BULGARIA
Ploaie acidă
O ploaie acidă a căzut, miercuri, peste mai multe oraşe din Bulgaria, au declarat specialiştii Institutului Naţional de Meteorologie de la Sofia, citaţi, ieri, de ziarul “Novinar”. “Limita peste care considerăm că este vorba de o ploaie acidă est un nivel al pH-ului de peste 5”, precizează Valeri Spiridonov, vicepreşedinte al institutului. Potrivit datelor preliminare, această limită aproape că a fost atinsă în mai multe zone din nordul şi sud-estul ţării. Cel mai ridicat nivel de aciditate (pH 4,9) l-a avut ploaia din zona oraşelor Vidin (nord-vest, la graniţa cu România), Loveci (nord) şi Karnobat (sud-est). Nivelul de 4,5 a fost depăşit şi în zonele oraşelor Plevna, Dobrici, Montana, Şumen din nordul Bulgariei şi la Sliven şi Burgas din sud-estul ţării. Meteorologii bulgari sunt convinşi că ploile acide nu au nimic de a face cu incidentul nuclear din Japonia. Cel mai probabil, acestea sunt cauzate de poluarea provocată de bombardarea Libiei, susţine “Novinar”. Norii care au adus ploaia de miercuri s-au format în zona Mării Mediterane şi a Italiei, de unde decolează avioanele care bombardează Libia, scrie ziarul, care aminteşte că ploi acide au căzut în cantitate mare în Bulgaria şi în anul 1999, când NATO a bombardat Iugoslavia. Specialiştii avertizează că ploile acide sunt periculoase mai ales pentru agricultură şi că nu dăunează sănătăţii umane.
ELVEŢIA
Scrisoare-capcană
O scrisoare-capcană a explodat în sediul federaţiei elveţiene a industriei nucleare, Swissnuclear, la Olten, în centrul Elveţiei, provocând rănirea a două persoane, a anunţat, ieri, poliţia cantonală helvetică. Potrivit unui comunicat al poliţiei, cele două persoane au suferit răni superficiale la nivelul pielii şi care afectează auzul. Această acţiune nu a fost revendicată până în prezent. Intrarea în imobil şi o parte din strada adiacentă au fost securizate de poliţie. La exteriorul clădirii, înconjurată de mai multe maşini ale poliţiei, nu erau pagube vizibile. Swissnuclear este o federaţie care regrupează companiile elveţiene ce exploatează centrale nucleare, în special Alpiq, Axpo, BKW FMB. Explozia s-a produs în condiţiile în care aproximativ 30 de activişti ai organizaţiei ecologiste Greenpeace manifestau la câteva sute de metri distanţă, în faţa sediului întreprinderii elveţiene de electricitate Alpiq. Organizaţia cere, într-un comunicat, retragerea definitivă a cererii de autorizaţie generală pentru construcţia de noi centrale nucleare în Elveţia. “Ne distanţăm cu cea mai mare fermitate de această explozie. Greenpeace nu are nicio legătură cu acest atac”, a reacţionat Florian Kasser, un reprezentant al organizaţiei.
SUA
Perfuzii ucigaşe
Nouă persoane au decedat şi alte zece au fost otrăvite în spitale din Alabama, în urma unor perfuzii, în timp ce autorităţile au deschis o anchetă pentru stabilirea cauzelor exacte ale acestor decese, a declarat, ieri, un purtător de cuvânt al statului. La 16 martie, autorităţile sanitare ale statului au fost alertate în legătură cu prezenţa unei bacterii numite Serratia marcescens în mai multe spitale din Alabama. Această bacterie, care se regăseşte frecvent în mediul de spital, poate provoca infecţii nosocomiale. Nu există încă o dovadă că perfuziile sunt la originea acestor decese şi otrăviri, dar 19 pacienţi trataţi în şase instituţii de stat aveau în comun hrănirea intravenoasă. Pentru moment, s-a stabilit că lichidul alimentar introdus intravenos provine de la aceeaşi farmacie, Meds IV, care şi-a încetat producţia şi a retras produsul de la vânzare.
GRECIA
Colet-capcană la închisoare
Poliţia elenă a detonat controlat o bombă trimisă prin poştă din Italia, la o închisoare de maximă securitate din Atena. Poliţia a spus că pachetul a fost trimis directorului închisorii Korydallos şi purta timbre italiene. Pe pachet scria că expeditorul este EUROFOR Florenţa dar poliţia suspectează că în spatele operaţiunii se află Federaţia Anarhistă italiană. Această grupare a comis atacurile cu colete-capcană ce au vizat ambasade din Roma, în decembrie, atacuri soldate cu doi răniţi. Pe de altă parte, mai mulţi anarhişti eleni au revendicat atacuri cu colete-capcană trimise, în noiembrie, la ambasade, clădiri guvernamentale şi locuinţele unor politicieni greci.
GERMANIA
Atentat dejucat
Poliţia germană a anunţat ieri că a dejucat un atentat ce viza un stadion de fotbal din Dortmund. Poliţia a arestat un suspect, marţi, în Koln. Germanul de 25 de ani a recunoscut că plănuia atacuri şi le-a spus poliţiştilor unde amplasase explozibili. Poliţia a găsit trei dispozitive explozibile în apartamentul acestuia sau ascunse în pământ, lângă stadionul din Dortmund. Motivul bărbatului nu este clar. Borussia Dortmund, pe primul loc în Bundesliga, urmează să joace sâmbătă cu Hannover, toate biletele la meci fiind vândute. Este vorba despre circa 80.000 de fani. Autorităţile au anunţat că securitatea va fi sporită pentru meciul de sâmbătă. Bărbatul a atras atenţia în februarie, când a trimis un e-mail ambasadei germane din Pakistan, pentru a informa că o grupare plănuieşte două atacuri în Germania.
AFGANISTAN
Civili împuşcaţi de NATO
Militari NATO au deschis focul cu armă automată asupra unor civili, în Kandahar, atacul soldându-se cu trei victime, a anunţat televiziunea afgană Tolo. Potrivit televiziunii, incidentul a fost precedat de un accident rutier mortal, provocat de un vehicul blindat NATO. Când militarii au ieşit din vehicul pentru a constata pagubele, au fost asaltaţi de trecători. Militarii au deschis focul. Televiziunea precizează că incidentul s-a soldat cu trei morţi şi patru răniţi de partea afgană şi cu trei răniţi de partea trupelor. Poliţia a demarat o anchetă. Accidentele rutiere ce implică militari NATO sunt frecvente în Kandahar.
MAREA BRITANIE
Femeie arestată lângă Stadionul Olimpic
O femeie care lucra în serviciile de securitate a fost arestată în apropiere de Stadionul Olimpic din estul Londrei, fiind suspectată de deţinere de explozibili şi droguri, după ce maşina sa a fost percheziţionată de poliţie. Poliţia din Londra a anunţat că arestarea femeii în vârstă de 40 de ani a fost făcută de unitatea de susţinere a Centrului Olimpic şi că nu se crede, în prezent, că ar fi vorba de terorism. Autorităţile au precizat că siguranţa stadionului nu a fost în pericol. Femeia, care a fost reţinută marţi, este interogată de poliţie la o secţie din estul Londrei. Scotland Yard a anunţat că o cantitate mică de substanţă explozibilă recuperată de poliţie este examinată în prezent. Un purtător de cuvânt al companiei care se ocupă cu securitatea Stadionului olimpic, G4S, a precizat că suspecta face parte din unitatea canină, care are dreptul să deţină cantităţi mici de explozibili, pentru a antrena câini. Arestarea a intervenit în aceeaşi zi în care s-au încheiat lucrările de construcţie la Stadionul Olimpic, în valoare de 486 de milioane de lire sterline.
RUSIA
Preşedinţia va achiziţiona două Airbus
Rusia va achiziţiona două avioane Airbus, în valoare de 235 de milioane de dolari, pentru preşedinţie. Guvernul rus a anunţat, ieri, achiziţia celor două avioane Airbus A319ACJ de la EADS, cu sediul la Toulouse. De asemenea, a ordonat construcţia a două avioane Iliuşin Il-96-300 pentru preşedintele Dmitri Medvedev. Întregul contract, ce mai include construirea a patru elicoptere Mi-8 MTV-1, va costa Kremlinul 652,6 milioane de dolari. Anul trecut, Kremlinul a anunţat că Rusia ar putea cumpăra un avion ucrainean Antonov An-158 pentru Medvedev şi că ia în considerare şi achiziţia unui aparat Suhoi.
GRECIA
Amendă UE
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a amendat, ieri, Grecia cu suma de 3 milioane de euro, deoarece a implementat cu întârziere directiva europeană privind compensarea victimelor crimelor. Statele UE trebuiau să implementeze directiva până la data de 1 iulie 2005. Curtea Europeană de Justiţie a decis, în 2007, că Grecia nu se conformase prevederilor directivei la timp. Din acest motiv, Comisia Europeană a apelat la CEJ în octombrie 2009, solicitând, de această dată, amendarea Greciei. Două luni mai târziu, Grecia implementase, în cele din urmă, respectiva lege. CEJ a respins argumentul Greciei, care a anunţat că nu a putut implementa directiva din cauza unor probleme de ordin intern, printre care şi alegerile anticipate. Curtea a declarat că a luat în calcul ultimele informaţii de ordin economic înainte de a amenda Grecia, stat care a beneficiat anul trecut de un plan de salvare al UE şi care a trebuit să impună măsuri dure de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar.