Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Martie 2011 / 00:00 679 accesări

BELGIA

Români condamnaţi

Trei români au fost condamnaţi la un an, 15 luni şi, respectiv, 18 luni de închisoare în Belgia, după ce au comis mai multe furturi de la taxatoare auto în Namur, prejudiciul total fiind de 1.200 de euro. Doi dintre ei obişnuiau să fure banii din taxatoare iar al treilea supraveghea zona, pentru a nu fi prinşi. Hoţii furau câte 200-400 de euro de fiecate dată, prejudiciul total ajungând la 1.200 de euro. Cei trei bărbaţi, în vârstă de 24, 26 şi, respectiv, 35 de ani, au fost prinşi de poliţiştii belgieni în decembrie. Românul de 26 de ani mai fusese condamnat la un an de închisoare, pentru fapte similare, în Alost. Avocatul apărării a cerut instanţei, ieri, să ia în considerare faptul că cei trei au stat deja în arest preventiv trei luni.

FRANŢA

Proteste lângă centrala Fessenheim

Aproximativ 10.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, s-au reunit duminică în apropiere de centrala nucleară Fessenheim, cea mai veche din Franţa, pentru a cere să nu se mai folosească energia nucleară. Reţeaua ”Sortir du nucléaire”, căreia i s-au alăturat aproximativ 60 de organizaţii naţionale, a cerut organizarea acestei manifestaţii pentru exprimarea solidarităţii cu poporul japonez, după cutremurul şi tsunami din 11 martie şi a cerut o dezbatere democratică privind opţiunea energetică a Franţei. La circa zece kilometri de centrala Fessenheim, aflată în serviciu din 1977, aproximativ 10.000 de manifestanţi s-au reunit duminică după-amiază în comuna Chalampé, a declarat poliţia. Printre sloganuri se putea citi: ”Cernobîl, Fukushima, Fessenheim?” sau ”Switch off”. De la accidentul de la Fukushima, numeroase organizaţii neguvernamentale au cerut o dezbatere pe tema energiei în Franţa, unde producţia de electricitate este asigurată în proporţie de aproximativ 80% de reactoarele nucleare.

RUSIA

Generali demişi

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a eliberat din funcţie şase generali ai Ministerului rus al Afacerilor Interne, în cadrul reformei acestei instituţii, a anunţat, ieri, biroul de presă al Kremlinului. Toţi angajaţii MAI rus sunt supuşi unei reatestări, care ar trebui să se încheie pe 1 iunie. Numărul total al acestora se va diminua până în 2012 cu 20%, ajungând la 1,1 milioane de persoane. Potrivit decretului semnat de Medvedev, între cei demişi se numără şeful Centrului pentru Combaterea Terorismului, Vladimir Bulatov, şeful direcţiei pentru transporturi pentru Caucazul de Nord, Igor Jukov şi alţi patru generali din structurile teritoriale ale MAI.

GRECIA

Taxele de aeroport, eliminate

Ministerul Elen al Transporturilor a decis să elimine taxele pentru aterizare, decolare şi staţionare pentru toate tipurile de avioane, în perioada 1aprilie - 31 decembrie, pe toate aeroporturile din această ţară, cu excepţia Aeroportului Internaţional Atena. ”În contextul eforturilor de a sprijini turismul prin impulsionarea şi creşterea numărului zborurilor către Grecia, Ministerul Elen al Transporturilor a decis să elimine taxele pentru aterizare, decolare şi staţionare pentru toate tipurile de avioane, pe toate aeroporturile din această ţară, cu excepţia Aeroportului Internaţional Atena”, se arată într-un comunicat al Ministerului Elen al Transporturilor, transmis de Organizaţia Naţională de Turism a Greciei la Bucureşti. Majoritatea curselor aeriene cu scop turistic (charter) dar şi a curselor regulate spre Grecia, dinspre România, sunt către destinaţii precum Rhodos, Creta, Skiathos, Zakynthos, Corfu sau Thessaloniki.

AUSTRIA

Eurodeputat înlocuit

Partidul Conservator austriac OeVP a desemnat, ieri, un nou eurodeputat pentru a-l înlocui pe Ernst Strasser, nevoit să demisioneze duminică, pe fondul unui scandal de corupţie. OeVP îl va trimite în Parlamentul European pe Hubert Pirker, în vârstă de 62 de ani, care a mai deţinut mandate în PE, din 1996 până în 2004 şi din 2006 până în 2009. Ernst Strasser a fost constrâns să demisioneze după ce a căzut într-o capcană, alături de alţi doi eurodeputaţi, organizată de jurnalişti ai cotidianului britanic ”Sunday Times” care pretindeau că sunt lobby-işti. Filmaţi cu camera ascunsă, cei trei eurodeputaţi au acceptat să prezinte amendamente favorabile lobby-iştilor, în schimbul unor sume de până la 100.000 de euro pe an. Parlamentul European a demarat o anchetă în cazul acestor dezvăluiri.

BELARUS

Sancţiuni UE

UE a decis ieri să impună sancţiuni altor 19 persoane apropiate de regimul lui Aleksandr Lukaşenko, din cauza agravării situaţiei în Belarus. Aceste persoane se adaugă celor 158 de membri ai regimului, între care şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care aveau deja interdicţii de viză şi ale căror bunuri au fost blocate de UE la sfârşitul lui ianuarie. Miniştrii de Externe din cele 27 de state UE, reuniţi la Bruxelles, intenţionează astfel să denunţe valul de arestări care au vizat sute de opozanţi ai regimului, în urma alegerilor prezidenţiale de la 19 decembrie. Preşedintele Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani, a fost reales cu aproximativ 80% din voturi, în urma unui scrutin marcat de importante nereguli, potrivit observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

YEMEN

Dezertări în masă

Aproximativ 60 de ofiţeri din cadrul armatei Yemenului, activi în provincia Hadramut din sud-est, au dezertat şi s-au alăturat mişcării de protest faţă de regimul preşedintelui Ali Abdallah Saleh, anunţă unul dintre ei, generalul Nasser Ali Shuaibi. La Sanaa, zeci de ofiţeri au anunţat că vor participa la protestul care se desfăşoară în Piaţa Universităţii din capitală. Dezertările au loc după ce preşedintele a demis Guvernul, duminică seara, pe fondul protestelor. Unul din principalii ofiţeri ai armatei yemenite, generalul Ali Mohsen al-Ahmar, anunţase anterior că se alătură protestelor antiguvernamentale izbucnite în ianuarie. Generalul al-Ahmar, comandantul unei divizii de blindate, a declarat că susţine revolta paşnică a tinerilor, acuzându-l pe preşedinte de reprimarea protestelor paşnice şi că ar împinge ţara spre război civil.

SIRIA

Noi manifestaţii

Mii de persoane au defilat, ieri, la Deraa, în sudul Siriei, după înmormântarea unui manifestant ucis duminică, a declarat un locuitor din această localitate. Manifestanţii au început să defileze de la cimitir către Moscheea Al-Omari, după înmormântarea lui Raed Akrad, ucis duminică, de forţele de ordine, într-o manifestaţie. La intrările în oraş erau postate elemente înarmate.

BAHRAIN

”Dejucarea unui complot străin”

Regele Bahrainului, Hamad ben Issa Al Khalifa, a anunţat dejucarea unui complot străin, referindu-se probabil la Iran. ”Regatul Bahrainului a dejucat un complot străin care viza, de cel puţin 20 - 30 de ani, ţările din cadrul Consiliului de Cooperare din zona Golfului (CCG). Dacă ar fi reuşit, acest complot s-ar fi extins în toate ţările din cadrul organizaţiei (Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman şi Kuwait)”, adaugă suveranul. Regele Hamad a făcut aceste declaraţii în cursul unei întâlniri pe care a avut-o cu oficiali militari din cadrul Scutului Peninsulei, forţa comună a CCG desfăşurată în Bahrain pentru contracararea rebeliunii şiite. Declaraţiile regelui intervin în contextul relaţiilor tensionate dintre Bahrain şi Iran. Teheranul a expulzat un diplomat reprezentând Bahrainul, după un gest similar al Guvernului de la Manama.

PAKISTAN

Bilanţ tragic

Cel puţin 24 de persoane au murit şi alte 24 sunt date dispărute după o serie de explozii produse duminică, într-o mină de cărbune din Balucistan, în sud-vestul Pakistanului, potrivit unui nou bilanţ oficial anunţat ieri. Autorităţile consideră că sunt puţine şanse ca cei 24 de mineri blocaţi în subteran să mai fie în viaţă.

MAREA BRITANIE

Ucigaşul din Cumbria, perfect sănătos

Derrick Bird, un taximetrist din Cumbria cunoscut după ce în 2 iunie a fost autorul unui carnagiu în care a ucis 12 persoane şi a rănit alte câteva, după care s-a sinucis, nu avusese probleme psihice şi avea un istoric medical normal. Medicii de la clinica unde era afiliat Bird au confirmat în faţa instanţei că bărbatul nu a necesitat vreodată tratament pentru tulburări psihice şi nu suferise de boli grave. El s-a plâns, însă, în 2007, că devenise nervos din cauza programului de lucru nocturn. Medicii au fost chemaţi în instanţă pentru că Bird fusese la o consultaţie în 11 mai 2010, cu mai puţin de o lună înainte de crime. Peste 80 de persoane, rude şi prieteni apropiaţi, au participat, în iunie 2010, la funeraliile lui Derrick Bird. Bird, în vârstă de 52 de ani, divorţat şi tată a doi copii, a deschis focul asupra victimelor sale în 2 iunie, în Cumbria, în timp ce se deplasa cu maşina într-o călătorie de trei ore, iar apoi s-a sinucis. El a ucis 12 persoane şi a rănit alte câteva zeci. Prima victimă a lui Bird a fost fratele său geamăn, David, cu care avusese o ceartă în legătură cu un testament. O altă victimă ar fi fost şi avocatul familiei, Kevin J. Commons, care ar fi fost ucis în satul Frizington. Bird a mai împuşcat mortal cel puţin un coleg taximetrist, în oraşul Whitehaven, care îi fusese prieten. Peste 100 de detectivi din Cumbria au participat la anchetă, pentru a reface ordinea exactă a evenimentelor.



12