ITALIA
Român sinucigaş
Un imigrant român s-a sinucis, joi seară, aruncându-se de pe Monumentul Vittoriano din Roma, simbol al unificării Italiei, chiar în timpul ceremoniilor organizate la 150 de ani de la acest eveniment istoric. Românul în vârstă de 51 de ani, probabil o persoană fără adăpost, a sărit de pe terasa restaurantului Caffetteria Italia, situat la o înălţime de 30 de metri în incinta Monumentului Naţional Vittorio Emanuele (Altarul Patriei). Monumentul este ridicat în onoarea lui Vittorio Emanuele, primul rege al Italiei unite. Deocamdată nu se ştie de ce românul a ales să se sinucidă iar autorităţile italiene au iniţiat o anchetă în acest caz.
FRANŢA
Dramă la şcoală
Un director de şcoală s-a spânzurat într-o sală de clasă, corpul său fiind găsit joi, înainte de începerea cursurilor, în Rhone, de către primarul localităţii şi un angajat al minicipalităţii. Şcoala a fost imediat închisă. Profesorul, în vârstă de 54 de ani, s-a sinucis, potrivit autorităţilor. Elevii vor reveni la cursuri, luni. Un medic şi un psiholog le vor sta la dispoziţie pentru a-i consilia.
MAREA BRITANIE
Vinovat de moartea fiicei
Un britanic care, în urmă cu peste un an, a intrat cu maşina în care se aflau şi copiii săi într-un râu îngheţat, cauzând moartea fiicei sale de 5 ani şi rănirea gravă a fiului său de 6 ani, a fost găsit vinovat de instanţă. Înainte de a intra cu maşina în râu, în 11 februarie 2010, Christopher Grady a sunat-o pe mama copiilor şi i-a spus că are zece secunde pentru a-şi lua rămas bun de la micuţi. Grady îşi va afla sentinţa săptămâna viitoare, judecătorul de caz avertizând că aceasta va fi, cel mai probabil, închisoare pe viaţă. Judecătorul a cerut, de asemenea, o evaluare a impactului pe care l-a avut fapta lui Grady asupra familiei sale, mai ales asupra fiului său, Ryan, care a supravieţuit. Mama acuzatului a arătat că procesul fiului ei a fost corect şi a mulţumit instanţei, avocaţilor şi juraţilor.
POLONIA
Protestele minerilor
Peste 5.000 de mineri au manifestat, vineri, pe străzile din Katowice, reşedinţa Sileziei Superioare din sudul Poloniei, împotriva privatizărilor minelor şi politicii Guvernului în acest domeniu. Reuniţi la apelul mai multor centrale sindicale, manifestanţii au arborat banderole pe care se putea citi ”Stop privatizării” şi au scandat sloganuri ostile Guvernului liberal al lui Donald Tusk. ”Nu vom accepta privatizări ilegale. Nu vom permite să se privatizeze minele, aşa cum au fost privatizate şantierele navale, pentru a le conduce la faliment”, a declarat şeful sindicatului Solidaritatea al minerilor, Dominik Kolorz. Reuniţi în faţa prefecturii din oraş, manifestanţii i-au înmânat prefectului din Katowice, Zygmunt Lukaszczyk, o petiţie destinată premierului, care cere mai ales o dezbatere publică pe tema viitorului industriei miniere din Polonia. Manifestaţia s-a dispersat fără incidente, la începutul după-amiezii. Industria minieră are o importanţă deosebită în Polonia, care produce 94% din energie în centrale care funcţionează cu cărbune. Guvernul intenţionează să privatizeze principalele companii miniere.
CEHIA
Cerere de azil
Un candidat al opoziţiei belaruse la prezidenţiale, Ales Mihalevici, se află în Cehia şi a solicitat azil în această ţară, anunţă ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg. ”Mihalevici a solicitat viză şi am răspuns favorabil solicitării”, a declarat Schwarzenberg. Mihalevici a părăsit Belarusul în cursul nopţii de duminică spre luni, în pofida interdicţiei impuse de regimul de la Minsk, explicând pe propriul blog că doreşte să meargă într-un loc inaccesibil KGB-ului, Serviciul de Securitate belarus. Mihalevici a fost deţinut timp de două luni, după arestarea în cursul unui miting al opoziţiei desfăşurat pe 19 decembrie la Minsk, imediat după scrutinul prezidenţial câştigat de Aleksandr Lukaşenko.
YEMEN
Stare de urgenţă
Preşedintele yemenit, Ali Abdallah Saleh, a decretat, vineri, stare de urgenţă, după moartea a peste 41 de persoane ucise de tiruri împotriva manifestanţilor care se opun regimului de la Sanaa. Această măsură intervine după tiruri ale susţinătorilor regimului împotriva unei manifestaţii la Sanaa care solicita demisia lui Saleh, aflat la putere în ultimii 32 de ani. Peste 41 de persoane au fost ucise şi peste 200 rănite, potrivit unor surse medicale. Vineri a fost ziua cea mai sângeroasă de la începerea mişcării de contestare împotriva preşedintelui Saleh, la începutul lunii ianuarie.
ARABIA SAUDITĂ
Promisiuni regale
Regele saudit Abdullah a ordonat, vineri, acordarea unei alocaţii lunare de 530 de dolari şomerilor şi a unui bonus pentru angajaţii din sectorul public, pe fondul revoltelor care iau amploare în regiune. Regele a alocat 4,24 miliarde de dolari, pentru implementarea de noi proiecte în domeniul sănătăţii şi 66,25 miliarde de dolari pentru construirea a 500.000 de locuinţe în regat. El a ordonat şi crearea a 60.000 de locuri de muncă în armată şi alocarea a 53 de milioane de dolari pentru poliţia religioasă, cunoscută drept Comitetul pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului.
SIRIA
Proteste violente
Violenţe au izbucnit în cursul unei manifestaţii, după rugăciunea de vineri, la Deraa, oraş situat în sudul Siriei. ”Unii au profitat de reuniunea cetăţenilor la Deraa, în apropiere de moscheea al-Omari, în această după-amiază, pentru a genera anarhie prin acte de violenţă, provocând pagube materiale”, a declarat agenţia Sana. ”Agitatorii au incendiat maşini şi magazine, ceea ce a determinat forţele de ordine să intervină în interesul cetăţenilor, pentru a-i dispersa”, a adăugat Sana. O reuniune a avut loc, de asemenea, în oraşul Banias, în nord-vestul Siriei, fără să fie însă semnalate incidente, a continuat agenţia.
BAHRAIN
Piaţa Pearl din Manama a fost demolată
Forţele de securitate din Bahrain au demolat Piaţa Pearl din Manama, centrul protestelor antiguvernamentale. Joi, autorităţile din Bahrain au arestat cel puţin cinci figuri de marcă ale opoziţiei, la o zi de la reprimarea protestelor din Manama. Printre persoanele arestate figurează Hassan Mushaima şi Abdeljalil al-Singace din partidul Haq. A fost arestat şi activistul şiit Abdel Wahhab Hussein, precum şi Ibrahim Shariof, care conduce un partid sunnit secular. Corespondenţii spun că opoziţia, care cere reforme politice, se regrupează pentru a-şi plănui următoarea mişcare. Miercuri, cel puţin trei civili şi trei poliţişti au murit în violenţe. Matar Ibrahim, fost parlamentar al opoziţiei, a spus că Guvernul ignoră complet mesajul SUA, potrivit căruia merge pe un drum greşit. Departamentul de Stat american a criticat folosirea excesivă a forţei în Bahrain.
MEXIC
Piloţi beţi
Doi piloţi ai companiei aeriene Aeromexico şi-au abandonat valizele şi au fugit, după ce au fost acuzaţi că miros a alcool, de către poliţiştii de securitate, în momentul verificării la intrarea în ţară. Piloţii şi o stewardesă au ajuns în terminalul 2 din aeroportul oraşului Mexic şi agenţii de securitate au sesizat că miros a alcool, potrivit cotidianului ”La Reforma”. Când li s-au cerut explicaţii, cei doi piloţi şi-au abandonat valizele şi au reuşit să fugă. Stewardesa, care şi ea părea că băuse, a fost reţinută. Nici Aeromexico, nici autorităţile nu au confirmat în mod oficial incidentul. Săptămâna trecută, cei 101 de pasageri de pe un zbor de legătură între capitala din Costa Rica şi Mexic au trebuit să aştepte 24 de ore înainte de îmbarcare, echipajul refuzând să urce la bord, întrucât doi piloţi se aflau în stare de ebrietate. Aeromexico a confirmat atunci că piloţii săi nu erau în stare să piloteze. Ei au fost suspendaţi din funcţie cel puţin până la finalizarea anchetei, preciza compania aeriană în comunicat. Aeromexico face parte din alianţa Skyteam cu AirFrance-KLM, Alitalia, Aeroflot, Delta, Korean Air şi Vietnam Airlines.