OLANDA
Atac sângeros
Şapte persoane au murit şi 16 au fost rănite într-un atac comis într-un complex comercial de lângă Amsterdam, sâmbătă. Trei dintre răniţi sunt în stare critică. Autorul atacului s-a sinucis, împuşcându-se în cap. Tânărul de 24 de ani a tras cu o armă automată. Suspectul este olandez şi locuia cu tatăl său. Echipamente informatice şi alte materiale au fost confiscate din apartamentul lui, după atac. Un bilet de adio a fost găsit în locuinţa mamei suspectului. Tânărul scrisese că plasase explozibili în mai multe zone comerciale din Alphen. Zonele au fost evacuate dar nu s-a găsit nicio bombă. Tânărul fusese investigat pentru deţinere ilegală de arme, relatează BBC. Un procuror olandez a spus că Tristan van der Vlis fusese anchetat în 2003, dar nu a fost condamnat. Oficialii spun că el avea permis pentru cinci arme. Nu este clar dacă vreuna dintre ele a fost folosită în atac. Legea olandeză interzice deţinerea de arme automate. Tânărul era membru al unui club de tir, de aceea i se permisese să deţină cinci arme.
BULGARIA
Incendiu de amploare
Un incendiu de proporţii a izbucnit, sâmbătă seara, între oraşele Gostun şi Osenovo, în municipalitatea staţiunii montane Bansko din Bulgaria. Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 17.00, a declarat primarul Aleksandr Kravarov şi a cuprins 200 de hectare de pădure. Acesta este încă activ dar a fost localizat cu ajutorul a şapte autospeciale şi a unui număr mare de pompieri. Un elicopter cu apă era aşteptat la faţa locului, în cursul zilei de ieri. Locuitorii din satele învecinate nu sunt în pericol şi nu există informaţii privind distrugerea unor clădiri. Aproximativ 150 de pompieri şi voluntari locali din oraşele Razlog şi Bansko participă la acţiune. Ei au lucrat sâmbătă până la ora 22.00, iar ieri şi-au reluat activitatea la ora 05.00, dar eforturile lor sunt îngreunate de rafalele puternice de vânt.
SPANIA
Incendiu de vegetaţie
Pompierii, voluntarii şi soldaţii luptă cu un amplu incendiu de vegetaţie în Valencia, care a distrus deja 500 de hectare. Circa 40 de locuinţe din oraşul Benicolet au fost evecuate ca precauţie. Autorităţile suspectează că incendiul a fost provocat intenţionat. Din cauza temperaturilor neobişnuit de ridicate, a rafalelor puternice de vânt şi secetei, autorităţile au ridicat nivelul de alertă pentru echipele care luptă cu flăcările. 12 avioane sunt folosite pentru a împrăştia apă asupra zonelor afectate.
IRLANDA DE NORD
Bombă pe drum
Poliţia din Irlanda de Nord a distrus o bombă descoperită într-o dubă, lângă graniţa irlandeză, au anunţat forţele de ordine, sâmbătă. Descoperirea bombei pe principalul drum dintre Belfast şi Dublin a dus la o alertă majoră de securitate. Incidentul vine la o săptămână după ce o maşină-capcană a ucis un poliţist în Omagh. Trei bărbaţi sunt interogaţi în legătură cu respectivul atac.
RUSIA
Scandal cu ofiţeri de elită
Ofiţeri de elită ai Ministerului rus de Interne au fost plătiţi pentru a participa la o bătaie pe tema preluării unui restaurant din Moscova, potrivit ”Kommersant”. Mai mult de 50 de persoane, înarmate cu arme de foc sau cuţite, au participat, la 7 aprilie, la o bătaie în restaurantul Meşta din Moscova. Au fost efectuate 25 de arestări iar cinci persoane au fost spitalizate. O sursă a spus pentru ”Kommersant” că opt ofiţeri au fost arestaţi şi unul spitalizat, fiind împuşcat în stomac. De asemenea, un oficial în Ministerul de Interne a ordonat demiterea tuturor ofiţerilor implicaţi, cu data demiterii anterioară bătăii. Ministerul a negat că angajaţi ai săi ar fi participat la bătaie şi a spus că oamenii se aflau în restaurant pentru a mânca.
Într-un incident separat, un politician local din Rusia este acuzat de agresiune, după ce, fiind în stare de ebrietate, a atacat un alegător care îl felicita pentru victoria în alegerile din Udmurtia. Un martor ocular a spus că Kirill Gogolev era sub influenţa alcoolului, când a atacat un localnic care îl felicita pentru victoria în alegeri. Gogolev reprezintă Rusia Unită, partidul la conducere al lui Vladimir Putin.
R. MOLDOVA
Vijelii
Mai multe localităţi din R. Moldova au rămas fără curent electric, din cauza vijeliilor care s-au abătut asupra acestui teritoriu. Cele mai afectate raioane sunt Hânceşti, Ialoveni, Orhei, Anenii Noi, Călăraşi, Cimişlia şi Cantemir. La Chişinău, zeci de panouri şi arbori au fost doborâţi de vijelie. Prognozele meteorologilor nu sunt nici pe departe îmbucurătoare, aceştia prelungind şi pentru ieri avertizarea de cod portocaliu pentru mai multe raioane ale republicii, unde se prevăd în continuare intensificări ale vântului. În acest context, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a cerut cetăţenilor să fie prudenţi şi să evite utilizarea focului deschis pentru distrugerea gunoaielor şi a vegetaţiei uscate.
ISRAEL
Concesie condiţionată
Israelul a anunţat că este dispus la o încetare a focului, dacă militanţii palestinieni din Fâşia Gaza renunţă la atacurile cu rachete. Cel puţin 18 persoane au murit în raiduri aeriene israeliene, efectuate în replică la atacurile cu rachete ale militanţilor. ”Dacă agresiunea israeliană se opreşte, atunci ar fi firesc ca situaţia să revină la normal”, a spus purtătorul de cuvânt al Hamas. Cea mai recentă rundă de violenţe a urmat unui atac al Hamas asupra unui autobuz şcolar, lângă kibutzul Nahal Oz, săptămâna trecută. Un adolescent a fost rănit grav. Liga Arabă îi va cere Consiliului de Securitate al ONU, impunerea unei zone de excludere aeriană în spaţiul Fâşiei Gaza, pentru a împiedica aviaţia israeliană să intervină în teritoriul palestinian, a declarat, ieri, şeful organizaţiei panarabe, Amr Moussa. În total, 18 palestinieni au fost ucişi şi aproape 70 răniţi, potrivit unor surse medicale palestiniene, de la declanşarea unei noi serii de violenţe, joi seara, printr-un tir cu rachete antitanc împotriva unui autobuz şcolar, fiind rănit grav un adolescent în Israel. Este vorba de cel mai dur bilanţ de la ofensiva israeliană împotriva Fâşiei Gaza din decembrie 2008 - ianuarie 2009, soldată cu moartea a 1.400 de palestinieni şi 13 israelieni.
YEMEN
Protestatari răniţi
Sute de protestatari au fost răniţi în Sanaa, sâmbătă, la o zi de la ciocniri similare în oraşul Taiz. Corespondentul BBC a spus că zona protestelor din Sanaa era blocată de camioane ale armatei şi se auzeau focuri de armă. Potrivit medicilor, cel puţin 12 persoane au fost rănite de gloanţe, iar altele au fost tratate din cauza efectelor gazelor lacrimogene. Joi, Qatarul a propus Yemenului un acord pentru retragerea preşedintelui yemenit, în schimbul imunităţii, dar liderul de la Sanaa a respins oferta. Diplomaţi şi surse guvernamentale din Sanaa au declarat că familia preşedintelui exercită presiuni asupra acestuia pentru a rămâne în funcţie. Mai mult de 120 de persoane au fost ucise în Yemen, de la declanşarea protestelor pentru demisia preşedintelui Saleh, aflat la putere de 32 de ani.
EGIPT
Guvernatori înlocuiţi
Guvernul militar interimar al Egiptului a anunţat că va înlocui unii dintre guvernatorii numiţi de fostul preşedinte Hosni Mubarak, concesie pentru protestatarii care vor ca foştii oficiali să fie judecaţi pentru corupţie. Decizia vine după ce două persoane au fost ucise şi multe au fost rănite în urma acţiunii forţelor de ordine la protestul de sâmbătă din piaţa Tahrir. Tensiunile s-au intensificat între armată, care a preluat conducerea ţării după retragerea lui Mubarak şi protestatari, care cer reforme accelerate. Unii cer demisia şefului Consiliului Militar, Mohamad Hussein Tantawi, ministru al Apărării în regimul Mubarak. Alţii se tem că un conflict cu armata va duce la probleme majore înainte de alegeri. Protestatarii cred că liderii militari care acum gestionează tranziţia politică îi protejează pe aliaţii lui Mubarak.
BAHRAIN
Activist arestat
Forţele de securitate din Bahrain l-au arestat şi bătut pe unul dintre cei mai cunoscuţi activişti pentru drepturile omului din această ţară, a anunţat fiica sa. Abdulhadi al-Khawaja a fost arestat sâmbătă noapte şi dus la poliţie împreună cu cei doi gineri ai săi. Aceasta este cea mai recentă dintre arestările pe timp de noapte efectuate de forţele de securitate. Guvernul acuză opozanţii că incită la violenţe şi încearcă să divizeze comunităţile şiită şi sunnită. Fiica activistului a declarat că tatăl ei nu a opus rezistenţă când a fost arestat, dar poliţiştii, care aveau feţele acoperite, l-au bătut şi l-au târât afară din casă. Familia nu ştie unde a fost dus acesta, care este acuzaţia sau cât va fi reţinut.
ISLANDA
Acord respins
Islandezii au respins, la un referendum care a avut loc sâmbătă, acordul privind rambursarea a 3,9 miliarde de euro cerute de Londra şi Haga după falimentul băncii Icesave, în 2008, potrivit unor rezultate aproape definitive date publicităţii ieri. După numărarea a circa 70% din buletinele de vot, 57,7% din islandezi au spus nu acordului, faţă de 42,3% care au spus da. Circa 230.000 de alegători au fost chemaţi să se pronunţe, pentru a doua oară în decurs de un an, în legătură cu acordul Icesave, banca online a cărui faliment a afectat aproape 340.000 de depunători britanici şi olandezi. În martie 2010, islandezii au respins deja masiv, în proporţie de 93%, acordul Icesave într-o variantă care era mai puţin favorabilă Islandei. Noul acord, supus sâmbătă referendumului, i-ar fi permis Islandei o eşalonare a plăţilor până în 2046, la o rată a dobânzii de 3% pentru 1,3 miliarde de euro pentru Olanda şi 3,3% pentru 2,6 miliarde de euro pentru Marea Britanie.