ITALIA
Deţinutul român de la Milano nu renunţă la greva foamei
Situaţia cetăţeanului român Florin Istrati, care se află în greva foamei de aproape două luni, în penitenciarul Bollate din Milano, după ce a fost condamnat pentru viol şi proxenetism, continuă să se agraveze iar Consulatul României nu are nicio metodă pentru a-l convinge să renunţe. Deţinutul a fost vizitat, vineri, de consulul României la Milano, însă situaţia este dificilă, deoarece misiunea diplomatică a României nu poate influenţa cursul justiţiei şi, pe de altă parte, nu are nicio metodă pentru a-l convinge pe deţinut să renunţe, deoarece nu-i poate oferi, în niciun mod, ceea ce acesta doreşte de fapt, libertatea, a precizat directorul general al Departamentului Comunicare din MAE, Doris Mircea. Românul a fost arestat în Italia, la data de 20 martie 2010, pentru trafic de persoane, proxenetism şi viol. Prin sentinţa definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel din Milano din anul 2007, el fusese condamnat, alături de alţi cinci cetăţeni români, la cinci ani de închisoare. După arestare, Istrati a angajat un apărător din Verona, care i-a promis că în cel mai scurt timp îl va elibera. La 7 martie 2011, soţia deţinutului s-a adresat Consulatului General al României la Milano, pentru a semnala că avocatul lui Florin Istrate nu mai răspunde la telefon şi că nu mai ştie nimic de proces. La 11 martie, consulul român de la Milano s-a deplasat la penitenciarul din Bollate, însă Istrate hotărâse deja să facă greva foamei, deoarece se considera nevinovat. La 18 martie, Consulatul General al României la Milano l-a contactat pe avocatul lui Florin Istrate pentru a se interesa de desfăşurarea procesului în cauză. Pentru susţinerea lui Istrati, după primirea răspunsului de la avocat, consulul general al României s-a deplasat, pe 23 martie, la penitenciar, împreună cu un avocat de origine română din Milano, pentru a încerca să-l facă să renunţe la grevă şi să aibă răbdarea necesară pentru rezolvarea situaţiei. Deţinutului i s-a explicat că pot exista erori judiciare şi, chiar dacă s-ar fi pronunţat o hotărâre nedreaptă, există cazuri nenumărate de reparare a acestora. În cazul în care se va dovedi că a executat pedeapsa pe nedrept, va fi despăgubit de către statul italian pentru fiecare zi executată. I s-a explicat, de asemenea, că greva foamei nu va produce niciun rezultat în ceea ce priveşte situaţia lui judiciară şi că îşi pune în pericol sănătatea şi viaţa. I s-a prezentat alternativa de a se transfera în România, în cazul respingerii cererii de repunere pe rol şi i s-a garantat implicarea Consulatului pentru urgentarea cererii, dar acesta nu a acceptat. ”Consulatul General al României la Milano este în legătură permanentă cu medicii penitenciarului, dintre care patru sunt chiar de origine română, dar nici aceştia nu au reuşit să-l convingă să renunţe la greva foamei, atitudinea lui Florin Istrati fiind de o ridicată încrâncenare”, a spus Doris Mircea.
MAREA BRITANIE
Ofiţer împuşcat mortal
Vineri, un ofiţer a fost împuşcat mortal şi altul a fost rănit la bordul submarinului cu propulsie nucleară HMS Astute, care se află la Southampton. Incidentul a avut loc în zona de est a docurilor din oraş. Poliţia a izolat perimetrul. Un gardian înarmat de pe submarin a fost arestat şi va fi pus sub acuzare pentru crimă. Se pare că incidentul s-a petrecut în momentul schimbării gărzii, în jurul prânzului. În incidentul armat a fost folosit un pistol de 9 mm. Ministerul Apărării a precizat că incidentul nu este de natură teroristă.
CHINA
Copii omorâţi de lapte
Laptele contaminat a provocat moartea a trei copii şi a dus la internarea a 35 de persoane în provincia chineză Gansu, a anunţat, vineri, agenţia Xinhua. Laptele a fost contaminat cu nitriţi, potrivit agenţiei. Cele 35 de persoane otrăvite, majoritatea copii sub 14 ani, au fost internate. Una dintre ele este în stare critică. Două ferme au fost închise şi managerii lor sunt anchetaţi. Sectorul alimentar al Chinei, mai ales industria produselor lactate, a fost marcat, în ultimii ani, de scandaluri legate de contaminări. În 2008, şase copii au murit şi circa 300.000 s-au îmbolnăvit din cauza laptelui contaminat cu melamină.
COASTA DE FILDEŞ
Peste 100 de cadavre descoperite
Mai mult de 100 de cadavre au fost descoperite în Coasta de Fildeş, au anunţat Naţiunile Unite, în condiţiile continuării conflictului între rivalii la preşedinţie. ONU a anunţat că peste 100 de cadavre au fost găsite în vestul ţării, în urma unor lupte etnice. Preşedintele recunoscut internaţional, Alassane Ouattara, se luptă cu fostul preşedinte Laurent Gbagbo, care se ascunde acum în buncărul locuinţei sale din Abidjan. Între timp, UE a anunţat că ar putea relaxa sancţiunile, în urma unei cereri a lui Ouattara. Programul Alimentar Mondial şi alte agenţii ONU lansează un apel pentru deschiderea coridoarelor umanitare în Coasta de Fildeş, a comunicat PAM. Agenţia ONU a anunţat că a distribuit alimente în oraşul Duekoue, unde mii de persoane s-au adăpostit la sediul misiunii catolice. PAM intenţionează să distribuie ajutoare şi celor 30.000 de persoane refugiate în regiunea Danane (vest), precum şi celor 20.000 din Bouake (nord), Bouna (nord), Tiébissou (centru) şi Korhogo (nord).
IRAN
Manifestaţie de susţinere pentru protestatarii din Bahrain
Sute de iranieni s-au strâns la Teheran, după rugăciunea de vineri, pentru a-şi exprima susţinerea pentru protestele din Bahrain. Sute de persoane s-au strâns în faţa biroului ONU din Teheran şi au cerut presiuni internaţionale asupra Bahrainului, pentru a renunţa la oprimarea protestatarilor. Manifestanţii s-au strâns şi în faţa ambasadei saudite din Teheran, pentru a condamna susţinerea arătată de armata saudită regimului din Manama. S-au înregistrat ciocniri între protestatari şi poliţie. Reprimarea protestelor din Bahrain, cu populaţie şiită, a înfuriat regimul şiit iranian, iar Bahrainul şi Iranul şi-au retras reciproc ambasadorii. Poziţia dură a Teheranului faţă de monarhia din Bahrain a lezat legăturile iraniene cu lumea arabă, mai ales cu Arabia Saudită şi analiştii preconizează că şi alte state arabe se vor alătura frontului antiiranian.
RUSIA
Ancheta Smolensk continuă
Anchetatorii ruşi vor să interogheze oficiali polonezi, în cadrul anchetei privitoare la accidentul aviatic din Smolensk ce a dus la moartea preşedintelui polonez, Lech Kaczynski. ”Anchetatorii ruşi se vor duce în Polonia, în perioada 16-30 aprilie, pentru a participa la chestionarea oficialilor polonezi şi a personalului militar responsabil pentru pregătirea avionului şi echipajului pentru zbor”, a spus un purtător de cuvânt al comisiei de anchetă. Potrivit acestuia, astfel ar urma să se afle dacă echipajul a fost informat corect şi suficient înainte de cursă şi ce documente au determinat procedurile urmate de piloţii polonezi în cursul zborului în teritoriul rusesc şi tentativa eşuată de a ateriza lângă Smolensk. Experţii polonezi susţin că respectivii controlori ruşi de trafic aerian au dat informaţii incorecte piloţilor, înainte de demararea procedurilor de aterizare.
TUNISIA
Rugăciuni interzise
Autorităţile tunisiene au interzis rugăciunile în stradă, a anunţat, vineri, Ministerul de Interne din Tunis. ”De acum, Ministerul de Interne nu va mai autoriza ocuparea spaţiilor publice pentru rugăciune în afara lăcaşelor de cult”, potrivit unui comunicat. ”Au fost înregistrate numeroase plângeri telefonice legate de ocuparea unor străzi şi locuri publice de către credincioşi, lucru ce provoacă ambuteiaje şi ameninţă interesele comercianţilor, funcţionarilor şi muncitorilor”, a explicat Ministerul de Interne. Iniţiate în decembrie 2010, protestele din Tunisia faţă de condiţiile proaste de trai, corupţie şi şomaj au dus, la 14 ianuarie, la retragerea preşedintelui Ben Ali, care s-a refugiat în Arabia Saudită.
SUA
Ambasador expulzat
SUA au decis joi să îl expulzeze pe ambasadorul Ecuadorului, în reacţie la o măsură similară luată împotriva reprezentantei americane la Quito, în urma difuzării de către WikiLeaks a unei note stânjenitoare pentru Washington, a anunţat Departamentul de Stat. Subsecretarul de Stat adjunct pentru America Latină, Arturo Valenzuela, l-a sunat pe ambasadorul ecuadorian Luis Gallegos, joi dimineaţă, pentru a-l informa despre această decizie. Washingtonul a suspendat, de asemenea, o reuniune bilaterală prevăzută în iunie, reafirmând însă că SUA continuă să dorească o relaţie pozitivă cu această ţară. Guvernul ecuadorian a anunţat marţi că a cerut plecarea ambasadoarei SUA, după difuzarea de către WikiLeaks a unei telegrame în care aceasta afirma că preşedintele Rafael Correa a numit un comandant al poliţiei ştiind că este corupt.