigure”. O delegaţie a opoziţiei, condusă de fostul ministru de Externe, Mohammed Basindwa, se află în prezent în Arabia Saudită, pentru discuţii cu mediatorii arabi.
NOUA ZEELANDĂ
Seism violent
Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade s-a produs ieri, la sud de insulele Kermadec, pe coasta de nord-est a Noii Zeelande, la ora 13:02:54 GMT, fără a exista risc de tsunami, a anunţat Institutul american de Geofizică. Epicentrul, la o adâncime de 8,40 km, a fost localizat la 34,16 grade latitudine sud şi 179,88 longitudine est.
FRANŢA
Mai puţine meserii pentru imigranţi
Ministrul francez al Muncii, Xavier Bertrand, şi-a anunţat, duminică, intenţia de a reduce lista meseriilor la care au acces străinii, din cauza dificultăţilor de recrutare, apreciind ca prioritară “formarea celor care caută un loc de muncă pentru ocuparea acestor posturi”. O hotărâre din 2008 stabileşte o listă de aproximativ 30 de meserii, pentru care dificultatea de recrutare justifică recurgerea la cetăţeni din alte ţări, fără ca situaţia locurilor de muncă să fie afectată. Peste o treime (37,6%) dintre prevederile privind angajarea se confruntă cu dificultăţi de recrutare, potrivit anchetei anuale realizată de Pole Emploi, Agenţia Naţională pentru Locuri de Muncă, publicată la începutul lui aprilie. Ministrul nu a fost în măsură să ofere o estimare cu privire la această diminuare a recurgerii la muncitori străini. El a precizat că “imigraţia legată de muncă reprezintă puţin peste 20.000 de persoane”. Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a declarat, vineri seara, că vrea ca, pentru început, să diminueze imigraţia legală în Franţa de la 200.000 de persoane pe an la 180.000 de persoane. Gueant a anunţat anterior că intenţionează să reducă imigraţia legală, prin diminuarea imigraţiei legate de muncă şi reîntregirea familială. Este pentru prima dată, de la alegerea lui Nicolas Sarkozy, în 2007, când Guvernul îşi afişează intenţia de a reduce imigraţia legală, până în prezent privilegiind lupta contra imigraţiei ilegale.
ITALIA
Imigranţi repatriaţi
Italia nu se mai află într-o fază de urgenţă gravă din punctul de vedere al imigraţiei, cum era acum câteva săptămâni, iar acordul încheiat cu Tunisia funcţionează, deja fiind repatriaţi 330 de clandestini tunisieni, afirmă ministrul italian de Interne, Roberto Maroni. În ultimele zile, debarcările pe insula italiană Lampedusa s-au diminuat, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Acordul prevede acordarea unui ajutor important Tunisiei, pentru combaterea imigraţiei, în schimbul reprimirii imigranţilor care au ajuns în Italia. Potrivit lui Maroni, taberele de corturi amenajate în sudul Italiei pentru imigranţi vor fi eliberate progresiv. Imigranţii sunt transportaţi spre alte centre din nordul Italiei şi unii pot primi permise de rezidenţă temporară, care le permit să circule liber în Spaţiul Schengen. Franţa a criticat dur acordarea de astfel de permise, ameninţând că va continua retrimiterea imigranţilor spre Italia. Maroni a denunţat încă o dată lipsa de solidaritate din partea ţărilor europene:
RUSIA
Vizita secretarului general ONU
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va efectua o vizită în Rusia, în zilele 21-23 aprilie, ca parte a turneului său european, a informat, ieri, serviciul de presă al Kremlinului. Ban Ki-moon va avea o întâlnire cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, vineri, 22 aprilie. În aceeaşi zi, secretarul general al ONU va ţine un discurs la sesiunea extinsă a Consiliul Permanent al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) şi va avea consultări cu secretarul general al OTSC, Nikolai Bordiuja. În cadrul turneului, Ban Ki-moon va mai vizita Cehia, Ungaria şi Ucraina.