Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Martie 2011 / 00:00 595 accesări

POLONIA

Copii omorâţi de o bombă din război

O fetiţă de 9 ani a murit ieri, la spital, în urma exploziei unei bombe rămase din Al Doilea Război Mondial, în sudul Poloniei, după ce fratele ei de 10 ani a murit pe loc, în accidentul produs marţi. Cei doi copii se jucau pe un câmp, când au găsit bomba. Bombe neexplodate datând din Al Doilea Război Mondial sunt găsite frecvent în Polonia, dar accidentele de genul celui de marţi sunt rare. În 2010, inginerii au găsit o bombă pe şantierul stadionului naţional din Varşovia, în construcţie pentru campionatul Euro 2012.

RUSIA

Ziarist bătut

Jurnalistul rus Serghei Topol, care a scris despre presupusa aventură a premierului Vladimir Putin cu gimnasta Alina Kabaeva, a fost bătut miercuri, în apropierea locuinţei sale din centrul Moscovei. Miercuri dimineaţă, cineva s-a apropiat din spate de Serghei Topol şi l-a lovit în cap cu un obiect dur. Jurnalistul şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost transportat la spital, având o rană la cap care nu pune, totuşi, probleme. Fost angajat la mai multe publicaţii, inclusiv la “Kommersant”, Topol a publicat în “Moskovskii Korrespondent”, în 2008, un articol controversat despre viaţa privată a lui Vladimir Putin, care ar fi avut o aventură cu gimnasta Alina Kabaeva. La scurt timp după aceea, publicaţia s-a desfiinţat. Cu toate acestea, Serghei Topol a dat vina pentru incidentul de miercuri pe un conflict pe care îl are cu un vecin. Organizaţiile pentru apărarea libertăţii de expresie şi-au exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de agresiunile comise împotriva jurnaliştilor, în ultimii ani, în Rusia. Zeci de jurnalişti au fost bătuţi sau ucişi în Rusia, după destrămarea URSS, în 1991. Cel mai cunoscut caz este cel al jurnalistei Anna Politovskaia, de la “Novaia Gazeta”, opozantă a lui Vladimir Putin, care a fost ucisă în octombrie 2006, în scara blocului în care locuia, la Moscova. Cel care a comandat asassinatul nu a fost identificat de justiţie până în prezent.

BELGIA

Proteste antiausteritate

Peste 20.000 de sindicalişti din Belgia şi mai multe state membre UE au participat ieri, la Bruxelles, la manifestaţii de protest contra măsurilor de austeritate adoptate în Europa, în condiţiile în care după-amiază a început Consiliul European de primăvară, unde liderii Celor 27 vor oficializa crearea Pactului pentru euro. Din totalul participanţilor, aproximativ 10.000 de persoane sunt cei care au răspuns apelului Federaţiei Generale a Lucrătorilor din Belgia (FGTB). Din motive de securitate, forţele de poliţie belgiene au blocat mai multe străzi adiacente zonei Schuman, unde se află sediile Comisiei Europene şi Consiliului, iar compania de transport public din Bruxelles (STIB) a anunţat că staţiile de metrou Schuman şi Maelbeek vor fi închise. Pactul pentru euro, convenit de liderii celor 17 ţări din zona euro, este destinat creşterii competitivităţii şi convergenţei economiilor statelor membre ale zonei euro. Obiectivele lui sunt durabilitatea finanţelor publice, o economie competitivă şi sisteme financiare mai solide. Guvernele din zona euro vor trebui să-şi coordoneze mai bine economiile, pentru a spori competitivitatea zonei euro şi să respecte condiţionalităţi anuale clare privind competitivitatea economică, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi sustenabilitatea bugetelor pe termen lung.

SIRIA

Cel puţin 100 de manifestanţi ucişi

Cel puţin 100 de persoane au fost ucise de poliţie, miercuri, la Deraa, în sudul Siriei, teatrul unor manifestaţii fără precedent împotriva puterii. Autorităţile au imputat aceste violenţe bandelor armate, acuzându-le că au ucis patru persoane şi au depozitat arme în moscheea al-Omari din Deraa. O mişcare de contestare fără precedent a început la 15 martie, în Siria, după ce pe o pagină de Facebook intitulată ”revoluţia siriană împotriva lui Bashar al-Assad 2011”, a fost lansat un apel la manifestaţii pentru ”o Sirie fără tiranie, fără lege de urgenţă (din 1963) sau tribunale excepţionale”. Manifestaţii de mici dimensiuni, solicitând reforme politice, au fost dispersate începând din 15 martie, în capitală, apoi mişcarea s-a extins în sudul ţării.

IORDANIA

Proteste

Sute de tineri au protestat, ieri, în Iordania, cerând reforme politice şi combaterea corupţiei. Tinerii cer dizolvarea Camerei Inferioare a Parlamentului şi schimbări constituţionale. Organizatorii protestului spun că nu au afiliere politică şi vor să rămână în piaţa din Amman până când li se vor îndeplini cererile. Protestele continuă în pofida declaraţiilor regelui Abdullah II, miercuri, care l-a criticat aspru pe premier, pentru că întârzie în implementarea reformelor politice. Islamiştii şi alte figuri ale opoziţiei spun că vor ca reformele să includă transformarea ţării într-o monarhie constituţională, prin limitatea prerogativelor regelui, mai ales în privirea numirilor guvernamentale.

YEMEN

Noi confruntări între militari

Noi confruntări au izbucnit între militari şi garda republicană loială preşedintelui Ali Abdallah Saleh, în sudul Yemenului, provocând rănirea a trei persoane, au anunţat, ieri, martori oculari. Potrivit unei surse medicale, doi militari din garda republicană şi un colonel al armatei au fost răniţi în aceste confruntări care s-au produs ieri dimineaţă, la Mukalla. Martorii oculari au declarat că aceste confruntări au avut loc între militari loiali comandantului districtului militar oriental, generalul Mohammed Ali Mohsen, care a raliat contestarea populară şi membrii gărzii republicane comandate de Ahmed Saleh, unul dintre fiii şefului statului. Marţi, doi militari au fost ucişi în confruntări similare la Moukalla, principalul oraş din provincia Hadramut. Saleh a avertizat, marţi, împotriva riscurilor unui război civil în Yemen şi a apreciat că diviziunile din cadrul armatei, după ce mai mulţi ofiţeri au anunţat că se alătură mişcării de contestare populară, sunt nefaste pentru ţară.

DUBAI

Transport de 16.000 de pistoale interceptat

Poliţia din Dubai a interceptat un transport de 16.000 de pistoale din Turcia, cu destinaţia Yemen, au anunţat, ieri, autorităţile. Armele au fost găsite într-un container în portul Dubai. Şase persoane au fost arestate în legătură cu armele confiscate, în valoare de peste două milioane de dolari. Yemenul se confruntă de săptămâni cu proteste. Acţiunile în forţă ale poliţiei s-au soldat cu 52 de morţi, săptămâna trecută. Protestatarii cer demisia preşedintelui Saleh, la putere din 1978.

PAKISTAN

Atentat sinucigaş

Patru civili şi un poliţist au fost ucişi ieri, de un atentator kamikaze care şi-a detonat încărcătura explozivă din maşina-capcană în faţa unui post de poliţie în localitatea Duaba din nord-vestul Pakistanului. Duaba, situată nu departe de oraşul-garnizoană Hangu, este foarte aproape de zonele tribale devenite fiefuri ale talibanilor pakistanezi, principalul sanctuar al al-Qaida şi bază de regrupare a talibanilor afgani. În afară de persoanele ucise, alte 25 au fost rănite.

MYANMAR

Seisme de 7 grade

Două cutremure puternice, cu magnitudinea de 7 au lovit, ieri, nord-estul statului Myanmar, aproape de frontierele cu Thailanda şi Laos. Primul s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, al doilea la 230 kilometri. Seismele s-au produs la o diferenţă de câteva secunde. Zona în care au avut loc cele două seisme este slab populată, fiind o zonă deluroasă. Este cunoscută drept Triunghiul de Aur. Regiunea este o sursă tradiţională de opium ilicit. Unul dintre seisme a fost resimţit chiar şi în capitala Vietnamului, Hanoi, unde, potrivit martorilor, clădirile înalte au fost evacuate.

RUSIA

Deturnare de fonduri la metrou

Fostul şef al metroului din Moscova a fost pus sub acuzare pentru deturnarea a 112 milioane de ruble (patru milioane de dolari) din fonduri publice, a anunţat Parchetul. Dmitri Gaiev, care a demisionat în februarie, după ce a fost acuzat de fraudă şi corupţie, riscă până la patru ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. O purtătoare de cuvânt a comisiei de anchetă a Ministerului rus de Interne a spus că Gaiev a patentat ilegal biletele electronice pentru metrou, introduse în 1999 şi a primit patru milioane de dolari în urma acestei patentări, în decurs de 11 ani.



12