Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Aprilie 2011 / 00:00 589 accesări

AFGANISTAN

Omorâţi de NATO

Militari NATO au ucis două femei şi un copil într-un accident rutier, apoi au împuşcat mortal un civil în Kabul, ieri, a declarat o sursă din Ministerul afgan de Externe. Maşina militarilor a lovit două femei şi un copil. Militarii au încercat să fugă de la locul accidentului şi, când localnicii au încercat să-i oprească, au deschis focul, ucigând un bărbat. Sursa a spus că numeroase persoane s-au strâns lângă clădirea Ministerului Energiei, unde s-a produs incidentul.

ITALIA

150 de imigranţi dispăruţi în Mediterana

150 de imigranţi sunt daţi dispăruţi în Mediterana, după ce ambaracţiunea lor a naufragiat în apropierea insulei italiene Lampedusa. Nave italiene şi un elicopter au salvat 48 de refugiaţi din ambarcaţiunea care transporta circa 200. Ambarcaţiunea a fost găsită la 70 kilometri distanţă de Lampedusa, insulă luată cu asalt, în ultimele săptămâni, de mii de imigranţi din Tunisia. Italia a cerut ajutorul UE pentru a face faţă afluxului de imigranţi.

YEMEN

Manifestanţi ucişi

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi sute au fost rănite în ciocnirile care au avut loc marţi, în Yemen, între protestatari şi manifestanţi pro-guvernamentali, în timp ce viitorul preşedintelui Ali Abdullah Saleh rămâne incert. SUA nu intenţionează să sisteze ajutorul militar către Yemen, în pofida revoltelor, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell. Această asistenţă faţă de eforturile antiterorism ale Yemenului este în continuare esenţială, din cauza ameninţării reale reprezentate de al-Qaida în ţară, a adăugat el. La Sanaa, martori oculari şi medici au declarat pentru CNN că forţele de securitate şi scutierii au folosit bastoane pentru a ataca cei circa 40.000 de protestatari care au mărşăluit pe strada Zubairy, marţi seară. În plus, manifestanţi pro-guvernamentali au atacat protestarii din apropiere de o bază militară. Patru persoane au fost ucise, trei manifestanţi pro-guvernamentali şi unul antiguvernamental. În oraşul Taiz, cel puţin doi manifestanţi antiguvernamentali au fost ucişi de forţele de securitate, care au deschis focul. Sute de persoane au fost rănite, dintre care 55 prezintă urme de gloanţe, au spus martori. Şeful securităţii din Taiz a negat că forţele sale ar fi tras asupra manifestanţilor. Potrivit estimărilor, 30.000 de manifestanţi s-au îndreptat, marţi seară, spre palatul prezidenţial din portul Hodeida. Violenţele intervin în condiţiile în care SUA încearcă să medieze un transfer al puterii în Yemen. Într-un comunicat dat publicităţii marţi, Casa Albă condamnă ferm folosirea violenţei de către forţele guvernamentale yemenite împotriva manifestanţilor de la Sanaa, Taiz şi Hodeida, în ultimele zile. ”Poporul yemenit are dreptul să manifesteze paşnic şi îi amintim preşedintelui Ali Abdullah Saleh de responsabilitatea sa de a asigura siguranţa şi securitatea yemeniţilor care îşi exercită dreptul universal de a se implica în expresia politică”, a adăugat preşedinţia SUA.

RUSIA

Avion prăbuşit

Un avion militar rus Su-27 Flanker s-a prăbuşit ieri, în timpul unui exerciţiu desfăşurat lângă Vladivostok, dar echipajul a scăpat cu viaţă, relatează RIA Novosti. Ministerul Apărării a spus că accidentul a fost provocat de o problemă tehnică.

AUSTRALIA

Scandal sexual

O anchetă privind un scandal sexual implicând elevi ai unei prestigioase academii militare australiene a condus, ieri, la intervenţia ministrului Apărării, în contextul în care armata era criticată, de mai multe luni, pentru consumul de alcool şi atitudinea misogină. Poliţia anchetează un grup de tineri militari, elevi ai Academiei Forţelor Apărării, după ce unul a filmat şi a postat pe Internet scene intime cu o colegă. Ministrul Apărării, Stephen Smith, a declarat că nu îşi poate imagina ”un act mai mare de trădare a încrederii”. Tânăra, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a declarat că partenerul ei a instalat camere de luat vederi pe ascuns iar imaginile au fost transmise pe un calculator dintr-o cameră alăturată, fiind urmărite de alţi elevi. Oficialii militari au avertizat că persoanele care vor fi găsite vinovate nu vor mai putea continua cariera militară. Armata australiană a fost vizată de mai multe scandaluri, în ultimii ani, fiind criticată pentru consumul de alcool şi atitudinile misogine. Un raport publicat recent evoca o serie de incidente petrecute la bordul navei militare HMAS Success, în 2009, unde membrii echipajului consumau alcool şi ofereau premii pentru cucerirea colegelor.

ECUADOR

Ambasadorul SUA expulzat

Ecuadorul a anunţat expulzarea ambasadorului american, Heather Hodges, după ce luni a fost dată publicităţii o telegramă WikiLeaks în care se vorbea despre corupţia generalizată din rândul forţelor de poliţie ale ţării. Ministrul de Externe, Ricardo Patino, a declarat că i-a cerut ambasadoarei Heather Hodges să părăsească ţara, cât mai repede posibil, o decizie pe care Departamentul american de Stat a calificat-o drept nejustificată şi a spus că o regretă profund. Patino a precizat că a sunat-o pe ambasadoarea Hodges pentru a-i cere explicaţii în privinţa modului în care a avut acces la informaţii cu circuit restrâns. Întrebat dacă se gândeşte că SUA s-au infiltrat în forţele ecuadoriene de poliţie, ministrul a răspuns că nu ar fi nimic nou. El a spus că a luat decizia de a o expulza pe reprezentanta diplomatică a SUA, după ce aceasta nu i-a dat o explicaţie satisfăcătoare în privinţa acuzaţiilor pe care le-a adus în telegrama diplomatică dezvăluită de WikiLeaks. Şeful diplomaţiei de la Quito a specificat însă că gestul expulzării nu este îndreptat împotriva SUA, în general, ci împotriva unui oficial care a formulat acuzaţii grave la adresa Ecuadorului. În cablogramă, ambasadoarea sugerează că preşedintele Rafael Correa, care se doreşte un campion al luptei anticorupţie, era la curent cu suspiciunile de corupţie care planau asupra generalului Jaime Aquilino Hurtado Vaca, atunci când l-a numit comandant al forţelor poliţiei naţionale. Patino a spus că acuzaţiile împotriva preşedintelui sunt absolut ”iresponsabile şi false”. Generalul a stat în funcţie ceva mai mult de un an, apoi a demisionat în iunie 2009. Telegrama diplomatică americană spune că SUA au primit multiple informaţii care indicau că generalul se folosea de poziţia pe care o deţinea pentru a cere mită, a facilita traficul cu fiinţe umane, deturnarea de fonduri publice, obstrucţiona anchete, precum şi urmărirea penală a unor colegi corupţi.

BELARUS

Embargo ridicat

Belarusul a anulat embargo-ul asupra importurilor de vinuri moldoveneşti, a declarat, ieri, ambasadorul R. Moldova la Minsk, Gheorghe Hioară. Decizia s-a luat după ce premierul moldovean, Vlad Filat, i-a cerut, ieri dimineaţă, ministrului de Externe, Iurie Leancă, să-i spună care este motivul invocat de belaruşi pentru interdicţiile impuse produselor din R. Moldova. Pe de altă parte, autorităţile din Belarus au infirmat pentru presa rusă că ar fi interzis importul de vin şi coniac din R. Moldova. Premierul Vlad Filat anunţase ieri, la şedinţa de Guvern, că Belarus interzice importul de vin şi coniac din R. Moldova şi din Georgia. Premierul Vlad Filat a mai afirmat că a primit, marţi seară, o dispoziţie în acest sens, semnată de viceministrul belarus, potrivit căreia importul de bături alcoolice din R. Moldova este interzis începând din 4 aprilie. Premierul Filat le-a cerut miniştrilor de Externe, Iurie Leancă şi Agriculturii, Vasile Bumacov, să fie verificată informaţia şi, în caz că se ajunge la un blocaj artificial, să fie luate decizii.

SUA

Eşec... bugetar

Preşedintele Barack Obama a estimat că ”o paralizie a statului ar fi ultimul lucru de care este nevoie” şi i-a avertizat pe republicani că persistenţa unui dezacord asupra bugetului ar fi de neiertat, după eşecul unei întâlniri, marţi. Obama i-a primit în Biroul Oval pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner şi pe şeful majorităţii democrate în Senat, Harry Reid, pentru a încerca să scoată din impas discuţiile bugetare. Biroul lui Boehner a afirmat că această discuţie nu a dus la niciun acord. Potrivit aceleeaşi surse, Boehner i-a spus preşedintelui că nu va fi lăsată Camera să aleagă între două opţiuni rele pentru naţiune, adică un buget fără reduceri reale în cheltuieli sau o paralizie a Guvernului din cauza lipsei de acţiune a Senatului. Dar Obama i-a făcut responsabili de impasul actual pe republicani şi a avertizat că persistenţa unui dezacord asupra bugetului ar fi de neiertat în momentul când economia SUA iese dificil din cea mai gravă criză de după anii ’30.



12