SLOVENIA
Probleme la centrală
Singura centrală nucleară din Slovenia, care s-a oprit automat la începutul acestei săptămâni ca urmare a ceea ce conducerea centralei a descris ca fiind un incident minor, nu a putut fi repornită din cauza unor probleme tehnice. Purtătorul de cuvânt al centralei nucleare Krsko a declarat ieri că sistemul, care s-a oprit miercuri din cauza unei defecţiuni la o linie de înaltă tensiune, nu a mai putut fi repornit joi seară, aşa cum fusese stabilit. Autorităţile slovene au dat asigurări că nu există niciun pericol de scurgeri de radiaţii în timpul opririi sau a încercărilor de repornire ale centralei. Centrala, situată la 90 de kilometri la est de capitala slovenă, urmează să fie repusă în funcţiune săptămâna viitoare. Militanţi ecologişti au cerut Guvernului sloven să închidă centrala înainte de oprirea ei definitivă prevăzută pentru 2023, însă autorităţile slovene intenţionează să construiască un al doilea reactor la Krsko până în 2013.
IRAK
Proteste la Bagdad
Sute de protestatari s-au strâns în centrul Bagdadului ,ieri, cerând servicii publice mai bune şi eliberarea deţinuţilor închişi fără process. Mulţi dntre cei în arest sunt fie deţinuţi politici, fie au fost aerstaţi în urma unor atacuri majore asupra ţării după invazia din 2003. Protestatarii au mai cerut guvernului să combată corupţia şi să asigure servicii mai bune în ţară. Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe. Pe 25 februarie, protestele au degenerat, 18 persoane fiind ucise şi 140 rănite în ciocniri.
IORDANIA
Violenţe la Amman
Peste 100 de persoane au fost rănite la Amman în ciocniri care au avut loc între protestatarii pro-reforme şi susţinătorii Guvernului. Ministrul iordanian al Afacerilor Externe a declarat la CNN că mulţi dintre răniţi sunt poliţişti. Poliţia a folosit tunurile cu apă pentru a despărţi cele două tabere. Protestatarii cer demisia premierului Marouf al-Bakhit, reformarea Parlamentului şi judecarea oficialilor corupţi. Regele Abdullah l-a numit în funcţie pe Bakhit luna trecută, după manifestaţii ample.
YEMEN
Manifestaţii pro şi contra
Zeci de mii de oameni au participat la manifestaţii de susţinere, pe de o parte, sau de respingere, pe de altă parte, a preşedintelui Ali Abdullah Saleh, după ce 50 de persoane au fost ucise săptămâna trecută în proteste. Potrivit protestatarilor, cea mai mare demonstraţie împotriva lui Saleh urmează să fie organizată. Oamenii s-au strâns lângă Universitatea din Sanaa. Între timp, susţinătorii preşedintelui au început mitinguri în apropiere, iar poliţia a amplasat puncte de securitate. Soldaţii au tras în aer pentru a-i împedica pe susţinătorii preşedintelui să-i atace pe opozanţi Preşedintele Saleh a condamnat vărsarea de sânge, dar le-a cerut susţinătorilor să rămână pe poziţie şi a negat că Guvernul ar fi participat la atacurile de săptămâna trecută. Susţinătorii săi sunt înarmaţi şi agită steaguri şi pumnale yemenite tradiţionale.
BAHREIN
Spitale controlate de armată
Activistul pentru drepturile omului Nabeel Rajab, din Bahrein, a declarat că toate spitalele din ţară sunt controlate de armată, iar manifestanţii nu mai pot duce acolo răniţii. Nabeel Rajab a declarat pentru BBC News că protestatarii din ţară se vor confrunta cu trupe din întreaga regiune a Golfului, după ce mai multe ţări au convenit să trimită ajutor militar. Săptămâna trecută, forţele de securitate din Bahrein au demolat piaţa Pearl din Manama, centrul protestelor antiguvernamentale, după ce autorităţile au arestat cel puţin cinci figuri de marcă ale opoziţiei. Printre persoanele arestate figurează Hassan Mushaima şi Abdeljalil al-Singace din partidul Haq. A fost arestat şi activistul şiit Abdel Wahhab Hussein, precum şi Ibrahim Shariof, care conduce un partid sunnit secular.
GERMANIA
Misiune în Afganistan
Camera Inferioară a Parlamentului german şi-a dat, ieri, acordul pentru ca Germania să sprijine misiunile de supraveghere aeriană ale NATO în Afganistan, compensând astfel refuzul de a-i ajuta pe aliaţi în Libia. O majoritate largă de 407 deputaţi s-a pronunţat în favoarea acestui angajament, 113 au votat împotrivă şi 32 s-au abţinut. În afară de partidele coaliţiei guvernamentale, formată din conservatori şi liberali, social-democraţii, cea mai importantă formaţiune opoziţiei, au afirmat că vor vota pentru. În schimb, ecoligiştii, precum şi extrema stângă s-a opus. Pentru aceste misiuni efecuate cu avioane-radar AWACS, ar putea fi mobilizaţi până la 300 de soldaţi ai Bundeswehr-ului, dar fără a depăşi limita de 5.350 de soldaţi prevăzută în actualul mandat al Parlamentului ce autorizează prezenţa militară în Afganistan. Germania se află sub presiune de când s-a abţinut în Consiliul de Securitate al ONU, la data de 17 martie, când s-a votat rezoluţia ce a deschis calea pentru atacurile aeriene în Libia.
MYANMAR
Bilanţ în creştere
Puternicul seism care a lovit joi seară regiunea de graniţă dintre Myanmar, Thailanda şi Laos, în Asia de est, s-a soldat cu cel puţin 74 morţi în Myanmar şi unul în Thailanda. Seismul, cu magnitudinea 6,8 potrivit serviciilor de geofizică al SUA, a avut epicentrul în statul Shan din estul Myanmarului, dar a fost simţit până la Bangkok, capitala Thailandei, şi la Hanoi, capitala Vietnamului, la sute de kilometri de epicentru. Bilanţul victimelor este de 65 de morţi şi peste 100 de răniţi. Circa 390 de clădiri, între care 14 mânăstiri budiste şi nouă instituţii guvernamentale, au fost distruse în seism.