Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Aprilie 2011 / 00:00 596 accesări

GERMANIA

Un român l-a atacat pe preşedinte

Agresorul care i-a atacat, joi după-amiază, cu ouă, pe preşedintele german, Christian Wulff şi pe premierul landului Hessa, Volker Bouffier, este un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi germană, Adrian V., care a fost arestat imediat după incident, scrie tabloidul german ”Bild” în ediţia de vineri. Întâmplarea a avut loc la Wiesbaden. Bărbatul a reuşit să lanseze un ou crud în direcţia lui Wulff, unul dintre bodyguarzi s-a interpus pe traseu dar era prea târziu, preşedintele a fost nimerit pe haină. Un al doilea ou i-a aterizat pe pantaloni. Atacatorul, în vârstă de 48 de ani, nu a spus deocamdată ce motive l-au îndemnat să comită gestul. El va fi anchetat pentru atac şi tentativă de rănire. Bărbatul, un inginer din Offenbach (landul Hessa), este însă recidivist: el a mai avut două isprăvi similare, ţintele sale fiind precedenţii preşedinţi germani Horst Köhler şi Johannes Rau. În octombrie 2007, în timpul unei vizite la o biserică din Frankfurt, Paulskirche, Adrian V. l-a prins în braţe timp de mai multe secunde pe preşedintele Köhler. Incidentul s-a petrecut după ceremonia de decernare a Premiului Păcii din partea editorilor germani. Köhler se deplasa împreună cu deţinătorul premiului, istoricul israelian Saul Friedländer, de la Paulskirche, în momentul în care inginerul s-a repezit la preşedinte, apucându-l de reverul hainei. Potrivit poliţiei, atacul a avut loc în timpul unei băi de mulţime. Gărzile de corp au reacţionat prea târziu, imobilizându-l pe agresor după mai multe secunde şi arestându-l. Köhler nu a fost rănit. La sfârşitul lui februarie 2011, acuzaţiile au fost reduse, astfel încât agresorul a fost obligat doar să presteze 40 de ore de muncă în folosul comunităţii. El a declarat că în spatele faptei sale s-au aflat conflicte legate de chirie. La 19 noiembrie 2002, Adrian V. l-a luat drept ţintă pe preşedintele de atunci, Johannes Rau. După ceremonia de deschidere a unui muzeu, Adrian V. s-a repezit spre Rau şi i-a aruncat în cap un mănunchi de copii de articole din ziare. Şi atunci a fost imobilizat de garda preşedintelui, luat în custodie şi ulterior eliberat. Atunci, motivul invocat au fost nişte facturi greşite la utilităţi, pe care le contesta. Ca ultimă soluţie, el a dorit să vorbească direct cu preşedintele.

FRANŢA

Incendiu la o tabără de romi din Orly

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri, într-o tabără de romi din Orly, după ce, în luna ianuarie, aceeaşi tabără a fost incendiată, ca măsură de răzbunare în urma morţii unui tânăr român la Vitry. Nimeni nu a fost rănit de flăcări, dar circa zece barăci au fost distruse de flăcări. Cei 72 de romi care locuiau în tabără au fost mutaţi într-o sală de sport din Orly. În cursul dimineţii de vineri, ei s-au întors la locuinţele lor. Cauzele incidentului nu sunt cunoscute încă. În 2010, un incendiu accidental izbucnit în aceeaşi tabără s-a soldat cu doi morţi.

R. MOLDOVA

Români reţinuţi pentru fraudă

Doi români, în vârstă de 25 şi 30 de ani, au fost reţinuţi de ofiţerii anticorupţie din R. Moldova, pentru furt informaţional, după ce au clonat cardurile a zeci de cetăţeni moldoveni. Potrivit autorităţilor moldovene, cei doi români, ambii cu antecedente penale, făceau parte dintr-o grupare transfrontalieră care activează pe tot teritoriul UE. Aceştia obţineau informaţiile de pe cardurile bancare cu ajutorul unor aparate speciale montate pe bancomatele din Chişinău sau prin amplasarea unor camere video care înregistrau momentul introducerii codurilor PIN. Astfel, cei doi români au reuşit să cloneze 90 de carduri bancare. În data de 13 aprilie, unul dintre hoţi a fost prins în flagrant, imediat ce a demontat aparatul de skimming de pe bancomat, a doua persoană fiind reţinută în aceeşi zi. În prezent, cei doi sunt deţinuţi în Izolatorul Centrului, fiind reţinuţi pentru 72 de ore. În acest caz s-a început urmărirea penală pentru interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, infracţiune care se pedepseşte cu pînă la cinci ani de închisoare.

ELVEŢIA

Măsuri contra românilor

Consiliul Naţional, Camera Inferioară a Parlamentului elveţian, a adoptat o rezoluţie prin care îi cere Guvernului să ia noi măsuri pentru a restricţiona imigraţia din România şi Bulgaria. În aceste condiţii, autorităţile elveţiene analizează înăsprirea condiţiilor pentru muncitorii din cele două state membre UE. Şi Guvernul olandez a aprobat, vineri, o serie de propuneri ale ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, menite să descurajeze emigraţia din ţările non-UE şi să reducă şomajul, deşi aflat la una dintre cele mai mici cote din UE şi presiunea cheltuielilor sociale ale statului. Astfel, patronii olandezi care vor să angajeze, de la 1 iulie, români şi bulgari pentru culesul căpşunilor trebuie să dovedească mai întâi că nu au găsit doritori pentru aceste slujbe în rândul şomerilor din Olanda sau al cetăţenilor din ţările UE care au aderat înainte de 2007.

AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Italian ucis în Gaza

Un militant pacifist italian, răpit de o grupare salafistă în Fâşia Gaza, a fost executat de răpitorii săi, a anunţat, vineri, Hamas, care a promis să îi urmărească pe ”autorii acestei crime atroce”. Corpul neînsufleţit al lui Vittorio Arrigoni a fost găsit la câteva ore după anunţarea răpirii sale, prima a unui străin în Fâşia Gaza, de la preluarea controlului asupra acestui teritoriu palestinian de către mişcarea islamistă, în iunie 2007. Acesta a fost descoperit într-un cartier din nord-vestul oraşului Gaza. Ostaticul italian, un jurnalist, scriitor şi militant al mişcării pacifiste pro-palestiniene International Solidarity Mouvement (ISM), a fost strangulat, iar doi dintre presupuşii săi răpitori au fost arestaţi, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de securitate. Hamas a apreciat că deznodământul acestei răpiri nu pune în discuţie menţinerea ordinii în Fâşia Gaza. Ministerul italian al Afacerilor Externe a confirmat răpirea, anunţând că a întreprins demersuri oportune unei intervenţii vizând să îl protejeze. Grupările palestiniene din Fâşia Gaza care se definesc drept salafiste sunt alcătuite din câteva sute de membri, potrivit liderilor lor. O vreme tovarăşi cu Hamas, ei s-au îndepărtat în mod progresiv, acuzând mişcarea islamistă de slăbiciune în faţa Israelului şi în impunerea legii islamice. Tensiunile cu Hamas au atins punctul culminant în august 2009, când unul dintre aceste grupări, Jound Ansar Allah, a proclamat un emirat islamic într-o moschee din Rafah. Reprimarea întreprinsă de forţele Hamas s-a soldat cu 24 de morţi.

CHINA

Pe urmele unui asasin

Poliţia chineză caută un bărbat suspectat că a deschis focul în nord-estul Chinei, ucigând zece persoane. Zhou Yuxin şi-ar fi ucis soţia, fiul şi tatăl într-o serie de atacuri din provincia Liaoning. De asemenea, au fost găsiţi morţi angajaţi la firmele conduse de suspect. Poliţia crede că în spatele crimelor s-ar afla infidelitatea în căsnicie. Presa chineză scrie că Zhou ar fi comis crimele în satul Ertaizi din apropiere de oraşul Anshan, miercuri şi joi. Pe lângă rudele sale, bărbatul este suspectat că ar fi ucis o femeie care lucra la o baie publică din zonă şi trei angajaţi ai unei spălătorii auto. Ambele afaceri erau conduse de Zhou. El a vizat şi familia proprietarului locuinţei unde stătea cu chirie, ucigând trei persoane. Poliţia a izolat locurile crimelor.

TURCIA

Birou de legătură cu talibanii

Turcia ar putea găzdui un birou de legătură cu talibanii, pentru a contribui la eforturile de pace din Afganistan, a scris presa turcă de vineri. Presa turcă şi occidentală a semnalat, în repetate rânduri, intenţia talibanilor de a lansa negocieri cu autorităţile afgane, pe un teritoriu neutru. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a confirmat informaţiile privind posibila deschidere a unui birou al talibanilor în Turcia. Talibanii, îndepărtaţi de la putere în Afganistan, în 2001, controlează în continuare teritorii vaste din sudul şi estul ţării, iar prezenţa lor este resimţită în aproape toate provinciile afgane. În cursul vizitei făcute la Istanbul, în decembrie 2010, preşedintele afgan, Hamid Karzai, a evocat ideea deschiderii în Turcia sau într-o altă ţară imparţială a unui birou de legătură cu talibanii, pentru a facilita reconcilierea în ţară.

IRAN

Gard la frontieră

Iranul construieşte un gard la graniţa sa cu Pakistanul, pentru a ţine teroriştii la distanţă, a anunţat, joi, ministrul Apărării, Ahmad Vahidi. Bariera este în curs de construcţie pe un teren muntos impenetrabil în sud-estul Iranului, pentru a împiedica răufăcători să treacă în republica islamică, a precizat el. Membrii ai grupării insurgente iraniene Jundullah, care s-a refugiat în provincia pakistaneză Baluchistan, ar fi trecut de mai multe ori în Iran, pentru a comite atentate. Liderul Junddullah, Abdolmalek Rigi, a fost arestat de autorităţile de la Teheran în februarie 2010 şi executat în iunie.

IORDANIA

Protestatari răniţi

Numeroase persoane au fost rănite vineri, în ciocniri între protestatari şi susţinătorii guvernului, în Zarqa, la 20 kilometri est de Amman. Poliţia a făcuz uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, atacaţi şi de susţinătorii Guvernului. Numeroase persoane au fost rănite, inclusiv poliţişti, a spus un martor ocular. Oamenii au protestat după rugăciune, cerând reforme şi eliberarea unor deţinuţi condamnaţi de Curtea pentru Securitatea Statului, pentru implicare în activităţi teroriste.

SIRIA

Proteste violente

Forţele siriene de securitate au recurs, vineri, la bastoane şi gaze lacrimogene, pentru a împiedica mii de protestatari din suburbii să ajungă în principala piaţă din capitală. Un activist a declarat că zeci de mii de protestatari care încercau să intre în Damasc, venind dinspre Duma, au fost dispersaţi de forţele de securitate, cu ajutorul gazelor lacrimogene. În capitală, violenţele au izbucnit când zeci de oameni înarmaţi şi îmbrăcaţi în civil au înconjurat circa 250 de protestatari care se adunaseră în faţa unei moschei. Proteste antiguvernamentale au izbucnit în câteva oraşe din Siria, după ce în ajun, preşedintele Bashar al-Assad anunţase că este dispus să facă şi mai multe concesii pentru a calma opoziţia. Mii de persoane au demonstrat la Daraa, în sudul ţării, primul oraş unde s-au înregistrat mişcări de contestare a regimului al-Assad. Cel puţin 200 de persoane au fost ucise în Siria, de la începutul mişcării de contestare, la jumătatea lui martie, dintre care majoritatea au fost ucise de forţele de securitate sau de poliţişti în civil, a denunţat, joi, Amnesty International (AI), într-un comunicat. Organizaţia de apărare a drepturilor omului, cu sediul la Londra, afirmă că a primit o listă cu numele a cel puţin 200 de persoane ucise în cadrul manifestaţiilor, dar că numărul real al morţilor ar putea fi mult mai mare.



12